گزیده ها 13 فروردین -95

گزیده ها 13 فروردین -95
بهای نفت در معاملات امروز بازار آسیا تحت تاثیر مازاد عرضه، رشد ارزش دلار و افت بازارهای سهام منطقه ای کاهش یافت ولی با این همه کاهش تولید ماهانه آمریکا میزان کاهش را محدود کرد.
به گزارش ایسنا، نفت برنت برای تحویل در ژوئن با 46 سنت کاهش به 39.87 دلار در هر بشکه رسید. بهای قراردادهای تحویل ماه مه که مهلتشان روز پنج شنبه به پایان رسید، با 34 سنت افزایش، در 39.60 دلار در هر بشکه بسته شد. برنت در سه ماهه اول سال میلادی جاری شش درصد رشد قیمت داشت که نخستین افزایش قیمت سه ماهه از زمان رشد 15 درصدی قیمت در سه ماهه دوم سال 2015 بود.
بهای معاملات نفت خام آمریکا برای تحویل در ماه آتی پس از افزایش دو سنتی در معاملات روز گذشته، 50 سنت افت کرد و به 37.84 دلار در هر بشکه رسید. بهای نفت خام آمریکا در سه ماهه اول چهار درصد رشد کرد که نخستین رشد سه ماهه از زمان افزایش قیمت 25 درصدی از اواسط سال گذشته بود.
با این همه قیمتهای نفت اخیرا به دلیل حجم اندک معاملات، نگرانی‌ها نسبت به اشباع عرضه در آستانه نشست تولیدکنندگان بزرگ که 17 آوریل در دوحه برای مذاکره درباره فریز سطح تولید دیدار خواهند کرد و همچنین صعود ارزش دلار، عقب نشسته اند.
شاخص دلار پس از اینکه روز پنج شنبه به پایین‌ترین رکورد از اواسط اکتبر سقوط کرد، روز جمعه افزایش یافت. صعود ارزش دلار کالاهایی مانند نفت را که به این ارز معامله می شوند برای خریداران دارنده ارزهای دیگر گرانتر می کند.
بر اساس گزارش رویترز، سرمایه گذاران نفتی آسیا به انتشار آمار تولیدی چین که رشد غیرمنتظره بخش تولیدی این کشور در مارس را نشان داد واکنش چندانی نشان ندادند. اما به گفته تحلیلگران، آمار اشتغال بخش غیرکشاورزی آمریکا که قرار است امروز منتشر شود احتمالا در جهت قیمت نفت تاثیر خواهد گذاشت.
افت بازارهای سهام آسیایی در معاملات روز جمعه قیمتهای نفت را تحت فشار قرار داد اما کاهش ماهانه تولید نفت خام آمریکا از قیمتها حمایت کرد.
طبق گزارش ماهانه اداره اطلاعات انرژی آمریکا، تولید روزانه نفت این کشور در ژانویه 56 هزار بشکه کاهش یافت و به 9.179 میلیون بشکه رسید که چهارمین کاهش ماهانه متوالی و پایینترین سطح از اکتبر سال 2014 بود.
بانکهای بزرگ قیمت مورد پیش بینی برای نفت را برای نخستین بار از ماه اوت اندکی افزایش دادند اما همچنان نسبت به دورنمای نفت محتاط مانده اند.
در نظرسنجی وال استریت ژورنال از 13 بانک سرمایه گذاری، این بانکها متوسط قیمت مورد پیش بینی را نسبت به ماه پیش یک دلار افزایش دادند و اکنون انتظار دارند متوسط قیمت برنت که نرخ پایه معاملات جهانی است امسال به 40 دلار در هر بشکه برسد و متوسط قیمت نفت خام آمریکا هم 39 دلار در هر بشکه پیش بینی می شود.
قیمت نفت خام آمریکا از رکورد پایین ثبت شده در ماه فوریه حدود 50 درصد بهبود یافته است. افزایش اخیر قیمت نفت تحت تاثیر خوش بینی نسبت به احتمال کاهش یافتن مازاد عرضه در بازار است. تولیدکنندگان بزرگ از جمله عربستان سعودی و روسیه وعده داده اند تولیدشان را محدود کنند. از سوی دیگر تقاضای بالای رانندگان، فروش بنزین در آمریکا را افزایش داده است. اما ادامه مازاد عرضه و بالا ماندن ذخایر نفتی در سراسر جهان موجب شده بانکهای بزرگ همچنان در پیش بینیهای خود محتاط بمانند.
سال 1394 برای نرخ دلار در بازار آزاد سال نسبتا پر نوسانی بود و به ویژه در شش ماه دوم این سال دلار با تغییر و تحولات زیادی همراه شد که از جمله آن می‌توان به افت نرخ دلار در بازار ارز اشاره کرد.
به گزارش ایسنا، به طور کلی دلار آمریکا در سال گذشته با نوسان 504 تومانی مواجه بود؛ به گونه‌ای که در کمترین نرخ و در فصل تابستان 3225 تومان قیمت‌ خورد و در بیشترین نرخ و در فصل پایانی سال به 3729 تومان رسید.
ماه های ابتدایی سال 1394 بازار ارز و نرخ دلار روند با ثباتی داشت؛ اتفاقی که به باور برخی از ناظران و کارشناسان تحت تاثیر بیانیه لوزان و همچنین از سوی دیگر کمبود تقاضا در آن دوره افتاده بود.
در سه ماهه بهار سال گذشته دلار در کمترین مقدار خود در اردیبهشت ماه به 3304 تومان رسید و در بیشترین نرخ روی 3352 تومان ایستاد تا نوسان 48 تومانی را در فصل بهار 1394 تجربه کند.
در تابستان گذشته و با به نتیجه رسیدن مذاکرات و حصول توافق بین ایران و 1+5 بسیاری منتظر بودند تا نتایج مذاکرات را بر بازار ارز مشاهده کنند. نرخ دلار بعد از توافق هسته ای در بازار آزاد بر خلاف برخی پیش‌بینی‌ها با کاهش روبرو نشد و حتی بر عکس مدتی بعد در شهریور ماه به کانال 3400 تومانی بازگشت.
نرخ دلار در تابستان گذشته با نوسان 195 تومانی در بیشترین نرخ 3420 تومان و در کمترین نرخ 3225 تومان بود.
روند تغییر و نوسان نرخ دلار در پاییز پارسال شتاب بیشتری گرفت؛ به گونه ای که با ادامه روند صعودی نرخ دلار در آبان و آذر، بار دیگر این نوع ارز به کانال 3500 و 3600 تومان بازگشت.
3381
تومان کمترین نرخ دلار و 3662 تومان بیشترین نرخ آن در پاییز 1394 بود.
در آن مقطع بسیاری از کارشناسان و فعالان اقتصادی یکی از مهمترین دلایل افزایش نرخ دلار در بازار آزاد را سقوط قیمت نفت عنوان کردند و معتقد بودند که انتظار برای کاهش نرخ ارز غیر منطقی است.
احمد کیمیایی اسدی - نایب رییس کمیسیون تسهیل کسب و کار اتاق بازرگانی تهران - در این باره به ایسنا گفته بود که با توجه به وابستگی بالای اقتصاد ایران به نفت و اینکه قیمت‌ نفت در مدت اخیر سیر نزولی پیدا کرده و حدود 30 دلار معامله شده است، به نظر می‌رسد نرخ ارز بعد از لغو تحریم‌ها سیر نزولی نداشته باشد.
به گفته وی، کشور‌هایی که وابستگی‌شان به نفت زیاد است ارزش پول‌شان پایین آمده و دلار در آن کشور‌ها قوی‌تر شده است و واقعیت اقتصاد ما این است کهنرخ ارز نباید به کمتر از 3600 تومان برسد.
ابتدای زمستان 1394 نیز حرکت دلار در بازار آزاد همچنان سمت و سوی صعودی داشت تا اینکه در اسفند ماه مجددا نرخ آن به کمتر از 3500 تومان رسید.
در آخرین فصل سال گذشته دلار در بیشترین نرخ خود در دی ماه روی 3729 تومان ایستاد و در اسفند به کمترین قیمتش در این فصل یعنی 3425 تومان رسید.
همچنین در آخرین فصل سال گذشته آنچه در بازار ارز و دلار حائز اهمیت بود، کاهش نیافتن نرخ دلار پس از اجرایی شدن برجام در دی ماه بود.

شنبه - 26 دی ماه - یعنی یک روز پیش از اجرایی شدن برجام نرخ دلار حدود 3600 تومان در بازار آزاد فروخته شد و پس از اجرای آن در روز یکشنبه - 27 دی ماه - شاید برخلاف برخی پیش‌بینی‌ها، بازار آزاد و قیمت با تحول و اتفاق ویژه‌ای همراه نشد و در این روز قیمت دلار به 3620 تومان رسید؛ یعنی افزایش حدود 20 تومانی نسبت به روز قبلش.
آنچه از وضعیت بازار ارز بعد از اجرایی شدن برجام قابل تامل بود این بود که عوامل و فضای روانی نتوانست بر فضای کلی بازار قالب شود و سیر قیمت‌ها را دست‌خوش تغییرات اساسی کند.
مهمترین دلایل ارزش دلار در بازار ارز
یکی دیگر از اتفاقات مهم در سال گذشته در بازار ارز افت ارزش دلار در این بازار بود.
بر اساس برخی تحلیل ها، کاهش قیمت نفت تهدیدی برای تقاضای جهانی و رشد آن شد و بازارهای سرمایه را تحت تاثیر قرار داد و در نتیجه این تحولات ارزش دلار در بازار ارز دست خوش تغییراتی شد و کاهش پیدا کرد.
همچنین برخی دیگر از تحلیل‌گران معتقدند برخی اقدامات چین در افت نرخ دلار تاثیرگذار بوده است. بانک خلق چین در اوایل ماه دسامبر در یک اقدام مبهم ترکیب پولی صندوق ذخیره ارزی خود را تغییر داد و وابستگی ارزش یوآن به دلار را نیز قطع کرد که به اذعان کارشناسان این اقدام سبب کاهش نرخ دلار شده است.
از سوی دیگر رییس اتحادیه طلا و جواهر درباره نوسانات نرخ ارز در اواخر سال گذشته می‌گوید که در آن مقطع زمانی شاخص سهام در بسیاری کشورها منفی شده است و از طرفی قیمت نفت نیز با کاهش روبرو شده که تمام این عوامل در نهایت منجر به نوسان نرخ دلار شده است و در این میان در بازار داخلی هم هیجانی و تقاضای اضافی وجود ندارد.
نماینده منتخب مجلس دهم با بیان اینکه حمایت خاتمی در پیروزی «لیست امید» بسیار تاثیرگذار بود، گفت: نامزدهای اصلح لیست امید را برای دوردوم حمایت می‌کنم.
علی مطهری در گفت‌وگو با ایلنا، با اشاره به حضور پرشور مردم در انتخابات مجلس شورای اسلامی و پیروزی ائتلاف اصلاح‌طلبان و «لیست امید» در تهران و بسیاری از شهرستان‌ها، اظهار کرد: بنا داریم با بررسی نامزدهای باقی‌مانده در «لیست امید» در ۶۹ حوزه انتخابیه، هرجا احساس کنیم نامزد اصلحی باقی‌مانده، حمایت خواهیم کرد.
او همچنین با اشاره به برنامه اصلاح‌طلبان برای حوزه‌هایی که نامزدی ندارند، گفت: بنای ما حمایت از نامزدهای اصلح است که ممکن این افراد، اصلاح‌طلب باشند یا اصولگرای معتدل.
نماینده منتخب مردم تهران در مجلس دهم در تشریح رابطه مجلس آتی و دولت، گفت: قطعاً باتوجه به تغییرات گسترده‌ای که در ترکیب و آرایش سیاسی مجلس دهم نسبت به مجلس نهم به وجود آمد، شاهد همراهی بیشتری میان دولت و مجلس خواهیم بود.
نماینده مردم تهران در مجلس نهم همچنین در ارزیابی و نقش حمایت سیدمحمد خاتمی از «لیست امید» تصریح کرد: حمایت آقای خاتمی قطعاً در پیروزی «لیست امید» موثر بود و این مسئله نشان می‌دهد که هرچه بیشتر برای این افراد محدودیت ایجاد کنند، اثر معکوس خواهد داشت و مسئولان امنیتی باید در روش خود در برخورد با این مسائل، تغییر ایجاد کنند.
مطهری همچنین در پاسخ به این سوال که آیا می‌توان به حل مشکل ممنوع‌التصویری آقای خاتمی در مجلس دهم امیدوار بود، گفت: به هرحال همیشه باید امیدوار بود و امید همواره وجود دارد اما فارغ از این، از وظایف مجلس است که برای حل این مشکلات و اصلاح روش‌های نادرست تلاش کند.
به گفته رییس اتحادیه تولید‌کنندگان طلا، قیمت سکه در مقایسه با 50 روز گذشته 89 هزار تومان افزایش یافته که البته با توجه به برجام و توافقات سیاسی با کشورهای اروپایی و آمریکا، روند رو به بهبودی را در سال جاری شاهد خواهیم بود.
عبادالله محمدولی در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، با بیان این‌که هفته اول سال بازار طلا تعطیل بود، اظهار کرد: در هفته دوم نیز قیمت‌ها در مقایسه با اواخر روزهای پایانی اسفند 1394 روند کاهشی داشت ولی تا پایان هفته کمی نوسان افزایشی را تجربه کرد.
وی ادامه داد: قیمت سکه در ماه‌های پایانی سال گذشته حدود 930 هزار تومان بود که در حال حاضر به‌ طور تقریبی یک میلیون و 19 هزار تومان به فروش می‌رسد که افزایش 89 هزار تومانی را نشان می دهد.
رییس اتحادیه تولید‌کنندگان و صادر‌کنندگان طلا، جواهر، نقره و سنگ‌های قیمتی با تاکید بر این‌که بازار طلا و سکه در سال جاری رو به بهبود پیش می‌رود، گفت: بازار نسبتا خوبی برای کسب‌وکار طلا خواهیم داشت، اما موضوع مهم، مدیریت بازار در این زمینه است.
وی ادامه داد: به جهت این‌که بانک مرکزی به عنوان تنها ضرب‌کننده سکه در ایران است اگر در این زمینه به درستی مدیریت کند و پاسخگوی تقاضا باشد، شاهد دلالی، سودجویی یا قیمت‌های حبابی در بازار نخواهیم بود.
محمدولی در عین حال بیان کرد: براساس برآوردهای صورت گرفته در دنیا حدود 200 هزار تن منابع طلا در اعماق زمین داریم که از این میزان تاکنون حدود 150 هزار تن استخراج شده و یکی از دلایل افزایش قیمت طلا در بازارهای جهانی نیز تقاضای بالا ولی عرضه کم است.
رییس اتحادیه تولید‌کنندگان و صادر‌کنندگان طلا، جواهر، نقره و سنگ‌های قیمتی با بیان این‌که فلز طلا به عنوان کالای سرمایه‌ای و پشتیبان برای ملت‌ها و دولت‌ها محسوب می‌شود، افزود: کشورها در برخی مواقع که از نظر بودجه با مشکلی مواجه می‌شوند اقدام به فروش طلا می‌کنند و در واقع دولت‌ها هنوز هم نسبت به طلا نگاه ویژه‌ای دارند و همین موضوع سبب می‌شود تنش‌های سیاسی و جنگ‌هایی که در دنیا اتفاق می‌افتد روی طلا تاثیرات خود را بگذارد.