توصیههای پزشکی
فواید آب نمک برای دهان و دندان 4 اردیبهشت – 96
فواید آب نمک برای دهان و دندان 4 اردیبهشت – 96
"آب نمک" نوعی محلول پرخاصیت برای شست و شوی
دندانهاست که میتوانید در صورتی که مسواک در دسترس نداشته باشید میتواند پاککنندهای
مفید برای دندانهایتان باشد. ضدعفونی کردن دندانها و لثهها از تاثیرات مختلف
مصرف آب و نمک است و مانند یک دهانشویه سالم به شما کمک خواهد کرد در ادامه توصیههای
مختلف دندانپزشکان در این زمینه را در اختیارتان قرار خواهیم داد.
آب نمک توسط فرهنگهای متعدد در طول نسلهای بیشمار برای تمیز کردن زخمها و شستشوی دهان مورد استفاده قرار گرفته است. نمک در هنگامی که به مقدار فراوان در غذاها بکار رود، دارای خواص ضدباکتری و نگهدارنده است اما اثر آن روی میکروبها در هنگامی که در آب حل و رقیق میشود، چندان مشخص نیست.
*ضد عفونی کردن دهان
دندانپزشک عمومی در خصوص شستوشوی دهان با آب نمک گفت: شستشوی دهان با آب نمک باعث قویتر شدن مقاومت لثهها در برابر میکروبها شده و از حساسیت دندانها نسبت به آب سرد و گرم میکاهد.
زخمهای دهانی به صورتهای مختلف بوجود میآیند که برای پیشگیری و درمان این زخمهای دهانی توصیه میشود افراد از دهان شویههای مناسب و آب نمک استفاده کنند.
بهتر است دهان شویهها با توجه به توضیحات روی قوطی استفاده شود و بیماران با توصیه پزشک اقدام به تهیه دهان شویهها کنند. اثرات استفاده از دهان شویهها معمولا تا دوازده ساعت پس از مصرف در دهان باقی میماند و نیازی نیست در زمانهای نزدیک بهم از آنها استفاده شود.
استفاده از آب نمک به دلیل اینکه شرایط را برای رشد میکروبها و فعالیت ویروسها نامناسب میکند برای شستشوی دهان مناسب است، افراد میتوانند یک قاشق چای خوری نمک تسویه شده را یک لیوان آب ولرم جوشیده حل کنند و دهان خود را با آن شستشو دهند.
همچنین اگر استفاده از آب نمک برای افراد ناخوشایند است میتوانند با تهیه سرمهای آماده فیزیولوژی دهان خود را ضد عفونی کنند.
به افرادی که به مصرف دهان شویهها حساسیت دارند و واکنش نشان میدهند توصیه میشود برای ضد عفونی کردن و زخمهای دهانی، از آب نمک استفاده کنند.
در خصوص مواد غذایی که باعث عود کردن زخمهای دهانی میشوند مصرف مواد غذایی تند مثل فلفل و ترشیها باعث تحریک و عود کردن زخمهای دهانی خصوصا آفت دهان میشود.
*فواید آب نمک
نمک خام که عمدتا کلرید سدیم است، رشد باکتریها در بسیاری از غذاها را محدود کرده و از فاسد شدنشان جلوگیری مینماید، چون مولکولهای آب را جذب میکند. باکتریها بمنظور رشد و تکثیر به رطوبت نیاز دارند، بنابراین بدون آب کافی نمیتوانند بخوبی رشد کنند. آب نمک بعنوان یک آنتی بیوتیک در نظر گرفته نمیشود، چون آب مورد نیاز باکتریها را فراهم میکند و آنها را به محض تماس از بین نمیبرد.
با اینحال با توجه به مقالهای که در مجله دندانپزشکی بریتانیا منتشر شد، شستشو با آبنمک مفید است زیرا آب نمک، دهان را بطور موقت قلیایی میکند یا PH آن را افزایش میدهد که مانع تکثیر باکتری میشود، چون تقریبا تمام گونههای باکتری، محیط اسیدی را ترجیح میدهند. بعلاوه، آب نمک ایزوتونیک است و غشاهای مخاطی را تحریک نمیکند. به همین دلیل است که بسیاری از دندانپزشکان پس از روشهای دندانپزشکی، از آب نمک گرم برای شستشوی دهان استفاده میکنند.
*سایر افزودنی ها
آب نمک گاهی اوقات با جوش شیرین به نسبت 50/50 ترکیب میشود تا اثر قلیاییکننده آن افزایش یابد. نصف قاشق چایخوری از هر یک از آنها در یک فنجان آب گرم، دوز معمول است. سایر موادی که میتوانند به آب نمک اضافه شوند یا به تنهایی برای شستشوی دهان مورد استفاده قرار گیرند، عبارتند از پراکسید هیدروژن، شهد نارگیل، آب آلوئه ورا، روغن کنجد و روغن آفتابگردان. پراکسید هیدروژن، یک ماده ضدمیکروبی وسیع الطیف است و در تماس با باکتریها، آنها را از بین میبرد.
*احتیاط
شستن دهانتان با آب نمک و تف کردن آن، بیضرر است، اما بلعیدن آن به مقادیر زیاد میتواند مضر باشد. با توجه به بیوشیمی پزشکی «سوخت و ساز بشر در سلامت و بیماری» مصرف بیش از حد آب نمک به کم آبی بدن منجر میشود و اگر آب، بیش از حد شور باشد، ممکن است باعث استفراغ شود. قورت دادن مقداری آب نمک، مشکل بزرگی نیست و گاهی اوقات برای شستشوی روده و شکم توصیه میشود، اما مصرف نمک بیش از حد میتواند به ابتلا به بیماری فشار خون بالا، منجر شود.
آب نمک توسط فرهنگهای متعدد در طول نسلهای بیشمار برای تمیز کردن زخمها و شستشوی دهان مورد استفاده قرار گرفته است. نمک در هنگامی که به مقدار فراوان در غذاها بکار رود، دارای خواص ضدباکتری و نگهدارنده است اما اثر آن روی میکروبها در هنگامی که در آب حل و رقیق میشود، چندان مشخص نیست.
*ضد عفونی کردن دهان
دندانپزشک عمومی در خصوص شستوشوی دهان با آب نمک گفت: شستشوی دهان با آب نمک باعث قویتر شدن مقاومت لثهها در برابر میکروبها شده و از حساسیت دندانها نسبت به آب سرد و گرم میکاهد.
زخمهای دهانی به صورتهای مختلف بوجود میآیند که برای پیشگیری و درمان این زخمهای دهانی توصیه میشود افراد از دهان شویههای مناسب و آب نمک استفاده کنند.
بهتر است دهان شویهها با توجه به توضیحات روی قوطی استفاده شود و بیماران با توصیه پزشک اقدام به تهیه دهان شویهها کنند. اثرات استفاده از دهان شویهها معمولا تا دوازده ساعت پس از مصرف در دهان باقی میماند و نیازی نیست در زمانهای نزدیک بهم از آنها استفاده شود.
استفاده از آب نمک به دلیل اینکه شرایط را برای رشد میکروبها و فعالیت ویروسها نامناسب میکند برای شستشوی دهان مناسب است، افراد میتوانند یک قاشق چای خوری نمک تسویه شده را یک لیوان آب ولرم جوشیده حل کنند و دهان خود را با آن شستشو دهند.
همچنین اگر استفاده از آب نمک برای افراد ناخوشایند است میتوانند با تهیه سرمهای آماده فیزیولوژی دهان خود را ضد عفونی کنند.
به افرادی که به مصرف دهان شویهها حساسیت دارند و واکنش نشان میدهند توصیه میشود برای ضد عفونی کردن و زخمهای دهانی، از آب نمک استفاده کنند.
در خصوص مواد غذایی که باعث عود کردن زخمهای دهانی میشوند مصرف مواد غذایی تند مثل فلفل و ترشیها باعث تحریک و عود کردن زخمهای دهانی خصوصا آفت دهان میشود.
*فواید آب نمک
نمک خام که عمدتا کلرید سدیم است، رشد باکتریها در بسیاری از غذاها را محدود کرده و از فاسد شدنشان جلوگیری مینماید، چون مولکولهای آب را جذب میکند. باکتریها بمنظور رشد و تکثیر به رطوبت نیاز دارند، بنابراین بدون آب کافی نمیتوانند بخوبی رشد کنند. آب نمک بعنوان یک آنتی بیوتیک در نظر گرفته نمیشود، چون آب مورد نیاز باکتریها را فراهم میکند و آنها را به محض تماس از بین نمیبرد.
با اینحال با توجه به مقالهای که در مجله دندانپزشکی بریتانیا منتشر شد، شستشو با آبنمک مفید است زیرا آب نمک، دهان را بطور موقت قلیایی میکند یا PH آن را افزایش میدهد که مانع تکثیر باکتری میشود، چون تقریبا تمام گونههای باکتری، محیط اسیدی را ترجیح میدهند. بعلاوه، آب نمک ایزوتونیک است و غشاهای مخاطی را تحریک نمیکند. به همین دلیل است که بسیاری از دندانپزشکان پس از روشهای دندانپزشکی، از آب نمک گرم برای شستشوی دهان استفاده میکنند.
*سایر افزودنی ها
آب نمک گاهی اوقات با جوش شیرین به نسبت 50/50 ترکیب میشود تا اثر قلیاییکننده آن افزایش یابد. نصف قاشق چایخوری از هر یک از آنها در یک فنجان آب گرم، دوز معمول است. سایر موادی که میتوانند به آب نمک اضافه شوند یا به تنهایی برای شستشوی دهان مورد استفاده قرار گیرند، عبارتند از پراکسید هیدروژن، شهد نارگیل، آب آلوئه ورا، روغن کنجد و روغن آفتابگردان. پراکسید هیدروژن، یک ماده ضدمیکروبی وسیع الطیف است و در تماس با باکتریها، آنها را از بین میبرد.
*احتیاط
شستن دهانتان با آب نمک و تف کردن آن، بیضرر است، اما بلعیدن آن به مقادیر زیاد میتواند مضر باشد. با توجه به بیوشیمی پزشکی «سوخت و ساز بشر در سلامت و بیماری» مصرف بیش از حد آب نمک به کم آبی بدن منجر میشود و اگر آب، بیش از حد شور باشد، ممکن است باعث استفراغ شود. قورت دادن مقداری آب نمک، مشکل بزرگی نیست و گاهی اوقات برای شستشوی روده و شکم توصیه میشود، اما مصرف نمک بیش از حد میتواند به ابتلا به بیماری فشار خون بالا، منجر شود.