گزیده ها قسمت دوم

گزیده ها قسمت دوم  4 فروردین -94
جانشین فرمانده ناجا از بارش شدید برف و باران در جاده های کشور خبر داد و گفت: از ابتدای تعطیلات نوروزی تاکنون 169 نفر در تصادفات جاده ای فوت کردند که دلیل عمده این تصادفات لغزندگی جاده ها، سرعت غیر مجاز و خواب آلودگی رانندگان بوده است.به گزارش ایرنا سردار اسکندر مؤمنی روز سه شنبه در حاشیه دیدار از ایستگاه های نوروزی امامزاده هاشم(ع) شهرستان دماوند در محور هراز که با بارش شدید برف همراه است در جمع خبرنگاران افزود: با وجود آنکه این آمار نسبت به سال گذشته 10 دردصد کاهش یافته ولی بسیار ناراحت کننده و بالاست که از مسافران می خواهیم با رعایت نکات ایمنی بر میزان تصادفات بکاهند.وی گفت: هم اکنون با توجه به برودت هوا و تغییر در شرایط جوی شاهد بارندگی در بسیاری از استان های کشور و بارش برف در ارتفاعات به ویژه محور هراز هستیم.سردار مومنی با بیان اینکه در 24 ساعته گذشته حدود 22 درصد از تصادفات صورت گرفته ناشی از سُر خوردن خودروها به دلیل لغزندگی جاده ها بوده توصیه کرد: رانندگان حتما فاصله طولی خود با خودروی جلویی را رعایت کنند و سرعت مطمئنه را در دستور کار قرار دهند تا کمتر شاهد تصادفات احتمالی باشیم.وی با بیان اینکه در 24 ساعت گذشته با توجه به توصیه های پلیس، سرعت متوسط در جاده ها دو کیلومتر کاهش پیدا کرده گفت: این اقدام در راستای کاهش تصادفات جاده ایی و شرایط جوی صورت گرفته که امیدواریم تا پایان تعطیلات نوروزی توسط رانندگان رعایت شود.جانشین فرمانده نیروی انتظامی سرعت و سبقت غیرمجاز، خستگی و خواب آلودگی را بیشترین عامل تصادفات جاده های کشور در 24 ساعت گذشته دانست.وی تأکید کرد: داشتن وسایل ایمنی در سفر به ویژه زنجیر چرخ به خصوص در محورهای کوهستانی از موضوعاتی است که رانندگان و مسافران نوروزی مورد توجه قرار دهند.سردار مؤمنی گفت: نیروهای پلیس در تمام جاده ها تا پایان طرح نوروزی حضور دارند تا مردم بتوانند در امنیت کامل به سفر بروند.جانشین فرمانده ناجا در سومین روز از سال 95، از ایستگاه های انتظامی امامزاده هاشم (ع) شهرستان دماوند در محور هراز دیدن و با بسیاری از مسافران و نیروهای پلیس مستقر در این منطقه گفت وگو کرد.سردار مهری فرمانده پلیس راهور ناجا، فرمانده انتظامی ویژه شرق استان تهران، فرمانده پلیس راه ویژه شرق استان تهران و شماری از مسئولان استانی و شهرستانی در این دیدار حضور داشتند.محورهای ارتباطی هراز و فیروزکوه در شرق استان تهران که شاهد تردد مسافران نوروزی به سمت استان های شمالی و شرقی است، اکنون با بارش برف و باران و لغزندگی سطح جاده ها همراه است.محور هراز نیز به دلیل بارش شدید برف مسدود است و در محور فیروزکوه نیز شاهد ترافیک سنگین هستیم.
بر اساس اعلام ایستگاه هواشناسی منطقه آبعلی، اکنون برودت دمای هوا در این منطقه صفر درجه سانتی گراد است و برای 24 ساعت آینده، هوایی نیمه ابری تا ابری در بعضی ساعات بارش باران یا برف پیش بینی می شود.جاده هراز یکی از مسیرهای تردد میان دو شهر تهران و آمل است که دارای 15 تونل می باشد که طولانی ترین آن بیش از یک هزار و 500 متر طول دارد. پیش بینی می شود این محور در ایام نوروز، میزبان پنج میلیون مسافر باشد.
امید کریمی در خبرآنلاین نوشت: در چهار انفجار انتحاری داعش در بروکسل، قلب اروپا، ۳۴ نفر کشته شده اند. این درحالی است که تنها در سه روز نخست سال ۹۵، بیش از ۲۰۰ ایرانی در جاده ها کشته شده اند.متاسفم که چنین می نویسم؛ اما زمانی که درحال خواندن و انتشار خبر انفجار بنز پلیس راهور در تهران و کشته شدن راننده اش بودم، پوزخندی زدم. هرچند بسیار بابت این موضوع ناراحت شدم، اما خبر، حکایت از واقعیت تلخ و پنهانی از درون ما ایرانی ها دارد؛ فرهنگ ترافیکی هیچ کدام از ما اهالی این مملکت نداریم، حتی اگر پلیس باشیم.یادم نمی رود؛ سه‌سال پیش در کافه خبر روبروی سردار حسین رحیمی، رییس پیشین پلیس راهور تهران بزرگ نشسته بودیم و پرسیدیم؛ «شما به عنوان رییس پلیس راهنمایی و رانندگی با خودروی شخصی ساعت 3 صبح از یک خیابان یک طرفه عبور می کنید؟»و پاسخ داد: «خدا وکیلی این کار را نمی کنم. در یک مصاحبه دیگر هم گفتم اگر اینکه بگویم من اصلا تخلف نکردم دروغ است. من هم با سرعت می روم اما انصافا 20 سال پیش هم ساعت دو نصف شب پشت چراغ قرمز ایستادم. معمولا تلاش می کنم قانون را رعایت کنم اما اینکه بگویم اصلا خلاف نکرده ام، دروغ است. الان پسرم بیشتر رانندگی می کند و اجازه تخلف نمی دهمرییس پلیس راهور تهران اعتراف کرد که تخلف کرده است، با سرعت می رود. این تلخ است. من هم اعتراف می کنم شب گذشته که در جاده بودم، در جاده ای دو طرفه، دقایقی با سرعت بیش از ۱۴۰ کیلومتر هم راندم، قبل از آن، چندباری از راست سبقت گرفتم و از خط ممتد هم رد شدم و البته نادم و پشیمان هم نیستم! خب پلیس در جاده نبود که نهایتا به ۱۲۰ کیلومتر رضایت بدهم و مراعات قوانین را بکنم.باز هم تلخ است، اما اگر از هر ایرانی راننده ای بپرسید، حتما خواهد گفت که تا جایی پلیس نباشد، با همان پراید و پژو ۴۰۵ فکسنی هم بیش از سرعت مجاز می راند، از راست سبقت می گیرد، خط ممتد را نمی بیند، خیابان یک طرفه برایش اهمیت ندارد، خط عابر پیاده به چشمش نمی آید و البته معنای حق تقدم را هم نمی داند. چند نفر برای سال نو علاوه بر کارواش و دستی به سر و روی ماشین کشیدن، معاینه فنی هم رفتیم؟ اصلا معاینه فنی چقدر جدی است؟ کمپین نه به تصادفات هم امسال راه افتاده است، چقدر برای همه جذاب بوده است؟ پوزش می طلبم اگر گفتم هر ایرانی، اما واقعا هر ایرانی به اندازه زیادی درباره رانندگی کاهلی می کند و مرگ را برای ماشین جلویی و عقبی می بیند. چند نفر از ما ایرانی ها زمانی که محمود احمدی نژاد در یک برنامه تلویزیونی در شب عید سال ۹۱ گفت در جاده ها نهایتا با سرعت ۸۰-۹۰ کیلومتر رانندگی می کند، موضوع را جدی گرفتیم و حس خوبی از این جمله رییس جمهور مملکت داشتیم؟ و حالا از ظهر دیروز افسوس می خوریم که داعش در بروکسل چهار عملیات انتحاری داشته و ۳۴ نفر کشته شدند. اصلا هم توجه نمی کنیم در روزهای نخست تعطیلات سال ۹۵ هر ساعت حداقل یک نفر در جاده ها کشته شده است. جانشین فرمانده ناجا هم البته تعبیر تکان دهنده‌تری دارد؛ کشته‌های سفرهای نوروزی تا این لحظه 13 برابر کشته‌های انفجارهای انتحاری بروکسل است!واقعا میدان جنگ کجاست؟ جاده های ایران و یا قلب اروپا؟
در پی حملات تروریستی روز سه شنبه در بروکسل تد کروز، سناتور ایالت تگزاس خواستار گشت زنی نیروهای امنیتی در مناطق مسلمان نشین آمریکا شد.تد کروز، که می خواهد نامزد حزب جمهوریخواه در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا شود، روز سه شنبه گفت نیروهای امنیتی باید با دست باز تری، بتوانند در مناطق مسلمان نشین گشت زنی کنند پیش از آنکه آنها به پیکارجویان افراطی تبدیل شوند.تد کروز همچنین گفت که ورود هرگونه پناهجوی جدید به آمریکا از کشورهایی که القاعده و داعش بر آنها تاثیر گذاشته و این پیکارجویان در آن کشورها حضور قابل توجهی دارند، باید فورا متوقف شود.چارلز شومر، سناتور دموکرات، سخنان تد کروز را محکوم کرد. این سناتور دموکرات کلیمی که گمان می رود رهبر بعدی اقلیت دموکرات در سنا باشد، گفت: "این کاری نیست که ما در آمریکا انجام می دهیم. ما نژاد، دین، عقیده، و رنگ پوست افراد را در نظر نمی گیریم که بر اساس آنها بگوییم همه را داریم مراقبت می کنیم."چارلز شومر روز سه شنبه به خبرنگاران گفت ما به دنبال تروریسم در جاهایی که هست می گردیم و به طور خستگی ناپذیری آن را تحت تعقیب قرار می دهیم.دبی واسرمن شولتز، رئیس کمیته ملی حزب دموکرات نیز سخنان تد کروز را محکوم کرد. او گفت سخنان تد کروز با توجه به فاجعه بروکسل فرصت طلبانه و اقدامی نه در راستای رهبری که با هدف ایجاد ترس برای کسب امتیاز سیاسی بوده است.شورای روابط آمریکایی-اسلامی نیز سخنان سناتور کروز را محکوم کرد و پیشنهاد او را "خطرناک، نفرت انگیز، و نامناسب برای یکی از کاندیداهای مطرح ریاست جمهوری آمریکا" خواند.نهاد عوض، مدیر اجرایی شورای روابط آمریکایی-اسلامی گفت: "معتقدم هستیم که همه آمریکایی ها باید پیشنهاد تد کروز را که علیه مسلمانان است، محکوم کنند چرا که این سخنان ضد-آمریکایی و خلاف قانون اساسی است."
یادداشت واردهسعید  رضادوست*؛ خبری این روزها در فضای مجازی شایعه شده مبنی بر اینکه سرکار خانم مینو خالقی، منتخب سوم مردم اصفهان در دهمین دوره از انتخابات مجلس شورای اسلامی، پس از پیروزی در انتخابات و به پایان رسیدن فرآیند رأی گیری، رد صلاحیت شده است. کوتاه-نگاشته ای که در پی می آید، از منظر قانونی به امکان/امتناع چنین موضوعی می پردازد.اصل 99 قانون اساسی مقرّر می دارد که «شورای نگهبان، نظارت بر انتخابات مجلس خبرگان رهبری، ریاست جمهوری، مجلس شورای اسلامی و مراجعه به آرای عمومی و همه پرسی را بر عهده دارد». نظریه ی تفسیری شورای نگهبان در این راستا، مورّخ 1370/3/1 نیز نظارت مذکور را، استصوابی دانسته و آن را شامل تمام مراحل اجرایی انتخابات از جمله تأیید و رد صلاحیت کاندیداها می داند. قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی، مصوّب 1378/9/7 نیز در تبیین اصل 99 قانون اساسی و تکمیل نظریه تفسیری شورای نگهبان، بیان می دارد که «نظارت بر انتخابات مجلس شورای اسلامی به عهده شورای نگهبان می باشد. این نظارت، استصوابی، عام و در تمام مراحل در کلّیّه امور مربوط به انتخابات، جاری است».نکاتی که از موارد برشمرده شده تا بدین جا (فارغ از درستی یا نادرستی ماهوی آن ها) مستفاد می شود چنین است:الف) نظارت بر انتخابات مجلس شورای اسلامی، بر عهده ی شورای نگهبان است.ب) نظارت مذکور، استصوابی و عام است.ج) نظارت مزبور، شامل تمام مراحل انتخابات از هنگامه ی ثبت نام تا پایان فرآیند رأی گیری و شمارش آن خواهد بود.امروز، فرآیند انتخابات به پایان رسیده و در مرحله ی پساانتخابات به سر می بریم. انتخابات، معنایی عرفیّه داشته و نمی توان دوره ی زندگی هر انتخابات را تا مدّت زمانی نامحدود برقرار دانست. فرآیند انتخاب پذیری همچون موجودی است که تولّدش با ثبت نام نامزدها است و پایانش با شمارش آرای شهروندان. رعایتِ حقوقِ شهروندی اقتضا می کند در نقطه ای مشخص، پرونده ی فرآیند انتخاب پذیری بسته شده و نتیجه، روشن گرددعدمِ رعایت چنین نکته ای، عدم امنیّتِ حقوقیِ شهروندان را به بار خواهد آورد. استصوابی و عام بودن ِ نظارتِ شورای نگهبان و شمول آن بر تمامی مراحل انتخابات را باید بر همین مبنا سنجید و ارزیابی کرد. پایانِ شمارش ِ آرا، نقطه ی پایانِ نظارتِ استصوابی نیز در یک انتخابات خواهد بود و پس از شمارش و اعلام نتایج نمی توان در صلاحیّت نامزدهای انتخاباتی تشکیک کردنامزدی که صلاحیّتش از فیلتر شورای نگهبان با صافیِ استصواب گذشته را نمی توان پس از پایان یافتن رقابت انتخاباتی، با اعمالِ نظارتِ استصوابی، رد صلاحیّت کرد. به ویژه آن که چنین نامزدی، پیروزِ انتخابات نیز باشد.
*
روزنامه نگار و کارشناس ارشد حقوق عمومی