دانستنيها
نانهاي رژيمي چقدر رژيمي هستند؟19آذر-92
نانهاي رژيمي چقدر رژيمي هستند؟19آذر-92
معمولاً واژه رژيمي در ذهن مردم برابر با كم كالري است و نشان ميدهد
ماده غذايي مذكور به لاغري كمك ميكند يا حداقل از چاقي بيشتر جلوگيري ميكند،
غافل از اين كه اين نانها از نظر مقدار انرژي كه در بدن توليد ميكنند، مانند
ساير نانها هستند. نانهاي رژيمي چقدر رژيمي هستند؟ اين روزها نانهاي رژيمي
تهيه شده از آردهاي مختلف و با مخلفاتي مثل سبزيجات معطر و شويد، زيره، شاه دانه،
كنجد و دانه آفتابگردان سوپر ماركتها را تسخير كردهاند. معمولاً واژه
رژيمي در ذهن مردم برابر با كم كالري است و نشان ميدهد ماده غذايي مذكور به لاغري
كمك ميكند يا حداقل از چاقي بيشتر جلوگيري ميكند، غافل از اين كه اين نانها از
نظر مقدار انرژي كه در بدن توليد ميكنند مانند ساير نانها هستند اما از نظر مواد
مغذي ويژگيهايي دارند كه آنها را براي يك گروه خاص، مناسب ميسازند.
*نان مناسب خود را انتخاب كنيد!
"فريبا عبدالمنافي" كارشناس تغذيه معاونت بهداشتي دانشگاه
علوم پزشكي كرمان در اين رابطه به ايسنا گفت: هرچند نانهاي رژيمي از نظر مقدار انرژي همانند
ساير نانها هستند، اما شما بايد با توجه به نوع بيماري و يا مشكلتان، نان مناسب
خود را انتخاب كنيد، نانها كم سديم و كم نمك براي افرادي كه به فشار خون بالا
مبتلا هستند مناسبند و نان جو به كاهش كلسترول و چربيهاي مضر خون كمك كرده و براي
افرادي كه از چربي خون بالا رنج ميبرند مناسب است. وي ادامه داد: نانهاي حاوي سبوس به علت
محتواي بالاي فيبر و تأثير آن بر قند خون، به تنظيم قند خون افراد ديابتي كمك ميكنند،
بنابراين در انتخاب نان رژيمي با توجه به نوع بيماري تان تصميم بگيريد و به ياد
داشته باشيد شويد، زنجبيل و يا ساير سبزيجاتي كه به اين نانها اضافه ميكنند
تاثير چنداني بر چربي خون شما ندارند. كارشناس تغذيه معاونت بهداشتي دانشگاه
علوم پزشكي كرمان افزود: اين نانها تنها مقادير جزيي از اين مواد غذايي را وارد
بدن شمامي كنند كه ماده غذايي با اين مقدار، قادر به اثر بخشي نيست و اين مواد نقش
تزئيني و تا حدي تلقيني داشته و جز بالابردن قيمت نان تاثير ديگري ندارند. عبدالمنافي
با بيان اينكه هميشه به خاطر داشته باشيم واژه رژيمي براي نانها باعث نميشود
مجاز باشيم تا هر مقدار از اين نانها را مصرف كنيد اظهار كرد: تنها به اين معني
است كه اين نانها به سلامتي شما كمك ميكنند بلكه ممكن است با نانهايي كه حاوي
دانه آفتابگردان، كنجد و شاهدانه هستند مواجه شده باشيد كه اين نانها حاوي مقادير
زيادي ويتامينهاي گروه ب و اسيدهاي چرب مفيدي هستند كه براي كودكان در حال رشد،
افراد دچار لاغري و كمبود وزن و بيماران سوء تغذيهاي بسيار مناسب ميباشند، چرا
كه نه تنها به علت داشتن دانههاي چرب انرژي بيشتري را وارد بدن ميكنند، بلكه
تراكم بالايي از مواد مغذي مورد نياز بدن را نيز دارا هستند.
*انتخاب بهترين نان
در انتخاب بهترين نان بايد به دو نكته توجه كرد اول بافت نان و دوم
مواد تشكيل دهنده نان.
وي افزود: از نظر بافت نانها به دو دسته تقسيم ميشوند، نانهاي
نازك مانند لواش و نانهاي حجيم مانند انواع باگت، بربري وسنگك. عبدالمنافي
تصريح كرد: نانهاي نازك برخلاف ظاهرشان حاوي انرژي زيادي هستند، چرا كه آب درصد زيادي
از حجم نانهاي حجيم را به خود اختصاص داده است، در حالي كه در نانهاي نازك، آرد
و روغن بيشتر حجم نان را تشكيل ميدهند، بنابراين محتواي انرژي نانهاي نازك نسبت
به نانهاي حجيم در حجم برابر، بسيار بالاتر است. پس در زمينه بافت نان، نانهاي
حجيم به ويژه نان سنگك به نانهاي نازك ارجحيت دارند. وي ادامه داد: نكته
دوم، در زمينه مواد تشكيل دهنده نان و مهمتر از همه، آردي است كه خمير نان از آن
تهيه شده است. بهترين آرد براي تهيه نان، آرد سبوسدار است، چرا كه نان سبوسدار
نه تنها در هنگام خوردن بيشتر جويده ميشود و در نتيجه ترشح بزاق را بيشتر تحريك
كرده و باعث سيري زودرس ميشود، بلكه سبوس به خودي خود براي سلامتي بسيار مفيد
است. سبوس از بروز يبوست جلوگيري
نموده و همچنين سبوس باعث رسوب زدايي ديوارههاي روده و معده از مواد زايد و پاك
سازي پرزهاي روده از مواد زايد و پاك سازي آن از ذرات خارجي، سموم و عوامل سرطانزا
ميشود. سبوس مانع جذب سريع قند
و چربي شده و براي افراد مبتلا به ديابت و يا چربي خون بالا بسيار مفيد است