نوشيدن دوغ پس از غذا جذب آهن را بالا مي‌برد،

خوراكي‌ها
نوشيدن دوغ پس از غذا جذب آهن را بالا مي‌برد، چاي برعكس
. 24 خرداد -92
محققان انستيتو تحقيقات تغذيه وزارت بهداشت با مطالعه سه ماهه روي 230 نفر به اين نتيجه رسيدند كه مصرف دوغ پس از غذا نه تنها جلوي جذب آهن را نمي‌گيرد بلكه تا حدي ميزان جذب آن را بالا مي‌برد. تيرنگ نيستاني، مديرگروه تحقيقات تغذيه‌اي انستيتو تغذيه دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي در گفت‌وگو با فارس در مورد تداخل مواد غذايي مختلف و جلوگيري از جذب برخي مواد غذايي خاطرنشان كرد: يكي از مسائل مهم در تغذيه بر هم‌كنش آهن و كلسيم است كه معمولاً مصرف زمان مواد حاوي كلسيم مانند لبنيات با مواد حاوي آهن بايد فاصله‌دار باشد. وي با اشاره به اينكه آهن معمولاً به دو شكل معدني با منشأ گياهي (غيرهم) و عالي (هم) با منشأ حيواني در تركيبات غذايي وجود دارد افزود: آهن عالي كه معمولاً در گوشت قرمز و جگر وجود دارد جذب مي‌شود و كمتر تحت تأثير عوامل ديگر قرار مي‌گيرد ولي آهن موجود در گياهان ممكن است تحت تأثير كلسيم كمتر جذب شود. به گفته اين متخصص تغذيه مصرف زياد فيبر و كلسيم همزمان با آهن مي‌تواند جذب هر دو شكل آهن عالي و معدني را در بدن مختل كند. نيستاني به اين نكته هم اشاره كرد كه برخي مواد مغذي حاوي ويتامين C جذب آهن معدني(غيرهِم) را تسهيل مي‌كند. مدير گروه تحقيقات تغذيه‌اي انستيتو تغذيه‌اي وزارت بهداشت به مطالعه‌اي كه توسط اين مركز روي 230 نفر انجام شده اشاره كرد و گفت: در اين مطالعه افراد روزي دو مرتبه 250 سي‌سي در وعده ناهار و شام دوغ مصرف كردند كه پس از 3 ماه مصرف مشخص شد نه تنها هموگلوبين اين افراد پايين نيامده بلكه تا حدي افزايش هموگلوبين هم داشتند. اين متخصص تغذيه بر اين باور است كه جذب آهن در PH اسيدي ترغيب مي‌شود. نيستاني در پاسخ به اينكه با توجه به اينكه در فرهنگ ايراني برخي بعد از خوردن غذا بلافاصله چاي مي‌نوشند، اين كار چه مضراتي ممكن است در پي داشته باشد گفت: در چاي يكسري آنتي‌اكسيدان‌هاي قوي به نام پلي‌فنل‌ها وجود دارد كه از نظر ساختار شيميايي به آهن‌هاي گياهي وصل مي‌شوند و به نوعي جذب آهن را مختل مي‌كنند. وي به افراد توصيه كرد: افراد بايد تا دو ساعت بعد از خوردن غذا از نوشيدن چاي امتناع كنند.