-92خوراكيها:گوجه
سبزهاي دوست داشتني با دنيايي از خاصيت.23 اردیبهشت -
گوجهسبز يكي از ميوههاي آشناي بهاري است،
ميوهاي خوشطعم و رنگي كه كوچك و بزرگ براي خوردنش لحظهشماري ميكنند، جدا از
طعم ترش و وسوسهانگيز گوجه سبز، اين ميوه دنيايي از خاصيتهاي مفيد است."محمدي"كارشناس ارشد تغذيه به ايسنا ميگويد:
خداوند ترتيب فصول و ميوههاي هر فصل را آنچنان پشت سرهم قرار داده است كه هر فصل
خوراك مورد نياز همان فصل را با خودش ميآورد، ميوههاي هر فصل ميتواند كمبود
فصل قبل را جبران كند. براي مثال ما در فصل سرما با انواع بيماريهاي ويروسي روبهرو
هستيم كه براي ايمني برابر آنها نياز داريم ويتامين c زيادي مصرف كنيم و تمام ميوههاي اين فصل مثل پرتقال،
نارنگي، ليمو شيرين و... سرشار از اين ويتامين هستند. همچنين فصل تابستان كه بدن
به آب بيشتري نياز دارد، پر است از ميوههاي آبدار. در فصل بهار به دليل آنكه
ميزان سبزيها و ميوههاي تازه در اواخر زمستان كم است، مصرف نوبرانهها و ميوههاي
فصل بهار توصيه شده است.وي ادامه
ميدهد: گوجه سبز جزء اولين ميوههايي است كه در بهار به بازار ميآيد، گوجه سبز
داراي ارزش غذايي بالايي است كه طرفداران آن ميتوانند از آن بهرهمند گردند.محمدي با بيان اينكه هر صد گرم گوجه سبز 30 كيلوكالري
انرژي دارد، ميافزايد: گوجه سبز مانند بسياري از ميوههاي ترش، غني از ويتامينهاي A، B و C است و اثرات قابل توجهي در جلوگيري از بيماريهايي مانند
چربي خون بالا، پيري سلولها و سرطان دارد.وي ادامه ميدهد: همچنين اسيد بنزوئيك، تركيبي است كه
خاصيت ضد ميكروبي آن به اثبات رسيده و به طور طبيعي در گوجه سبز وجود دارد.محمدي ميگويد: اين ميوه نوبر بهاري چون حاوي برخي ويتامينها
و نيز پيش ساز ويتامين
A است،
براي كمك به درمان شبكوري و نيز رشد بدن (در صورت مصرف تمام مواد غذايي ديگري كه
مورد نياز كودكان هستند) مفيد است، گوجه سبز داراي ويتامينهاي B و
C است
و به همين جهت براي آرامش اعصاب نيز مفيد است. البته مصرف زياد آن حالتي از حساسيت
موقت را در دهان و دندانهاي مصرفكننده ايجاد مينمايد.كاهش فشار خون يكي از اثرات درماني منحصر به فرد گوجه سبز
است، محمدي كارشناس تغذيه در اين مورد ميگويد: خوردن گوجه سبز فشار بالاي خون را
تحت كنترل درميآورد، چربي خون را كاهش ميدهد، رسوبات را از خون حذف ميكند و
عملكرد معده-رودهاي را نيز تنظيم ميكند، علاوه بر اين، باعث تعادل اسيد و باز در
جريان خون ميشود و بههميندليل ميتواند در درمان حالت اسيدي خون مفيد باشد، ضمن
آنكه مطالعات نشان داده اين ميوه ميتواند در درمان تومورها هم موثر باشد.وي ادامه ميدهد: ارزش غذايي 100 گرم گوجه سبز برابر است
با 8 گرم كربوهيدرات، 2.84 گرم چربي، 1.6 گرم پروتئين و فيبر خام نيم درصد و
همچنين با خوردن 100 گرم گوجهسبز، 5 درصد ويتامين A، دو درصد
ويتامين1 B، يك و نه دهم درصد ويتامين2 B، دو و هشت دهم
درصد نياسين، 13 درصد ويتامين
C، پنج درصد كلسيم، 2
درصد فسفر و 5 درصد آهن مورد نياز بدنتان تامين ميشود.اين كارشناس تغذيه با اشاره به اينكه اكثرا گوجهسبز را با
نمك ميخورند، ميگويد: اين ميوه به دليل خصوصيت اسيدي اجزاي آن ميتواند به ميناي
دندان آسيب برساند به همين دليل توصيه ميشود از مقدار كمي نمك به هنگام خوردن آن
استفاده شود و پس از مصرف نيز دندانها به دقت شسته يا آب بنوشيد.وي ميگويد: البته ناگفته نماند ميوههاي بهاري آلوده به
انواع ميكروبها و سموم و در صورت شستشوي نامناسب ناقل بيماريهاي مختلف هستند،
متأسفانه بعضي كشاورزان فاصله ميان سمپاشي و برداشت محصول را رعايت نكرده و ميوهها
را قبل از تجزيه سم به بازار عرضه ميكنند.محمدي
ميگويد: از آنجايي كه زمان برداشت ميوههاي بهاري نظير گوجه سبز كوتاه است به
منظور تجزيه سموم، سمپاشي بايد 6 الي 7 هفته قبل از برداشت صورت گيرد و به همين
دليل گوجه سبز قبل از مصرف بايد به دقت شسته و سموم باقيمانده روي آنها پاك شود.اگرچه متداولترين نوع مصرف اين ميوه بهصورت خام است اما
از گوجه سبز در طبخ خورشي خوشمزه نيز استفاده ميشود كه طرفداران زيادي دارد.خانم"ابراهيمي"كه سالهاست مبادرت به آموزش انواع
غذاها ميكند در اين باره ميگويد: اين فصل خوراكيها، سالادها و دسرهاي متفاوتي
را ميتوان با ميوهها و سبزيهاي بهاري تهيه نمود كه در سلامت افراد تاثير به
سزايي دارد.وي
ميگويد: خورش گوجه سبز يكي از اين غذاهاست كه به دليل مزه ترش خود طرفداران زيادي
دارد، در پخت خورش گوجهسبز - مانند خورشهاي كرفس و كنگر - از سبزيهايي مثل نعنا
و جعفري استفاده ميشود، فقط با اين تفاوت كه در اين خورش ديگر نيازي به آبغوره يا
آبليمو براي ترش كردن نيست، گوجهسبز خودش ترشي لازم غذا را تامين ميكند.خوردن ميوههاي هر فصل براي همان زمان بسيار مفيد است، در
فصل بهار كه طراوت و سرزندگي همه جا را فرا گرفته، نبايد از اين موهبتهاي الهي
غافل شد.