دسترسي آسان به اين مخدر در عطاري‌ها!

 دسترسي آسان به اين مخدر در عطاري‌ها!14 آذر - 92
عجیب معمای جالی! زیرا  گزارشگر منتقد 100 را رها کرده سراغ صفر بدون عدد رفته  است . یا بقول معروف شتر با بارش می رود  لنگه پشه کوره را گرفته است . برای اینکه انواع واقسام مواد مخدر مهلک خانواده ویران کن مثل نقل ونبات همه جا در همه شهر ها وحتی روستاها  یافت می شود تا جایی که آزادانه بدرون زندان ها برده وتوزیع می شود . از سوی دیگر دو سه روز پیش گزارش شد که در آمد یا خرید وفروش مواد مخدر درایران سالیانه مبلغ 3 میلیارد دلار است . البته پاسداران دارای اسکله های فراوان در بنادر جنوب کشورند که بطور دایم مشغول تخلیه ی مواد مخدر ومشربات الکلی و کالاهای قاچاق اند ولی هیچ کس حتی حق سئوال کردن ندارد تاچه رسد به تحقیق و پژوهش در این مورد. ولی گزارشگر بی خیال اینگونه فعالیت ها شده و یاد از دسترسی آسان به مواد مخدر " ناس " در عطاری ها کرده که سهل الوصول است ومورد استفاده جوانان واقع می شود . البته ناس  از تیره تنباکو است که در افغانستان و پاکستان مصرف دارد وگفته شده از طریق افغانی ها وارد ایران می شود چون افغان ها عادت به مصرف آن دارند.  بهر حال گزارشگر از رضا صاحب یک  عطار ی  درباره ناس نقل کرده  است "من شنيده‌ام كه ناس ماده خطرناكي است اما خب ما نه زياد اما فروش داريم. كسي تا امروز نيامده درباره فروش ناس از ما سوال كند و آن را جرم بداند. هنوز هيچ‌گونه تذكري به ما داده نشده است."  در ادامه گزارشگر بدون  آنکه به عوارض جانبی سایر مواد مخدر مهلک خانواده بنیان کن اشاره کند  اما در مورد ناس وکشت ومصرف و خطر وعوارض آن گفته است شرايط قانوني عرضه ناس و بلاتكليفي هويت آن كه ناس مخدر است يا محرك، آسيبي جدي به شمار مي‌آيد. ناس از برگ تنباكو كه در سايه خشك شده و به همين خاطر سبزرنگ است، ساخته مي‌شود. اين برگ‌ها را نرم مي‌كوبند و با اندكي آهك مخلوط كرده در جلوي دهان، ميان لب و دندان مي‌گذارند. برخي از ناسي‌ها هم ناس را با دستمال كاغذي در دهان مي‌گذارند. اين ماده بيشتر در افغانستان كشت و ساخته مي‌شود و برخي مردم ايران، بيشتر مناطق افغانستان و پاكستان و قسمت‌هايي از هند، تركمنستان، تاجيكستان و ازبكستان از اين ماده استفاده مي‌كنند. در دفعات اول، عوارض آن عبارت است از احساس سرگيجه، سردرد و تهوع و ساير عوارض استفاده مديد از ناس شامل از دست دادن تعادل رفتاري و حركتي، ايجاد حركات غير طبيعي در چشم‌ها، تغييرات محسوس در فشار خون، افزايش ضربان قلب، دندان‌قروچه، لرزش، اختلال در خواب، وابستگي روحي و رواني، بيماري‌ها و سرطان لثه، سرطان حنجره و روده بزرگ و نارسايي‌هاي كليوي است. ناس را به صورت سنتي و به شكلي كه در افغانستان و پاكستان استفاده مي‌شود، مصرف مي‌كنند.  بالاخره گزارشگر گفته ست اين ماده به دليل ارزان‌قيمت بودن در بين جوانان ايراني هم مشتريان تازه‌اي پيدا كرده است. يك بسته ناس را تنها با 300 تومان مي‌توان خريد. با گران شدن سيگار و مخدرهاي ديگر، استقبال نسبت به مصرف ناس بيشتر خواهد شد. پان‌پراگ يا همان ناس، ماده مخدري است كه به تازگي در غالب آدامس وارد ايران شده است. پان‌پراگ، راجا، تايتانيك، ناس خارجي، پان پاكستان، پان عربي، ويتامين، ملوان زبل، پان اسفناج و گوتكا، نام‌هاي ديگر اين ماده مخدر يا محرك است. ولی نگفته است دلیل گرایش جوانان به مصرف ناس همچون روی آوری به مصرف سایر مواد مخدر درجامعه چیست؟
 دسترسي آسان به ماده مخدر "ناس" در عطاري‌ها اخيرا سهل الوصول شده است!پيرمرد كنار سيگارها آنها را گذاشته بود. پشت سرش عطاري قديمي قرار داشت كه حالا مي‌فهمم چرا او به اين عطاري تكيه داده بود. ماده گياهي سبزرنگي كه داخل كيسه‌هاي كوچكي بسته‌بندي شده بود "ناس" نام داشت. نخستين بار بود كه اسم اين ماده را مي‌شنيدم، دوستم با تعجب به من گفت كه چيزي نيست، مثل آدامس مي‌ماند، تازه مي‌گويند به درد ترك سيگار هم مي‌خورد. از اين داستان نزديك به يك سال مي‌گذرد. حالا تصميم گرفتم دوباره سري به همان عطاري‌ها بزنم تا وضعيت حضور ناس در آنها را بررسي كنم."ناس" يا "نسوار" نام يك ماده گياهي اعتيادآور است كه با برگ تنباكو ساخته مي‌شود. اين ماده سبزرنگ است و بو و طعم بسيار تندي دارد."قبلا ناس داشتيم اما الان چند وقت است كه براي ما نمي‌آيد اما اگر بخواهي مي‌گويم براي تو بياورند." عباس، نام يكي از عطارهايي است كه با ناس برخوردي خيلي عادي داشت و اصلا از اينكه اين ماده يك نوع مخدر است، اطلاعي نداشت. رضا، عطار ديگري است كه درباره ناس گفت: "من شنيده‌ام كه ناس ماده خطرناكي است اما خب ما نه زياد اما فروش داريم. كسي تا امروز نيامده درباره فروش ناس از ما سوال كند و آن را جرم بداند. هنوز هيچ‌گونه تذكري به ما داده نشده است."شرايط قانوني عرضه ناس و بلاتكليفي هويت آن كه ناس مخدر است يا محرك، آسيبي جدي به شمار مي‌آيد. ناس از برگ تنباكو كه در سايه خشك شده و به همين خاطر سبزرنگ است، ساخته مي‌شود. اين برگ‌ها را نرم مي‌كوبند و با اندكي آهك مخلوط كرده در جلوي دهان، ميان لب و دندان مي‌گذارند. برخي از ناسي‌ها هم ناس را با دستمال كاغذي در دهان مي‌گذارند. اين ماده بيشتر در افغانستان كشت و ساخته مي‌شود و برخي مردم ايران، بيشتر مناطق افغانستان و پاكستان و قسمت‌هايي از هند، تركمنستان، تاجيكستان و ازبكستان از اين ماده استفاده مي‌كنند. در دفعات اول، عوارض آن عبارت است از احساس سرگيجه، سردرد و تهوع و ساير عوارض استفاده مديد از ناس شامل از دست دادن تعادل رفتاري و حركتي، ايجاد حركات غير طبيعي در چشم‌ها، تغييرات محسوس در فشار خون، افزايش ضربان قلب، دندان‌قروچه، لرزش، اختلال در خواب، وابستگي روحي و رواني، بيماري‌ها و سرطان لثه، سرطان حنجره و روده بزرگ و نارسايي‌هاي كليوي است. ناس را به صورت سنتي و به شكلي كه در افغانستان و پاكستان استفاده مي‌شود، مصرف مي‌كنند.
* ناس، ارزان و بدون منع قانوني
عباس ديلمي‌زاده مديرعامل جمعيت تولد دوباره درباره حضور ناس در كشور و ريشه تاريخي آن گفت: ناس سال‌هاست كه در ايران مصرف مي‌شود. اين ماده از طريق افاغنه به ايران وارد شده است كه به صورت سنتي خودشان از اين ماده استفاده مي‌كنند. به اعتقاد افغان‌ها اين ماده انرژي‌زاست. خيلي از عطاري‌ها به صورت قانوني اين ماده را مي‌فروشند اما تا امروز فكر نمي‌كنم درباره منع قانوني فروش اين ماده چيزي گفته شده باشد.خبرگزاري مهر درباره خلاء قانوني برخورد با فروش ناس در گزارشي نوشت: "سرهنگ عليرضا پريور با اشاره به اينكه ناس جزو مواد مخدر نيست، افزود: به همين دليل نيروي انتظامي نمي‌تواند در اين زمينه وارد شده و اقدام به جمع‌آوري آن كند و ما تنها در مواردي مي‌توانيم از ورود ناس به استان جلوگيري كنيم كه به عنوان قاچاق كال امحسوب شود. اين مسئول با اذعان به اينكه در اين زمينه خلاء قانوني احساس مي‌شود، ادامه داد: شايد در آينده قانوني وضع شود كه به نيروي انتظامي اجازه برخورد با فروشندگان اين ماده گياهي مضر را بدهد. وي گفت: در اين خصوص متوليان امر مانند سلامت و بهداشت بايد ورود پيدا كنند. سرهنگ پريور همچنين تنها مصرف‌كنندگان ناس را افاغنه دانست و افزود: درباره مصرف ناس، نگراني وجود ندارد زيرا مصرف اين ماده مضر در بين ايراني‌ها رواج ندارد."
اين ماده به دليل ارزان‌قيمت بودن در بين جوانان ايراني هم مشتريان تازه‌اي پيدا كرده است. يك بسته ناس را تنها با 300 تومان مي‌توان خريد. با گران شدن سيگار و مخدرهاي ديگر، استقبال نسبت به مصرف ناس بيشتر خواهد شد. پان‌پراگ يا همان ناس، ماده مخدري است كه به تازگي در غالب آدامس وارد ايران شده است. پان‌پراگ، راجا، تايتانيك، ناس خارجي، پان پاكستان، پان عربي، ويتامين، ملوان زبل، پان اسفناج و گوتكا، نام‌هاي ديگر اين ماده مخدر يا محرك است.به اعتقاد بعضي كارشناسان اين ماده نوعي مخدر و به اعتقاد برخي ديگر محرك است. مخدري كه اين‌بار در بسته‌هاي شكيل با عكس‌هاي هنرپيشه‌هاي خوش‌تيپ هندي و پاكستاني به عنوان آدامس، پاستيل و پودرهايي با طعم نعنا و خوشبوكننده دهان وارد شده است. اين آدامس‌هاي مخدر را خيلي راحت مي‌شود مثل سيگار از مغازه‌ها خريد.آلمان در سال 1912 ناس را براي درمان بيماران رواني ساخته بود ولي 40 سال بعد در آمريكا، مهر ممنوعيت خورد و حالاپس از نيم‌قرن، دوباره در بسته‌بندي‌هاي شيك سر و كله‌اش پيدا شده است.
*ترك ناس سخت‌تر از ترك سيگار
ناس يكي از كثيف‌ترين موادي است كه در گروه مخدرها قرار گرفته است. نحوه استفاده ناس به اين‌گونه است كه اين ماده را به لب و دندان‌هاي خود مي‌زنند يا با انگشت زير لثه قرار مي‌دهند و بعد از مدتي مكيدن، آن را با يك تف غليظ به بيرون پرتاب مي‌كنند كه قرمزرنگ است.ديلمي‌زاده مي‌گويد: سوء مصرف ناس در ميان ايراني‌ها زياد نيست اما خب حضورش نگران‌كننده است. فروش ناس نبايد به صورت قانوني باشد و فكر مي‌كنم امروز هم فروش اين ماده غيرقانوني است. اين ماده ابتدا به دهان و لثه‌ها آسيب وارد مي‌كند، سپس معده و روده را از كار مي‌اندازد. ناس در گروه محرك‌ها قرار مي‌گيرد.مصطفي، عطار آخري است كه به او سر مي‌زنم. او از وارد شدن اين آدامس‌ها و پاستيل‌ها اطلاع دارد و مي‌گويد جوانان ناس را به خوبي مي‌شناسند و تمايل به مصرف اين ماده دارند. مصطفي اضافه مي‌كند: خيلي از اين جوان‌ها به اشتباه فكر مي‌كنند كه ناس براي ترك سيگار مفيد است در صورتي كه بيشتر از آن ضرر دارد و اين دستاورد افغان‌هاي داخل ايران است.اگر چه ناس خودش به شكل وحشتناكي اوضاع دهان و دندان را به هم مي‌ريزد اما مهم‌ترين هراسي كه از اين ماده وجود دارد، وابستگي است كه اين ماده به مخدرهاي سنگين‌تر و قوي‌تر ايجاد مي‌كند. اين ماده كه در ايران به صورت سنتي همچنان مصرف مي‌شود، عوارض بسيار مخربي دارد كه بر اساس تحقيقات دانشگاه پزشكي كراچي، جذب نيكوتين موجود در ناس و تنباكوهاي جويدني سه تا چهار برابر سيگار است و به همين ترتيب اعتياد به آن سنگين‌تر بوده و رهايي و ترك آن دشوارتر است. خطر مرگ و مير ناشي از بيماري‌هاي قلبي و عروقي در استفاده‌كنندگان تنباكوهاي جويدني نيز 4/ 1 برابر افراد عادي است.