بازگشایی کنسولگری عربستان در افغانستان

 بازگشایی کنسولگری عربستان در افغانستان۱۰-آذر-۱۴۰۰

بازگشایی کنسولگری عربستان در افغانستان

عربستان بخش کنسولی سفارتش در افغانستان را بازگشایی کرد.

به گزارش ایسنا، به نقل از روسیا الیوم، دولت عربستان در بیانیه‌ای اعلام کرد که از روز سه شنبه بخش کنسولی سفارت این کشور در افغانستان را بازگشایی کرده است.

در بیانیه این وزارتخانه آمده است: بر اساس تمایل عربستان برای ارائه کلیه خدمات کنسولی به مردم برادر افغانستان، بخش کنسولی سفارت در کابل از سه شنبه ۳۰ نوامبر بازگشایی شد.

تابستان گذشته و به دنبال تسلط طالبان بر قدرت در افغانستان بسیاری از کشورها خدمات کنسولی خود را در افغانستان را متوقف کردند.

پیشتر و به دنبال بازگشایی سفارت امارات در کابل برخی رسانه‌های عربی از احتمال بازگشایی سفارت عربستان در افغانستان خبر داده بودند.

شینزو آبه: در صورت حمله چین به تایوان، ژاپن و آمریکا بیکار نمی‌نشینند

 شینزو آبه: در صورت حمله چین به تایوان، ژاپن و آمریکا بیکار نمی‌نشینند۱۰-آذر-۱۳۰۰

شینزو آبه: در صورت حمله چین به تایوان، ژاپن و آمریکا بیکار نمی‌نشینند

نخست‌وزیر پیشین ژاپن امروز (چهارشنبه) گفت، ژاپن و ایالات متحده نمی‌توانند در صورت حمله چین به تایوان دست روی دست بگذارند و لازم است پکن این را درک کند.

به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری رویترز، تنش‌ها بر سر تایوان مورد ادعای چین افزایش یافته است و شی جینپینگ، رئیس جمهوری چین تلاش دارد تا ادعاهای حاکمیتی کشورش را روی این جزیره خودگردان اعمال کند. دولت تایوان می‌گوید که به دنبال صلح است اما در صورت لزوم از خود دفاع می‌کند.

شینزو آبه، نخست‌وزیر پیشین ژاپن در یک نشست مجازی که به همت اندیشکده تایوانی «موسسه تحقیقات سیاست ملی» برگزار شد، گفت جزایر "سنکاکو" که چین آنها را "دیائویو" می‌نامد، جزایر "ساکیشیما" و جزیره "یوناگونی" تنها ۱۰۰ کیلومتر یا همین حدود با تایوان فاصله دارد.

او افزود، حمله مسلحانه به تایوان، خطر مهیبی برای ژاپن خواهد بود.

آبه افزود: وضعیت اضطراری در تایوان، به معنای وضعیت اضطراری در ژاپن است و بنابراین وضعیت اضطراری برای ائتلاف ژاپن – آمریکا می‌شود. مردم پکن، به ویژه رئیس‌جمهور شی جینپینگ، هرگز نباید در تشخیص این موضوع دچار سوءتفاهم شوند.

ژاپن میزبان پایگاه‌های نظامی بزرگ ایالات متحده است، از جمله در جزیره اوکیناوا که یک پرواز کوتاه تا تایوان فاصله دارد و برای هرگونه حمایت ایالات متحده در طول حمله احتمالی چین بسیار مهم خواهد بود. ایالات متحده طبق قانون موظف است که ابزار دفاع از خود را برای تایوان فراهم کند، گرچه در مورد اعزام نیرو برای کمک به تایوان در جنگ با چین ابهام وجود دارد.

آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا ماه گذشته گفت، اگر چین برای تغییر وضعیت موجود در تایوان از زور استفاده کند، ایالات متحده و متحدانش "اقداماتی" انجام خواهند داد، اما او مشخص نکرد چه نوع اقداماتی.

شینزو آبه که سال گذشته از نخست‌وزیری ژاپن کناره‌گیری کرد، رئیس بزرگ‌ترین جناح حزب حاکم لیبرال دموکراتیک است و همچنان در درون این حزب فردی تأثیرگذار به شمار می‌رود.

این سیاستمدار سرشناس ژاپنی همچنین در مورد روابط چین و کشورش در آینده، گفت ژاپن باید روابط خود با چین را تقویت کند، در حالی که قاطعانه به همسایه بزرگ خود آنچه را که باید گفته شود، انتقال می‌دهد و به نظر می‌رسد روی این صحبت‌ها او با فومیو کیشیدا، نخست‌وزیر فعلی ژاپن بوده باشد.

شینزو آبه گفت: ژاپن، تایوان و همه مردمی که به دموکراسی اعتقاد دارند، باید به طور مکرر از رئیس‌جمهور شی جینپینگ و دیگر رهبران حزب کمونیست چین بخواهند که در مسیر اشتباه قدم نگذارند.

آبه در جمع حضار، شامل چنگ ون-تسان، شهردار شهر تائویوان در شمال تایوان که به عنوان نامزد احتمالی ریاست جمهوری آینده معرفی می‌شود، اضافه کرد: ژاپن و تایوان باید برای محافظت از آزادی و دموکراسی با یکدیگر همکاری کنند.

این نخست‌وزیر پیشین ژاپن گفت: تایوان قوی‌تر، تایوان شکوفا و تایوانی که آزادی و حقوق بشر را تضمین کند هم به نفع ژاپن است. البته این به نفع همه دنیا هم هست.

۶ بیماری کشنده خاموش و روش‌های پیشگیری از آنها

 ۶ بیماری کشنده خاموش و روش‌های پیشگیری از آنها۱۰-آذر-۱۴۰۰

۶ بیماری کشنده خاموش و روش‌های پیشگیری از آنها

رعایت رژیم غذایی مناسب، برخورداری از یک سبک زندگی سالم و سرمایه گذاری روی آن عواملی است که سلامت کلی فرد را تعیین می کند و در مقابل عدم توجه به این نکات ممکن است منجر به بروز بیماری های مزمن شود که عوارض ناگهانی نیز به همراه دارد.

به گزارش ایسنا، بیماری های بسیاری وجود دارند که نیاز به توجه و مراقبت بیشتری دارند. برخی از آنها به عنوان "قاتل خاموش" شناخته می شوند، به این دلیل که ممکن است علائم آنها تشدید شده و حتی گاهی به مرگ ناگهانی منجر شوند.

روزنامه "تایمزآو ایندیا" در مطلبی به برخی از بیماریهای کشنده خاموش و روشهای پیشگیری و کنترل آنها اشاره کرده است که عبارتند از:

فشار خون بالا: فشار خون بالا یکی از خطرناک ترین مشکلات جسمی است که می تواند منجر به سایر بیماری های مزمن شود. برآوردهای سازمان جهانی بهداشت (WHO) نشان می دهد که ۱.۲۸ میلیارد بزرگسال ۳۰ تا ۷۹ ساله در سراسر جهان به فشار خون بالا مبتلا هستند. دلیل اینکه فشار خون بالا به عنوان یک قاتل خاموش در نظر گرفته می شود این است که بدون علائم است و زمانی فرد به بیماری خود پی میبرد که بیماری پیشرفت کرده است. این عارضه بر قلب و عروق تاثیر می گذارد و  فرد را مستعد ابتلا به بیماری های قلبی-عروقی جدی مانند حمله قلبی، نارسایی قلبی و سکته می کند. در حالیکه تشخیص این عارضه دشوار است، چکآپ مکرر و منظم فشار خون، خوردن غذاهای غنی از پتاسیم، فیبر و پروتئین و مواد غذایی کم نمک در کنار حفظ وزن سالم، راه هایی برای کاهش خطر ابتلا به فشار خون بالا هستند.

بیماری عروق کرونر: بسیاری از بیماری های قلبی تهدید کننده زندگی هستند و بیماری عروق کرونر یکی از آنهاست. بر اثر این عارضه شریان‌های کرونری که خون و اکسیژن را به قلب می‌رسانند، باریک شده و منجر به درد قفسه سینه یا حمله قلبی می‌شوند که اولین علائم بیماری هستند. بدون غربالگری مناسب و سبک زندگی سالم، پیشگیری از بیماری عروق کرونر تقریبا غیرممکن است. افرادی که دچار فشار خون بالا یا کلسترول بالا هستند لازم است وضعیت خود را تحت کنترل داشته باشند. به این منظور اعمال تغییرات لازم در سبک زندگی مانند تغذیه سالم، ورزش، پرهیز از استعمال سیگار و مصرف مواد الکلی و خودداری از انجام سایر فعالیت های ناسالم ضروری است.

دیابت: دیابت در دو نوع یک و دو خود را نشان میدهد. در دیابت نوع یک لوزالمعده انسولین کمی تولید کرده یا اصلا انسولین تولید نمی کند، در حالی که دیابت نوع دو بر روشی که بدن قند خون را فرآوری می کند، تاثیر می گذارد. در دیابت نوع دو افراد ممکن است در ابتدا هیچ علامتی نداشته باشند و تنها با پیشرفت بیماری علائمی همچون خستگی، کاهش وزن، تکرر ادرار و تشنگی ظاهر شود. در حالیکه علت دقیق بروز بیماری دیابت هنوز مشخص نیست تمرکز بر رژیم غذایی مناسب، ورزش، حفظ وزن سالم و غربالگری های منظم می تواند از عوارض آن جلوگیری کند.

پوکی استخوان: پوکی استخوان یک عارضه استخوانی است که در آن فرد مبتلا اغلب از وضعیت خود بی خبر است زیرا بیماری بدون هیچ علامتی پیشرفت کرده و فرد زمانیکه دچار شکستگی شود به بیماری خود پی می برد. به همین دلیل است که به آن قاتل خاموش نیز می گویند. این بیماری علاوه بر تاثیر بر تراکم استخوان می تواند بر سلامت دهان نیز تاثیر بگذارد. مصرف غذاهای غنی از کلسیم و ویتامین D برای پیشگیری از هر نوع بیماری استخوانی ضروری است. همچنین ورزش کردن و انجام تمرینات بدنی و چکآپ منظم توصیه میشود.

آپنه خواب: آپنه خواب اختلالی است که در آن افراد هنگام خواب با صدای بلند نفس می کشند. این عارضه می تواند به خروپف بلند، خستگی مفرط در طول روز و موارد دیگر منجر شود. بیماران مبتلا به آپنه خواب شدید بیشتر مستعد مرگ و میر ناگهانی و سکته مغزی به هنگام خواب هستند که آن را به یک قاتل خاموش تبدیل می کند. آپنه انسدادی خواب شایع ترین نوع این عارضه است که بر اثر آن مجاری تنفسی در طول خواب به طور مکرر به طور کامل یا جزئی مسدود می شود.

در موارد خفیف تغییر در سبک زندگی میتواند تاثیرگذار باشد. کاهش وزن، خوب غذا خوردن، ترک سیگار و درمان های مناسب برای آلرژی بینی می تواند به بیمار کمک کند تا بهبود یافته یا آن را مدیریت کند.

بیماری کبد چرب: پیشرفت بیماری کبد چرب در بدن تدریجی است و ابتدا اثر قابل توجهی ندارد و همین ویژگی آن را به یک قاتل خاموش تبدیل می کند. دو نوع بیماری کبد چرب وجود دارد - بیماری کبد چرب الکلی و غیر الکلی که نوع اول به دلیل مصرف زیاد الکل اتفاق می افتد و دلیل بروز نوع دوم بیماری هنوز مشخص نیست. در مراحل پیشرفته بیماری، هر دو نوع بیماری کبد چرب می تواند منجر به سیروز و فیبروز کبد شوند. رژیم غذایی نقش بسیار مهمی در ابتلا و پیشگیری از این بیماری دارد. بنابر این توصیه می شود رژیم غذایی گیاهی سالم را دنبال کرده و از خوردن چربی های ناسالم خودداری کنید. وزن را کنترل کرده و به طور منظم ورزش کنید.

آیا ترمز کرونا کشیده شده است؟

 آیا ترمز کرونا کشیده شده است؟۱۰-آذر-۱۴۰۰

آیا ترمز کرونا کشیده شده است؟

ایسنا/چهارمحال و بختیاری اُمیکرون سویه جدیدی از کروناس که این روزها سر و صدای زیادی را در کشورهای مختلف جهان به پا کرده است، باتوجه به اینکه سویه‌های قبلی چالش‌های بسیاری را در مدیریت بیماری کرونا در کشور ایجاد کرد، از ورود سویه‌های جدید به کشور واهمه در بین سیستم بهداشت و درمان وجود دارد، پس از گذشت ماه‌ها از روزهای مرگبار کرونایی در پیک پنجم به نظر می‌رسد کرونا ترمز خود را کشیده است، اما باید دید این مسئله ادامه خواهد داشت یا مجدد شاهد اوج‌گیری این ویروس چموش خواهیم بود.

به گزارش ایسنا، پس از عبور از پیک پنجم که مرگبارترین و سهمگین‌ترین پیک کرونایی در کشور شناخته می‌شود، آمار ابتلا، بستری، بیماران بدحال وفوتی‌های ناشی از سیر نزولی به خود گرفته و این کاهش هم‌چنان ادامه دارد.

در پیک‌های قبلی کرونایی عادی‌انگاری مردم در رعایت پروتکل‌های بهداشتی و شکل‌گیری اجتماعات فشرده در فضای بسته پاشنه آشیل برای ورود به پیک جدید بود، هر زمان که مردم نسبت به رعایت‌های پروتکل‌های بهداشتی بی‌توجه می‌شدند، موج جدیدی در کشور شکل می‌گرفت و بالتبع آن تعدادی زیادی از درگیر ویروس می‌شدند.

واکسیناسیون در حال حاضر بهترین راه‌حل برای مبارزه با ویروس کرونا محسوب می‌شود، طبق گفته کارشناسان حوزه بهداشت و درمان باید پوشش کامل واکسیناسیون در کشور به بالای ۸۵ درصد برسد تا بتوانیم با خیال آسوده بگویم کرونا خطر چندانی برای جان افراد جامعه ایجاد نمی‌کند و یک ایمنی جمعی حاصل شده است.

کی از شر کرونا خلاص می‌شویم؟

فریدون رحمانی- معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به اینکه از ابتدای شیوع بیماری کرونا ۲۵۲ هزار تست pcr از افراد مشکوک به کرونا در استان اخذ شده است، اظهار کرد: هزینه هر تست ۴۵۰ هزار تومان بوده که یکی از تست‌های پرهزینه در کشور محسوب می‌شود، انجام این تست در بخش خصوصی بالای ۷۰۰ هزار تومان هزینه در بر دارد.

وی افزود: از ابتدای شیوع بیماری کرونا بالغ بر ۸۶ هزار بیمار با انجام تست pcr در چهارمحال و بختیاری شناسایی شده‌اند و از این تعداد بالغ بر ۱۷ هزار نفر در مراکز درمانی استان تحت مراقبت قرار گرفتند و حدود ۱۰ درصد افراد بستری جان خود را بر اثر ابتلا به این بیماری از دست دادند.

رحمانی با بیان اینکه کشور پنج موج کرونایی را پشت سر گذاشته است، خاطرنشان کرد: خوشبختانه در دو موج اول کرونا در چهارمحال و بختیاری شرایط بحرانی نداشتیم، اما در سال‌جاری دو موج سهمگین را پشت سر گذاشتیم.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد ادامه داد: در مردادماه و شهریورماه موج سهمگینی را شاهد بودیم در مردادماه حدود ۲۷۰۰ نفر بر اثر ابتلا به کرونا در مراکز درمانی چهارمحال و بختیاری بستری شدند، اما در پیک پنجم موارد فوتی نسبت به پیک چهارم در استان کمتر بود.

وی با بیان اینکه در موج پنجم بیماری کرونا تمامی تخت‌های بیماری در چهارمحال و بختیاری به بستری بیماران اختصاص پیدا کرد و بخش‌هایی که ظرفیت آن‌ها ۳۰ تخت بستری بود با ۵۵ تخت به بیماران کرونایی خدمات ارائه می‌دادند و هزینه داروی بیماران کرونایی سرسام‌آور بود، اما اجازه ندادیم بیماری بدون تخت و دارو بماند.

رحمانی با بیان اینکه در پیک‌های کرونایی ۸۰ درصد فوتی‌ها در بین افراد بالای ۶۰ سال و دارای بیماری زمینه‌ای رخ داد، گفت: بیش‌تر مبتلایان در بین بانوان و فوتی‌ها در بین آقایان بود.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد در خصوص آخرین پیش‌بینی‌ها در ماه‌های آینده در رابطه با بیماری کرونا، عنوان کرد: طبق آمارها حدود ۷۰ درصد جمعیت چهارمحال و بختیاری هر دو دوز واکسن را دریافت کرده‌اند و نیمی از جمعیت استان نیز به کرونا مبتلا شده‌اند و طبق برآوردها ۲۰ تا ۳۰ درصد جمعیت استان به کرونا مبتلا نشده و واکسن را نیز تزریق نکرده‌اند، این آمار در پیک بعدی نگران‌کننده است.

وی تاکید کرد: باوجود بازگشایی‌های صورت گرفته وجود افراد واکسن نزده و مبتلا نشده به کرونا امکان دارد سیستم بهداشت و درمان را در پیک بعدی با بحران مواجه کند، اگر بتوانیم بیماریابی و قرنطینه مبتلایان را با جدیت دنبال کنیم و تا اواسط دی‌ماه وارد پیک بعدی نشویم از شر کرونا خلاص خواهیم شد.

رعایت پروتکل‌ها در چهارمحال و بختیاری به ۵۵ درصد رسیده است

سید راشد جزایری- معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد در خصوص آخرین وضعیت واکسیناسیون و رعایت پروتکل‌های بهداشتی در چهارمحال و بختیاری، اظهار کرد: از ۱۵ شهریورماه سال‌جاری فاز جدید واکسیناسیون با هدف تسهیل و تسریع در تزریق واکسن کرونا در ۱۵ مرکز ارائه خدمات جامع سلامت، ۲۳ مرکز تجمیعی و ۳۰۰ خانه بهداشت در استان آغاز شد.

وی افزود: تاکنون یک میلیون و ۴۵۸ هزار و ۲۷۳ دوز واکسن به چهارمحال و بختیاری تحویل داده شده که از این تعداد یک میلیون و ۳۶۹ هزار و ۵۰۳ دوز معادل ۸۹ درصد واکسن‌های تحویلی تزریق شده و ۱۰۰ هزار دوز واکسن نیز موجود است.

جزایری در خصوص پوشش واکسیناسیون در رده‌های سنی در چهارمحال و بختیاری، توضیح داد: واکسیناسیون بالای ۶۰ سال در استان باتوجه به بالا بودن میزان مرگ و میر در این گروه سنی از اهمیت بالایی برخوردار بود، در این رده سنی ۹۵.۱ درصد دوز اول و ۹۱.۶ درصد هر دو دوز واکسن را دریافت کرده‌اند.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد ادامه داد: در رده سنی ۱۲ تا ۱۸ سال نیز ۸۷ درصد دوز اول و ۶۶.۵ درصد هر دوز را دریافت کردند، همچنین پوشش واکسیناسیون در بین معلمان در دوز اول به ۹۵.۵ درصد و در دوز دوم به ۸۲ درصد رسیده است.

وی بیان کرد: ۸۵ درصد از جمعیت هدف بالای ۱۲ سال در چهارمحال و بختیاری دوز اول واکسن کرونا و ۷۰.۶ درصد جمعیت مورد هدف هر دو دوز واکسن خود را دریافت کرده‌اند.

جزایری با اشاره به کاهش رعایت پروتکل‌های بهداشتی در چهارمحال و بختیاری، یادآور شد: در حال حاضر میزان رعایت پروتکل‌های بهداشتی در جامعه ۵۵ درصد است، بیش‌ترین میزان رعایت پروتکل‌های بهداشتی در ادارات با ۹۳ درصد بود و کمترین میزان نیز در پاساژها، مطب‌ها، داروخانه‌ها و پایانه‌های درون شهری به ثبت رسید.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد در پایان با بیان اینکه مدارس در مقطع متوسطه اول، دوم و ابتدایی از ابتدای آذرماه بازگشایی شده‌اند، تصریح کرد: میزان رعایت پروتکل‌های بهداشتی در مدارس ۷۸.۸ درصد بوده و تاکنون ۴۷۵ مورد تذکر به مدارس ابلاغ شده است.

ویدئو / جدیدترین کشور مستقل دنیا

ویدئو / جدیدترین کشور مستقل دنیا۱۰-آذر-۱۴۰۰
جایی در میان اقیانوس با کنار گذاشته شدن «ملکه الیزابت دوم» از ریاست بر کشور «باربادوس»، این جزیره به جدیدترین جمهوری مستقل جهان تبدیل شد. طی مراسمی در «بریج‌تاون» (Bridgetown) پایتخت باربادوس، «دامه ساندرا مِیسون» به عنوان نخستین رئیس‌جمهور این کشور انتخاب شد. اکنون خانم مِیسون با ۷۲ سال سن، به جای ملکه الیزابت به عنوان رئیس این جزیره که در شرق کارائیب واقع شده، فعالیت می‌کند. با این حال، باربادوس همچنان عضوی از اعضای ۵۴ گانه کشورهای مشترک‌المنافع که عمدتا از مستعمره‌های سابق امپراتوری بریتانیا تشکیل شده‌اند، باقی می‌ماند.

 

۴۹۹ زائر پاکستانی از پایانه ریمدان وارد سیستان و بلوچستان شدند

 ۴۹۹ زائر پاکستانی از پایانه ریمدان وارد سیستان و بلوچستان شدند۱۰-آذر-۱۴۰۰

ورود زائران پاکستانی به ایران  پوششی برای اعزام نیرو به سوریه وملحق شدن به گرو زینبیون پاکستانی است که زیر کنترل سپاه تروریست قدس درسوریه می باشد. 

۴۹۹ زائر پاکستانی از پایانه ریمدان وارد سیستان و بلوچستان شدند

زاهدان- ایرنا- مدیر پایانه مرزی ریمدان در جنوب سیستان و بلوچستان گفت: ۴۹۹ زائر پاکستانی عازم اماکن مذهبی قم و مشهد با رعایت دستورالعمل‌های ستاد کرونا از طریق پایانه مرزی ریمدان وارد استان شدند.

محمدشریف کریمی بامداد چهارشنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا اظهارداشت: با وجود اینکه ستاد ملی مبارزه با کرونا ورود اتباع خارجی با ویزای زیارتی و گردشگری را از پایانه مرزی ریمدان ممنوع اعلام کرده اما به دلیل ازدحام خیل عظیمی از زائران مشتاق زیارت اماکن مذهبی قم پیگیری های فراوان از سوی مدیر کل راهداری و حمل و نقل جاده ای جنوب استان با مسوولان انجام و مقرر شد بعد از صدور موافقت نامه های لازم این زوار با رعایت همه دستورالعمل ها نظیر گرفتن تست کرونا در یک بازه زمانی محدود از طریق این پایانه مرزی وارد کشور شوند.

وی با بیان اینکه تردد زائران ورودی و خروجی پایانه مرزی ریمدان به صورت لحظه‌ای و آنلاین رصد می‌شود، گفت: با هماهنگی به عمل آمده همکاران ما در این پایانه مرزی بعد از اطمینان خاطر از سلامت مسافران ورودی به کشور با ناوگان اتوبوسی اقدام به جابجایی آنها به چابهار جهت عزیمت به اماکن مذهبی قم کردند.

مدیر پایانه مرزی ریمدان به اهمیت این پایانه در توسعه مناسبات مرزی ایران و پاکستان اشاره کرد و افزود: این پایانه مرزی ظرفیت و توانمندی مناسبی برای صادرات و واردات کالا، انتقال زائران پاکستانی و گردشگران و مسافران دارد و از آنجایی که فاصله آن تا بندر گوادر پاکستان ۹۰ کیلومتر است اتباع کشور دوست و همسایه می توانند از این مسیر به چابهار و سپس از طریق ناوگان زمینی و هوایی به شهرهای مذهبی و مناطق تفریحی و گردشگری ایران سفر کنند.

وی بیان کرد: با فعال شدن این پایانه مرزی از سال گذشته فرصتی ارزشمند برای ایجاد اشتغال و رونق مبادلات مرزی فراهم شده است.

نظام رسانه‌ای فضای مجازی، دچار هرج و مرج است

 دبیر شورای عالی فضای مجازی:

نظام رسانه‌ای فضای مجازی، دچار هرج و مرج است۱۰-آذر-۱۴۰۰

اتهام هرج ومرج زدن به فضای مجازی به خاطر دورزدن سیاست سانسور واطلاع رسانی درمورد سرکوب وحشیانه معترضان اصفهانی است که ازطریق فضای مجازی بازتاب داده شد ونقش سرکوبگران جنایتکار معترضان اصفهانی برجسته وافشاکرد.
نظام رسانه‌ای فضای مجازی، دچار هرج و مرج است

تهران- ایرنا- دبیر شورای عالی فضای مجازی کشور گفت: نظام رسانه‌ای فعلی در فضای مجازی، به سمت اجتماعی کردن حرکت نمی کند بلکه دچار هرج و مرج است.

به گزارش روز سه‌شنبه ایرنا از مرکز ملی فضای مجازی، «سید ابوالحسن فیروزآبادی» دبیر شورای عالی و رئیس مرکز ملی فضای مجازی در نشست چالش‌ها و فرصت‌های رسانه و فضای مجازی در حوزه فرهنگ و تربیت با تاکید بر اینکه فضای مجازی یک فضای فناوری محور است، گفت: فضای مجازی تحول بزرگی را در زندگی بشر ایجاد کرده و وارد تمدن جدیدی شدیم که در تعبیر آن اختلاف نظر وجود دارد و برخی آن را ادامه عصر مدرنیته می‌دانند اما آنچه که مسلم است و براساس فرمایشات رهبر معظم انقلاب ما وارد عصری جدید با تحولی عمیق شدیم.

وی با اشاره به اینکه در عصر مدرن انسان محوری پایه دانش و فکر بشر بود، افزود: در عصر فضای مجازی، زیست‌بوم جای انسان قرار می گیرد و اصل زیست بوم است و با ظهور فضای مجازی در تکنولوژی که در امتداد انسان است، انفجار رخ داد و ما شاهد جهش فناوری همچون محاسبات کوانتومی و هوش مصنوعی در این عصر هستیم و ارتباطات انسان به صورت شبکه سایبر شکل گرفته و جهانی شدن که از خصایص ذاتی این عصر است، باعث ایجاد تغییرات عمیقی در حوزه اجتماع انسان‌ها شده است.

فیروزآبادی تاکید کرد: پیشتر زیست بوم انسان ها فیزیک بود اما امروز زیست بوم ما سایبر فیزیک است و مجاز قائم بر حقیقت بوده و استقلال ندارد بنابراین دنیای امروز نیاز به بازتعریف مفاهیم دارد و در صورتی که بخواهیم با مفاهیم پیشین در فضای بسط یافته امروز زیست کنیم با چالش روبرو خواهیم شد.

وی با بیان این نکته که بازتعریف مفاهیمی که در بستر تمدنی، ایدئولوژیکی و دینی ساخته شده اند دشوار است، اظهار داشت: سرعت تحولات و بسط یافتگی بسیار زیاد است و مفاهیم همچون آزادی، حریم خصوصی، آموزش و نظام رسانه نیاز به بازتعریف دارد.

فیروزآبادی درخصوص خصایص فضای مجازی افزود: این زیست بوم به شدت اجتماعی و اقتصادی است به نحوی که حوزه فرهنگی و سرگرمی اقتصاد بزرگی ایجاد کرده که هم راستای اقتصاد غیر سرگرمی سودآور است بنابراین نمی توانیم نظام تربیتی و فرهنگی طراحی کنیم اما مسائل اقتصادی و اجتماعی در آن لحاظ نشده باشد.

وی با اشاره به اینکه تکنولوژی‌های امروز نهادگریز بوده و برخلاف دوره مدرنیته که نماد نظم و نظام سازی بود سعی بر حذف نهادها دارند، گفت: حرکت بشر به سمت جهانی شدن باعث این اتفاق بوده و ما شاهد یک تحول تمدنی بزرگ هستیم و برای حکمرانی آن نیاز به بازتعریف و سازماندهی مجدد مفاهیم در تمامی حوزه ها داریم.

دبیر شورای عالی فضای مجازی تاکید کرد: جهان درحوزه اقتصاد به سمت سکویی شدن پیش می‌رود و جهانی در حال شکل‌گیری است که توسعه خدمات آن متکی بر پلتفرم‌ها است. در این پلتفرم‌های جهانی ما در معرض سلطه شرکت‌های انحصاری بزرگ در دنیا هستیم که خدماتی با کیفیت کمیت مناسب و ارزان عرضه می کنند و در واقع نه تنها ما بلکه دنیا با سیطره و سرمایه داری سکوها با رویکرد تضعیف دولت ها روبرو است.

وی با تاکید بر حوزه اجتماعی در فضای مجازی تصریح کرد: در حوزه اجتماعی، جهانی شدن، شبکه ای شدن، تعاملی شدن، اطلاعاتی شدن و اقتصادی شدن مطرح است که با توجه به تحولاتی که بیشتر در حوزه سبک زندگی است، ما با جهانی شدن اکثر نظامات مهم اقتصادی و سیاسی مواجه و شاهد تحولات سریع در نظام رسانه ای خواهیم بود که در ابتدا در نظام اطلاعاتی با موتور جستجوها ایجاد شد و در حال حاضر شبکه های اجتماعی و همچنین رسانه های اجتماعی شکل گرفته است.

فیروزآبادی افزود: یکی از مباحثی که در مرکز ملی فضای مجازی با مشارکت وزارت آموزش و پرورش مطرح است حکمرانی این نظام است. در همین راستا بزرگترین سکوی ملی (شبکه شاد) شکل گرفت و باید در کنار اعمال حاکمیت برای حفظ نظام آموزش برای بخشی که تحت کنترل ما نیست، با کمک ابزارهایی همچون بازی ها، واقعیت های مجازی و واقعیت های افزوده که برای نسل امروز جاذبه دارد، حکمرانی و مدیریت نرم کنیم و نباید در برابر این ابزارها که در حال خلق جاذبه برای فرزندان ما هستند، تجاهل کنیم.

دبیر شورای عالی فضای مجازی تاکید کرد: مشارکت در این فضا فعال و مدل آن کاربر محور است بنابراین باید نظام تربیتی مان به شکلی بازطراحی شود که با استفاده از فرصت زبان و اعتماد به رسانه های ملی در جامعه، رسانه ای از جنس دانش آموزان شکل گرفته و خود دانش آموزان تولید کننده محتوا باشند.

مرگ روزانه ٢٧٧ هکتار از جنگل‌های هیرکانی

 مرگ روزانه ٢٧٧ هکتار از جنگل‌های هیرکانی۱۰-آذر-۱۴۰۰

مرگ روزانه ٢٧٧ هکتار از جنگل‌های هیرکانی

تهران- ایرنا- روزنامه شهروند در گزارشی آورد: جنگل‌های هیرکانی که یادگار دوره دایناسورهاست در سایه بی‌توجهی‌ها در حال نابودی است و کارشناسان بر این باورند که اگر این شرایط ادامه پیدا کند تا سه دهه آینده بسیاری از این ذخایر باارزش را از دست خواهیم داد.

در ادامه گزارش نهم آذر ۱۴۰۰ روزنامه شهروند آمده است: مشکلاتی که کرونا در این سال‌ها ایجاد کرده، سبب شده که بسیاری از مسائل تحت‌الشعاع آن قرار بگیرد. جنگل‌های هیرکانی که یادگار دوره دایناسورهاست در سایه بی‌توجهی‌ها در حال نابودی است و کارشناسان بر این باورند که اگر این شرایط ادامه پیدا کند تا سه دهه آینده بسیاری از این ذخایر باارزش را از دست خواهیم داد.

شرایط اقلیمی و جغرافیایی در ایران سبب شده است که تنوع زیستی بسیار ارزشمندی در ایران حاکم باشد. تنوع زیستی کشور باعث شده تاکنون ۸هزار گونه گیاهی عالی، یک‌هزار و ۳۰۰ گونه جانوری مهره‌دار شامل پستاندار، پرنده، خزنده، دوزیست و ماهیان آب‌های داخلی و حدود ۳۰هزار گونه جانوری بی‌مهره در ایران زندگی و رشد کنند.
 نکته مهم این است که در حال حاضر این گونه‌های ارزشمند در سایه بی‌توجهی مدیران در معرض خطر و نابودی قرار گرفته‌اند. ورود گونه‌های مهاجم که قدرت سازگاری زیادی با شرایط جدید دارند سبب شده که این آفت‌ها به سرعت در زیستگاه‌ها رشد پیدا کنند و گونه‌های بومی و ارزشمندی که برای طبیعت ایران ارزش زیادی دارند، در معرض نابودی قرار دهند.

حمله آفت‌ها به زیستگاه‌های گیاهی

متاسفانه هم‌اکنون این گونه‌های گیاهی و جانوری به علت ورود گونه‌های مهاجم یا بیگانه در معرض خطر و نابودی قرار گرفته‌اند؛ گونه‌هایی که اغلب قدرت سازگاری بالایی دارند و به سرعت در زیستگاه‌های جدید رشد و تکثیر پیدا می‌کنند و باعث نابودی و انقراض گونه‌های بومی می‌شوند.

آفت‌ها سال‌هاست به جان گونه‌های گیاهی شمال کشور افتاده‌اند و شمشادها را که از گونه‌های ارزشمند به شمار می‌روند، به شدت زخمی کرده‌اند و به قول هادی کیادلیری این قارچ‌ها قربانی‌هایش را گرفته‌اند. او در مورد وضعیت شمشادهای شمال کشور می‌گوید: «سال‌ها شب‌پره‌ها به جان شمشادها افتاده‌ و این گونه باارزش را از بین برده‌اند و در حال حاضر هم هنوز این شب‌پره‌ها در محیط وجود دارند.»

او بر این باور است که این آفت‌ها به محض اینکه درختی سبز می‌شود، سریع به آن حمله می‌کنند و آن را از بین می‌برند، در واقع اگر در حال حاضر در محیط کمتر وجود دارند، به این دلیل است که میزبان‌شان کمتر شده است.

نابودی شمشادها

متاسفانه در دهه ۹۰ شمشادها حدود ۴۰هزار هکتار آلوده شدند و از بین رفتند، به‌گونه‌ای که سطح خیل عظیمی از شمشادها به‌ویژه درختان مادری (درختان بزرگی که بذردهی و تولید نهال می‌کنند) را از دست دادیم.

او تاکید می‌کند که  بحث احیا و پرورش شمشادها در این چند سال مطرح شده است. اگر پرورش درختان شمشاد و بازگرداندن آنان به عرصه‌های طبیعی به‌درستی انجام شود، خوب است. این در حالی است که باید مطمئن باشند قارچ در خاک وجود ندارد یا آفت کاملا فروکش کرده است، در این صورت است که می‌توان شمشادها را به عرصه‌های طبیعی برگرداند. اما تحقیقات نشان می‌دهد که  قارچ‌ گاهی تا هشت سال در خاک باقی می‌ماند و می‌تواند دوباره طغیان و نهال‌ها و درختان را آلوده کند.

درختان پراسترس در معرض مرگ دسته‌جمعی

رئیس پیشین انجمن جنگلداری ایران توضیح می‌دهد که دو دلیل برای طغیان آفت‌ها و بیماری‌های گیاهان وجود دارد. نخست آنکه  ممکن است گونه‌ای در جای نامناسب کاشته شده باشد که این راه را برای حمله آفت‌ها باز می‌کند، اما گاهی نیز ممکن است گیاه در جای مناسب رشد کند، اما عملکرد ما انسان‌ها سبب شود که گیاهان دچار استرس شوند و این راه آفت‌ها را برای حمله به این‌گونه‌ها باز می‌کند. دستکاری فضای جنگل، قطع درختان و ساخت‌وسازهای بی‌رویه در دل جنگل‌ها از عواملی است که درختان را دچار استرس کرده و سبب می‌شود مقاومت آنها در برابر آفت‌ها کمتر شود. کیادلیری می‌گوید: «اینها را در کنار تغییرات اقلیمی قرار دهید و ببینید که چه بلایی بر سر جنگل‌های شمال آمده است.»

او به این نکته اشاره می‌کند که وضعیت جنگل‌های زاگرس بسیار بدتر است و از نظر توالی زمانی باید بگوییم جنگل‌های شمال ٢٠ سال از جنگل‌های زاگرس از نظر تخریب عقب‌تر هستند و اگر این شرایط ادامه پیدا کند تا ٣٠ سال آینده شاهد مرگ‌ومیر دسته‌جمعی درختان خواهیم بود.


آفت‌هایی که از زاگرس به شمال رسیده‌اند

برخی از آفت‌هایی که به جان درختان شمال افتاده است، از خارج کشور وارد ایران شدند، اما برخی دیگر که این روزها مثل خوره درختان شمال کشور را می‌خورند، از مرکز کشور مهاجرت کرده و خودشان را به جنگل‌های هیرکانی رسانده‌اند.

کیادلیری می‌گوید: «قارچ زغالی از جمله آفت‌هایی است که از جنگل‌های زاگرس حرکت کرده و به دنبال میزبان در شمال کشور می‌گردد. بلوط و گونه ممرز از جمله گونه‌هایی هستند که قارچ زغالی قصد ازبین‌بردن آنها را دارد که در واقع می‌توانیم بگوییم ٣٠درصد از پوشش گیاهی جنگل‌های شمال را ممرز و ٩درصد را بلوط تشکیل می‌دهد که هر دو آنها نیز از گونه‌های بسیار ارزشمند به شمار می‌روند.»

در حال حاضر نیز فیتیله نارنجی به شدت در حال تکثیر است و سبب شده که شاهد مرگ‌ومیر دسته جمعی درختان شمال کشور باشیم و اگر زمان را از دست بدهیم و فکری برای شرایط موجود نکنیم تا چند دهه دیگر اثری از جنگل‌های شمال باقی نخواهد ماند.

او عدم سلامت اکوسیستم را نیز از دلایل دیگر نابودی جنگل‌های شمال می‌داند و تاکید می‌کند که یکی از مشکلاتی که جنگل را نابود می‌کند، دست‌درازی به حیات‌وحش است. سرحالی جنگل کاملا به وجود حیات‌وحش وابسته است و برای آنکه بتوانیم جنگل‌ها را حفظ کنیم باید نگاهی هم به وضعیت حیات‌وحش داشته باشیم.

حال جنگل‌های شمال خوب نیست

مدت‌هاست که قانون تنفس جنگل و جلوگیری از بهره‌برداری از درختان در جنگل‌های شمال اجرا می‌شود، اما شنیده‌ها حاکی از این است که بحث اتمام این قانون در برخی از محافل در حال پیگیری است که اگر این اتفاق بیفتد، باید بگوییم جنگل‌ها بیابان می‌شود.

براساس آمارهای سازمان‌های متولی در ١٥ سال اخیر یک‌میلیون و ٥٠٠هزار هکتار از سطح جنگل‌های هیرکانی کاهش پیدا کرده است، یعنی به طور میانگین روزانه ٢٧٧ هکتار از جنگل‌ها فرصت تنفس را از دست داده‌اند. به گفته کیادلیری مراتع کشور ما نیز وضعیت بهتری ندارند و ٣میلیون و ٦٠٠هزار هکتار از مراتع ما نیز نابود شده است و سال‌ها باید تلاش کنیم تا دوباره این مراتع به وضعیت قبل برگردند.

گونه‌های بومی کشور در حال نابودی

حسین آخانی، استاد دانشکده زیست‌شناسی دانشگاه تهران نیز در این‌باره به «شهروند» توضیح می‌دهد که قدمت جنگل‌های هیرکانی در ایران به دوره سوم زمین‌شناسی برمی‌گردد. بسیاری از دوره‌های یخچالی آن از بین رفته‌اند و تکه سبز شمال کشور از این دوره باقی مانده است که به همین دلیل ارزش زیادی دارد.  این کارشناس حوزه محیط‌زیست بر این موضوع صحه می‌گذارد که تنوع گونه‌های گیاهی در ایران بسیار زیاد است و از ٨هزار گونه گیاهی موجود در ایران ٢٥درصد آن بومی و مخصوص کشور ما است، اما متاسفانه در چند سال گذشته گونه‌های مهاجم پرورش یافته و بخش زیادی از این جنگل‌ها را به ورطه نابودی کشانده‌اند.

نابودی جنگل‌ها با رشد گونه‌های مهاجم

او معتقد است گیاهانی مانند پالونیا و سنبل آبی‌زیست بوم جنگل‌های هیرکانی را در معرض خطر داده و رشد آنها سبب می‌شود جنگل‌های شمال از این میزان بیشتر آسیب ببینند.  این کارشناس حوزه محیط‌زیست تاکید می‌کند: «متاسفانه طی سال‌های گذشته چرای مفرط دام، خشکسالی و پایین‌رفتن سطح آب‌های زیرزمینی استرس جدی به جنگل‌های ایرانی و تورانی وارد کرده و اگر طرح جامع مدیریت جنگل‌ها اتفاق نیفتد و اقدامات مدیریتی سازگار با طبیعت نظیر مبارزه بیولوژیک با آفات و بیماری‌هایی که به دلیل ضعف گونه‌های گیاهی شایع می‌شوند، اجرایی نشود و دستکاری‌های سازگار با طبیعت صورت نگیرد، آسیب جدی به اکوسیستم وارد خواهد شد.»

فرهنگ‌سازی راه حفظ جنگل

او معتقد است که فرهنگ‌سازی مهم‌ترین راه برای حفظ جنگل است، اما این اتفاق به درستی رقم نمی‌خورد. دولت توان نگهداری از منابع طبیعی و ملی را ندارد و این مردم هستند که باید در محافظت از عرصه‌های منابع طبیعی و محیط‌زیستی مشارکت کنند. حس تعلق مردم نسبت به اکوسیستم باید تقویت شود. زمانی می‌توان به منابع طبیعی، منابع ملی گفت که منافع ملی را دربرداشته باشد و این نگاه در جامعه ایجاد شود که با حفظ این عرصه‌ها می‌توان منفعت ملی برد.

هشدار اورژانس در پی افزایش آلودگی کلانشهرها

 هشدار اورژانس در پی افزایش آلودگی کلانشهرها / افزایش ۲۸ درصدی تماس با اورژانس۱۰-آذر-۱۴۰۰

هشدار اورژانس در پی افزایش آلودگی کلانشهرها / افزایش ۲۸ درصدی تماس با اورژانس

سخنگوی سازمان اورژانس کشور در خصوص افزایش آلودگی هوا هشدار داد.

مجتبی خالدی در گفت‌وگو با ایسنا در پی افزایش غلظت آلایندگی و آلودگی هوا در کلانشهرهای تهران، اصفهان، تبریز، مشهد و شیراز اظهار کرد: افراد سالمند، مادران باردار، کودکان و افراد دارای بیماری‌های زمینه‌ای به هیچ عنوان در شهر تردد نکنند.

وی با اشاره به افزایش آلودگی هوا در تهران، اصفهان، تبریز، مشهد و شیراز گفت: با توجه به آلودگی هوا ورزشکاران به هیچ‌وجه در فضای باز فعالیت نکنند.

خالدی همچنین با تاکید بر ضرورت مصرف لبنیات و سبزیجات در هوای آلوده افزود: شهروندان ترجیحا از دستگاه بخور در فضای منازل استفاده کنند.

سخنگوی اورژانس در پایان با بیان اینکه در پی افزایش آلودگی ‌هوا تماس با اورژانس ۲۸ درصد افزایش پیدا کرده است، گفت: اتوبوس‌آمبولانس‌های اورژانس برای خدمت‌رسانی به شهروندان در میادین اصلی شهر مستقرند و چنانچه شهروندان علائمی از جمله سردرد، سرگیجه، تهوع و درد قفسه سینه داشتند می‌توانند به آنها مراجعه کنند.

آخرین آمار موارد بستری در بیمارستان‌های علوم پزشکی سمنان

 آخرین آمار موارد بستری در بیمارستان‌های علوم پزشکی سمنان۱۰-آذر-۱۴۰۰

آخرین آمار موارد بستری در بیمارستان‌های علوم پزشکی سمنان

ایسنا/سمنان سرپرست دانشگاه علوم پزشکی استان سمنان از بستری شدن17 بیمار جدید مثبت با تشخیص قطعی ابتلا به کووید۱۹ در ۲۴ ساعت گذشته در مناطق تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی استان سمنان خبر داد.

دکتر کامران قدس در گفت‌وگو با خبرنگاران با اشاره به آخرین آمار شیوع بیماری کرونا ویروس اظهار کرد: از ابتدای بروز و شیوع بیماری کرونا تاکنون 49 هزار و 325 مورد مثبت بیماری کرونا بر اساس معیارهای تشخیصی آزمایشگاهی PCR در مجموعه تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی استان سمنان شناسایی شده اند.

وی تصریح کرد: در ۲۴ ساعت گذشته و از هشتم الی نهم آذر ماه بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، 17 بیمار مثبت جدید مبتلا به کووید-۱۹ در شهرستان تابعه دانشگاه و در مراکز درمانی بستری شدند و به‌این ترتیب مجموع بیماران بستری شده در بیمارستان های تحت پوشش دانشگاه از ابتدای بروز و شیوع بیماری کرونا ویروس تاکنون به 10 هزار و 635 نفر رسیده است .

دبیر ستاد استانی مقابله با کروناویروس اضافه کرد: علاوه بر این در این مدت 38 هزار و 690 بیمار نیز به صورت سرپایی در 6 شهرستان تحت‌پوشش دانشگاه شناسایی شدند.

سرپرست دانشگاه علوم پزشکی استان سمنان ادامه داد: خوشبختانه کل موارد بهبودی و ترخیص بیماران مبتلا به کووید۱۹ از ابتدای بروز و شیوع بیماری در بیمارستان های تحت پوشش دانشگاه به 9 هزار و 501 نفر رسید.

قدس با اشاره به همکاری دستگاه های مختلف و از جمله بسیج در طرح واکسیناسیون کووید19 افزود: حفظ و ارتقای سطح سلامت مردم و خدمت خالصانه در پرتو منویات مقام معظم رهبری(مدظله العالی) به هم استانی های عزیز یکی از اهداف مشترک حوزه سلامت با سپاه قائم آل محمد (عج) در استان است که این هدف مشترک در مقابله با کرونا ویروس به خوبی نمایان شد.

وی تاکید کرد: ما مسئولین باید خدمات شایسته و در شان مردم ارائه دهیم که این امر مهم موجب رضایت خاطر مردم شود و همراهی و تعامل سایر سازمان ها و ارگان ها در استان با کمترین آسیب وضعیت سلامت مردم را مدیریت کنیم.

دوره بازگشت زمینلرزه‌های ۶ گسل تهران/واقع شدن ۱۰ دانشگاه و مسکن مهر پردیس روی گسل

 دوره بازگشت زمینلرزه‌های ۶ گسل تهران/واقع شدن ۱۰ دانشگاه و مسکن مهر پردیس روی گسل۱۰-آذر-۱۴۰۰

دوره بازگشت زمینلرزه‌های ۶ گسل تهران/واقع شدن ۱۰ دانشگاه و مسکن مهر پردیس روی گسل

مطالعات محققان نشان می‌دهد در بخش‌های مختلف گسل مشا زلزله‌هایی با بزرگای ۵ تا ۷.۵ رخ داده و دوره بازگشت زلزله‌های با بزرگای ۷ بخش شرقی این گسل ۱۶۵ سال عنوان شده و این در حالی است که از دوره بازگشت زلزله‌های ۷ این گسل چند ۱۰ سال گذشته و این مساله صاحبنظران را نگران کرده است، ضمن آنکه این بخش از گسل تقریبا هر ۹۰ سال زلزله‌هایی با بزرگی محدود ۵ دارد که آخرین آنها در ۱۹۳۰ و ۲۰۲۰ میلادی رخ داده است، ضمن آنکه به طور متوسط تهران هر ۲۰۰ سال یک زلزله مخرب دارد.

به گزارش ایسنا، اکرم السادات علیجان‌زاده، کارشناس اداره ژئودزی و ژئودینامیک سازمان نقشه‌برداری در نشست وبیناری علمی این سازمان که امروز برگزار شد، از اجرای مطالعاتی با موضوع "تهیه نقشه و آنالیز استرین پوسته با استفاده از مشاهدات ایستگاه‌های دائمی GNSS در فلات ایران" خبر داد و گفت: این مطالعات بر اساس مشاهدات و داده‌های شبکه GPS از کل فلات ایران انجام شده است.

وی ادامه داد: در حال حاضر پلیت عربی از جنوب و پلیت اوراسیا از شمال پوسته ایران را تحت تاثیر قرار داده است. پلیت اوراسیا محل تلاقی البرز و پلیت عربی محل تلاقی فلات مرکزی ایران و رشته کوه‌های زاگرس است و به دلیل فشار این دو پلت شاهد کوهزایی و رخدادهای لرزه‌ای در ایران هستیم.

علیجان‌زاده با تاکید بر اینکه وجود چنین شرایطی موجب شده که ایران جزو ۱۰ کشور اول دنیل از نظر خطر زلزله باشد، خاطر نشان کرد: این امر به گونه‌ای است که در سوابق تاریخی کشور، زلزله‌های مخربی ثبت شده است که از آن جمله می‌توان به زلزله سال ۱۳۴۱ بوئین زهرا با بزرگای ۷.۲ اشاره کرد که طی آن ۱۲ هزار نفر کشته شدند.

این محقق سازمان نقشه‌برداری، زلزله رودبار-منجیل در سال ۶۹ با بزرگای ۷.۴ را از دیگر زلزله‌های مخرب کشور دانست که طی آن ۳۷ هزار نفر کشته شدند و ۲۰۰ هزار خانه ویران شد، یادآور شد: زلزله بم در دی ماه سال ۸۲ با بزرگای ۶.۶ و کشته شدن ۳۲ هزار نفر، زلزله اهر ورزقان در سال ۹۱، زلزله سراوان سال ۹۲ و زلزله سرپل ذهاب در سال ۹۵ از دیگر زمینلرزه‌های مخرب کشور است.

این کارشناس اداره ژئودزی و ژئودینامیک سازمان نقشه‌برداری، اضافه کرد: پس از رخداد زلزله‌های تاریخی کشور اقداماتی چون تشکیل سازمان نظام مهندسی ساختمان و آیین‌نامه ۲۸۰۰ ضوابط ساخت و ساز پس از زمینلرزه رودبار، تشکیل سازمان مدیریت بحران زیر نظر وزارت راه و ترابری آن زمان و گسترش شبکه لرزه‌نگاری کشور با کمک بانک جهانی پس از زلزله رودبار در دستور کار مسؤولان وقت قرار گرفت.

به گفته وی، در گذشته به دلیل عدم پراکندگی ایستگاه‌های لرزه‌نگاری در کشور، امدادرسانی به زلزله‌زدگان با تاخیر صورت می‌گرفت.

علیجان‌زاده تشکیل شبکه دائمی GPS برای تشخیص تغییر شکل پوسته ایران پس از زلزله بم را از دیگر اقدامات کشور بعد از زلزله‌های تاریخی عنوان کرد و یادآور شد: شبکه GPS قادر به پایش تغییر گسل‌ها و پوسته ایران است و این امر بعد از زلزله بم بیشتر احساس شد.

داده‌های به دست آمده از شبکه GPS

وی به بیان برخی از نتایج به دست آمده از داده‌های شبکه GPS پرداخت و یادآور شد: نتایج به دست آمده حاکی از وقوع جا به جایی‌های زمین و زلزله در طول زمان بوده است، ضمن آنکه در داده‌های این ایستگاه‌ها، پدیده فرونشست در ایران آشکارسازی شد.

این محقق سازمان نقشه‌برداری، "بردارهای سرعت" را از دیگر خروجی‌های این ایستگاه‌ها نام برد و ادامه داد: در اثر فشار پلیت عربستان به پلیت ایران، ایستگاه‌های ژئودینامیک ایجاد شده بسته به موقعیتی که دارند، در جهت و اندازه‌های مختلف در حال حرکت هستند که این امر اعوجاج در پوسته ایران را نشان می‌دهد.

وی با تاکید بر اینکه این فشار پلیت عربستان در همه مناطق یکسان نیست، افزود: از این رو ضرورت آشکارسازی این تغییرات و استرین‌ها احساس شد.

این محقق، استرین را اتفاقی دانست که در یک جسم بر اثر وارد شدن نیرو رخ می‌دهد و بر اثر آن جا به جایی به صورت دورانی بدون تغییر شکل حول یک محور ایجاد می‌شود.

علیجان‌زاده با بیان این که آنالیز و تفسیر بردارهای این شبکه پیچیده و کار تخصصی است، اظهار کرد: هدف ما این است ‌که این داده‌ها را برای دستگاه‌ها و عموم مردم کاربردی کنیم که برای این منظور محاسباتی را اجرایی کردیم و در نهایت به ترسیم نقشه استرین پوسته با استفاده از مشاهدات ایستگاه‌های دائمی GNSS در فلات ایران دست یافتیم.

وی با تاکید بر اینکه بر اساس این نقشه، به مناطق با بیشترین و کمترین میزان استرین دست یافتیم، یادآور شد: بر این اساس ۳ منطقه دارای بیشترین نرخ جابه جایی و استرین است که شامل "شمال غرب (تبریز و آذریایجان شرقی و غربی)" در محل تلاقی دو رشته کوه زاگرس و البرز، "کپه داغ محل تلاقی پلیت عربی و اوراسیا" و "فلات مرکزی" می‌شود.  

دوره بازگشت زمینلرزه‌های ۶ گسل تهران/واقع شدن ۱۰ دانشگاه و مسکن مهر پردیس روی گسل

وی با بیان اینکه در این نقشه به ۳ رنگ مشخص رسیدیم، در این باره توضیح داد: مناطقی با رنگ صورتی و صورتی روشن دارای بالاترین نرخ استرین پوسته نسبت به مناطق دیگر هستند و بخشی از تغییر شکل موجود در این مناطق عموما به صورت رخداد رمینلرزه با فراوانی زیاد و دوره بازگشت متوسط و یا کوتاه آشکار می‌شوند که نشان دهنده احتمال زیاد رخداد زلزله در این مناطق است.

دوره بازگشت زمینلرزه‌های ۶ گسل تهران/واقع شدن ۱۰ دانشگاه و مسکن مهر پردیس روی گسل

به گفته وی، بخش دیگری از تغییرات این ناحیه به صورت غیر لرزه‌ای و به صورت رانش و خزش آزاد می‌شود.

علیجان‌زاده با اشاره به مناطق سبز موجود در این نقشه، اظهار کرد: این مناطق دارای کمترین نرخ استرین در پوسته نسبت به باقی مناطق هستند که این امر به دلیل سلب بودن منطقه است. به دلیل سلب بودن، تغییر شکل در آن پایین است و یا سازوکار پوسته در آن به صورت تجمع نیرو به دلیل پدیده قفل شدگی گسل است.

به گفته وی، در این مناطق احتمال رخداد زمینلرزه‌ها با دوره بازگشت طولانی بیشتر است.

محقق این طرح با اشاره به مناطق با رنگ‌های زرد و نارنجی و قهوه‌ای در این نقشه، اظهار کرد: این مناطق دارای نرخ تغییر شکل متوسط و نرخ لرزه خیزی متوسط است.

مناطق با نرخ لرزه‌خیزی بالا

وی ادامه داد: به منظور صحت سنجی این داده‌ها، نقشه زمینلرزه‌های با بزرگای ۴ و بیشتر در مدت ۱۲۰ سال اخیر ایران بر روی این نقشه تطبیق داده و بررسی‌هایی انجام شد و نتایج این مطالعات نشان داد که در مناطق آذربایجان شرقی و غربی، کپه‌داغ، هرمزگان و کرمان بیشترین میزان زلزله‌ها رخ می‌دهد و در مقابل در فلات مرکزی ایران با تراکم پایین زلزله مواجه هستیم که این امر نیز با نقشه به دست آمده در این مطالعات تطبیق دارد.

علیجان‌زاده گفت: علاوه بر آن زلزله‌های از شهریور تا آذرماه سال جاری با بزرگای ۵ و بیشتر را بر روی این نقشه تطبیق دادیم و نتایج نشان داد که زلزله عنبرآباد کرمان با بزرگای ۴.۲ و زلزله ۵.۵ قوچان در ناحیه صورتی این نقشه قرار گرفت.

وضعیت لرزه خیزی تهران

این محقق سازمان نقشه برداری با بیان اینکه از این داده‌ها برای بررسی لرزه خیزی تهران استفاده کردیم، یادآور شد: برای این منظور از داده‌های ۴۰ ایستگاه GPS بهره بردیم و نرخ استرین این منطقه را محاسبه کردیم.

وی اضافه کرد: گسل فعال مشا یکی از گسل‌های تهران است که به طول ۴۰۰ کیلومتر از غرب فیروز کوه آغاز شده و در ادامه از دشت مشا، شمال بومهن، پردیس، شمال سد لتیان، آهار، قشم و لواسانات عبور کرده و تا گسل طالقان ادامه می‌یابد. سازوکار این گسل فشارشی است و در برخی مناطق همراه با چپگردی است.

علیجان‌زاده آخرین زلزله تاریخی این گسل را مربوط به سال ۱۸۳۰ یعنی حدود ۱۹۰ سال پیش با بزرگای حدود ۷ دانست.

کارشناس اداره ژئودزی و ژئودینامیک سازمان نقشه‌برداری، گسل شمال تهران را از دیگر گسل‌های شهر تهران نام برد و خاطر نشان کرد: این گسل به طول ۱۰۰ کیلومتر بین شاخه غربی گسل مشا و شهر تهران قرار دارد و محل تلاقی آن در شمال سد لتیان و منطقه کلان لواسان است. سازوکار آن فشارشی و امتداد لغز است و از لشگرک، سوهانک، نیاوران، فرمانیه، الهیه، تجریش و فرحزاد عبور کرده و تا غرب تهران و کرج ادامه دارد.

وی افزود: بخش شرقی این گسل کاملا فعال است، ولی بخش غربی آن دچار قفل شدگی و تجمیع نیرو است، ضمن آنکه حرکات گسل مشا باعث فعال شدن گسل شمال تهران می‌شود.

وی گسل‌های ایوانکی، پیشوا، شمال و جنوب ری و کهریزک را از دیگر گسل‌های کلانشهر تهران نام برد و گفت: این گسل‌ها در جنوب، جنوب شرق، جنوب غرب شهر تهران گسترده شده‌اند و تمامی آنها می‌توانند به عنوان یک چشمه لرزه‌زا برای تهران تلقی شوند.

زلزله‌های تاریخی تهران

علیجان‌زاده به زلزله‌های تاریخی گسل‌های مهم تهران اشاره کرد و افزود: در بخش‌های مختلف گسل مشا زلزله‌هایی با بزرگای ۵ تا ۷.۵ رخ داده است و آخرین زلزله با بزرگای ۷ در سال ۱۸۳۰ در بخش شرقی آن اتفاق افتاده است و زلزله قبلی آن در سال ۱۶۶۵ رخ داده است.

وی دوره بازگشت زلزله‌های با بزرگای ۷ بخش شرقی این گسل را ۱۶۵ سال ذکر کرد و یادآور شد: این در حالی است که از دوره بازگشت زلزله‌های ۷ این گسل چند ۱۰ سال گذشته و این مساله صاحبنظران را نگران کرده است، ضمن آنکه این بخش از گسل تقریبا هر ۹۰ سال زلزله‌هایی با بزرگی محدود ۵ دارد که آخرین آنها در ۱۹۳۰ و ۲۰۲۰ میلادی رخ داده است.

به گفته وی، بخش غربی گسل مشا، سابقه زلزله‌های ۷.۷ در سال ۹۵۸ میلادی را دارد که زلزله بسیار مخربی بوده و بازگشت دوباره آن نیز بسیار نگران‌کننده است.

وی به لرزه خیزی گسل شمال تهران اشاره کرد و گفت: این گسل دارای دوره بازگشت ۳ هزار تا ۳۵۰۰ سال است، به طوری که آخرین رخداد زلزله آن مربوط به ۱۰۰۰ تا ۱۲۰۰ سال قبل از میلاد است و بر اثر آن تمدن منطقه قیطریه نابود شد.

علیجان‌زاده زلزله‌های گسل‌های تهران را شامل گسل‌های ایوانکی، پیشوا، ری و کهریزک دانست که آخرین زلزله مخرب آنها در ۸۵۵ میلادی بوده است که کل منطقه ری را نابوده کرده است.

به گفته وی، به طور متوسط تهران هر ۲۰۰ سال یک زلزله مخرب دارد.

این محقق سازمان نقشه برداری اظهار کرد: بر این اساس در مناطق ۶، ۱۲، ۱۱، ۱۵ و ۱6 زلزله‌های کوچک رخ‌ می‌دهد، ولی به دلیل آنکه در این منطقه بافت فرسوده وجود دارد، حتی در صورت بروز زلزله‌های کم، آثار مخربی در پی دارد.

به گفته وی، ۱۷۰ ساختمان اداری، ۲۶ بیمارستان مرجع و اصلی، ۱۱۵ درمانگاه و مرکز درمانی، ۱۰ دانشگاه و مرکز آموزش عالی، ۵۰۰ مدرسه و مجتمع آموزشی، مسکن مهر پردیس، ۴۵ جایگاه عرضه سوخت، ۱۱ ایستگاه آتش‌نشانی، ۴۷ مرکز خرید و ۳۶ هتل بر روی گسل‌های فعال تهران مستقر شده‌اند.

نتایج به دست آمده از مطالعات

وی به بیان برخی از نتایج به دست آمده از این مطالعات پرداخت و گفت: لازم است این روش با گسترش ایستگاه‌های شبکه GPS برای تمام پهنه‌های زمین شناختی و برای بررسی وضعیت خطرپذیری آنها تعمیم داده شود و نسبت به تهیه لایه‌های اطلاعاتی برای این مناطق اقدام شود.

وی به ضرورت کاربردی شدن این لایه اطلاعاتی در مقررات ملی ساختمان و رعایت اصول ساخت و ساز در مناطق پرخطر تاکید کرد و ادامه داد: همچنین باید این داده‌ها در مدیریت بحران به منظور اطلاع رسانی و کاهش هزینه در رخدادهای زمینلرزه‌های احتمالی به کار گرفته شود.

مهم‌ترین رویدادهای تاریخی دهم آذر

 مهم‌ترین رویدادهای تاریخی دهم آذر۱۰-آذر-۱۴۰۰

مهم‌ترین رویدادهای تاریخی دهم آذر

مرور رویدادهای تاریخی همیشه برای اغلب افراد جذابیت دارد؛ مخصوصا اگر بدانند سال‌ها قبل دقیقا در همین روز چه اتفاقاتی رخ داده است.

به گزارش ایسنا، مهم‌ترین رویدادهای دهم آذر را در ادامه به نقل از پایگاه «موسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران» می‌خوانید:

سال ۱۲۸۸

سپهدار تنکابنی وزیران تازه را به این شرح معرفی کرد: علاءالسلطنه وزیر خارجه، وثوق‌الدوله وزیر مالیه، مشیرالدوله وزیر عدلیه. در این تغییرات ناصرالملک و مستوفی‌الممالک از کار خارج شدند.

سال ۱۲۹۰

به دنبال رد اولتیماتوم روس توسط مجلس شورای ملی، قوای روس که در تبریز و رشت اقامت داشت وارد قزوین شد.

سال ۱۲۹۱

پنج سارق مسلح در شیراز به دار آویخته شدند.

سال ۱۲۹۷

رسماً به دولت ایران اطلاع داده شد که قشون عثمانی روز ۸ آذر جلفای ایران را به کلی تخلیه و از طریق ساوجبلاغ و مراغه و صاین قلعه به خاک خود رهسپار گشته است.

سال ۱۳۰۱

به دستور سردار سپه وزیر جنگ اعضاء کمیسیون نشان ذوالفقار به شرح زیر تعیین شدند: سرتیپ امان میرزا جهانبانی، سرتیپ فضل‌الله زاهدی، سرهنگ حسن آقاخان، نایب سرهنگ محمودخان پولادین و نایب اول غلامعلی بایندر.

سال ۱۳۱۱

امروز در جلسه علنی مجلس شورای ملی سیدحسن تقی زاده وزیر مالیه لغو امتیاز دارسی را اعلام کرد. حاج محتشم‌السلطنه اسفندیاری، فهیم الملک فهیمی و علی دشتی نمایندگان مجلس نطق‌هایی در تأیید اقدام دولت ایراد نمودند. گزارش وزیر مالیه در لغو امتیاز دارسی به اتفاق آراء مورد تصویب قرار گرفت.

سال ۱۳۱۲

مراسم افتتاح راه چالوس برگزار شد. راه مزبور از کرج تا چالوس ۱۶۸ کیلومتر و از طرق اتصال تهران به دریای خزر است. مسیر آن از ابتدا تا انتها کوهستانی است. ارتفاع راه در کرج ۱۴۰۰ متر و عرض معمولی این راه ۸ متر است که در بعضی نقاط به ۱۲ متر می رسد. پلها و لوله‌های این راه که جمعاً به طول ۲۴۴۳ متر می‌باشد با سنگ و آهک ساخته شده است. ساختمان این راه در بهار ۱۳۱۰ و پل چالوس در بهمن ۱۳۱۱ شروع شد. طول پل ۱۴۰ متر می‌باشد. راه چالوس به راه مخصوص نامگذاری شد.

سال ۱۳۱۴

محمدعلی فروغی رئیس‌الوزراء از کار برکنار گردید. (۱)

سال ۱۳۱۵

حریق مدهشی در انبار پشم کارخانه وطن اصفهان حادث شد که توسط سربازان لشکر اصفهان خاموش گردید.

سال ۱۳۱۶

سیدحسن مدرس پس از قریب ۹ سال زندانی در خواف سرانجام در شهربانی کاشمر به وضع فجیع و دلخراشی به قتل رسید. طبق روایات شهود عینی و عاملین قتل در دادگاه دیوان کیفر و دادگاه عالی جنائی ابتدا به نامبرده سم خورانده می‌شود و وی پس از خوردن سم مشغول راز و نیاز با خداوندگار می گردد. مأمورین پس از ساعتی که از خوردن سم گذشت و تأثیری در وی ننمود به سر او ریخته و او را خفه می نمایند. (۲)

سال ۱۳۱۹

ساختمان سد روانسر پایان یافت و مراسم افتتاح آن انجام گردید.

سال ۱۳۲۰

فرمان نخست‌وزیری برای محمدعلی فروغی صادر شد.

سال ۱۳۲۲

- سران سه کشور به اتفاق همراهان تهران را به قصد کشورهای خودشان ترک کردند.

- سرتیپ حسینقلی سطوتی به ریاست ژاندارمری کل کشور منصوب شد.

سال ۱۳۲۶

احمد قوام نخست وزیر اعلامیه مفصلی بوسیله رادیو انتشار داد. این اعلامیه موجب عدم رضایت نمایندگان مجلس شد. فراکسیون حزب دموکرات پشتیبانی خود را از قوام پس گرفت.

سال ۱۳۳۳

جرج آلن معاون وزارت امور خارجه آمریکا در رأس هیئتی از اعضاء کنگره و نمایندگان وزارتخانه‌های آمریکا وارد تهران شد. 

سال ۱۳۳۹

دولت ایران و دولت اندونزی سفارتخانه‌های خود را به سفارت کبری ارتقاء دادند.

سال ۱۳۴۲

کنفرانس توسعه روابط بازرگانی با کشورهای عربی و شیخ نشینهای خلیج فارس در تهران افتتاح شد.

سال ۱۳۴۷

- بین ایران و رومانی موافقتنامه فرهنگی امضاء شد.

- وزیر دادگستری سلب مصونیت محمدباقر بیات نماینده مجلس و عضو هیئت مدیر سابق شرکت واحد را تقدیم مجلس کرد.

سال ۱۳۴۸

لایحه تقویت نیروی دفاعی کشور در مجلس سنا هم تصویب شد.

سال ۱۳۵۰

- عراق از ایران بمناسبت تصرف سه جزیره به سازمان ملل متحد شکایت کرد.

- در مجلس کویت علیه ایران نطقهای تندی ایراد گردید و از طرف نمایندگان پیشنهاد شد که کویت باید با ایران قطع رابطه کند.

سال ۱۳۵۳

هویدا نخست وزیر بودجه کشور را به مبلغ ۲۴۴۵ میلیارد ریال تقدیم مجلس کرد.

سال ۱۳۵۴

بین ایران و حکومت موقت انقلابی ویتنام جنوبی در سطح سفارت روابط سیاسی برقرار شد.

سال ۱۳۵۷

- تظاهرات شبانه مردم تهران در سرچشمه به شدیدترین وجه سرکوب شد و گفته شد بیش از ۱۰۰۰ نفر مجروح و کشته باقی ماند.

- فرمانداری نظامی طی اعلامیه‌ای متذکر شد: زنجیرزنی در معابر عمومی و عزاداری در منزلها جز با اجازه قبلی ممنوع است.

- دانشگاهیان طرفدار جمهوری اسلامی به خارجیان اخطار کردند تا هرچه زودتر خاک ایران را ترک کنند و متذکر شدند حضور آنها در ایران به عنوان مانع در مقابل انقلاب ایران تلقی می‌شود.

- حرکت ابتکاری مردم با رفتن پشت بام و گفتن تکبیر (الله اکبر) آغاز گردید و در حرکت انقلابی مردم اثرات زیادی گذاشت و دولت نظامی را سخت به وحشت انداخت.

ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

۱. برکناری محمدعلی فروغی از نخست‌وزیری و کنار گذاشتن وی از کلیه کارهای سیاسی ارتباط مستقیم با پرونده قیام گوهرشاد و اتهام محمدولی خان اسدی نایب الولیه آستان قدس رضوی داشت. بر اساس گزارشهای واصله از پاکروان استاندار خراسان، سرتیپ ایرج مطبوعی (بعدها سرلشکر و سناتور) فرمانده لشکر و سرهنگ محمد رفیع نوائی رئیس شهربانی از یک طرف و تحقیقات نمایندگان دادرسی ارتش در محل و جمع‌آوری  اسناد و مدارک از طرف دیگر، حدس مجرمیت اسدی و دخالت در امر قیام در فکر شاه مسلم گردید. فروغی به علت قرابتی که با اسدی داشت به حکم وظیفه و فشار خانواده خود از رضاشاه تقاضای عفو و بخشودگی او را نمود و شاه با توجه به پرونده‌هائی که در این مورد ساخته شده بود توسل فروغی را نپذیرفت و حتی نسبت به وی ظنین گردید لذا او را خانه نشین و تحت مراقبت شهربانی قرار داد. بدون شک محمدعلی فروغی یکی از پایه گذاران سلسله پهلوی است و بیش از هر کسی در به سلطنت نشاندن رضاشاه سهم داشت و چون اهل خودنمائی و خودستائی نبود تقرب او به رضاشاه برای همه کس حتی مورخین زیاد روشن نیست. فروغی علاوه بر مساعد ساختن زمینه داخلی کشور برای سلطنت رضاشاه به رئیس الوزرائی انتخاب شد فروغی بود ولی به علت مخالفت عده زیادی از جمله سیدحسن مدرس صلاح در این دیده شد که جای خود را به یکی از رجال صدر مشروطیت که وجاهت ملی نیز داشته باشد بسپارد و آن شخص حسن مستوفی بود. یک سال مستوفی در مسند رئیس الوزرائی قرار گرفت و جای خود را به مخبرالسلطنه که او نیز از رجال صدر مشروطیت بود داد و در نیمه دوم نخست‌وزیری وی فروغی وارد کابینه شد ابتدا وزیر اقتصاد و بعد وزارت امورخارجه را به عهده گرفت. در سال ۱۳۱۲ فروغی مجدداً نخست وزیر شد در حالی که قبل از آن در کابینه هدایت همه کاره بود و رضاشاه فقط با او خواسته‌های خود را در میان می گذارد. نگاهی به لیست کابینه فروغی نشانگر آنست که دیگر به وزیر با سابقه و تجربه نیازی نیست وزیران باید مجری اوامر بدون چون و چرای شاه باشند. انتخاب افرادی چون علی اصغر حکمت و سیدباقر کاظمی و محمدعلی دولتشاهی و علی اکبر بهمن و علی اکبر داور و علی منصور و محسن صدر که زمینه سازی وزارت آنها در دوره رضاشاه انجام گرفته بود دلیل بارز بر روند سریع دیکتاتوری در ایران بود. در اولین روزهای نخست‌وزیری فروغی، تیمورتاش در زندان از بین رفت. سردار اسعد بختیاری وزیر کابینه دستگیر و در زندان به قتل رسید. عده زیادی از سران بختیاری و قشقائی و بویر احمدی و ممسنی اعدام شدند. عدل الملک دادگر رئیس مداح مجلس شورای ملی به اروپا تبعید شد. از هفت نماینده مجلس سلب مصونیت شده به زندان رفتند. کلاه بین المللی در ایران اجباری شد. انعقاد مجلس ختم محدود گردید. عزاداری و روضه خوانی تحت اداره شهربانی قرار گرفت. رهنما و برادرش تجدد به عراق تبعید شدند و روزنامه ایران مصادره گردید. با این توضیح و نزدیکی فروغی به شاه باید قبول کرد که مقامات خراسان آنچنان ذهن شاه را نسبت به اسدی مشوب نموده بودند که شفاعت فروغی با آن همه سوابق خدمت نادیده گرفته شد. علی اکبر اسدی و علینقی اسدی دو تن از فرزندان محمدولی اسدی دامادهای فروغی بودند.

۲. درباره زندگینامه شهید حسن مدرس نماینده شجاع ادوار اولیه مجلس شورای ملی نوشته و تحقیق بسیار است قسمتی از این نوشتجات و تحقیقات را سیدحسین مکی جمع‌آوری  و در دو مجلد تحت عنوان (مدرس یا قهرمان آزادی) چاپ و انتشار داده‌اند ابراهیم خواجه نوری نیز بخشی از کتاب بازیگران عصر طلائی را به مدرس اختصاص داده است. شادروان عبدالله مستوفی در جلد ۳ کتاب خود تحت عنوان زندگانی من در دوره قاجار مطالب جالب و خواندنی از مدرس دارد. محمدتقی بهار (ملک الشعراء) در مجلدات تاریخ سیاسی سخن درباره مدرس و کارهای او بسیار دارد. در کتاب ( از شهریور ۱۳۲۰ تا فاجعه آذربایجان و زنجان) تألیف حسین کوهی کرمانی شما ادعانامه دادستان دیوان کیفر را علیه عمال نظمیه به مناسبت قتل مدرس خواهید خواند و به جریان قتل وی پی خواهید برد عجبا مخبرالسلطنه در کتاب خاطرات و خطرات که از پریدن مرغ همسایه هم سخن گفته است درباره دستگیری و تبعید مدرس که در دوران رئیس الوزرائیش صورت گرفته سکوت نموده است.

کفگیر آب‌های زیرزمینی به ته دیگ خورده است

 در گفت‌وگو با ایلنا مطرح شد:

۱۰-آذر-۱۴۰۰

مدیر سابق طرح جامع آب کشور با بیان اینکه خشکسالی‌های اخیر مشکلات و مصیبت‌های فراوانی را برای مردم ایران ایجاد کرده است، ولی وقوع آنها را باید مغتنم دانست، گفت: در این شرایط راه عبور از بحران و سامان‌دهی وضعیت اقتصادی و معیشتی کشور فقط رفع تحریم‌هاست و رفع تحریم‌ها ممکن نیست مگر با پیوستن به لوایح FATF و احیای برجام.

مصطفی فدایی‌فرد در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا، درباره بحران آب در کشور و از جمله اصفهان اظهار داشت: وقایع ناگوار مرتبط با بحران آب که پیش از این در خوزستان و در روزهای اخیر در اصفهان و در چهار محال و بختیاری به وقوع پیوست، از چندین سال قبل توسط کارشناسان حوزه آب و محیط زیست و همچنین سازمان‌های معتبر بین‌المللی پیش‌بینی شده و درباره آن هشدار داده شده بود. ولی وقوع ترسالی‌های مقطعی و به خصوص بارش‌های فراگیر اسفندماه 1397 تا اردیبهشت ماه 1398 و همچنین امکان تداوم برداشت‌های بی‌رویه از آب‌های زیرزمینی، باعث شد که این هشدارها توسط مسئولین مورد توجه قرار نگیرد.

بارگذاری 5 برابر ظرفیت، طاقت زاینده‌رود را طاق کرد

وی افزود: هر چند که خشکسالی‌ها در وقوع بحران آب بی‌تاثیر نیستند ولی تاثیرات سوءمدیریت طی چهار دهه‌ گذشته که منجر به توسعه ناپایدار گسترده‌ای در حوضه‌های آبریز کشور و به خصوص حوضه آبریز پیچیده و خاص رودخانه‌ زاینده شامل اجرای پروژه‌های سازه‌ای و بارگذاری مصارف جدید در بخش‌های مختلف و به خصوص کشاورزی که تا حدود پنج برابر بیش از ظرفیت و طاقت حوضه آبریز است، بسیار بیشتر و گسترده‌تر است. چرا که این رودخانه در چند صد سال گذشته نیز با دوره‌های خشکسالی روبه‌رو شده است ولی توسعه بی‌رویه و مداخلات گسترده انجام پذیرفته سبب شده تا در دو دهه‌ اخیر، کمبود آب به خشکی طولانی و مستمر رودخانه و همچنین خشک شدن تالاب گاوخونی بیانجامد.

کفگیر آب‌های زیرزمینی هم به ته دیگ خورده است

مدیر سابق طرح جامع آب کشور تصریح کرد: بنابراین علیرغم اینکه خشکسالی‌های اخیر مشکلات و مصیبت‌های فراوانی را برای مردم ایران ایجاد کرده است، ولی وقوع آنها را باید مغتنم دانست چراکه باعث آشکارتر شدن تبعات و خسارات شدید توسعه ناپایدار و سوءمدیریت در طی این چهار دهه شد. با توجه به این که دیگر از آن برف و باران‌ها خبری نیست، کفگیر آب‌های زیرزمینی هم به تَهِ دیگِ سوراخ‌شده خورده است و طاقت مردم نیز طاق شده است، مسئولین قادر نخواهند بود توپ را به زمین دیگری بیاندازند و برای عبور از بحران عمیق آب، زمان خریداری کنند.

وی ادامه داد: باید تا دیرتر از این نشده است، با پذیرش گستردگی و بزرگی مشکل و قبول این که صدور دستور به تنهایی، خواندن نماز باران، صدور مصوبه‌های استانی غیر کارشناسی و بدون پشتوانه، رهاسازی از سر اجبار و غیرکارشناسی از سدهای مخزنی، طرح‌های سازگاری با کم‌آبی و بی‌آبی و سایر مسکن‌های موقتی از این دست کاری از پیش نخواهند برد، و با تغییر بنیادی رویه نامناسب مدیریت چهار دهه گذشته، از تبدیل یک بحران اقتصادی و اجتماعی به بحران‌های سیاسی و امنیتی جلوگیری کرد.

فرونشست زمین می‌تواند تداوم زندگی را ناممکن کند

فدایی‌فرد گفت: لازم به ذکر است که مشکلات و بحران‌های اقتصادی و اجتماعی در حوضه آبریز زاینده‌رود، به مشکلات و بحران‌های عدم تامین حقابه کشاورزان محدود نخواهد ماند بلکه بحران‌های بسیار شدیدتر و عمیق‌تر و جدی‌تر، شامل مشکلات در تأمین آب شرب جمعیتی بالغ بر شش میلیون نفر در استان‌های اصفهان و یزد، گرفتاری‌های تأمین آب مورد نیاز و رو به رشد صنایع و عدم امکان تأمین نیازهای زیست‌محیطی تالاب گاوخونی و در نهایت تهدید تبدیل شدن تالاب به کانون تولید ریزگرد و صد البته، تبعات و خسارات جبران ناپذیر مرتبط با فرونشست زمین را در پیش رو خواهیم داشت. فرونشست زمین می‌تواند به تنهایی باعث نابودی آبخوان‌ها شده و تداوم زندگی در منطقه را ناممکن کند.

وی خاطرنشان کرد: در صورتی که دولت هم‌چنان خود را درگیر سفرهای استانی کند و مجلس نیز در پی تصویب طرح‌های عجیب و غریب مانند صیانت از فضای مجازی، تعدد زوجات و صیانت از حقوق عامه در مقابل حیوانات باشد و  چاره‌اندیشی اصولی به عمل نیاید، علاوه بر بحران‌های اجتماعی و اقتصادی، منطقه به زودی درگیر بحران‌های محیط زیستی، سیاسی و امنیتی نیز خواهد شد که برون‌رفت از آن بسیار مشکل و حتی ناممکن خواهد بود.

به بهانه ایجاد اشتغال مردم از آب هم محروم شدند

پژوهشگر حوزه آب و محیط زیست بیان کرد: ریشه همه این بحران‌ها را باید در وضعیت نامناسب اقتصادی و معیشتی مردم و دولت‌های مختلف جستجو کرد. به دلیل نبود اعتبارات و زمینه‌های مورد نیاز برای ایجاد اشتغال پایدار و غیرآب‌محور، دولت‌های مختلف گذشته مجبور بوده‌اند با استفاده بی‌رویه و نادرست از منابع آب محدود کشور، شغل ایجاد کنند که کافی نیز نبوده است. از طرفی مردم نیز به دلیل بیکاری و فقر مجبور شده‌اند با برداشت‌های غیرمجاز از منابع آب سطحی و زیرزمینی به کشاورزی ناپایدار، کم‌راندمان و با بازده اقتصادی اندک روی آورند.

احیای برجام بحران آب را حل می‌کند؟

وی تاکید کرد: با توجه به این که هرگونه راهکار برای عبور از بحران آب و سایر بحران‌ها و تنش‌های مرتبط با موضوع آب و محیط زیست، به اعتبارات و منابع مالی و پولی فراوان و کافی و همچنین فراهم شدن امکان بهره‌برداری از سایر پتانسیل‌های خدادادی کشور نیاز دارد و رفع این محدودیت‌ها و دستیابی به اعتبارات، در گرو تعامل با جهان و نه تقابل با دنیا است، بنابراین لازم است ضمن بازنگری اساسی و بهبود سیاست‌های کلان حاکمیتی، موانع خودساخته موجود را در فرصت‌های اندک باقیمانده کنار بزنیم. در این شرایط راه عبور از بحران و سامان‌دهی وضعیت اقتصادی و معیشتی کشور فقط رفع تحریم‌هاست و رفع تحریم‌ها ممکن نیست مگر با پیوستن به لوایح FATF و احیای برجام.

فدایی‌فرد با بیان اینکه متاسفانه برخی سیاست‌ها باعث شده که ایران از ارتباط بانکی بین‌المللی به واسطه تصویب نکردن FATF منع شود و این یعنی آن که خودمان باعث تحریم خودمان شده‌ایم، گفت: با توجه به این که اروپا و آمریکا نیز اکنون بیش از هر زمان دیگری به توافق با ایران نیاز دارند، فرصت‌سوزی در این زمینه توسط قوای سه‌گانه و یک دست شده کشور، از سوی مردم ایران، غیر قابل تحمل خواهد بود.

وی افزود: بسیاری از کشورهای دنیا با پتانسیل‌های گردشگری بسیار کمتر از ایران، با درآمدهای حاصل از گردشگری کشور خود را اداره می‌کنند ولی به دلیل ایجاد محدودیت‌های و موانع خودساخته، سهم ما در این زمینه بسیار اندک و ناچیز است.

مقایسه ایران و عربستان در سیاست‌گذاری آب

مدیر سابق طرح جامع آب کشور اظهار کرد: بر اساس آمار بین‌المللی، سرانه آب تجدیدپذیر در عربستان، کمتر از یک‌بیستم سرانه آب در ایران است ولی آنها توانسته‌اند با سرمایه‌گذاری‌های کلان داخلی و خارجی در توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر و شیرین‌سازی آب دریا مشکلات عدیده خود در این زمینه را حل کنند، مشکلاتی که می‌توانست به یکی از مهم‌ترین موانع پیشرفت و توسعه‌ی عربستان سعودی تبدیل شود. همین سیاست‌های معقول و مقبول منجر به آن شده است که مردم عربستان که در سال‌های نه چندان دور در فقر مطلق به سر می‌بردند، به رفاه حداکثری برسند. این در حالی است که کشور ایران هم از شمال و هم از جنوب به آب‌های دریا دسترسی دارد ولی به دلیل عدم امکان سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی در این زمینه، نصیب چندانی از شیرین‌سازی آب دریا نبرده‌ایم.   

چرا لازم است به FATF بپیوندیم؟

وی گفت: متاسفانه با تداوم سیاست‌های نادرست همچنان در حال هدر دادن منابع کشور هستیم و در این میان، مردم عادی متحمل بیشترین ضررها شده‌اند. اگر می‌خواهیم با بهبود وضعیت اقتصادی و معیشتی کشور از بحران آب و سایر بحران‌های مرتبط با آن عبور کنیم، چاره‌ای به غیر از پیوستن به FATF  نداریم. در غیر این صورت، در مذاکرات احیای برجام، باز هم به نتیجه نخواهیم رسید.