خوراكيها
شما هم چاي را داغ داغ مينوشيد؟ 16 اسفند-91
نوشيدن چاي داغ مخاط گوارشي بهويژه مخاط مري را آماده پذيرش مواد سرطانزا ميكند
و به همين علت در كشورهايي كه عادت به مصرف چاي داغ دارند، ميزان ابتلا به اين
سرطان بيشتر است. سرطان مري ششمين سرطان منجر به مرگ در ميان مبتلايان به
انواع سرطانها در جهان و چهارمين سرطان در كشورهاي در حال توسعه است. اما
متاسفانه در بين كشورهاي پرخطر، ايران داراي بالاترين ميزان سرطان مري در جهان
است. دكتر اسلامي محقق مركز تحقيقات گوارش و كبد دانشگاه علوم پزشكي تهران و
همكاران وي تحقيقي بر روي حدود 50 هزار نفر در منطقه "تركمن صحرا" انجام
دادند. اين افراد چاي را درحالي مينوشيدند كه درجه حرارت آن بيش از 70 درجه
سانتيگراد بود. استان گلستان در شمال ايران (بخشي از تركمن صحرا) داراي يكي
از بيشترين نرخ مبتلايان به اين بيماري است. اين درحالي است كه مصرف سيگار و
نوشابههاي الكلي كه از عوامل موثر در سرطان مري است، در اين استان پائين است، اما
نوشيدن چاي داغ عادت معمول تمام ساكنان استان گلستان است. در اين استان، زنان
نيز به همان تعداد مردان به سرطان مري مبتلا ميشوند. بايد توجه داشت كه سرعت
نوشيدن چاي و نه ميزان مصرف آن در بروز سرطان مري نقش دارد. تاكنون ارتباطي بين
مقدار چاي مصرفي و خطر سرطان مري ديده نشده است. اما تحقيقات تيم ايراني نشان ميدهد،
نوشيدن يك فنجان چاي در ظرف مدتي كمتر از دو دقيقه پس از ريختن آن، خطر سرطان مري
را در مقايسه با چايي كه 4 تا 5 دقيقه پس از ريختن نوشيده ميشود، پنج برابر
افزايش ميدهد. پژوهشگران اميدوارند اين يافتهها به درك اين كه چرا در ميان
بعضي از جامعههاي غير اروپايي، خطر مبتلا شدن به سرطان مري بيشتر است، كمك كند:
" نوشيدن چاي بخشي از بسياري فرهنگ هاست. اين تحقيقات مسلما نشان نميدهد كه
صرف نوشيدن چاي بد است، بلكه اين تحقيقات فراهم آورنده شواهد بيشتري در اين باره
است كه خوردن و نوشيدن غذاها و نوشيدنيهاي داغ به طور منظم، ميتواند خطر ابتلا
به سرطان مري را افزايش دهد." اوليور چايلدز، سخنگوي مطالعات سرطان در
بريتانيا، با بيان اين مطلب به بيبي سي ميگويد: در شمال ايران مردم به صورت عادت
روزانه، چاي بسيار داغ مينوشند. ما بريتانياييها هم عادت به نوشيدن چاي داريم،
ولي معمولا آن را با افزودن كمي شير سرد مينوشيم كه در نتيجه چاي آن قدر داغ نيست
كه خطر سرطان مري را افزايش دهد.