مگربرای
رژیم غارتگر وآدمکش جان شهروندان ایرانی ارزش دارد که بهداشت وسلامت شان رعایت
گردد واجازه به سودجوهای خودی داده نشود
تا هرکالایی از جمله روغن پالم وارد نکنند
وجان شهروندان ایرانی را مواجه باخطرنسازند؟!
روغن ارزان قيمت پالم كه از سال 64 وارد
كشور ميشود در صنايع روغن خوراكي، شيريني و شكلات و به تازگي در صنعت لبنيات مورد
استفاده قرار ميگيرد، حال اين سوال پيش ميآيد كه مردم روزانه چقدر روغن پالم نوش
جان ميكنند؟ اين روزها ديگر صحبت از مصرف روغن در پخت و پز و گاها خوردن
شيريني و شكلات نيست، بلكه صحبت از مصرف روزانه و مداوم شير و ماست پرچرب حاوي
روغن پالم به جاي روغن حيواني است و اين در حالي است كه وزير بهداشت، درمان و
آموزش پزشكي بتازگي اعلام كرده كه در شير و ماست پرچرب بعضي از واحدهاي توليدكننده
روغن پالم استفاده ميشود. اظهار نظر وزير بهداشت در اين زمينه طي روزهاي
اخير نگرانيهايي را براي مردم ايجاد كرد به طوري كه مصرف شير و ماست پرچرب در سبد
خانوار و توسط مصرف كنندگان كاهش يافت و همين امر سبب شد كه بخش زيادي از اين
فرآورده بخاطر عدم استقبال خريداران، روي دست فروشندگان مانده و در نهايت به
واحدهاي توليدي مرجوع شود.
به اعتقاد برخي كارشناسان صنايع روغني، روغن پالم در تمام دنيا حتي كشورهاي پيشرفته جهان مورد استفاده قرار ميگيرد اما معتقدند با وجودي كه مصرف اين روغن مضر نيست، اما بايد مصرف آن مجاز و طبق استانداردهاي جهاني باشد. آمارهاي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي طي سالهاي اخير نشان ميدهد تعداد مبتلايان به بيماريهاي قلبي و عروقي و حتي بيماريهاي كبدي افزايش يافته كه اين موضوع ميتواند ناشي از عدم آگاهي مردم از مصرف بيرويه اين روغن در محصولات و فرآوردههاي غذايي باشد؟
كارشناسان معتقدند: مردم بايد با مضرات و مزاياي محصولاتي كه استفاده ميكنند، آگاهي داشته باشند، براي مثال اگر كارخانهاي از روغن پالم در محصولاتش استفاده ميكند بايد جهت اطلاع مصرف كننده، ميزان استفاده از آن را براساس پروانه بهداشتي صادره روي محصول درج كند، در غير اين صورت خلاف قانون عمل كرده و بايد مورد پيگرد قانوني قرار گيرد. برخي از كارشناسان نيز بر اين باورند كه استفاده از روغن گياهي پالم در شير و ماست توسط صنايع لبني به خاطر وجود دستورالعملها و مصوبات دست و پاگير اداري ايجاد شده است چرا كه از سال 86 مصوبهاي مبني بر اينكه واحدهاي لبني كه محصولات توليدي آنان تا 2.5 درصد چربي داشته باشد، مشمول قانون تعزيرات حكومتي و محصولات بالاي 2.5 درصد چربي در قيمتگذاري آزادي عمل بيشتري دارند، منجر به بروز چنين تخلفاتي شده كه براي رفع اين مشكلات، مصوبات و سياستهاي سختگيرانه بايد مورد اصلاح و بازنگري قرار گيرد. طبق بررسيهاي صورت گرفته، روغن پالم 40 درصد تجارت دنيا در اين بخش را به خود اختصاص داده، به طوري كه مالزي سالانه 16 ميليون تن روغن پالم توليد ميكند كه 10 ميليون تن آن صادر و مابقي در اين كشور مصرف ميشود كه تجارت پرسود اين محصول براي بازرگانان ايراني و مالزيايي باعث شده تا مالزي به بزرگترين صادركننده روغن پالم به ايران شود. براساس آمار موجود، مصرف سالانه روغن پالم در كشورهاي دنيا همچون چين 6.6 ميليون تن، اتحاديه اروپا 6.1 ميليون تن، هند 9 ميليون تن، اندونزي 11 ميليون تن و آمريكا 1.4 ميليون تن و ايران 760 هزار تن است كه حاكي از آن است كه ايران كمترين مصرف روغن پالم را دارد اما براساس جمعيت، ايران نيز يكي از پرمصرف كنندهترين روغن پالم در دنيا به شمار ميرود. حال به نظر ميرسد مصرف بيرويه تمام روغنها براي سلامت جامعه مضر است اما بايد مطابق استانداردهاي روز جهان مورد استفاده قرار گيرند.
روغن پالم يا نخل روغني از گياهان بومي آفريقا متعلق به كشورهاي آنگولا؛ توگو و زئير است و پرورش آن از سال 1848 ميلادي در كشورهاي مالزي، اندونزي و فيليپين نيز تكثير و گسترش يافت. روغن پالم از مقاومت خوبي در مقابل عوامل اكساينده برخوردار است به دليل اينكه سرشار از اسيدهاي چرب اشباع شده است لذا يك روغن مطلوب براي سرخ كردن محسوب ميشود. روغن پالم مثل همه چربيها از اسيدهاي چرب و گليسرول تشكيل شده اما برخلاف تمام چربيها، اسيدهاي چرب اشباع فراواني دارد كه در دماي اتاق جامد هستند. روغن پالم اسم خود را از اسيد چرب اشباع c16 يالمتيك اسيد گرفته و اين روغن همانند همه روغنهاي گياهي روغن نخل حاوي كلسترول نيست اگرچه مصرف چربي اشباع شده كلسترول LDLو HDL را افزايش ميدهد. با اين حال مطالعات سال 2009 نشان ميدهد روغن نخل جايگزين مناسبي به دليل داشتن چربيهاي ترانس براي افراد با سطح بالا LDL نيست لذا استفاده از روغن نخل، نگرانيهايي را براي گروههاي فعال محيط زيست ايجاد كرده است. اسيد اوئيك اشباع شده نيز تشكيل دهنده روغن نخل است. به گفته سازمان بهداشت جهاني شواهد قانعكنندهاي وجود دارد كه نشان ميدهد مصرف پالمتيك اسيد احتمال ابتلا به بيماريهاي قلبي و عروقي را افزايش ميدهد. بنابراين آن را به عنوان اسيدهاي چرب ترانس در طبقه بندي قرار ميدهند. چربيهاي ترانس نيز در دماي اتاق جامد است و آنتي اكسيدانهاي روغن پالم قرمز مثل توكوتري نولز و كاروتنوئيدها به دليل خواص درماني كه ادعا ميشود به مواد غذايي و لوازم آرايشي اضافه ميشد، هم اكنون در مواد آرايشي خانمها استفاده ميشود لذا بخش اعظم توليدات آرايشي به روغن پالم وابسته است.
روغن پالم طي سالهاي گذشته در صنايع صابون سازي و مشتقات آن از جمله صنايع آرايشي، بهداشتي و شيميايي مورد استفاده قرار ميگرفت البته از روغن پالم و محصولات حاصل از آن ميتوان در سطح وسيعي استفاده كرد به طوري كه در مالزي و ديگر كشورها از اين روغن براي سرخ كردن مواد غذايي و شيريني جات استفاده ميشد. روغن نخل يك ماده رايج پخت و پز در كمربند استوايي، افريقا، آسياي جنوب شرقي و بخشهايي از برزيل است. در ديگر نقاط جهان براي پايين آوردن هزينهها در صنايع غذايي تجاري و پايداري بالا اكسيداتيو (اشباع) محصول تصفيه شده براي سرخ كردن هم از اين روغن استفاده ميشود.اين در حالي است كه بهره گيري از روغن نخل به عنوان سوخت گياهي در سالهاي اخير، موجب افزايش تقاضاي جهاني و در نتيجه افزايش قيمت آن شده است. در حال حاضر روغن پالم به عنوان چربي گياهي يا روغن گياهي بر روي برچسبهاي مواد غذايي در اتحاديه اروپا (EU) ذكر شده، اما طبق نظر اتحاديه اروپا قرار است از سال 2015 ديگر اجازه درج اصطلاح مذكور روي مواد غذايي بسته بندي، داده نشود و توليدكنندگان موادغذايي موظف به درج نوع خاص چربي گياهي شامل روغن پالم بر روي بستهبندي باشند.
وزير جهاد كشاورزي در واكنش به سخنان وزير بهداشت درخصوص بكارگيري روغن پالم در فرآوردههاي لبني گفت: در صورت استفاده از روغن پالم در شير و ماست پرچرب، انتظار ميرود طبق قانون، دستگاههاي مسئول با متخلفان برخورد كنند. "محمود حجتي" افزود: با توجه به تصميمات وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي و شوراي عالي سلامت مقرر شد سهم روغن پالم در روغن خوراكي كشور نيز 30 درصد كاهش يابد كه در نهايت اين تصميم در ستاد تنظيم بازار نيز مورد تاييد و تصويب قرار گرفت. وي با بيان اينكه، كارخانهاي كه شير توليد ميكند علاوه بر پروانه بهداشتي داراي گواهي آناليز محصولات توليدي است، افزود: از سوي سازمان استاندارد ضوابط و چارچوبهايي براي توليد فرآوردههاي لبني تعيين شده كه اين محصولات زيرنظر مسئولان فني سازمان استاندارد و وزارت بهداشت مستقر در كارخانجات توليدي انجام ميشود، بنابراين صنايع لبني نميتوانند به شكل گستردهاي از روغن پالم در توليدات خود استفاده كنند. "حجتي" راه حل اين مشكل را معرفي واحدهاي متخلف لبني دانست و گفت: طي سالهاي اخير سرانه مصرف شير به 80 تا 90 كيلوگرم رسيده كه ايجاد چنين نگرانيهايي در جامعه موجب كاهش بيشتر سرانه مصرف ميشود. دبير انجمن صنايع لبني نيز با تكذيب اين خبر گفت: هيچ كارخانهاي را سراغ ندارم كه از چربي گياهي به جاي چربي حيواني در توليد شير پرچرب استفاده كند و اين سخنان تنها تشويش اذهان عمومي است.
"رضا باكري" تاكيد كرد: در صورتي كه وزارت بهداشت از وجود چنين كارخانجات متخلفي مطلع است، با آنان برخورد قانوني كند. مديرعامل اتحاديه صنايع لبني كشور نيز با بيان اينكه تمام ابزارهاي نظارت بر كنترل كيفي و برخورد با صنايع لبني در دست وزارت بهداشت است، گفت: وزارت بهداشت به جاي نگران كردن مردم، واحدهاي لبني متخلف را معرفي و با آنان برخورد قانوني كند. "محمدرضا اسماعيلي" نيز استفاده از روغن پالم در فرآوردههاي لبني را تكذيب كرد و افزود: در صورتي كه تعدادي واحد لبني و برند دست به تخلفاتي زدهاند اين را نبايد به كل صنايع لبني تعميم داد.
دبير انجمن صنفي صنايع روغن نباتي نيز ايران را پانزدهمين كشور مصرفكننده روغن پالم در دنيا عنوان كرد و گفت: استفاده روغن پالم در شير و ماست پرچرب تخلف است و صنايع بايد طبق مندرجات پروانه ساخت روي محصول، محصول را توليد و به دست مصرف كنندگان برسانند. "محمد قبله" بخش عمده مصرف روغن پالم وارداتي را مربوط به صنايع روغن خوراكي كشور دانست و افزود: تنها بخشي اندكي از روغن پالم به مصرف صنايع شيريني و شكلات سازي كشور ميرسد و طبق مجوزهاي وزارت بهداشت نيز صنايع لبني ميتوانند از اين روغن براي تهيه بستني، خامه، پنير خامه اي، پنير پيتزا و شير خشك جهت حجم دهي به محصول استفاده كنند.
وي با بيان اينكه روغن پالم سرطانزا نيست، گفت: مواد و تركيبات روغن گياهي پالم تقريبا همانند روغنهاي آفتابگردان سويا و ذرت است، حتي مصرف غيرمجاز روغنهاي آفتابگردان، سويا و ذرت نيز ميتواند براي سلامت جامعه مضر باشد و اين موضوع تنها مربوط به روغن پالم نميشود.
وي تصريح كرد: روغن پالم طبق استاندارد ملي و جهاني و با مجوزهاي بهداشتي وزارت بهداشت و سازمان استاندارد ايران در صنعت روغن خوراكي كشور استفاده ميشود و جاي نگراني براي مصرف اين روغن نيست. وي ادامه داد: از سال 68 مجوز مصرف روغن پالم در روغن خوراكي توسط وزارت بهداشت صادر شد. وي ميانگين روغن وارداتي پالم طي سالهاي اخير را حدود 40 تا 50 درصد ذكر كرد و اظهار داشت: براساس مجوزهاي وزارت بهداشت در طول سالهاي 86، 87، 88، 89، 90، 91 و 92 سهم واردات كشور از روغن خام (پالم) به ترتيب 28، 57، 50، 44، 46، 44 و 45 درصد بوده است. وي تاكيد كرد: طبق مصوبه ستاد تنظيم بازار و ابلاغيههاي آن كه مسئوليت تنظيم بازار روغن را به انجمن صنفي روغن نباتي واگذار كرده، مقرر شده در سال 93 معادل 30 درصد روغن پالم، 50 درصد روغن سويا و 20 درصد روغن ذرت يا آفتابگردان وارد كشور شود.
به گفته رئيس سازمان غذا و دارو وزارت بهداشت، در حال حاضر واردات كل روغنها به كشور از يك ميليون تن عبور كرده كه متاسفانه 50 درصد آن روغن پالم است.
"ديناروند" درخصوص مضرات روغن پالم ميگويد، اين روغن داراي اسيد چرب اشباع زنجيره بلند است و يافتههاي علمي ثابت كرده كه مصرف زياد آن در انسداد عروق، بيماريهاي قلبي عروقي و حتي در بيماريهاي سرطان اثرات سوئي دارد. بر همين اساس توصيه ميشود كه مصرف اسيدهاي چرب اشباع زنجيره بلند از سوي مردم محدود شود. وي افزود: روغن پالم شبيه اسيدهاي چرب ترانس است كه در روغن جامد وجود دارد البته روي اسيدهاي چرب ترانس در روغنهاي جامد بسيار خوب كار شده و اكنون سهم مصرف روغن جامد در كشور تقريبا به زير 25 درصد رسيده و در تلاشيم سهم مصرف خانوار در روغن جامد به صفر برساند. "ديناروند" معتقد است؛ روغن پالم شبيه روغن جامد است و مصرف آن در هيچ جاي دنيا ممنوع نيست اما از نظر تغذيهاي توصيه ميشود آن را مصرف نكنند، هرچند كه اين روغن به دليل بالا بودن پايداري حرارتي در روغنهاي سرخ كردني مورد استفاده قرار ميگيرد و توصيه ميكنم مردم روغن پالم و سرخ كردني را كمتر مصرف كنند. به گزارش ايرنا، رئيس سازمان ملي استاندارد ايران نيز اعلام كرد: توليدكنندگان محصولات لبني مجاز به استفاده روغن پالم در شير و ماست نيستند و بهره گيري از اين روغن فقط در توليد هشت فرآورده لبني مجاز است. "نيره پيروزبخت" افزود: هم اكنون 300 فرآورده لنبي در كشور توليد ميشود كه توليدكنندگان تنها در توليد پنير خامهاي با چربي گياهي، پنير پيتزا پروسس، شير خشك با چربي گياهي، بستني پروبيوتيك و بستني مجاز به استفاده از روغن پالم هستند.
به اعتقاد برخي كارشناسان صنايع روغني، روغن پالم در تمام دنيا حتي كشورهاي پيشرفته جهان مورد استفاده قرار ميگيرد اما معتقدند با وجودي كه مصرف اين روغن مضر نيست، اما بايد مصرف آن مجاز و طبق استانداردهاي جهاني باشد. آمارهاي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي طي سالهاي اخير نشان ميدهد تعداد مبتلايان به بيماريهاي قلبي و عروقي و حتي بيماريهاي كبدي افزايش يافته كه اين موضوع ميتواند ناشي از عدم آگاهي مردم از مصرف بيرويه اين روغن در محصولات و فرآوردههاي غذايي باشد؟
كارشناسان معتقدند: مردم بايد با مضرات و مزاياي محصولاتي كه استفاده ميكنند، آگاهي داشته باشند، براي مثال اگر كارخانهاي از روغن پالم در محصولاتش استفاده ميكند بايد جهت اطلاع مصرف كننده، ميزان استفاده از آن را براساس پروانه بهداشتي صادره روي محصول درج كند، در غير اين صورت خلاف قانون عمل كرده و بايد مورد پيگرد قانوني قرار گيرد. برخي از كارشناسان نيز بر اين باورند كه استفاده از روغن گياهي پالم در شير و ماست توسط صنايع لبني به خاطر وجود دستورالعملها و مصوبات دست و پاگير اداري ايجاد شده است چرا كه از سال 86 مصوبهاي مبني بر اينكه واحدهاي لبني كه محصولات توليدي آنان تا 2.5 درصد چربي داشته باشد، مشمول قانون تعزيرات حكومتي و محصولات بالاي 2.5 درصد چربي در قيمتگذاري آزادي عمل بيشتري دارند، منجر به بروز چنين تخلفاتي شده كه براي رفع اين مشكلات، مصوبات و سياستهاي سختگيرانه بايد مورد اصلاح و بازنگري قرار گيرد. طبق بررسيهاي صورت گرفته، روغن پالم 40 درصد تجارت دنيا در اين بخش را به خود اختصاص داده، به طوري كه مالزي سالانه 16 ميليون تن روغن پالم توليد ميكند كه 10 ميليون تن آن صادر و مابقي در اين كشور مصرف ميشود كه تجارت پرسود اين محصول براي بازرگانان ايراني و مالزيايي باعث شده تا مالزي به بزرگترين صادركننده روغن پالم به ايران شود. براساس آمار موجود، مصرف سالانه روغن پالم در كشورهاي دنيا همچون چين 6.6 ميليون تن، اتحاديه اروپا 6.1 ميليون تن، هند 9 ميليون تن، اندونزي 11 ميليون تن و آمريكا 1.4 ميليون تن و ايران 760 هزار تن است كه حاكي از آن است كه ايران كمترين مصرف روغن پالم را دارد اما براساس جمعيت، ايران نيز يكي از پرمصرف كنندهترين روغن پالم در دنيا به شمار ميرود. حال به نظر ميرسد مصرف بيرويه تمام روغنها براي سلامت جامعه مضر است اما بايد مطابق استانداردهاي روز جهان مورد استفاده قرار گيرند.
روغن پالم يا نخل روغني از گياهان بومي آفريقا متعلق به كشورهاي آنگولا؛ توگو و زئير است و پرورش آن از سال 1848 ميلادي در كشورهاي مالزي، اندونزي و فيليپين نيز تكثير و گسترش يافت. روغن پالم از مقاومت خوبي در مقابل عوامل اكساينده برخوردار است به دليل اينكه سرشار از اسيدهاي چرب اشباع شده است لذا يك روغن مطلوب براي سرخ كردن محسوب ميشود. روغن پالم مثل همه چربيها از اسيدهاي چرب و گليسرول تشكيل شده اما برخلاف تمام چربيها، اسيدهاي چرب اشباع فراواني دارد كه در دماي اتاق جامد هستند. روغن پالم اسم خود را از اسيد چرب اشباع c16 يالمتيك اسيد گرفته و اين روغن همانند همه روغنهاي گياهي روغن نخل حاوي كلسترول نيست اگرچه مصرف چربي اشباع شده كلسترول LDLو HDL را افزايش ميدهد. با اين حال مطالعات سال 2009 نشان ميدهد روغن نخل جايگزين مناسبي به دليل داشتن چربيهاي ترانس براي افراد با سطح بالا LDL نيست لذا استفاده از روغن نخل، نگرانيهايي را براي گروههاي فعال محيط زيست ايجاد كرده است. اسيد اوئيك اشباع شده نيز تشكيل دهنده روغن نخل است. به گفته سازمان بهداشت جهاني شواهد قانعكنندهاي وجود دارد كه نشان ميدهد مصرف پالمتيك اسيد احتمال ابتلا به بيماريهاي قلبي و عروقي را افزايش ميدهد. بنابراين آن را به عنوان اسيدهاي چرب ترانس در طبقه بندي قرار ميدهند. چربيهاي ترانس نيز در دماي اتاق جامد است و آنتي اكسيدانهاي روغن پالم قرمز مثل توكوتري نولز و كاروتنوئيدها به دليل خواص درماني كه ادعا ميشود به مواد غذايي و لوازم آرايشي اضافه ميشد، هم اكنون در مواد آرايشي خانمها استفاده ميشود لذا بخش اعظم توليدات آرايشي به روغن پالم وابسته است.
روغن پالم طي سالهاي گذشته در صنايع صابون سازي و مشتقات آن از جمله صنايع آرايشي، بهداشتي و شيميايي مورد استفاده قرار ميگرفت البته از روغن پالم و محصولات حاصل از آن ميتوان در سطح وسيعي استفاده كرد به طوري كه در مالزي و ديگر كشورها از اين روغن براي سرخ كردن مواد غذايي و شيريني جات استفاده ميشد. روغن نخل يك ماده رايج پخت و پز در كمربند استوايي، افريقا، آسياي جنوب شرقي و بخشهايي از برزيل است. در ديگر نقاط جهان براي پايين آوردن هزينهها در صنايع غذايي تجاري و پايداري بالا اكسيداتيو (اشباع) محصول تصفيه شده براي سرخ كردن هم از اين روغن استفاده ميشود.اين در حالي است كه بهره گيري از روغن نخل به عنوان سوخت گياهي در سالهاي اخير، موجب افزايش تقاضاي جهاني و در نتيجه افزايش قيمت آن شده است. در حال حاضر روغن پالم به عنوان چربي گياهي يا روغن گياهي بر روي برچسبهاي مواد غذايي در اتحاديه اروپا (EU) ذكر شده، اما طبق نظر اتحاديه اروپا قرار است از سال 2015 ديگر اجازه درج اصطلاح مذكور روي مواد غذايي بسته بندي، داده نشود و توليدكنندگان موادغذايي موظف به درج نوع خاص چربي گياهي شامل روغن پالم بر روي بستهبندي باشند.
وزير جهاد كشاورزي در واكنش به سخنان وزير بهداشت درخصوص بكارگيري روغن پالم در فرآوردههاي لبني گفت: در صورت استفاده از روغن پالم در شير و ماست پرچرب، انتظار ميرود طبق قانون، دستگاههاي مسئول با متخلفان برخورد كنند. "محمود حجتي" افزود: با توجه به تصميمات وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي و شوراي عالي سلامت مقرر شد سهم روغن پالم در روغن خوراكي كشور نيز 30 درصد كاهش يابد كه در نهايت اين تصميم در ستاد تنظيم بازار نيز مورد تاييد و تصويب قرار گرفت. وي با بيان اينكه، كارخانهاي كه شير توليد ميكند علاوه بر پروانه بهداشتي داراي گواهي آناليز محصولات توليدي است، افزود: از سوي سازمان استاندارد ضوابط و چارچوبهايي براي توليد فرآوردههاي لبني تعيين شده كه اين محصولات زيرنظر مسئولان فني سازمان استاندارد و وزارت بهداشت مستقر در كارخانجات توليدي انجام ميشود، بنابراين صنايع لبني نميتوانند به شكل گستردهاي از روغن پالم در توليدات خود استفاده كنند. "حجتي" راه حل اين مشكل را معرفي واحدهاي متخلف لبني دانست و گفت: طي سالهاي اخير سرانه مصرف شير به 80 تا 90 كيلوگرم رسيده كه ايجاد چنين نگرانيهايي در جامعه موجب كاهش بيشتر سرانه مصرف ميشود. دبير انجمن صنايع لبني نيز با تكذيب اين خبر گفت: هيچ كارخانهاي را سراغ ندارم كه از چربي گياهي به جاي چربي حيواني در توليد شير پرچرب استفاده كند و اين سخنان تنها تشويش اذهان عمومي است.
"رضا باكري" تاكيد كرد: در صورتي كه وزارت بهداشت از وجود چنين كارخانجات متخلفي مطلع است، با آنان برخورد قانوني كند. مديرعامل اتحاديه صنايع لبني كشور نيز با بيان اينكه تمام ابزارهاي نظارت بر كنترل كيفي و برخورد با صنايع لبني در دست وزارت بهداشت است، گفت: وزارت بهداشت به جاي نگران كردن مردم، واحدهاي لبني متخلف را معرفي و با آنان برخورد قانوني كند. "محمدرضا اسماعيلي" نيز استفاده از روغن پالم در فرآوردههاي لبني را تكذيب كرد و افزود: در صورتي كه تعدادي واحد لبني و برند دست به تخلفاتي زدهاند اين را نبايد به كل صنايع لبني تعميم داد.
دبير انجمن صنفي صنايع روغن نباتي نيز ايران را پانزدهمين كشور مصرفكننده روغن پالم در دنيا عنوان كرد و گفت: استفاده روغن پالم در شير و ماست پرچرب تخلف است و صنايع بايد طبق مندرجات پروانه ساخت روي محصول، محصول را توليد و به دست مصرف كنندگان برسانند. "محمد قبله" بخش عمده مصرف روغن پالم وارداتي را مربوط به صنايع روغن خوراكي كشور دانست و افزود: تنها بخشي اندكي از روغن پالم به مصرف صنايع شيريني و شكلات سازي كشور ميرسد و طبق مجوزهاي وزارت بهداشت نيز صنايع لبني ميتوانند از اين روغن براي تهيه بستني، خامه، پنير خامه اي، پنير پيتزا و شير خشك جهت حجم دهي به محصول استفاده كنند.
وي با بيان اينكه روغن پالم سرطانزا نيست، گفت: مواد و تركيبات روغن گياهي پالم تقريبا همانند روغنهاي آفتابگردان سويا و ذرت است، حتي مصرف غيرمجاز روغنهاي آفتابگردان، سويا و ذرت نيز ميتواند براي سلامت جامعه مضر باشد و اين موضوع تنها مربوط به روغن پالم نميشود.
وي تصريح كرد: روغن پالم طبق استاندارد ملي و جهاني و با مجوزهاي بهداشتي وزارت بهداشت و سازمان استاندارد ايران در صنعت روغن خوراكي كشور استفاده ميشود و جاي نگراني براي مصرف اين روغن نيست. وي ادامه داد: از سال 68 مجوز مصرف روغن پالم در روغن خوراكي توسط وزارت بهداشت صادر شد. وي ميانگين روغن وارداتي پالم طي سالهاي اخير را حدود 40 تا 50 درصد ذكر كرد و اظهار داشت: براساس مجوزهاي وزارت بهداشت در طول سالهاي 86، 87، 88، 89، 90، 91 و 92 سهم واردات كشور از روغن خام (پالم) به ترتيب 28، 57، 50، 44، 46، 44 و 45 درصد بوده است. وي تاكيد كرد: طبق مصوبه ستاد تنظيم بازار و ابلاغيههاي آن كه مسئوليت تنظيم بازار روغن را به انجمن صنفي روغن نباتي واگذار كرده، مقرر شده در سال 93 معادل 30 درصد روغن پالم، 50 درصد روغن سويا و 20 درصد روغن ذرت يا آفتابگردان وارد كشور شود.
به گفته رئيس سازمان غذا و دارو وزارت بهداشت، در حال حاضر واردات كل روغنها به كشور از يك ميليون تن عبور كرده كه متاسفانه 50 درصد آن روغن پالم است.
"ديناروند" درخصوص مضرات روغن پالم ميگويد، اين روغن داراي اسيد چرب اشباع زنجيره بلند است و يافتههاي علمي ثابت كرده كه مصرف زياد آن در انسداد عروق، بيماريهاي قلبي عروقي و حتي در بيماريهاي سرطان اثرات سوئي دارد. بر همين اساس توصيه ميشود كه مصرف اسيدهاي چرب اشباع زنجيره بلند از سوي مردم محدود شود. وي افزود: روغن پالم شبيه اسيدهاي چرب ترانس است كه در روغن جامد وجود دارد البته روي اسيدهاي چرب ترانس در روغنهاي جامد بسيار خوب كار شده و اكنون سهم مصرف روغن جامد در كشور تقريبا به زير 25 درصد رسيده و در تلاشيم سهم مصرف خانوار در روغن جامد به صفر برساند. "ديناروند" معتقد است؛ روغن پالم شبيه روغن جامد است و مصرف آن در هيچ جاي دنيا ممنوع نيست اما از نظر تغذيهاي توصيه ميشود آن را مصرف نكنند، هرچند كه اين روغن به دليل بالا بودن پايداري حرارتي در روغنهاي سرخ كردني مورد استفاده قرار ميگيرد و توصيه ميكنم مردم روغن پالم و سرخ كردني را كمتر مصرف كنند. به گزارش ايرنا، رئيس سازمان ملي استاندارد ايران نيز اعلام كرد: توليدكنندگان محصولات لبني مجاز به استفاده روغن پالم در شير و ماست نيستند و بهره گيري از اين روغن فقط در توليد هشت فرآورده لبني مجاز است. "نيره پيروزبخت" افزود: هم اكنون 300 فرآورده لنبي در كشور توليد ميشود كه توليدكنندگان تنها در توليد پنير خامهاي با چربي گياهي، پنير پيتزا پروسس، شير خشك با چربي گياهي، بستني پروبيوتيك و بستني مجاز به استفاده از روغن پالم هستند.