گزیده ها قسمت پنجم

گزیده ها قسمت  پنجم  17 اردیبهشت - 97
عضو کمیسیون کشاورزی مجلس سدسازی‌های غیرکارشناسی و عدم رعایت حقابه تالاب‌ها و رودخانه‌ها را عاملی مؤثر در مواجه‌شدن 6 میلیون نفر در کشور با بحران نمک دانست و گفت: سدسازی غیرکارشناسی عامل تشدید انتشار ریزگردها در کشور است.
به گزارش خانه ملت، علی ابراهیمی در رابطه با برخی اظهارات مبنی بر مواجه بودن 6 میلیون نفر در کشور با بحران نمک، اظهار کرد: متأسفانه اقدامات صورت‌گرفته در راستای حفظ منابع آب‌های زیرزمینی، آب‌های سطحی و محیط‌زیست بر اساس مطالعات اساسی و حساب‌شده نبوده و برای درازمدت برنامه‌ریزی مناسبی نداشته‌ایم.
وی با بیان اینکه برای نیل به خودکفایی، تأمین آب صنایع و توسعه کشاورزی برداشت آب به صورت بی‌رویه صورت گرفته است، افزود: سدسازی‌های غیرکارشناسی و عدم رعایت حقابه تالاب‌ها و رودخانه‌ها باعث بروز فرونشست زمین، برهم خوردن اقلیم، کاهش پوشش گیاهی و در نهایت تولید و گسترش ریزگردهای نمکی شده است.
نماینده مردم شازند در مجلس، با بیان اینکه بخشی از ریزگردها منشأ خارجی دارد، ادامه داد: منشأ اصلی ریزگردهای خارجی در صحرای عراق وجود دارد که در گذشته با همکاری دوجانبه بین ایران و عراق و انجام مالچپاشی مهار می‌شد اما متأسفانه فضای جنگ، عدم مدیریت این معضل از سوی کشور عراق و توجه به منابع کشور باعث شده طی سه دهه اقدام مناسبی در جهت مدیریت ریزگردهای خارجی در عراق انجام نشود.
ابراهیمی با تأکید بر اینکه کنترل ریزگردهای خارجی بسیار سخت و غیرممکن است، تصریح کرد: انتقال آب بین حوضه کشور با مشکلات زیادی مواجه است و باید استفاده از آب‌های آزاد برای تأمین آب شرب را در دستور کار قرار داد؛ متأسفانه به جای توجه به این مهم انتقال آب بین حوضه‌ای بیشتر مورد توجه قرار گرفته و شواهد این موضوع را در حال حاضر در زاینده‌رود و کارون مشاهده می‌کنیم.
وی با یادآوری اینکه انتقال آب به صورت غیرکارشناسی و شتاب‌زده تشدید انتشار ریزگردها را به دنبال داشته است، اضافه کرد: استان‌های خوزستان، ایلام، قم، کهگیلویه و بویراحمد، اصفهان، کرمانشاه، اصفهان، مرکزی و حتی تهران در معرض آسیب‌های ناشی از ریزگردها به‌ویژه ریزگردهای سمی قرار دارند.
عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه مهاجرت‌ها از استان‌های درگیر معضل ریزگردها افزایش یافته است، ادامه داد: به طور حتم اگر دقت لازم را در مدیریت یکپارچه منابع آب و تأمین حقابه تالاب‌ها نداشته باشیم به نحوی سکونتگاه و جمعیت نیز تحت تأثیر این موضوع قرار خواهند گرفت و می‌تواند آسیب‌های اجتماعی و فرهنگی و حتی امنیتی را نیز به دنبال داشته باشد.
ابراهیمی با بیان اینکه بی‌توجهی نسبت به تأمین حقابه تالاب‌ها و مدیریت آب تراکم جمعیت در برخی استان‌ها را به دنبال دارد، تصریح کرد: اگر در حفظ منابع و توزیع عادلانه آب اقدام نکنیم علاوه بر آسیب‌های اجتماعی، زیست‌محیطی و حتی نزاع‌های قبیله‌ای مشکلات امنیتی نیز دامن‌گیر کشور خواهد شد؛ در این رابطه نیاز است آب در حوضه مدیریت شده و اضافه بر نیاز حوضه به صورت مدیریت‌شده صورت گیرد تا مقاومت‌های قبیله‌ای را به همراه نداشته باشد.
عالی‌ترین مقام انتظامی پایتخت با اعلام این مطلب که این تیم از بهترین تیم‌های پلیس پایتخت بوده‌اند، تصریح کرد: آن افراد می‌دانستند که این مأموران کی و چه وقت در پارک طالقانی مستقر می‌شوند؛ آن‌ها می‌خواستند فیلم درست کرده و به دختر معلوم‌الحالی داده تا او پخش کند.
رئیس پلیس پایتخت در خصوص حادثه پارک طالقانی و اینکه فیلمبرداری با برنامه‌ریزی قبلی و هدف خاص صورت گرفته بود توضیحاتی ارائه داد.
سردار حسین رحیمی رئیس پلیس پایتخت در کارگاه آموزشی فرهنگ‌یاران پلیس، اظهار داشت: طبق برآورد‌های اجتماعی پلیس هم اکنون جایگاه چهارم را از نظر مقبولیت در بین مردم برخوردار است.
رئیس پلیس پایتخت تصریح کرد: این مقبولیت به خاطر آن است که پلیس خود را خادم مردم می‌داند، اما در مقابل قاچاقچیان، اراذل و اوباش برخوردی قاطعانه دارد.
سردار رحیمی به انتشار فیلم برخورد مأمور گشت ارشاد با دو خانم بدحجاب در پارک طالقانی پرداخت و گفت: وقتی همکار پلیس‌مان به دو خانم بدحجاب تذکر می‌دهد آن‌ها تهاجم‌وار با حرف‌ها و کلمات زشت و رکیک به مأمور ما حمله می‌کند؛ حتی در فیلم هم مشخص است که آن‌ها به پلیس حمله می‌کنند؛ بعد از آن هم دیدید که چه برخورد و هجمه‌ای به پلیس وارد شد.
عالی‌ترین مقام انتظامی پایتخت با اعلام این مطلب که این تیم از بهترین تیم‌های پلیس پایتخت بوده‌اند، تصریح کرد: آن افراد می‌دانستند که این مأموران کی و چه وقت در پارک طالقانی مستقر می‌شوند؛ آن‌ها می‌خواستند فیلم درست کرده و به دختر معلوم‌الحالی داده تا او پخش کند.
وی با اعلام این مطلب که پلیس بیش از ۲۰۰ هزار شهید برای آرمان‌هایش تقدیم انقلاب کرده، گفت: ما به هیچ وجه عقب‌نشینی نکرده و کوتاه نمی‌آییم چرا که افتخار پلیس این است که با سارقان و قاچاقچیان قدرتمندانه برخورد می‌کند.
سردار رحیمی اظهار داشت: امروز بیش از ۵۷۳۰ نفر به عنوان پلیس افتخاری فعالیت می‌کنند که بسیج نیروی انتظامی نام دارند؛ ۸۳۲ نفر نیز از خواهران و برادران معلم به عنوان فرهنگ‌یار ترافیک و بالغ بر یک میلیون دانش‌آموز نیز به عنوان همیار پلیس فعالیت می‌کنند.
رئیس پلیس پایتخت در خصوص حضور پلیس در اطراف مدارس، خاطرنشان کرد: در مقابل واطراف تمام مدارس و دبیرستان‌ها بالاخص مدارس دخترانه پلیس کنترل و حفاظت از حریم دانش‌آ‌موزان را بر عهده دارد به خصوص در صبح و زمان تعطیلی مدارس.
توکلی با نقل قول از یک اقتصاددان معروف که گفته است هیچ وسیله‌ای بهتر از بی‌اعتبار کردن پول رایج یک جامعه برای تخریب پایه‌های اساسی آن کشور نیست، گفت: الان می‌گویند که افزایش قیمت دلار صادرات را افزایش می‌دهد در حالی که باید گفت 86 درصد واردات ما مربوط به کالاهای واسطه‌ای و ماشین‌آلات ضروری است بنابر این اگر دلار گران شود کالای مصرفی ما گران نمی‌شود بلکه کالاهای اساسی و ماشین‌آلات سیر صعودی پیدا می‌کند و باعث ضربه خوردن تولید می‌شود.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: قیمت دستوری ۴۲۰۰ تومانی برای دلار یک رقم من درآوردی است که مطابقت آنچنانی با اصول و فرمول‌های اقتصادی ندارد و این نرخ اشتباه است و به طور کلی باید گفت که تعیین نرخ ارز کار بسیار پیچیده‌ای است.
به گزارش تسنیم، در میزگرد بررسی علل و عوامل نوسانات ارزی که با عنوان ریاست دلار توسط محفل پاتوق رسانه‌های انقلاب اسلامی برگزار شد احمد توکلی اقتصاددان و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام به ارائه دیدگاه‌های خود در این باره پرداخت.
وی با مطرح کردن سوالی مبنی بر اینکه چرا آمریکا باید برای سلطه دلار خود حساس باشد گفت: من اگر بخواهم مسئله را به طور مثال برای شما بگویم باید بگویم که مثلا اگر ریال ایران در منطقه رایج باشد بنابر این هر کشوری مثل ترکیه، افغانستان و... بخواهند ریال را به دست بیاورند مجبور هستند که کالا به ایران بفرستند و صادر کنند و در عوض آن بتواند ریال به دست بیاورند. بنابر این همین داستان دقیقا برای دلار آمریکا برقرار است به گونه‌ای که الان آمریکا دارد به طور طمع‌وار با چاپ دلار و دستیابی به کالای سایر کشورها منفعت‌طلبی می‌کند و طبعا در این شرایط حاضر نیست که سلطه دلارش شکسته شود.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با نقل قول از یک اقتصاددان معروف که گفته است هیچ وسیله‌ای بهتر از بی‌اعتبار کردن پول رایج یک جامعه برای تخریب پایه‌های اساسی آن کشور نیست، گفت: الان می‌گویند که افزایش قیمت دلار صادرات را افزایش می‌دهد در حالی که باید گفت 86 درصد واردات ما مربوط به کالاهای واسطه‌ای و ماشین‌آلات ضروری است بنابر این اگر دلار گران شود کالای مصرفی ما گران نمی‌شود بلکه کالاهای اساسی و ماشین‌آلات سیر صعودی پیدا می‌کند و باعث ضربه خوردن تولید می‌شود.
توکلی با بیان اینکه بازار ارز نقطه مهم و حساسی است، گفت: اگر ارز دچار مشکل شود باید به طور اورژانسی به آن رسیدگی کرد چون ارز و تولید با یکدیگر همبستگی شدیدی دارند و تلاطم قیمت ارز تولید و عرضه را بی‌ثبات می‌کند به گونه‌ای که جو روانی بازار باعث می‌شود که رونق خرید و فروش کاهش پیدا کند چرا که قیمت فردای اقلام و کالاها مشخص نیست.
وی افزود: دولت‌ها چون کسری بودجه دارند به نوعی از افزایش دلار استقبال می‌کنند زیرا که در بازار ارز ایران بزرگترین عرضه کننده و مصرف کننده ارز خود دولت است و در یک بررسی و پژوهش به اثبات رسیده است که دولت و پتروشیمی‌ها بزرگترین تصاحب کنندگان ارز هستند بنابر این بازار ارز در ایران رقابتی نیست.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: قیمت دستوری 4200 تومانی برای دلار یک رقم من درآوردی است که مطابقت آنچنانی با اصول و فرمول‌های اقتصادی ندارد و این نرخ اشتباه است و به طور کلی باید گفت که تعیین نرخ ارز کار بسیار پیچیده‌ای است.
توکلی با اشاره به اینکه در حال حاضر تنها راه رفع بحران ارز بحث مدیریت تقاضا است و نه تمرکز بر روی عرضه ارز گفت: دولت در این باره درست تصمیم گرفته اما متاسفانه دیر شروع کرده است.
وی افزود: عرضه زیاد دلار برخلاف تصوری که می‌شود و آن را خوب می‌پندارد باید گفت که این کار نتیجه منفی می‌دهد چرا که شوق و هیجان مردم را برای خرید ارز افزایش می‌دهد.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: من در جلسه‌ای که با دولت و با حضور معاون اول داشتم به این نکته تاکید کردم که دولت هر چه سریعتر باید مستقیما به بازار ارز ورود پیدا کند و در آن جلسه تمامی افراد نیز با من هم نظر بودند. بنابراین من این نکته را چند ماه پیش به آقای جهانگیری گوشزد کرده بودم اما متاسفانه دولت در این باره دیر اقدام کرد.
توکلی گفت: وضعیت کنونی ارز در آینده هم رکود به همراه دارد و هم تورم چرا که اولا هزینه تولید را بالا می‌برد و ثانیا انتظارات بازار را افزایش می‌دهد، یعنی در هنگام معامله خریداران سعی در عجله برای خرید خود دارند از ترس اینکه قیمت دلار افزایش پیدا کند و در مقابل فروشندگان صبر اختیار می‌کنند برای اینکه بتوانند کالای خود را به قیمت بیشتری عرضه کنند.
وی افزود: در این حالت طبعا بازار دچار اختلال می‌شود و بیکاری و فقر افزایش می‌یابد و حتی خطر آشوب نیز وجود دارد. من به آقای جهانگیری هم گفتم که اگر ارز به نقطه بحران برسد حداقل 3 سال طول می‌کشد تا به ریل و تعادل خود بازگردد. همچون کشورهای مکزیک، تایلند و... که این بحران را تجربه کردند و سالها طول کشید که به تعادل برسند.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با مثبت دانستن سهمیه‌بندی و ارائه کارتهای هوشمند به عموم جامعه گفت: در سال 2013 آمریکا برای اصلاح سلامت غذایی شهروندان خود به آنها کوپن غذایی اختصاص داد. بنابر این سهمیه‌بندی و کارتهای هوشمند یک ابزار کاملا معقولانه و مثبت در دست دولت‌ها است و نمونه‌های زیادی در این باره در کشورهای توسعه یافته دیده شده است.
توکلی در پایان به دولت توصیه کرد که به مصلحتش است که یک اقتصاددان قوی را برای بانک مرکزی انتخاب کند تا بتواند به بازار پولی و مالی سامان ببخشد.
روایت یک نماینده مجلس درباره جلسه فراکسیون امید با اژه ای
سید ابوالفضل موسوی بیوکی عضو فراکسیون امید مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری فارس در تشریح نشست صبح امروز فراکسیون متبوعش اظهارداشت: جلسه امروز با حضور محسنی اژه‌ای سخنگوی قوه قضاییه و اعضای فراکسیون برگزار شد.
سخنگوی قوه قضاییه در نشست با فراکسیون امید مجلس گفت که موضوع حصر در شورای امنیت تصویب و تمام شده است.
سید ابوالفضل موسوی بیوکی عضو فراکسیون امید مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با فارس در تشریح نشست صبح امروز فراکسیون متبوعش اظهارداشت: جلسه امروز با حضور محسنی اژه‌ای سخنگوی قوه قضاییه و اعضای فراکسیون برگزار شد.
وی افزود: در جلسه امروز بیشتر سعی شد نظر اصلاح طلبان به قوه قضاییه منعکس شود.
عضو فراکسیون امید مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: آنچه که قسمت عمده جلسه را تشکیل می داد، تعاملی بود که بین مجلس و قوه قضاییه باید برقرار شود و همچنین تعامل مجلس و تمامی جناح‌های سیاسی.
موسوی ادامه داد: در این جلسه طرفین از این تعامل استقبال کردند و مطالب مختلفی هم بیان شد که ضمن آن چند تن از نمایندگان مسائل و ابهامات خود را درباره دستگاه قضا مطرح کردند.
وی ادامه داد: در پاسخ‌هایی که آقای اژه‌ای نسبت سوالات نمایندگان داشت دو نکته مهم نهفته بود.
موسوی بیوکی با اشاره به سخنان محسنی اژه‌ای در نشست مذکور عنوان کرد: آقای اژه‌ای تصریح کرد که قوانین جاری که مجلس تصویب کرده هنوز جای تأمل دارد یعنی به عبارتی قوانین به گونه‌ای تدوین و تصویب شده است که دست را برای قاضی باز می‌گذارد یعنی به عنوان مثال شخصی یک جرم داشته باشد به یک میزان مشخص جریمه دارد و اگر دو جرم مرتکب شده باشد مجازات او می‌تواند تصاعدی باشد و اگر هم به صورت مشخص 3 جرم مرتکب شود نیز مجازات آن بسیار افزایش خواهد داشت یعنی بازه تعیین جرم و جزای آن دست قاضی را بسیار باز می‌گذارد.
وی با اشاره به دیگر اظهارات محسنی اژه‌ای گفت: بنابراین موارد ذکر شده قضاوت قاضی می‌شود لذا اگر ما قاضی را انتخاب کردیم قانون که مشخص شده است و مابقی براساس قضاوت قاضی صورت می‌گیرد لذا دست قاضی برای عمل به آن باز است هرچند ممکن است مورد سوال واقع شود.
عضو فراکسیون امید مجلس شورای اسلامی همچنین به دیگر جزئیات نشست مزبور اشاره کرد و یادآور شد: قسمت دوم سخنان اژه‌ای این بود که ما متوجه شدیم قوه قضاییه در پاسخ به سوالات دستش باز نیست یعنی محدودیت بسیاری دارد چرا که آنها در قوه قضاییه هستند و نسبت به هر موضوعی که بیان کنند، حتی می‌توان طرح شکایت کرد آن هم نسبت به مخاطبی که درباره او اظهار نظر کرده‌اند.
این نماینده مجلس دهم شورای اسلامی بر همین اساس اضافه کرد: به عنوان مثال اگر از یک مقام قضایی بپرسند فلانی در بازداشت است یا خیر؟ اگر آن مقام مسئول بگوید آری، یعنی خبررسانی کرده است یعنی یک حکم از سوی او ابلاغ شده لذا اینها در پاسخگویی بسیار محدودیت دارند و باید مراعات کنند و در این مراعاتشان ممکن است خیلی از داستان‌ها را نتوانند بگویند.
وی افزود: در بخش دیگر این جلسه سوالات نمایندگان هم مطرح شد و چند نفر از نمایندگان در رابطه با حصر سوال کردند که در پاسخ، آقای اژه‌ای گفت موضوع در شورای علی امنیت ملی تصویب شده و موضوعاتی که در شورای امنیت برود قابل طرح در قوه قضاییه نیست بنابراین دیگر قوه قضاییه نمی‌تواند در آن ورود کند.
موسوی بیوکی ادامه داد: درباره احمدی‌نژاد، بقایی و مشایی هم سوال شد که سخنگوی قوه قضاییه درباره احمدی‌نژاد گفت درباره شخص احمدی‌نژاد هنوز هیچ اقدامی صورت نگرفته است. البته هرچند شاکی دارد اما توضیح بیشتر از این ارائه نشد و تنها گفت که درباره شخص او هنوز هیچ اقدام قضایی صورت نگرفته است.
عضو فراکسیون امید مجلس شورای اسلامی همچنین تصریح کرد: البته درباره بقایی هم که اعلام شد جرم او ثابت و اعلام شده است و در ادامه محسنی اژه‌ای گفت که رحیم مشایی تحت بازداشت است اما هنوز جرم او اعلام نشده است.
وی همچنین به سوالات مطرح شده نمایندگان و پاسخ‌های محسنی اژه‌ای درباره فیلترینگ تلگرام هم اشاره کرد و گفت: محسنی اژه‌ای در این رابطه اشاره کرد که شورای مجازی یک کمیسیون قضایی دارد که متشکل از 13 نفر است که مسئول آن قوه قضاییه است اما 6 نفر از دولت هم در آن حضور دارند. 6 نفر هم افراد مختلف دیگر حاضر می‌شوند لذا در آن شورا مسئله فیلترینگ تلگرام مطرح شده است.
وی ادامه داد: البته نمایندگان این را هم مطرح کردند که اگر در این شورا موضوع فیلترینگ مطرح شده است چرا به دادستانی انتقال داده شده و دادستانی حکم توقیف تلگرام را داده است بهتر بود که شورای عالی فضای مجازی این کار را می‌کرد.
موسوی بیوکی ادامه داد: متاسفانه در این رابطه ما جوابی نگرفتیم و پاسخی از سوی محسنی اژه‌ای درباره موضوع فیلترینگ تلگرام دریافت نکردیم.
وی در پایان اظهار داشت: آقای اژه‌ای همچنین گفت، موضوع فیلترینگ تلگرام قطعی است و حکم قضایی برای آن صادر شده است؛ البته بنده به عنوان نماینده مجلس بیان می‌کنم، ما امکان مسدود سازی این پیام‌رسان را نداریم و تنها در حد فیلتر است. امکان مسدودسازی نرم افزار تلگرام به لحاظ فنی در کشور وجود ندارد اما به صورت قطعی این فیلتر بر این پیام‌رسان انجام شده است که نمایندگان اعتراض داشتند و گفتند که چرا این تبعات را به قوه قضاییه بردید و دادستانی فیلترینگ آن را اعلام کرد چرا که این امر برای مردم قابل قبول نبود که در این رابطه پاسخ روشنی دریافت نکردیم.