اوین نامه ی کیهان29
اردیبهشت – 94
گراني نان سنگك در سايه نبود نظارت
چرا گفته نشده است برای
چه دولت به د لیل تحریم های ناشی از برنامه ی هسته ا ی سپاه وتلاش برای دستیابی به
سلاح هسته ای موجب کاهش قیمت نفت ودر آمد و افزایش کسری بودجه ی دولت شده اسا که
برای جبران کسری بودجه دولت روحانی 30% قیمت نان گران کرد . در عوض اشاره شده از
زماني که دولت مجوز پخت نان به قيمت آزاد را صادر کرده، به دليل نبود نظارت کافي
نانوايان گرايش بيشتري به سمت آزاد پزي دارند و به همين دليل مردم مجبور به خريد
نان به قيمت بالاهستند. اگر قرار بود نظارتی در کار باشد دیگررژیم وارونه ی ولایت فقیه از
صدرتا ذیل آلوده به فساد نمی شد
از زماني که دولت مجوز پخت نان به قيمت آزاد را صادر کرده، به دليل نبود نظارت کافي نانوايان گرايش بيشتري به سمت آزاد پزي دارند و به همين دليل مردم مجبور به خريد نان به قيمت بالاهستند. عرضه نان دولتي در شرايطي در بسياري از نانوايي ها متوقف شده که دولت خود اعلام مي کند تنها 40 درصد نانوايي ها بايد به سمت آزادپزي بروند و مابقي همچنان دولتي بمانند در حالي که به نظر مي رسد تصميم دولت درست برعکس در حال اجرا شدن است و در بسياري از نانوايي ها، نان به قيمت آزاد به دست مردم مي رسد. مردم هم که ناچار از خريد نان به قيمت دلخواه نانوايان هستند، چاره اي ندارند که اين روزها نان را گران به خانه خود ببرند. اين در شرايطي است که نان سنگک از جمله نان هايي است که بسياري از مردم خريد آن را ترجيح مي دهند بنابر اين برخي نانوايي هاي سنگکي آزادپز که از استقبال مردم نسبت به اين نوع نان خبردار هستند، نان را به قيمت دلخواه خود مي فروشند و برخي ديگر هم به بهانه کنجدي کردن نان، قيمت را بالابرده اند. حتي گاه قيمت يک قرص نان سنگک، در برخي نانوايي هاي شمال شهر تهران به 5 هزار تومان هم رسيده است. برخي نانوايي ها هم فقط نان کنجدي عرضه مي کنند. از سوي ديگر، مظنه دقيقي براي ميزان کنجدي که بر روي نان ها پاشيده مي شود، وجود ندارد و هر نانوايي به دلخواه خود ميزان کنجد را بر روي نان مي پاشد و به واسطه همان هم، قيمت را بالامي برد، اين در حالي است که مردم هم ناچار به خريد همين نان هستند و اگر از نانوايي بخواهند که نان سنگک ساده داشته باشند، با جواب منفي مواجه مي شوند و بنابر اين کف خريد نان سنگک در برخي از نانوايي ها به جاي 1300 تومان، به 1500 تومان براي نان کنجدي يک رو و 2000 تومان براي نان کنجدي دو رو مي رسد.
در اين ميان، مجتبي خسروتاج، قائم مقام وزير صنعت، معدن و تجارت در رابطه با پخت نان آزادپز و تخلفات احتمالي که در اين رابطه رخ مي دهد، مي گويد: نانوايي هاي آزاد پز براساس دستورالعمل ها و ضوابطي که سازمان حمايت اعلام مي کند، قيمت تمام شده خود را مشخص کرده و براساس يک سود عادلانه، نان خود را مي فروشند، اين در حالي است که اين سازمان، براساس مصوبه هيئت عالي نظارت، تعيين کرده که در بخش هاي مختلف صنفي، هر واحد مي تواند چه مقدار سود در نظر بگيرد. وي مي افزايد: آزادپزي نانوايي ها يک حرکت تدريجي بوده است، البته ساير نانوايي ها براساس تصميم سال گذشته، حداکثر يک بار تا سقف 30 درصد مي توانستند افزايش قيمت داشته باشند که اين مسئله کاملااجرايي شد، ولي به دليل اينکه برخي از نانوايي ها آزادپز مي شوند، مردم فکر مي کنند که آنها افزايش قيمت داشته اند.
به گفته خسروتاج، نانوايي هايي که بر سر در واحد صنفي خود، تابلوي آزاد پزي را نصب نکنند، با جريمه سختي رو به رو شده و سهميه آن ها قطع خواهد شد، ضمن اينکه سازمان تعزيرات بر روي آن نظارت خواهد داشت، البته در هر استان، هزينه کارگر، اجاره و ساير هزينه ها با استان ديگر متفاوت است. قائم مقام وزير صنعت، معدن و تجارت با بيان اينکه نانوايي ها حق ندارند به توليد نان کنجدي اولويت دهند، خاطرنشان کرد: هر نانوايي ابتدا موظف است نان بدون کنجد را که مورد نياز مشتري است، تامين کند، سپس در مرحله بعد براي مشترياني که نان کنجدي مي خواهند، عمليات پخت را انجام دهد، ضمن اينکه بين 100 تا 200 تومان بابت کنجد بايد به قيمت نان اضافه شود، اما بيش از آن تخلف است.
اين گفته ها در حالي مطرح مي شود که تخلفات نانوايان از حد و مرزي که دولت تعيين کرده، فراتر رفته است و به همين دليل، قيمت نان سنگک در برخي از مناطق تهران از 1300 تومان مصوب، جهش بالايي داشته و به نرخ هاي خيلي بيشتر از 1300 تومان و حتي 5000 تومان هم رسيده، اين در حالي است که براساس نرخ مصوبه، قيمت سنگک بايد 780 تومان باشد که البته دولت اجازه داده تا 800 تومان هم به دليل نبود پول خرد در نانوايي ها، قيمت افزايش يابد اما مشروط به اينکه وزن چانه نيز به تناسب افزايش يابد. از سوي ديگر، قيمت هر قرص نان بربري 650 تومان، نان لواش 208 تومان و نان تافتون 390 تومان است. پيش از اين رئيس اتحاديه نانوايان سنگکي، اعلام کرده بود که قيمت هر قرص نان سنگک کنجدي ويژه 2000 تومان، نان سنگک کنجدي با وزن هر چانه 460 گرم 1500 تومان است.
از زماني که دولت مجوز پخت نان به قيمت آزاد را صادر کرده، به دليل نبود نظارت کافي نانوايان گرايش بيشتري به سمت آزاد پزي دارند و به همين دليل مردم مجبور به خريد نان به قيمت بالاهستند. عرضه نان دولتي در شرايطي در بسياري از نانوايي ها متوقف شده که دولت خود اعلام مي کند تنها 40 درصد نانوايي ها بايد به سمت آزادپزي بروند و مابقي همچنان دولتي بمانند در حالي که به نظر مي رسد تصميم دولت درست برعکس در حال اجرا شدن است و در بسياري از نانوايي ها، نان به قيمت آزاد به دست مردم مي رسد. مردم هم که ناچار از خريد نان به قيمت دلخواه نانوايان هستند، چاره اي ندارند که اين روزها نان را گران به خانه خود ببرند. اين در شرايطي است که نان سنگک از جمله نان هايي است که بسياري از مردم خريد آن را ترجيح مي دهند بنابر اين برخي نانوايي هاي سنگکي آزادپز که از استقبال مردم نسبت به اين نوع نان خبردار هستند، نان را به قيمت دلخواه خود مي فروشند و برخي ديگر هم به بهانه کنجدي کردن نان، قيمت را بالابرده اند. حتي گاه قيمت يک قرص نان سنگک، در برخي نانوايي هاي شمال شهر تهران به 5 هزار تومان هم رسيده است. برخي نانوايي ها هم فقط نان کنجدي عرضه مي کنند. از سوي ديگر، مظنه دقيقي براي ميزان کنجدي که بر روي نان ها پاشيده مي شود، وجود ندارد و هر نانوايي به دلخواه خود ميزان کنجد را بر روي نان مي پاشد و به واسطه همان هم، قيمت را بالامي برد، اين در حالي است که مردم هم ناچار به خريد همين نان هستند و اگر از نانوايي بخواهند که نان سنگک ساده داشته باشند، با جواب منفي مواجه مي شوند و بنابر اين کف خريد نان سنگک در برخي از نانوايي ها به جاي 1300 تومان، به 1500 تومان براي نان کنجدي يک رو و 2000 تومان براي نان کنجدي دو رو مي رسد.
در اين ميان، مجتبي خسروتاج، قائم مقام وزير صنعت، معدن و تجارت در رابطه با پخت نان آزادپز و تخلفات احتمالي که در اين رابطه رخ مي دهد، مي گويد: نانوايي هاي آزاد پز براساس دستورالعمل ها و ضوابطي که سازمان حمايت اعلام مي کند، قيمت تمام شده خود را مشخص کرده و براساس يک سود عادلانه، نان خود را مي فروشند، اين در حالي است که اين سازمان، براساس مصوبه هيئت عالي نظارت، تعيين کرده که در بخش هاي مختلف صنفي، هر واحد مي تواند چه مقدار سود در نظر بگيرد. وي مي افزايد: آزادپزي نانوايي ها يک حرکت تدريجي بوده است، البته ساير نانوايي ها براساس تصميم سال گذشته، حداکثر يک بار تا سقف 30 درصد مي توانستند افزايش قيمت داشته باشند که اين مسئله کاملااجرايي شد، ولي به دليل اينکه برخي از نانوايي ها آزادپز مي شوند، مردم فکر مي کنند که آنها افزايش قيمت داشته اند.
به گفته خسروتاج، نانوايي هايي که بر سر در واحد صنفي خود، تابلوي آزاد پزي را نصب نکنند، با جريمه سختي رو به رو شده و سهميه آن ها قطع خواهد شد، ضمن اينکه سازمان تعزيرات بر روي آن نظارت خواهد داشت، البته در هر استان، هزينه کارگر، اجاره و ساير هزينه ها با استان ديگر متفاوت است. قائم مقام وزير صنعت، معدن و تجارت با بيان اينکه نانوايي ها حق ندارند به توليد نان کنجدي اولويت دهند، خاطرنشان کرد: هر نانوايي ابتدا موظف است نان بدون کنجد را که مورد نياز مشتري است، تامين کند، سپس در مرحله بعد براي مشترياني که نان کنجدي مي خواهند، عمليات پخت را انجام دهد، ضمن اينکه بين 100 تا 200 تومان بابت کنجد بايد به قيمت نان اضافه شود، اما بيش از آن تخلف است.
اين گفته ها در حالي مطرح مي شود که تخلفات نانوايان از حد و مرزي که دولت تعيين کرده، فراتر رفته است و به همين دليل، قيمت نان سنگک در برخي از مناطق تهران از 1300 تومان مصوب، جهش بالايي داشته و به نرخ هاي خيلي بيشتر از 1300 تومان و حتي 5000 تومان هم رسيده، اين در حالي است که براساس نرخ مصوبه، قيمت سنگک بايد 780 تومان باشد که البته دولت اجازه داده تا 800 تومان هم به دليل نبود پول خرد در نانوايي ها، قيمت افزايش يابد اما مشروط به اينکه وزن چانه نيز به تناسب افزايش يابد. از سوي ديگر، قيمت هر قرص نان بربري 650 تومان، نان لواش 208 تومان و نان تافتون 390 تومان است. پيش از اين رئيس اتحاديه نانوايان سنگکي، اعلام کرده بود که قيمت هر قرص نان سنگک کنجدي ويژه 2000 تومان، نان سنگک کنجدي با وزن هر چانه 460 گرم 1500 تومان است.