چند گزیده خبر

چند گزیده خبر   12مهر -94
خبرگزاری مهر در گزارشی نوشت: چرا باید با اعلام نام رکن‌آبادی در لیست جانباختگان «منا» درحالیکه هنوز جنازه اش یافته نشده است، باب پیگیری برای تعیین سرنوشت او را مسدود کرد؟
۱۰ روز از فاجعه تلخ و دردآور منا و کشته و مجروح شدن هزاران نفر از حجاج مسلمان در اثر بی کفایتی و سوء مدیریت آل سعود می گذرد. این ماجرا تاکنون از ابعاد مختلفی مورد بررسی قرار گرفته است. با این حال هنوز هم به شدت نیازمند مداقه و تامل کارشناسانه از جهات مختلف است، موضوعی که رهبر معظم انقلاب هم با اشاره به لزوم شکل گیری کمیته حقیقت‌یاب با حضور کشورهای اسلامی، بر تحقق آن تاکید کردند.
در این میان، نامشخص بودن وضعیت مفقودین و انتظار تلخ و عذاب آور خانواده های آنان برای یافتن خبری متقن از وضعیت عزیزانشان از موضوعاتی بود که در هفته گذشته در کانون توجه قرار داشت. انتظاری که سرانجام روز پنجشنبه با اعلام رسمی خبر جان باختن تمامی مفقودین ایرانی، به سر آمد و عمق مصیبت را بیشتر کرد.
در این میان نام برخی حجاج بیش از بقیه به میان آمد و خبرساز شد. بدون شک دکتر «غضنفر رکن آبادی» سفیر سابق ایران در لبنان در جایگاه اول قرار داشت. رکن آبادی روز قبل از حادثه متن بیانیه پایانی مراسم برائت از مشرکین را در سرزمین عرفات مقابل دوربین بسیاری از رسانه ها قرائت کرد و پیش از آن نیز به اندازه ای در رسانه های داخلی و خارجی به عنوان مقام دیپلماتیک یا کارشناس غرب آسیا حضور یافته بود، که برای بسیاری چهره ای آشنا باشد.
مروری کوتاه بر نمونه های مشابه، پذیرش این گزینه را محتمل‌تر می کند. هنوز آنقدر از حادثه تلخ ربایش امام موسی صدر یا حاج احمد متوسلیان دور نشده ایم که غبار فراموشی همه ابعاد آنرا بپوشاند.
اگر چه تاکنون جنازه رکن آبادی شناسایی نشده اما این مسئله درباره دهها جانباخته دیگر ایرانی هم اتفاق افتاده است و تلاش ها برای شناسایی ابدان مطهر آنها ادامه دارد، اما صرفنظر از این موضوع، موارد دیگری وجود دارد که احتمال سرنوشتی غیر از جان‌باختن را برای دیپلمات کارکشته ایرانی متصور می‌سازد.
بدون شک نمی توان از کنار عجله و دست پاچگی العربیه و رسانه های وابسته به دربار آل سعود در خبرسازی مبنی بر عدم ورود رکن آبادی به عربستان یا ورود وی با نام و گذرنامه ای دیگر، به سادگی عبور کرد. خصوصا که این شایعه به همت پول نفت سعودی که رسانه های بسیاری را نمک‌گیر کرده است، تا آنجا فراگیر شد که سخنگوی وزارت خارجه را هم به واکنش وادار کرد تا ضمن تکذیب عدم ورود همکارش به عربستان، تصویر ویزای وی ممهور به مهر ورود به عربستان را هم منتشر کند.
به راستی چه دلیلی دارد که از میان هزاران جانباخته و مجروح این حادثه، فقط درباره رکن آبادی سناریوپردازی کنند؟ در یک هفته گذشته پایگاه خبری العربیه نت، بیش از ده خبر درباره وی منتشر کرده است که جملگی فقط به پیچیده‌تر شدن اوضاع دامن زده است.
اگرچه برخی از حجاج و کادر پزشکی ایران، شهادت داده اند که سفیر سابق ایران را در حالیکه در قید حیات بوده است در میان حادثه‌دیدگان دیده اند و در اینکه ایشان در این واقعه مصدوم شده است تردیدی نیست، اما دور از ذهن هم نیست که ماموران پرشمار سعودی، با شناسایی وی که چهره ای نسبتا شناخته شده در جهان عرب است، وی را در مسیر انتقال به بیمارستان یا در مراحل درمان از سایر مجروحان جدا کرده باشند.
حال سوال این است در مقام پیش‌بینی و احتمال، چرا حتی در حد «یک گمانه» در دستگاه دیپلماسی کشور «این مفروض» طرح نمی شود که کسی که حدود ۱۴ سال بعنوان سفیر و کاردار در منطقه سوریه و لبنان حضور داشته است و از قضا همه اتفاقات مهم منطقه، از جمله آزادسازی جنوب لبنان، ترور حریری، جنگ ۳۳ روزه، حمله به سوریه و ... در دوره حضور وی در سوریه و لبنان واقع شده و یقینا وی در بطن و متن حوادث قرار داشته است، قطعا «کیس» خوبی برای سرویس امنیتی آل سعود و  همکاران جنایت‌کارش همچون موساد است.
با توجه به همه این قرائن، سوال اساسی اینجاست که چرا باید با اعلام نام غضنفر رکن‌آبادی در لیست جانباختگان، در حالی که هنوز جنازه اش یافته نشده است و در پی آن، حضور عجولانه مقامات کشوری برای عرض تسلیت در منزل وی، باب پیگیری را برای عیان نمودن سرنوشت حقیقی این دیپلمات ارزشی و ارزشمند  مسدود کرد؟!

یک دختر 9 ساله در جاسک بخاطر زنبورگزیدگی از پای درآمد.
به گزارش ایران، دکتر «خدیجه ریاضی» متخصص کودکان بیمارستانی در جاسک، گفت: عصر چهارشنبه یک دختر 9 ساله که برای درمان نیش‌زدگی زنبور به این بیمارستان آورده شده بود، به کام مرگ فرو رفت.
وی افزود: این بیمار از روستای «بهمدی» در 35 کیلومتری جاسک به این مرکز درمانی آورده شد و طبق معاینه انجام شده چندین زنبور وی را نیش زده بودند.
ریاضی ادامه داد: ساعت 16:05 چهارشنبه به من اطلاع دادند حال این کودک خوب نیست که بلافاصله برای معاینه به بخش اورژانس رفتم و درمان را آغاز کردم.
وی گفت: با وجود تجویزهای صورت گرفته، حال کودک بدتر و بلافاصله دستور اعزام به اورژانس داده شد که متأسفانه وی در ساعت 19:10 جان باخت.
ریاضی درباره تجویز پزشک شیفت گفت: من از ساعت 16 به بعد می‌توانم با توجه به محتویات پرونده از خود دفاع کنم.  با توجه به اینکه کودک جانباخته با نام «فاطمه روشنی» پدر خود را از دست داده است، یکی از همراهان بیمار گفت: ساعت 3 بعدازظهر، دختر ما با پای خود به بیمارستان آمد و حتی قادر به صحبت بود اما پس از تزریق آمپول از حال رفت و می‌خواهیم شکایت کنیم.

 «
مراد امدادی» افزود: فاطمه به همراه بچه‌های دیگر در حال بازی بود که چند تن از بچه‌ها به لانه زنبور چوب زدند. زنبورها هم به سمت آنان حمله بردند و کودک ما را از ناحیه سر و صورت نیش زدند.
 «
میری پور» یکی دیگر از همراهان بیمار، گفت: نبودن پادزهر نیش زنبور و پرستار کافی برای مراقبت هم می‌تواند باعث مرگ شده باشد.  وی ادامه داد: در صورتجلسه پلیس قید شد تعلل باعث مرگ فاطمه شده است و حتی پزشک داخلی و کودکان را بعد از یک ساعت خبر کرده‌اند.
به گزارش ایرنا، این بیمارستان در جاسک مدتی است رئیس ندارد. «سیدمحمدطاهر حسینی» رئیس شبکه بهداشت و درمان جاسک، نیز تأکید کردکه این کودک تشنج کرده و در هر زمانی ممکن است این اتفاق‌ها رخ دهد.
اواخر شهریورماه امسال قائم مقام وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در پی درگذشت یک مادر باردار و نوزادش در شهر جاسک، به شهرستان سفر کرد و پس از بررسی جزئیات حادثه، اشکال مدیریتی را عامل اصلی این رویداد دانست.
وی اعلام کرد دو نفر از مدیران بهداشت و درمان شهرستان جاسک به دلیل این اتفاق از مسئولیت برکنار شدند.

بورس اوراق بهادار تهران امروز در حالی به کار خود پایان داد که با افت دامنه‌دار قیمت سهام در اغلب نمادهای معاملاتی با ریزش دسته‌جمعی شاخص‌های خود مواجه شد و شاخص کل با ۲۸۰ واحد کاهش به ۶۱۲۱۷ واحد رسید.
به گزارش فارس؛ شاخص کل قیمت و بازده نقدی بورس تهران در پایان معاملات امروز شنبه 11مهرماه 94 با افت 280 واحدی به عدد 61 هزار و 217 واحد رسید.
شاخص قیمت وزنی نیز در پایان معاملات این بازار با 110 واحد کاهش عدد 23هزار و 980 واحد را تجربه کرد.
شاخص سهام آزاد شناور نیز با 578واحد کاهش عدد 67 هزار و 527 واحد را به نمایش گذاشت.
ارزش کل بازار بورس تهران امروز به 261 هزار میلیارد تومان رسیده است.
شاخص بازار اول اما در حالی با افت 296 واحدی به عدد 42 هزار و 468 واحد دست یافت که شاخص بازار دوم با 54 واحد کاهش به رقم 136هزار و 15 واحد دست یافت.
همچنین شاخص کل فرابورس (آیفکس) با 13 واحد کاهش عدد 664 واحد را تجربه کرد.
بر اساس این گزارش ارزش کل معاملات امروز بورس تهران به بیش از 61میلیارد تومان بالغ شد که ناشی از دست به دست شدن بیش از 399 میلیون سهم و اوراق مالی قابل معامله طی 30هزار و 973 نوبت داد و ستد بود.
به گزارش فارس امروز نماد معاملاتی سه شرکت پالایش نفت بندرعباس با 36 واحد، بانک ملت با 34 واحد و بانک پاسارگاد با 24 واحد کاهش بیشترین تأثیر منفی را در برآورد شاخص کل بورس به دوش کشیدند.
در عین حال نماد معاملاتی سه شرکت پتروشیمی مبین با 26 واحد، صنایع پتروشیمی خلیج فارس با 16 واحد و فولاد مبارکه با 5 واحد افزایش بالاترین تأثیر مثبت را در برآورد این نماگر برجای گذاشتند.
بر اساس این گزارش طی معاملات امروز نماد معاملاتی شرکت‌های لیزینگ ایرانیان،‌ سیمان شرق، از سوی ناظر بازار سهام متوقف و در عین حال نماد معاملاتی شرکت‌های بیمه ملت، مواد اولیه الیاف مصنوعی کارخانه‌های تولیدی و صنعتی ثابت خراسان، بیمه نوین، حق تقدم خرید سهام بیمه کارآفرین بازگشایی شدند.
طی معاملات امروز همچنان حجم و ارزش معاملات سهام در حالی با بی‌رونقی و رکود مواجه بود که در برخی نمادهای معاملاتی حقوقی‌ها و بازارگردان‌های آنها معاملات کد به کد و بلوکی را دنبال کردند.
بر همین اساس در نماد معاملاتی بانک دی امروز 42 میلیون سهم به ارزش 6میلیارد و 917 میلیارد تومان از سوی حقوقی خود به کد شرکت‌های تابعه کد به کد شد.
در نماد معاملاتی بانک صادرات ایران نیز 20 میلیون سهم به ارزش یک میلیارد و 700میلیون تومان از کد حقوقی به کد حقیقی واگذار شد. در پتروشیمی مبین اما بیش از 17 میلیون سهم این شرکت از سوی هلدینگ پتروسیمی خلیج فارس به ارزش 5 میلیارد و 500 میلیون تومان کد به کد شد. در بازار معاملات بلوکی سهام نیز حق تقدم خرید سهام شرکت توسعه اقتصادی آرین به حجمی بالغ بر 10 میلیون و 493هزار سهم به ارزش بیش از 65 میلیون و 597 هزار تومان. از سوی حقوقی در بازار پایه توافقی فرابورس واگذار شد.
به گزارش فارس روند معاملات بازار امروز سهام در فضایی توأم با بیم و امید همراه بود. بازاری که نشان می‌داد برای تصمیم‌گیری در مورد ادامه راه خود به نظر از سایه خود هم می‌ترسد. با وجود انتشار خبرهای مثبت در اواخر هفته گذشته اما بازار سهام همچنان هر علامت مثبتی را فرصت خروج از سهام می‌داند.
یادداشت دریافتیهادی صادق*؛ دیپلماسی اقتصادی رابطه بین قدرت و ثروت است و در یک جمله، شناساندن ظرفیت‌های داخل کشور به کشورهای خارجی جهت سرمایه‌گذاری و صادرات و همچنین شناسایی امکانات و ظرفیت‌های کشور دوم و بهره‌برداری از امکانات بالقوه و بالفعل آن کشور جهت توسعه اقتصاد کشور اول است.
جمهوری اسلامی ایران با برخورداری از اقتصاد دولت محور و نفتی و از طرفی وجود تحریم‌های اقتصادی در سال‌های اخیر از جمله کشورهایی است که به علت شكنندگی دیپلماسی اقتصادی کمترین تعامل اقتصادی در سطوح دو جانبه و چندجانبه را با دنیاداشته و از مزایای آن محروم مانده است.
حل این مشكل زمانی امکان‌پذیر می‌شود که شرایط سیاسی از حداقل‌هایی برخوردار باشد که با توجه به ژئوپلتیک بی همتای ایران و موفقیت دیپلماسی ایرانی با کشورهای 1+5 به زودی این بستر فراهم می‌گردد و می‌بایست از فرصت‌ها و مزیت‌هایی که قابلیت اجرایی مناسبی دارند استفاده گردد و به اقتصاد جهانی متصل شویم.
باید توجه داشت امروزه كشور ما اغلب از ضعف دیپلماسی اقتصادی به روش سنتی و مشخصاً به صورت سفرهای متعدد به كشورهای مختلف با عنوان "بازدید و بررسی" و فاقد كارشناسی عمیق قبلی رنج می‌برد كه می‌توان این نقص را با رایزنی، تنظیم و ارائه یك پیش‌نویس تفاهم نامه كارشناسی شده و قابل اجرا هدفمند نمود.
برای داشتن دیپلماسی اقتصادی قوی لازم است میان دستگاه‌های سیاسی و اقتصادی و فضاسازی برای حضور بخش خصوصی در تجارت بین‌المللی هماهنگی ایجاد شود که در این زمینه می‌توان از دو ابزار قدرتمند و اثربخش به ویژه برای نهادهای نیمه دولتی و بخش خصوصی نام برد:
1-
ارتباط با دیپلمات‌ها و کارشناسان اقتصادی کشورمان در نمایندگی‌های جمهوری اسلامی ایران در اقصی نقاط جهان.
در این رابطه دیپلمات‌هایی که تجربه، تحصیلات اقتصادی، آگاهی به زبان خاص آن منطقه و هنر شناسایی و معرفی اقلام مکمل جهت مراودات اقتصادی را دارند، موفق‌تر عمل می‌کنند و تلاش آنها بر این است که با ابزار و پتانسیلی که در اختیار دارند بتوانند هم امکانات صادرات کشور را به خارجی‌ها معرفی کنند و هم بتوانند با تشویق سرمایه‌گذاران خارجی به سرمایه‌گذاری از امکانات کشور به نفع اقتصاد ملی بهره‌برداری کنند.
در حال حاضر که چشم جهانیان به دنبال وضعیت اقتصادی ایران است باید قدم نخست برای ارتباط گرفتن از سوی خودمان باشد و در جستجوی كشورهایی با گرایش تكنولوژی به مراتب بالاتر و اقتصادی مکمل اقتصاد نفتی ایران باشیم تا به نحو شایسته ای مناسب‌ترین بهره برداری انجام پذیرد.
2-
استفاده از ظرفیت ایرانیان مقیم كشور مقصد. بدون شك مهاجرین ایرانی باثروت هنگفتی كه در اختیار دارند عملكردی در خور توجه را در زمینه‌های گوناگون تجاری داشته‌اند و ظرفیتی فوق‌العاده از لحاظ ارتباط با منابع قدرت سیاسی و اقتصادی كشور محل اقامت در اختیار دارند.
چنانچه بتوانیم از این فرصت استفاده كنیم به دلیل علاقه آنها به وطن، آشنایی به زبان محل و همچنین اشراف بر مقررات كشور مقصد بی‌شك نتیجه شگفت‌انگیزی را از این نوع دیپلماسی اقتصادی عمومی خواهیم گرفت.
باید این واقعیت را در نظر داشت که حیات سیاسی جمهوری اسلامی ایران به حیات اقتصادی‌اش بستگی دارد و پیشنهاد می‌گردد با توجه به موارد یاد شده برای کمک به نوسازی اقتصادی و حركت به سوی فراگیری هنر دیپلماسی اقتصادی، دستگاه‌های دولتی، نیمه دولتی و یا خصوصی به نخبگان این عرصه قدرت واقعی بدهند و اجازه شکل گرفتن بحث‌های گسترده و بی‌پرده ای را داده تا نیازهای اقتصادی هر منطقه شناسایی شوند و در نهایت با استفاده از ظرفیت‌های موجود در نمایندگی‌های جمهوری اسلامی ایران و مقیمین ایرانی خارج كشور از "سِحر دیپلماسی اقتصادی" به نفع منافع ملی بهره‌مند گردیم.