گزیده ها قسمت دوم

گزیده ها قسمت دوم  8 اسفند -94
عباس عبدي در روزنامه اعتماد نوشت: اين يادداشت در حالي و پيش از انتخابات نوشته مي‌شود كه هيچ تصوير دقيقي از نتايج آن در دست نيست، يا حداقل اينكه بنده از آن بي‌اطلاع هستم. البته تصويري نسبي براساس شواهد و قراين به ويژه در تهران دارم، ولي قطعيتي بر آن مترتب نيست.
بنابراين آنچه مي‌خواهم بنويسم مستقل از اين است كه چه نتايجي حاصل شود. پيش از انتخابات در همين روزنامه يادداشتي نوشتم با اين عنوان كه: «حضور انتخاباتي، مشروط به نتيجه نشود». در واقع اكنون هم بايد يادآوري كرد كه اگر بازي درست انجام شود، فارغ از نتيجه آن اصل اين بازي به نفع همه است. هميشه ممكن است اين اشتباه رخ دهد كه برخي‌ گمان ‌كنند كه پيروز ميدان هستند و ماجرا تمام شده است و برعكس ممكن است عده‌اي گمان كنند كه شكست خورده‌اند و فاجعه رخ داده است.
ولي در واقعيت صندوق آرا معادل ميدان جنگ نيست كه چنين نتيجه‌اي بر آن صادق باشد. حتي در جنگ‌ها هم مي‌توان نگاه ديگري داشت و شكست‌ها را به فرصت‌هاي جديد تبديل كرد و پيروزي‌ها را با سرمستي‌هاي احمقانه همراه كرد و به ضد خود بدل كرد. آنچه جرج بوش پس از پيروزي در عراق انجام داد، نمونه‌اي از نوع رفتار اخير است. صندوق راي و انتخابات بيشتر شبيه يك مسابقه ورزشي است كه همواره تداوم دارد و اگر تيم پيروز نتواند انسجام و قدرت خود را حفظ كند، به سرعت نزول خواهد كرد. همچنين تيم مغلوب نيز مي‌تواند با بازسازي خود و جايگاه گذشته خود، حتي بالاتر از آن را به دست آورد. به همين دليل است كه پس از پايان بازي طرفين نه‌تنها با يكديگر روبوسي كرده و به هم دست مي‌دهند، بلكه پيراهن‌هاي خود را به رسم يادگاري نيز تعويض مي‌كنند. بنابراين مساله اصلي اين است كه نيروهاي سياسي پس از انتخابات، بتوانند بر مشكلات و تنش‌هاي دوران رقابت‌هاي سياسي غلبه كنند.
همه بايد يقين داشته باشند كه پس از تغيير تركيب نمايندگان مجلس، وضعيت نيروهاي سياسي نسبت به يكديگر كاملا تغيير خواهد كرد. نيروهايي كه تا ديروز پشتيبان يكديگر بوده‌اند، ممكن است پس از انتخابات به عنوان رقيب و منتقد يكديگر عمل كنند. يا برخي نيروها از موقعيت پاسخگويي كنار روند و همين امر موجب تغيير و تقويت موقعيت آنان در فضاي سياسي شود و اينها هركدام فرصت‌ها و تهديدهايي است كه براي هر نيروي سياسي پس از انتخابات ايجاد خواهد شد. اگر به اين موارد به عنوان فرصت‌ها يا تهديدهاي پيش‌رو نگاه نشود، به احتمال زياد نيروهاي سياسي با مصايب بيشتري مواجه خواهند شد.
فراموش نكنيم، اتحادهايي كه در اين انتخابات به وجود آمده براساس تعريف وجود يك رقيب جدي در برابر اتحادكنندگان بوده است و اگر آن رقيب در اين انتخابات تضعيف شود و شكست بخورد، در اين صورت و به‌طورطبيعي بايد در بقا و دوام اتحادهاي موجود نيز شك كرد. زيرا عرصه سياست، عرصه همين نوع اتحادها و انشقاق‌هاست، مشروط بر اينكه به مرحله ستيز و حذف نرسد. مشكل اصلي هنگامي است كه گمان كنيم اين نوع انشقاق‌ها وجود ندارد يا نبايد وجود داشته باشد. البته اين بدان معنا نيست كه گروه سياسي با رغبت و ميلِ خود، به سمت انشقاق برود، بلكه به اين معناست كه بروز بخشي از انشقاق طبيعي است و بخشي نيز محصول رفتار ديگران است و خارج از اراده و خواست ما است.
اين گزاره قرآني كه چه‌بسا از برخي چيزها كراهت داريد ولي به نفع شماست و چه‌بسا برخي چيزها را دوست داريد كه به ضرر شماست، گزاره مهمي براي راهنماي عمل است. نه به اين مفهوم كه پس دنبال اموري كه دوست داريم نرويم يا از چيزهايي كه از آنها خوش‌مان نمي‌آيد، پرهيز نكنيم. طبيعي است كه همه در پي پيروزي و گريز از شكست هستند، ولي در نهايت يك گروه برنده و يك گروه بازنده مي‌شوند. از اينجا به بعد به جاي آنكه برخي افراد در باد پيروزي بخوابند يا گروه مقابل زانوي غم بغل بگيرند و گمان كنند كه دنيا به آخر رسيده است، مي‌توانند براساس گزاره مذكور رفتار كنند و گروه پيروز محتاط شود و گروه شكست‌خورده نيز، اعتماد به نفس و اميد خود را از دست ندهد.
بنابراين اگر اصلاح‌طلبان پيروز شدند، به‌طور‌قطع بايد از رجزخواني پرهيز كنند. زيرا چه بخواهند و چه نخواهند، در اين ساختار و با تمهيدات آن پيروز شده‌اند، بنابراين نمي‌توان از اين‌گونه پيروزي‌ها عليه كليت ساختار بهره‌برداري كرد. در اين صورت اصولگرايان هم لطفا دست از بحث انگليس و مفتي‌هاي وهابي و اين‌جور چيزها بردارند كه نوعي آبروريزي است .
 
در مقابل اگر اصولگرايان پيروز شدند، نيازي نيست خيلي خوشحال باشند و به طرف مقابل سركوفت بزنند، چون اينها نيز نابرابري شديد انتخابات را به رخ آنها خواهند كشيد و خواهند گفت كه شما با كدام اخلاق و عزت‌نفس به خودتان حق داديد تا با اين نيروهاي كم‌شهرت و ناشناخته رقابت كنيد! در اين صورت اصلاح‌طلبان هم نبايد نگران باشند، چون با اين حد از نابرابري تا همين جا هم خوب رفتار كرده‌اند و به هدف خودشان رسيده‌اند. بنابراين مساله اصلي، بروز دادن يك رفتار سياسي، مدني و تبريك گفتن سرليست شكست‌خورده به سرليست پيروز و تشكر متقابل است. آقاي حداد و آقاي عارف و مطهري و در سوي ديگر آقاي هاشمي و يزدي در اين زمينه نقش مهمي دارند. منتظريم تا رفتار اين افراد را در اين زمينه قضاوت كنيم.
پس از چند روز وقفه، شورای عالی کار فردا جمع‌بندی نهایی محاسبات کارگران، کارفرمایان و دولت از اوضاع معیشت خانوار را انجام و وارد مراحل تصمیم‌گیری درباره میزان افزایش‌ جدید حقوق سال ۹۵ می‌شود.
۱۰ روز پیش آخرین نشست شورای عالی کار درباره بحث و بررسی پیرامون افزایش حقوق سال آینده بیش از ۱۳ میلیون مشمول قانون کار برگزار شد. در آن نشست، نمایندگان کارگران ارقام محاسباتی خود درباره اوضاع معیشت خانوارهای کارگری را ارائه کردند.
با این وجود، نمایندگان کارفرمایی نیز قرار بود در این زمینه گزارشی را تهیه و ارائه کنند که موفق به این کار نشدند و از سوی دولت نیز برخی نظرات خود را در این زمینه ارائه کرده است. حالا قرار است در جلسه فردا یکشنبه شورای عالی کار، دور جدید گفتگوها در زمینه چگونگی اعمال افزایش های جدید در بسته مزد ۹۵ کارگران انجام و پیرامون آن تصمیم گیری شود.
تا اینجای کار، نمایندگان کارگران اعلام کرده اند محاسبات معیشتی فاصله بسیار زیادی با ارقام فعلی دریافتی کارگران و مشمولان قانون کار دارد و آنها از دولت تدبیر و امید انتظار دارند، دستکم برای سال آینده برای حرکت در مسیر اصلاح و بهبود درآمد و معیشت خانوارهای کارگری کشور، گام های موثری را بردارد.
هزینه‌ها دستکم ۲ برابر درآمد
آنها همچنین انتظار دارند دولت در قالب برنامه ای منسجم و چندساله تدابیر موثری را برای خروج معیشت خانوار کارگری از بحران بیاندیشد. علاوه بر آن، نمایندگان کارگران عقیده دارند، سال ها مصلحت اندیشی و نادیده گرفتن ماده ۴۱ قانون کار در زمینه تعیین حقوق و دستمزد نیروی کار، باعث بروز شکاف جدی در میزان دریافتی آنها نسبت به هزینه ها شده است.
به عقیده نمایندگان کارگری کشور، اوضاع معیشتی خانوارهای کارگری به نحوی است که با دریافتی های فعلی کارگران، حتی امکان تامین هزینه های ۱۰ روز اول ماه نیز وجود ندارد و از این بابت آنها در تنگناها و دشواری های معیشتی فراوانی قرار دارند.
حداقل دستمزد امسال تعیین شده از سوی شورای عالی کار، ۷۱۲ هزارتومان است که این رقم ناچیز، کل دریافتی دستکم ۳ میلیون مشمول قانون کار کشور را تشکیل می دهد. از سویی، متوسط دریافتی بیشتر شاغلان مشمول قانون کار کشور در سال جاری ماهیانه یک تا یک میلیون و دویست هزارتومان است، در حالی که هزینه ها در خوشبیانه ترین حالت، ۲ برابر ارقام یادشده و درباره حداقل بگیران تا ۳ برابر میزان دریافتی آنها خواهد بود.
کارگران می گویند برای تعیین حداقل دستمزد سال آینده، به بند مغفول مانده و فراموش شده ماده ۴۱ قانون کار درباره لزوم تامین معیشت خانوار کارگری در تعیین دستمزد خواهند پرداخت و امیدوارند از این طریق بتوانند افزایش های مناسبی را برای دریافتی سال آینده کارگران رقم بزنند.
وزیر کار به شورای عالی کار می‌رود
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی و وزرای صنعت و اقتصاد از اعضای اصلی شورای عالی کار محسوب می شوند که تاکنون در نشست های امسال این شورا حضور نیافته اند. البته وزاری صنعت و اقتصاد در سال های گذشته نیز حضور نداشته و نمایندگانی را به جلسات تعیین دستمزد کارگران معرفی کرده بودند.
در عین حال، انتظار می رود بزودی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی به عنوان رئیس شورای عالی کار در جلسات تعیین کننده این شورا حضور یابد. وی پیش از این اعلام کرده بود بزودی به جلسات شورا خواهد رفت؛ موضوعی که تا به امروز اتفاق نیفتاده است.
معمولا حضور وزیر کار در نشست های پایانی شورای عالی کار اتفاق می افتد و آن زمانی است که نمایندگان کارگران و کارفرمایان چانه زنی های اصلی را به پایان رسانده و کار در مراحل نهایی و تصمیم گیری و تصویب در شورای عالی کار رسیده است؛ بنابراین حضور وزیر کار در آن مقطع به معنای تکمیل شدن حضور نمایندگان دولت، کارگران و کارفرمایان برای تصمیم گیری و امضای صورتجلسات نهایی خواهد بود.
برخی منابع اعلام کرده اند محاسبات نمایندگان کارگری و کارفرمایی از اوضاع معیشت خانوار، تا به امروز اختلافات فاحشی داشته و در عین حالی که کارگران معتقدند طبق استانداردهای موجود، محاسبات معیشتی انجام داده اند، اما نمایندگان کارفرمایی می گویند توان صنایع در اثر رکود حاکم بر اقتصاد پایین آمده و اتفاقا اینبار دولت است که باید نقش واقعی خود در حمایت مستقیم از معیشت نیروی کار را بپذیرد و درباره آن برنامه ریزی کند.
یک روان‌شناس گفت: اگر همسرمان برای زندگی مشترک کاری انجام نمی‌دهد و بی‌مسئولیت است، ما نباید دست به کار شویم و همه وظایف او را بر دوش بکشیم.
لیلا بابامرادی در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: در هر صورت و تحت هر شرایطی باید به همسرمان اجازه دهیم که احساس نیاز و احتیاج کرده و برای استحکام زندگی مشترک قدم بردارد؛ چراکه اگر جز این باشد، ممکن است با کمک‌ها و دلسوزی‌های بی‌جا، انگیزه‌های او را از بین ببریم. در واقع، ما حق نداریم همه لحظه‌های روزمره را صرف تربیت همسرمان کنیم و به عبارتی اگر مردی مسئولیت‌پذیر نباشد، زن نباید سلامت و بهداشت روانی، همچنین فضای آرام خانواده را منوط به این کند که مرد مسئولیت‌پذیر شود.
این روان‌شناس ادامه داد: وقتی زنی در زندگی زناشویی با همسری مواجه می‌شود که مسئولیت‌های خود را به درستی ایفا نمی‌کند، باید قبل از هر چیز رفتارهای خود را تغییر دهد، چرا که تنها در این صورت می‌تواند انعکاس رفتار خود را ببیند. مثلا اگر زنی شاغل باشد و در مواجهه با همسری بی‌مسئولیت، همه درآمدش را صرف اجاره خانه، خرید مایحتاج منزل و امور مربوط به کودکان کند، با زبان بی‌زبانی به همسرش ثابت می‌کند که با خیال راحت به بی‌مسئولیتی‌اش ادامه دهد و نگران هیچ مسئله‌ای نباشد.
وی افزود: اگر زنی طالب همسری مسئولیت‌پذیر است باید حد و حدود خود را در مشارکت برای زندگی مشترک حفظ کند. در واقع، هر یک از زوجین باید در ابتدای ارتباط، وظایف‌شان را برای یکدیگر تبیین کرده و مرزها را مشخص کنند. در واقع، ازدواج اولین مرحله خروج فرد از خودبینی و سوق به سمت اشتراک است. از این‌رو، اگر زنی بیش از حد متعارف خود را به دردسر بیندازد و همه مسولیت‌های ریز و درشت را برعهده بگیرد، ناخودآگاه زمینه را برای تنبلی روحی و جسمی شوهرش فراهم می‌کند.
بابامرادی خاطرنشان کرد: مسئولیت‌پذیری زن و مرد در کاهش مشکلات زناشویی نقش چشم‌گیری دارد و منجر به رشد روزافزون عواطف مثبت و شادکامی می‌شود، اما اگر زندگی مشترک، ناسالم بوده و بیشتر مسئولیت‌ها بر دوش زن بیفتد، مرد باید بعد از گذشت چند سال منتظر بروز افسردگی، سرخوردگی، تلخ‌کامی و نارضایتی‌های مکرر همسرش باشد. در واقع، زنانی با این شرایط، هیچ‌گاه نمی‌توانند تا ابد نقش یک زن شاد و موفق را ایفا کنند.
ورود سامانه بارشی به کشور

مدیر کل پیش‌بینی و هشدارسریع سازمان هواشناسی از ورود یک سامانه بارشی به کشور در ابتدای هفته جاری خبر داد.
"
احد وظیفه" گفت: بر اساس نقشه‌های هواشناسی، در برخی مناطق استان هرمزگان و جنوب سیستان و بلوچستان، در ساعات بعدازظهر، افزایش ابر، وزش باد، رگبار پراکنده، گاهی با رعد و برق پیش‌بینی می‌شود و در سایر مناطق کشور جوی نسبتا پایدار خواهد بود.
وی اظهار کرد: همچنین از بعدازظهر امروز شنبه با ورود سامانه بارشی در جنوب غرب و غرب کشور، ابرناکی و بارش شروع می‌شود که بتدریج روز یکشنبه دامنه فعالیت آن جنوب، شمال غرب، نواحی مرکزی، دامنه‌های جنوبی البرز، سواحل دریای خزر و برخی مناطق جنوب شرق کشور را فرا می‌گیرد و سبب ابرناکی، بارش باران، وزش باد و در مناطق سردسیر بارش برف می‌شود.
مدیر کل پیش‌بینی و هشدارسریع سازمان هواشناسی افزود: در روز دوشنبه با نفوذ جریان‌های شمالی، ضمن کاهش محسوس دما در نوار شمالی، بارش‌ها در سواحل دریای خزر تشدید می‌شود.
به گفته "وظیفه"، آسمان تهران امروز (هشتم اسفند) کمی ابری، همراه با غبار صبحگاهی، در بعدازظهر نیمه ابری و بارش پراکنده با حداکثر و حداقل دمای 22 و 13 درجه سانتیگراد و در روز یکشنبه (9 اسفند)، نیمه ابری تا ابری، گاهی رگبار باران و وزش باد با حداکثر و حداقل دمای 19 و 10 درجه سانتیگراد پیش‌بینی می‌شود.
گرد و غبار "عربی" در راه است
مدیر طرح ملی مقابله با پدیده گرد و غبار سازمان حفاظت محیط زیست از احتمال وقوع گرد و خاک شدید در کشور با منشاء خارجی از کشورهای عربستان و عراق خبر داد.
"
ضیاء‌الدین شعاعی" در گفت‌وگو با خبرگزاری دانشجویان ایران، با اشاره به اینکه "امسال رطوبت استان خوزستان حتی جنوب آن بالا است و گرد و خاک بهمن ماه سال 93 در اهواز را تجربه نخواهیم کرد"، گفت: اگر بادهای جنوبی از سمت عربستان هم وارد ایران شود، نمی‌تواند حادثه‌ای با شدت گرد و خاک سال گذشته ایجاد کند.
وی با بیان اینکه دو هفته گذشته گرد و غبار سریع و کوتاه مدتی در اهواز به خاطر طوفان عراق به وقوع پیوست، اظهار کرد: وضعیت رطوبت کشورهای عراق و عربستان بر خلاف ایران مساعد ارزیابی نمی‌شود و احتمال وقوع گرد و غبار در کشور ما با منشاء خارجی عراق و عربستان در سال جاری وجود دارد.
مدیر طرح ملی مقابله با گرد و غبار پیش‌بینی کرد: احتمال وقوع گرد و غبار در نیمه اول اسفند جاری در کشور وجود دارد که شرایط نامساعد عراق به لحاظ رطوبت در وقوع این پدیده تاثیرگذار خواهد بود. در این مقطع باد جنوبی عربستان نیز وارد کشور می‌شود و در امتداد خلیج فارس حرکت و از منشاء بین‌النهرین بارگیری می‌کند، به طور کلی همه بادهای غربی به سمت ایران حرکت می‌کنند که موقتی خواهد بود و طی یک یا دو روز اصلاح خواهد شد.
گرد و غبار عربی در راه است
شعاعی با تاکید بر اینکه نگرانی وقوع گرد و خاک پررنگ است، گفت: پیش‌بینی دقیق وضعیت گرد و غبار کشور در سال جاری زود است و هنوز امکان پیش‌بینی آن وجود ندارد، تنها نکته مورد روشن و قابل ذکر آن است که وضعیت رطوبت عراق و عربستان مناسب نیست و احتمال وقوع گرد و غبارعربی وجود دارد.
وی با اشاره به اینکه بیشتر گرد و غبار کشور در سال جاری دارای منشاء خارجی بود، اظهار کرد: سال گذشته هم گرد و غباری که اهواز را تحت تاثیر قرار داد، منشا خارجی داشت که به علت شرایط جنوب خوزستان بارگیری بیشتری صورت گرفت، اما وضعیت رطوبتی امسال کشور بهتر از سال گذشته است.
ترافیک روان و جوّی آرام در جاده‌های کشور
طبق آخرین گزارشات دریافتی از مرکز کنترل ترافیک راه‌های کشور در تمامی جاده‌ها و معابر کشور وضعیت ترافیکی عادی و روان گزارش شده است.
طبق آخرین گزارشات دریافتی از مرکز کنترل ترافیک راه‌های کشور در تمامی جاده‌ها و معابر کشور وضعیت ترافیکی عادی و روان گزارش شده است.بر همین اساس در تمامی راه‌‌ها و محورهای مواصلاتی کشور وضعیت جوی آرام گزارش شده است.
محورهای شمشک-دیزین، پونل-خلخال و باند جنوبی آزاد راه مرزن آباد کماکان تا اطلاع ثانوی مسدود است.