گزیده ها قسمت چهارم

گزیده ها قسمت چهارم  11دی-96
چرا زلزله شب اتفاق می افتد؟ قطعا تا به امروز و پس از زلزله هایی که اخیرا در شهرهای ایران نظیر کرمانشاه و حتی تهران و کرج اتفاق افتاد، برای شما نیز این سوال پیش آمده است که چرا این زمین لرزه ها در شب اتفاق می افتند؟! چرا روزها کسی احساس زمین لرزه نمی کند؟! برخی از افراد نیز تاکنون به این باور رسیده اند که زلزله های بسیار شدید نیز قطعا شب ها رخ می دهند و نمونه ی آن زلزله ی بم در سال ۱۳۸۲ بود.
به گزارش ایسنا، اکنون قصد داریم در این بخش اطلاعاتی در این خصوص را برای شما شرح دهیم و دلایلی علمی را بیان کنیم.
ارتباط میان وقوع زمین لرزه و زمان وقوع
چرا زلزله شب اتفاق می افتد: اگر برای بررسی زمین لزره ها نگاهی به علم زمین شناسی بیندازیم خواهیم دید که زلزله تابعی از نسبت گرانشی میزان انرژی ذخیره شده در سطح گسل یک منطقه به میزان مقاومت آن صفحه می باشد. زمان وقوع زلزله زمانی تغییر می نماید که در فشار وارده بر میدان تنش یا میزان مقاومت سطح گسل تغییر یابد. پدیده های مختلفی نیز می تواند در زمان اتفاق افتادن زلزله موثر باشد که متعدد می باشند.
از جمله پدیده های متعدد می توان به وقوع زلزله های دیگر در صفحات مشترک زمینی، حرکت توده های مایع ماگمایی در اعماق زمین، نیروی گرانش میان ماه و خورشید و یا حتی میان سیارات با هم و … اشاره کرد. بسیاری از زلزله شناسان دلیل به وقوع پیوستن زلزله های ایران در شب را اثر جاذبه ی گرانشی در میان ماه و خورشید اعلام می دارند و از گذشته تاکنون نیز بسیاری از محققین و دانشمندان علوم زمین شناسی و توپوگرافی پروژه های بسیاری را برای بررسی آن در دست اقدام داشته اند.
اثر کششی ماه و خورشید به منظور تحریک زمین لرزه های دستگاهی ایران و حتی تمام مناطق زلزله خیز جهان در بازه ی سال های ۱۳۶۹ تا ۱۳۸۷ مورد بررسی قرار گرفته و در آخر بعد از گذشت مراحل مختلف و انجام آزمایشات متعدد به نتایج جذابی دست یافتند. نتایج بدست آمده از این بررسی ها را در کنار هم قرار داده و به این نتیجه رسیدند که زمان وقوع زلزله ها در ایران به هیچ وجه اتفاقی نبوده و دلیلی کاملا علمی دارند و تابعی از فشار گرانشی میان ماه و خورشید می باشد.
اگر کمی بخواهیم به مطالعات گذشته باز گردیم خواهیم دید که اکثر زلزله ها در فصل بهار اتفاق می افتادند و برخی از زلزله ها نیز در زمان انقلاب زمستانی رخ می دادند و دلیل آن نیز این بود که در این زمان ها میزان جاذبه ی میان ماه و زمین و خورشید نسبت به یکدیگر زیاد می باشد و به همین خاطر نیز تعداد زلزله هایی که رخ می دادند بالا بوده است و اکنون نیز دلیل بسیاری از زمین لرزه های ایران که در شب رخ می دهند همین امر می باشند و اصلا به صورت اتفاقی نیست.
یک عضو فراکسیون امید مجلس با بیان اینکه رییس‌جمهور موضع‌گیری خوبی در واکنش به اعتراضات و تجمعات داشت و بر شناسایی حق اعتراضی مردم تاکید کرد و گفت: همانطور که رییس‌جمهور گفتند باید به حقوق بحق مردم احترام گذاشت و به تعبیر رییس‌جمهور خروجی این حرکت‌ها به نفع مردم باشد.
محمود صادقی در گفت‌وگو با ایسنا با بیان اینکه به نظر می‌رسد رییس‌جمهور یکی از بهترین موضع‌گیری‌های چند روز اخیر را در واکنش به اعتراضات و تجمعات داشته است، گفت: در درجه اول آقای روحانی بر شناسایی و احترام به حق اعتراض برای مردم که مبنای حقوقی هم دارد، تاکید کرد.
وی تصریح کرد: این حق در قانون اساسی هم پیش‌بینی شده و فلسفه‌اش این است که مردم، احزاب و جمعیت‌ها بتوانند در یک فضای آرام انتظارات، مطالبات، خواسته‌ها و افکار و آرای خود را اعلام کنند و این آزادی به مسئولان کمک می‌کند که با مطالبات مردم بی‌واسطه آشنا شده و ارتباط برقرار کنند.
نماینده مردم تهران در مجلس همچنین بیان کرد: صرفا فایده این تجمعات برای تجمع‌کنندگان نیست بلکه دو سویه بوده و آثار و فوایدی دارد. در واقع مطالبات به صورت عقده‌های فرو خفته متراکم نمی‌شود و مردم به طور قانونی و آرام حرف‌های خود را مطرح می‌کنند و هم از بعد روانی تخلیه شده و هم از بعد اجرایی و سیاسی مسئولین حرف‌های آنها را می‌شنوند.
این نماینده مجلس با بیان اینکه هر چه درباره فواید آزادی برگزاری اجتماعات صحبت کنیم، کم گفته‌ایم، گفت: در اصل ۲۷ قانون اساسی گفته شده برگزاری اجتماعات و راهپیمایی بدون حمل سلاح آزاد است به شرط آنکه مخل به مبانی اسلام نباشد در واقع در قانون اساسی این پیش‌بینی‌ها انجام شده که می‌تواند از وزارت کشور مجوز گرفته و اجتماعاتی را برگزار کنند.
صادقی یادآور شد: البته زمانی که سال ۶۱ مجلس این مصوبه را تصویب کرد شورای نگهبان اعلام کرد که مقید کردن به اصل مجوز خلاف قانون اساسی است و این مصوبه را تایید نکرد، نهایتا به مجلس برگشت اما مجلس بر مصوبه خود اصرار کرد و در نتیجه شورای نگهبان سکوت کرد و با سکوت ۱۰ روزه بدون تایید شورا این قانون به تصویب رسید و علیرغم این اشکالات اجرایی شد.
وی افزود: شورای نگهبان نیز تاکیدش بر بدون نیاز به اخذ مجوز بوده اگرچه در قانون مصوب به اخذ مجوز منوط شده است بنابراین در نظام سیاسی و حقوقی ما حق اعتراض از نظر حقوقی به رسمیت شناخته شده و از نظر عمل هم مسئولین باید آن را به رسمیت بشناسند.
این عضو فراکسیون امید مجلس ادامه داد: مسلم است این حق اعتراض امکان و اجازه را نمی‌دهد به اینکه اجتماع‌کنندگان به کارهایی دست زنند که با نظم و امنیت عمومی در تعارض باشد بخصوص تخریب اموال عمومی که به هیچ وجه در قانون و حتی در قانون هیچ کشوری اجازه داده نشده است و افرادی که چنین کاری انجام دهند باید پاسخگوی اعمال‌شان باشند.
این نماینده اصلاح‌طلب مجلس در ادامه بیان کرد: طی سال‌های گذشته با توجه به اینکه کمتر چنین امکانی به اقشار مختلف مردم داده شده، این مساله حالت عادی پیدا نکرده البته موضوع موسسات مالی و اعتباری نیز طی یک دو ماه گذشته سبب شده تا سپرده‌گذاران این موسسات اجتماعاتی را به صورت پراکنده داشته باشند که نمونه آن حدود یک ماه در مقابل قوه قضاییه شبانه‌روز تحصن داشتند.
وی خاطرنشان کرد: اما ما برگزاری اجتماعات اعتراضی مسالمت‌آمیز بدون تشنج را تمرین نکرده‌ایم و این مساله باعث شده که این اعتراضات متراکم به یک باره فوران کند.
صادقی اظهار کرد: فکر می‌کنم در درجه اول این مسئولین نظام هستند که باید در رده‌های بالا تا پایین خویشتنداری کنند و در برابر این اعتراضات اقدامات فوری نشان داده و اعتراضات مردم را به رسمیت بشناسند و پاسخگو باشند.
رییس فراکسیون شفاف‌سازی و سالم‌سازی اقتصاد و انضباط مالی مجلس در بخش دیگری از سخنانش، گفت: به هر حال یک نابسامانی در سیستم قضایی و سیستم بانکی در ارتباط با این مساله وجود داشته و این موضوع سپرده‌گذاران هم سبب تشدید آن شده است. به هر حال موضوع سپرده‌گذاران حدود ۱.۵ تا دو میلیون نفر را درگیر خود کرده، از طرف دیگر نگرانی مردم از گرانی‌ها هم مزیت بر علت شده لذا نظام و مسئولین به ویژه دولت و قوه قضاییه باید اقداماتی را به فوریت انجام دهند تا معلوم شود به مردم اعتماد دارند و اعتماد مردم را هم جلب کنند.
نماینده مردم تهران در مجلس ابراز کرد: باید در نظر داشته باشیم معمولا هر حرکتی که در داخل کشور انجام می‌شود دشمنان و بیگانگان از آن سوء استفاده می‌کنند و رییس‌جمهور نادان آمریکا نادانی‌اش را در گذشته در مسائلی مانند مخالفت با برجام، انتقال سفارتخانه از تل‌آویو به بیت‌المقدس، خروج از کنوانسیون آب و هوا و ... نشان داده است. البته این دیوانگی رییس‌جمهور آمریکا فقط در ارتباط با ایران نیست، در اروپا و سایر کشورهای جهان هم همین‌گونه است و این فرد بیشتر مخالف با هنجارهای بین‌المللی است و به طور ناشیانه هم به صراحت از اعتراضات ایران اعلام حمایت کرده اما مردم باید هوشیار باشند و اجازه ندهند که افرادی به این جمع‌ها وارد شده و مسیر را به انحرافات بکشانند.
این نماینده مجلس خاطرنشان کرد: مسلما همانطور که رییس‌جمهور گفتند معترضین که عمدتا خواسته‌های بحقی دارند باید به حقوق آنها احترام گذاشت در عین حال مراقبت کرد تا اشخاصی این اعتراضات را به انحراف نکشانند البته رییس‌جمهور مطرح کردند که این حرکت‌ها باید به گونه‌ای باشد که خروجی آن به نفع مردم و منافع ملی باشد.
وی گفت: به هر حال مردم گرایشات مختلفی دارند اما آنچه مشترک است منافع ملی کشور می‌باشد و انتظار می‌رود از کسانی که منافع ملی برایشان اهمیتی ندارد دوری کرده و مراقبت کنیم تا دشمنان قسم خورده آمریکا، اسرائیل و برخی مرتجعین منطقه از حرکت‌های مردم سوء استفاده نکنند.
نماینده مردم تهران در مجلس با بیان اینکه دولت روحانی تلاش زیادی کرده تا در این چند سال از رشد لجام ‌گسیخته بالای ۳۵ درصدی تورم جلوگیری کرده و آن را مهار کند، گفت: به نظر می‌رسد این ناآرامی‌ها ممکن است به حرکتی که دولت برای رشد اقتصادی شروع کرده ضربه بزند و سیگنال منفی برای آرامش و امنیت در حوزه سرمایه‌گذاری اعم از داخلی و خارجی منتقل کند در حالیکه یکی از راه‌های اصلی اشتغال، تولید و سرمایه‌گذاری است.
صادقی در پایان اظهار کرد: طبیعتا مجلس هم همسو با خواسته‌های مردم اقداماتی را در دست دارد که اصلاح لایحه بودجه از جمله آن است. در واقع مجلس با توجه به انتظارات مردم اصلاحاتی را در بحث حامل‌های انرژی و یا حذف بودجه نهادهایی که توجیهی برای آن وجود ندارد، انجام خواهد داد. در واقع تکاپوی خوبی در مجلس برای متناسب کردن بودجه با شرایط کشور و در نظر گرفتن مطالبات مردم ایجاد شده است.
ایران لحافی است که اگر قرار شد هرکس از سویی بکِشد چهل تکّه خواهد شد. لیکن هم در اوج و هم در حضیضش رادمردان و آزاداندیشانی بوده‌اند و هستند که نام ایران را جاوید نگاه داشته و مردمی خوب و نازنین که می‌دانم در خلوت خویش می‌گریند از باران سنگ و بارش فحش و بسی چیز‌های بدِ دیگر، می‌دانم!‌
فرارو- آرمان شهرکی؛* ایران و ایرانی را سزاوار این نبود و نیست که شهروند‌ش این‌چنین خشونت‌بار و دردناک با نیرویی شاخ‌به‌شاخ شود که به فرض قرار این بوده و هست که نظم و انتظامی در شهر برقرار کرده و دفع شرّ کُنَد. هرگز گمان نمی‌بردیم که کار به این جا‌های باریک بکِشَد به باران سنگ و بارش فحش.

تجربه تلخ و غمباری که همین چند سال قبل هم شاهدش بودیم. در فیلمی گروهِ به‌هم‌فشرده‌ای از اونیفرم‌پوش‌هایی با لباس مشکی و موتور مشکی و خلاصه همه‌چیز مشکی در محاصره‌ی تعدادی جوان قرار دارند دو طرف به همدیگر دشنام می‌دهند و لگدپرانی می‌کنند گرچه یک‌سو مسلح است و سوی دیگر نه، اما وقتی صحنه را می‌بینی دلت می‌گیرد بغض می‌کنی اشک از چشمانت سرازیر می‌شود و دلت برای هردو سمت ماجرا می‌سوزد که چرا؟!

آخر چرا سربازی که باید مایه‌ی مباهات و افتخار ملت و میهن باشد سنگ و فحش بخورد و شهروندی که گمان می‌کرده به‌وقت استیصال و گرفتاری به آن سرباز اتکا کرده و دلگرم خواهد شد امروز نداند که چگونه و کجا خود را از ضربه‌ی باتوم نجات دهد یا بر چشمانِ سرخش چه مرهمی نهد؟

کار به جایی کشیده که یکی برای دیگری شده اژد‌های هفت‌سر و آن دیگری برای این یکی اراذل و اوباش و فریب خورده و لات و چارواداری برای دودوزه‌بازیِ اجنبی. مثل کابوس می‌ماند کابوسی که جهان سیاست رقم زده.

آدم وقتی به پیشینه‌ی دیارش فکر می‌کند همانی که آن اجنبیِ کذایی روی سرمان می‌گذارد تا حلواحلوا کنیم و بعد بگیرو‌ببند‌ها و بزن‌بزن‌ها را می‌بیند دوست دارد که این سال و این روز‌ها تند و تند بگذرد تا زودتر پیر شود. زود پیر شود یا به خوابی خوش و شیرین و ناگهانی فرو رَوَد با تبی کیف‌آور و بعد به خواب ببیند که وزیر کشورش پشت تریبون آمده و از حق همه برای آزادی تجمع می‌گوید و وزیر اقتصاد آمده می‌گوید که فلان‌قدر تومان را از حلقوم مفسدین کشیده بیرون به خزانه بازگرداندیم و این هم سندش؛ و بعد دانشجوی فلان دانشگاه را در رویا ببیند که با افتخار و غرور، مرتب و شکیل و برازنده از زیر سردرِ دانشگاه رد می‌شود غروری هزارمرتبه بیشتر از تبختر دانشجوی سوربن که به پانتئون خیره شده جایی که بنیان‌گذاران انقلاب کبیرش هر روز ارج می‌بینند و بر صدر می‌نشینند؛ و بعد ببیند که صداوسیمایش همش برنامه‌های کسل‌کننده و هزارفرسنگ دور از واقعیت پخش نمی‌کند و آنگاه در خواب ببیند... بگذریم این‌ها همه در رویاست.

آن ناخودآگاه سانسورزده‌ی من تلنگر می‌زند که بیدار شو! برخیز تا رویایت پته‌ی آرزو‌های مگویت را بیشتر به آب رسوایی ننداخته. آدمی به رویا وقتِ خواب چیز‌های عجیب و غریب زیاد به‌هم می‌بافد!

آرزو دارم که سوز سرمای خشک و بی‌حاصلِ زمستان زودتر بگذرد. سرمایی که درک صریح سیاست را در سرزمینم این‌قدر پیچیده کرده.

سیاست‌مدار و مسئول ایرانی که از بام تا شام سنگ مردم بر سینه می‌زندباید پای لرز کنش‌ورزیِ همین مردم بر صحنه‌ی سیاست هم بنشیند با درجه‌ای بالا از تسامح و تساهل و تبعات لواحق و جوانب خیلی چیز‌ها را برتافته خوش بدارد.

به‌فرض دانشجوی سیاسی یک نمونه‌اش همین است که به وقت امتحانات فاینال درس را می‌بوسد می‌گذارد کنار و می‌آید تا درب دانشگاه را از پاشنه و نرده‌اش را از سیمانِ سخت بیرون بکشد باید پذیرفت که این هم یکجور سیاست‌ورزی و انتقاد است و یک‌جا یا چندجای کار ایراد داشته که این‌طور شده. اگرهم مجوز داده‌ایم که موسسه‌ای روز روشن کاسب‌کاری کند حال که پول مردم را بالا کشیده؛ یا دزد را گرفته معرفی کنیم یا امانتِ سپرده‌گذار را تا قِران آخر پس بدهیم. مثال‌ها زیاد است.

عجالتا، اما خیلی چیز‌ها بر منوال نیست و کار‌ها به قاعده‌ی درست درنمی‌آید. درون جامعه انباشته از آرزوهای بزرگِ بربادرفته است و در میان بزرگان جای حسن‌سیاست دشنام‌گویی حاکم شده. نمی‌گویم جهنمی شده کاش بهشت می‌شد یا اینکه به قول مولانا حق نشاید گفت: جز زیر لحاف! گفته‌اند می‌گویند خداکند که گوش شنوایی باشد و ترتیب اثری که اگر نباشد خدا به داد همه‌مان و به داد این مملکتِ بینوا برسد.  کشوری که دشمن‌تراشی‌های بی‌فایده و عجولانه دوستی برایش باقی نگذاشته.

به اطراف که نگاه می‌کنی خوب درمی‌یابی که یکی خط فارسی را نشانه‌ی استیلای ایران بر فرهنگ‌اش می‌داند دیگری آب به رویمان بسته بعدی روزی نیست که گروهی فلک‌زده را در مرز‌ها برای خرابکاری شانتاژ نکند آن دورترک در جنوب آن‌ور آب‌های نیلگون آن‌قدر تب دشمنی و کینه بالا رفته که اگر ساختمانی در ایران فرو بریزد همه‌شان دل‌شاد می‌شوند و دیگرانی که تنها به‌وقت نیاز و درماندگی ایرانی را می‌شناسند و بس. اگر در سیاست خارجی بی‌تدبیر و بی‌ظرافت عمل کرده‌ایم دست‌کم باید اینجا در داخل، کمی خردورزی پیشه‌ی خویش کنیم تا مایه‌ی آبروریزی خود و شادکامی حریفان نباشیم.

ایران لحافی است که اگر قرار شد هرکس از سویی بکِشد چهل تکّه خواهد شد. لیکن هم در اوج و هم در حضیضش رادمردان و آزاداندیشانی بوده‌اند و هستند که نام ایران را جاوید نگاه داشته و مردمی خوب و نازنین که می‌دانم در خلوت خویش می‌گریند از باران سنگ و بارش فحش و بسی چیز‌های بدِ دیگر، می‌دانم!‌

ای کاش زمستان و آشوبش بر شیشه‌های پنجره زود بگذرد و ای‌کاش در خانه زیر پنجره گل دهد یاس پیر ... هرچه زودتر!

* پژوهشگر
جزئیات پرونده دانشگاه ایرانیان
دادستان دیوان محاسبات تاکید کرد: در پرونده دانشگاه ایرانیان 16 میلیارد تومان از یک حساب دولتی برداشت و به حساب مشترک محمود احمدی نژاد و حمید بقایی واریز شده بودکه در همان زمان حساب شخصی را توقیف و پول پس گرفته شد اما تخلف و وصف مجرمانه سرجای خود باقی ماند.
به گزارش خانه ملت، فیاض شجاعی در گفت و گویی افزود: در پرونده این دانشگاه 16 میلیارد تومان از یک حساب دولتی برداشت شده و به یک حساب حقیقی شخصی واریز شده بود.
وی گفت: در واقع این پول به حساب مشترک احمدی نژاد و بقایی واریز شده بود که یک حساب مشترک توسط این دو فرد با دو امضاء باز شده بود که براین اساس از حساب دانشگاه ایرانیان مبلغی برداشت و به حساب شخصی این دو نفر واریز شد.
دادستان دیوان محاسبات یادآور شد: در همان زمان حساب شخصی را توقیف کرده و پول پس گرفته شد اما تخلف و وصف مجرمانه سرجای خود باقی ماند.
شجاعی با بیان این که دیوان محاسبات براساس قانون صلاحیت رسیدگی به تخلفات مالی و اقدامات منجر به تضییع حقوق بیت المال و ضرر و زیان به بیت المال را برعهده دارد، ادامه داد: این تخلف ممکن است علاوه بر وصف تخلف، وصف مجرمانه نیز داشته باشد که براساس قانون تنها مرجع صلاحیت دار برای رسیدگی به جرائم مرجع قضایی و حاکم دادگستری است لذا دیوان محاسبات اگر در رسیدگی های خود در هر مرحله ای که شامل حسابرسی، تحقیق در دادسرا و یا صدور رأی در هیات مستشاری یا رسیدگی به اعتراضات در محکمه تجدیدنظر باشد به یک وصف مجرمانه برخورد کند موظف است به دادستان دیوان محاسبات اعلام کند.
وی همچنین به تصویب آیین نامه آیین رسیدگی به پرونده ها در دیوان محاسبات اشاره کرد و گفت: زمانی که گزارش تفریغ بودجه تهیه می شود از زمان تاریخ تهیه گزارش حدود 6 ماه به حسابرس کل زمان می دهند که اگر تخلفی رخ داده، تخلف را مستندسازی کرده و به دادستانی ارائه دهد.
وی با بیان این که همانگونه که از اسم تفریغ بودجه مشخص است زمانی تهیه می شود که عملکرد و سال مالی هزینه کرد بودجه به اتمام رسیده باشد، افزود: پس از پایان هزینه کرد مالی حسابرس های دیوان محاسبات تطبیق می دهند و می گویند که دستگاه اجرایی و مسئول به قانون بودجه به درستی به وظایف خود عمل کرده اند یا خیر؟ و در واقع دیوان گزارش فراغت دولت از اجرای بودجه را ارائه می دهد.
دادستان دیوان محاسبات با یادآوری این که در حال حاضر کارگروه دیوان محاسبات مشغول تهیه تفریغ بودجه سال 95 است، ادامه داد: تا پایان دی ماه این گزارش در هیات عمومی دیوان محاسبات نهایی و به مجلس شورای اسلامی ارائه می شود و از این تاریخ حسابرس ها باید تخلفاتی که در تفریغ بودجه احصاء شده مستندسازی کنند و به دادستانی دیوان محاسبات ارسال کنند که تا پایان مردادماه سال 97 مهلت دارند تا مستندات را ارائه دهند.
شجاعی یادآور شد: به صورت خوشبینانه گزارش مربوط به عملکرد مالی سال 95 برای شروع رسیدگی در دادسرای دیوان، خردادماه سال 97 آماده و تحویل این بخش می شود و از آن تاریخ تحقیقات شروع می شود.
وی به تخلفات نفتی دولت نهم و دهم اشاره کرد و افزود: اعلام پرونده های تخلفات دولت آقای احمدی نژاد در تاریخ های پس از پایان دولت نهم و دهم به این معنا نیست که در این تاریخ به این تخلفات رسیدگی شده است مثلا درباره تخلفات 16 میلیارد تومانی دانشگاه ایرانیان وقوع تخلف در مردادماه 92 بود که براین اساس 16 میلیارد تومان از پول بیت المال برداشت شده و به حساب شخصی واریز شده بود که دیوان محاسبات در همان تاریخ جلوی آن را گرفته و پول را به بیت المال بازگرداند اما تخلف در جای خود ماند و در سال 92 این رأی قطعی شد.
دادستان دیوان محاسبات گفت: تخلفات نفتی دولت نهم و دهم در فرجه زمانی مقرر قطعی شد اما محکومان از راهکارهای قانونی همانند تقاضای تجدیدنظر و تقاضای اعاده دادرسی می توانند استفاده کنند، متخلفان با برخی اسناد و مدارک که به زعم خودشان جدید است تقاضای اعاده دادرسی می کنند لذا اعلام رسمی تخلفات به معنای رسیدگی به پرونده ها در آن زمان نیست بلکه پیش از اعلام به تخلفات نفتی در همان فرجه زمانی رسیدگی شده است.
شجاعی اظهارداشت: تخلف نفتی که در بودجه سال 88 رخ داده گزارش تفریغ آن در سال 90 به دادستانی دیوان محاسبات ارجاع شده است و سال 91 و 92 این آراء قطعی شده و در سال 92 نیز به مجلس اعلام شده است.
ویبا بیان این که آراء دیوان محاسبات متضمن سه بخش است، افزود: این آراء به این شکل است که نخست مجازات از نوع توبیخ تا انفصال، دوم جبران ضرر و زیان و سوم در موردی که متخلف وزیر یا رییس جمهوری است به مجلس و رییس مجلس جهت اتخاذ تصمیم در مجلس اعلام می شود که براساس ماده 24 قانون دیوان محاسبات اگر تخلف مالی ناشی از دستور وزیر یا رییس جمهوری باشد دیوان محاسبات ضمن صدور رأی به جبران مراتب را به رییس مجلس جهت اتخاذ تصمیم در مجلس اعلام می کند.
وی گفت: بنده مدرک دارم که در تاریخی که این آراء قطعی شده و به سال 92، 93، 94 و 95 باز می گردد به رییس مجلس جهت اتخاذ تصمیم در مجلس اعلام شده است، زمانی که یکی از خبرنگاران از بنده درباره پرونده های نفتی آقای احمدی نژاد پرسید، اظهار داشتم که در هفت مورد قطعی رییس جمهوری دولت های نهم و دهم محکوم شده است و این اعلام مبنی بر این نبود که در مردادماه این موضوع اعلام شده است بلکه زمانی که این موضوع رسانه ای شد پرونده به مجلس اعلام شده و اجرای آن آغاز شده بود.
وی یادآور شد: دادستان دیوان محاسبات در راستای ماده 25 دیوان با لحاظ صلاحیت انحصاری مرجع قضایی در رسیدگی به جرائم جرم را به دادستانی های عمومی براساس صلاحیت ارجاع می دهد، لذا زمانی که جرم در صلاحیت دادسرای پایتخت باشد به دادستان عمومی و انقلاب تهران اعلام می کند و اگر در صلاحیت های دادسراهای استانی باشد به دادستان استانی اعلام می کند، دیوان در این بخش تنها نقش اعلام کننده را دارد.
دادستان دیوان محاسبات افزود: زمانی که دیوان محاسبات به مرجع قضایی اعلام کرد و این موضوع در مرجع قضایی مطرح شد نه رسیدگی های دیوان مانع رسیدگی های مرجع قضایی می شود نه رسیدگی های مرجع قضایی مانند رسیدگی دیوان می شود یعنی به بحث تخلف کماکان در دیوان رسیدگی می شود چرا که هر دو صلاحیت جدا از هم با موضوعات جدا از هم را بررسی می کنند.
وی با بیان این که در برخی پرونده های تخلفات نفتی موضوع مجرمانه بودن مطرح بوده که اعلام شده است، ادامه داد: دیوان محاسبات صفر تا صد رسیدگی به تخلفات مالی و ضرر و زیان وارده به بیت المال را در درون خود انجام می دهد حتی اجرای آراء و احکام در درون دیوان محاسبات مورد بررسی قرار می گیرد.

دادستان دیوان محاسبات گفت: آراء صادره در دیوان محاسبات در هیچ مرجع دیگری قابل اعتراض و تجدیدنظر نیست.