3 گزارش عدم امنیتی 5 آذر-93

3 گزارش عدم امنیتی 5 آذر-93
شلاق معلم، پسر 9 ساله را بستری کرد
تنها چهار روز از حادثه ناگوار مرگ معلم فيزيك بروجردي به دست دانش آموز ١٥ ساله‌اش مي‌گذرد كه اكنون خبر بستري شدن دانش‌آموز ٩ ساله زاهداني پس از ضرب و شتم دوباره  به دست معلمش كام همه  را تلخ كرده است.گفته مي‌شود اين دانش آموز ٩ ساله براي چندمين بار بر اثر ضربات شلاق معلمش راهي بيمارستان شده است.شدت ضربه باعث پارگي رگ و عفونت دست اين دانش آموز شده و او را راهي اتاق عمل كرده است.نورالله، پدر اين كودك درباره این حادثه می‌گوید: «روز یکشنبه ۲۵ آبان معلم پسرم، با شيلنگ مخصوص کپسول گاز فرزندم را از ناحیه دست مورد ضرب و شتم قرار داده که بر اثر آن فرزندم با پارگی رگ دست و عفونت شدید مواجه شده است»پدر عبدالمجيد ادامه مي دهد: برای معالجه فرزندم او را به زاهدان منتقل کردیم اما بیمارستان‌های نبی اکرم و بوعلی با این بهانه که فرزندتان سنش کم است، او را قبول نکردند حتی بیمارستان بو علی ابتدا پذیرفت و برای او پرونده هم باز کرد اما با اینکه وضعیت دست كودكم بد بود دوباره به دلایلی غیرقابل پذیرش او را رد کردندپدر عبدالمجيد كه تاكنون از ضارب پسرش شكايت نكرده مي‌گويد معلم پسرش قصد دارد تمام هزينه‌هاي بيمارستان را پرداخت كند.به گفته پدر اين دانش آموز ٩ ساله كه تا كنون چند بار به دست معلمش ضرب و شتم شده است «سرانجام پسرش در بیمارستان امام علی زاهدان بستری شد و یکشنبه، دوم آذر برای شست‌وشوی عفونت دست، به اتاق عمل منتقل شد و قرار است در روزهاي آينده رگ دستش به تيغ جراحان سپرده شود
یک تزریق ساده برای یک بیماری ساده و در وضعیتی نه چندان پیچیده، جان جوان ٢٥ساله‌ای را گرفت. جوانی که به گفته پدرش، تنها یک سرماخوردگی ساده داشت، اما ٢٤ ساعت پس از تزریق داروی سفتریاکسون که نوعی آنتی‌بیوتیک است، جانش را از دست داداین اتفاق زمانی رخ داد که پسر جوانی پس از بالا رفتن دمای بدنش به خاطر سرماخوردگی، شب هنگام به درمانگاهی در محدوده فلکه چهارم خزانه مراجعه کرد. ماجرا ساده بود، مثل همیشه پزشک بیمار را ویزیت و برایش آمپول سفتریاکسون تجویز کرد، پدر بیمار هم بدون حرفی، دارو و ویتامین‌ها را از داروخانه خرید و به دست پزشک رسانداو به خبرآنلاین می‌گوید: «دقایقی از تزریق آمپول در سرم نمی‌گذشت که سر دردهای پسرم شروع شد، همان موقع پزشک سرم را قطع کرد، اما حال پسرم خوب نشد، برایش کپسول اکسیژن آوردند اما همان دستگاه اکسیژن دو دقیقه بیشتر کار نکرد، پسرم همین طور درحال کبود شدن بود، پزشک آمپول دیگری تزریق کرد.» پدر بیمار فوت‌شده ادامه می‌دهد: «در همان گیر و دار که پسرم کبودتر می‌شد، کپسول دیگری برای احیا آماده می‌شود که آن هم ناقص است. به همین خاطر با اورژانس ١١٥ تماس گرفتم، اما اورژانس هم نیامد، به همین خاطر با ماشین خودم او را به بیمارستان رساندم که همان موقع او را به بخش‌ آی‌سی‌يو منتقل کردند.» به گفته پدر این جوان، ٢٤ ساعت پس از تزریق دارو، بیمار در بیمارستان جانش را از دست داد. پزشکان آن‌جا هم اشتباه را در تجویز پزشک درمانگاه اعلام کردند.  براساس گزارش، مرکز ثبت و بررسی عوارض ناخواسته داروها، سفتریاکسون یک آنتی‌بیوتیک از نسل سوم سفالوسپورینهاست که بیشترین عوارض دارویی را به خود اختصاص داده، به‌طوری‌که در گزارش‌های رسیده به این مرکز، این دارو تا آذرماه ‌سال ٨٩ با ١٧١٥ مورد گزارش بیشترین عوارض را داشته و با ثبت ٥٥ مورد مرگ، بیشترین تعداد مرگ را نیز به خود اختصاص داده است.
عوارض گزارش‌شده عمدتا شامل عوارض پوستی، عوارض گوارشی، تنگی نفس، شوک آنافیلاکسی، واکنش‌های شبه‌آنافیلاکسی و ایست قلبی بوده و در بسیاری موارد واکنش به صورت شدید و تهدید‌کننده زندگی بیمار بوده است. داروی سفتریاکسون، در شرایطی برای این بیمار تجویز شد که به گفته مجتبی سرکندی، داروشناس، این دارو به هیچ عنوان برای درمان سرماخوردگی تجویز نمی‌شود. او به بخشنامه‌ای که تجویز این دارو را منع کرده اشاره می‌کند و به خبرآنلاین می‌گوید: «این بخشنامه بعد از ثبت ۷۱ مورد مرگ مشکوک به مصرف سفتریاکسون طی سال‌های ۱۳۷۷ تا شهریور ۱۳۹۰ در مرکز ADR ایران و همچنین بیشترین تعداد عوارض (۲۳۸۸ مورد از ۲۸۲۵۱ مورد بیمار) به ثبت رسیده  و در مرکز ADR ایران نیز بیشترین تعداد موارد مرگ مرتبط با مصرف دارو را در بانک اطلاعاتی عوارض به ثبت رسیده و به خود اختصاص می‌دهد، صادر شده است.
 
به گفته او و به استناد این بخشنامه، تجویز و مصرف سفتریاکسون در مواردی مانند سرماخوردگی و سایر مواردی که ازجمله موارد مصرف تأییدشده این فرآورده نیست، بايد جداً خودداری شود و پیش از تجویز، حتما سابقه حساسیت دارویی بیمار نسبت به این نوع داروها سوال شود. اتفاقی که به نظر می‌رسد در این مورد رخ نداده است. بررسی‌ها نشان می‌دهد خطای پزشکی، مرگ ‌يک‌درصد ‌بيماران را رقم می‌زند. با این‌که رئیس سازمان نظام پزشکی تأکید می‌کند که ‌درصد خطاهای پزشکی پایین است و حدود نیم‌درصد می‌شود. اما به گفته همین مسئول، ثبت خطاهای پزشکی، نظام مشخصی نداردبنابراین براساس اظهارات علیرضا زالی، می‌توان این‌گونه برداشت کرد که ‌درصد خطاهای پزشکی بسیار بیشتر از اینهاست اما به دلیل ثبت شدن، آمارها پایین است. پیش از این رئیس بیمارستان امیراعلم تهران در توضیح رخداد خطاهای پزشکی گفته بود، به ازای هر ١٠٠ تا ١٥٠ بیمار بستری شده در بیمارستان‌ها، یک بیمار به دلیل خطای پزشکی جان خود را از دست می‌دهد. این جوان در شرایطی به‌دلیل تجویز نوعی از آنتی‌بیوتیک جانش را از دست می‌دهد که گفته می‌شود بیشتر خطاهای پزشکی در نحوه تجویز داروست.
 
بیمار دچار شوک دارویی شده؛ خطای پزشکی صورت نگرفته با این همه اما سازمان نظام پزشکی خطای پزشکی را در این مورد نمی‌پذیرد. محسن خلیلی قائم‌مقام معاون انتظامی سازمان نظام پزشکی در گفت‌وگو با «شهروند» در توضیح این‌که این اتفاق خطای پزشکی بوده یا خیر می‌گوید: «آنچه برای این جوان رخ داده، بیشتر واکنش دارویی است تا خطای پزشکی. این بیمار به دارویی که برایش تزریق شده، حساسیتی داشته، که در پزشکی به آن آنافیلاکسی گفته‌مي‌شود، که به معنی همان واکنش دارویی شناخته می‌شود که از هر ١٠‌هزار بیمار، در یک نفر دیده می‌شود.» او ادامه می‌دهد: «این بیمار دچار شوک ناشی از تززیق دارو شده، دلیل اتفاقی هم که برایش رخ داده سیستم ایمنی بدنش است، چرا که ممکن است روزانه برای ٥٠ بیمار، شوک دارویی ایجاد شود اما هیچ‌کدام جانشان را از دست نمی‌دهند، اما در این مورد به احتمال زیاد بیمار ضعیف بوده است.» به گفته این مسئول در سازمان نظام پزشکی این بیمار حتی با تست این دارو هم ممکن بود دچار همین مشکل شود. چرا که تززیق داروی سفتریاکسون، معمولا به راحتی انجام نمی‌شود و در فضا و شرایط خاصی انجام می‌شود، معمولا این آمپول به صورت محلول در سرم، تزریق می‌شود، در این مورد نیز ظاهرا همین اتفاق افتاده و پزشک به این مسأله توجه داشته است. خلیلی تأکید می‌کند که تجویز این دارو، غیرمعمول نیست و معمولا زمانی که بیمار دچار عفونتی شده باشد، تجویز می‌شود. «خانواده این جوان، عنوان می‌کنند که او تنها سرماخوردگی ساده‌ای داشته اما شاید از نظر پزشک، او دچار عفونتی ریوی یا عفونت دیگری داشته که چنین دارویی برایش تجویز کرده است.» او از این‌که گفته می‌شود پزشک، در تجویز دارو، مرتکب اشتباه شده، انتقاد می‌کند. «نمی‌شود به این راحتی گفت که پزشک خطاکار بوده، این موضوع را باید سازمان پزشکی قانونی بررسی کند، اما به نظر می‌رسد این اتفاق نتیجه شوک دارویی بوده، بیمار بدنش نسبت به این دارو واکنش نشان داده است. در هر شرایط دیگری هم قرار می‌گرفت باز هم این اتفاق برایش می‌افتاداو تأکید می‌کند که اگر خود دارویی که تجویز داده شده، براساس تشخیص پزشکی قانونی مشکلی داشته، سازمان غذا و دارو وارد عمل می‌شود و کیفیت دارو را بررسی می‌کند.

راز مطب زیرزمینی پزشک جراح عمومی بعد از سال‌ها برملا شد. دکتر ٨٥ساله که با همدستی همسرش مرکز سقط جنین غیرمجاز راه انداخته بود، هرگز تصور نمی‌کرد اختلاف خانوادگی یکی از مشتریانش او را در بن‌بست قانون قرار دهد. این مرکز که روزانه ٥ مشتری داشت با دریافت میلیون‌ها تومان از مشتریان مرگ جنین‌ها را می‌فروخت.
شکایت عجیب
چندی پیش زن سابقه‌داری طلاهایی را که همسرش برای خرید و فروش به خانه آورده بود، سرقت کرد و متواری شد. مرد جوان که هرگز تصور نمی‌کرد همسرش چنین بلایی سرش بیاورد برای شکایت از او راهی دادسرا شد. با شکایت از این زن، وقتی بازپرس پرونده دستور استعلام از سابقه همسر این مرد را صادر کرد، ابعاد دیگری از ماجرا فاش شد. مدارک جدید نشان می‌داد این زن که معروف به شیلا بوده است در‌سال ٨٣ به همراه خانواده‌اش یک باند فساد تشکیل داده بودندوقتی سابقه این زن رو شد هزاران علامت سوال در ذهن همسرش نقش بست. او که احساس می‌کرد تمام این سال‌ها با دروغ زندگی کرده، تردید رهایش نکرد. همین شک و گمان‌ها کافی بود تا او در جریان سقط جنین شیلا در یک مرکز غیرقانونی قرار بگیردمرد جوان در رابطه با شکایتش به «شهروند» گفت: «همسرم باردار بود اما یک روز وقتی به خانه آمدم ادعا کرد از پله‌های خانه افتاده و احساس می‌کند بچه‌مان سقط شده است. او را به بیمارستان کسری بردم و بعد از انجام آزمایش مشخص شد جنین خفه شده، آن زمان ٩‌میلیون تومان خرج بیمارستان و عمل شد تا جنین مرده را از شکمش خارج کنند، اما حالا از طریق یکی از دوستانمان متوجه شدم شیلا بچه را در یک مرکز غیرقانونی سقط کرده است
تله پلیسی
با شکایت این مرد جوان در دادسرای ناحیه ٣٤ تهران با دستور بازپرس عموزاد پرونده جهت رسیدگی به مرکز غیرقانونی سقط جنین به اداره آگاهی ارجاع شد. وقتی کارآگاهان در جریان این ماجرا قرار گرفتند با طراحی یک قرار صوری راز این زیرزمین مخوف را برملا کردند. ٢ زن مامور اداره آگاهی با همراهی یک وکیل برای رازگشایی از این مرکز غیرقانونی راهی ساختمان میدان فردوسی شدند. ٥ زن باردار دیگر هم مشتری این مطب بودندمرد پزشک که هرگز تصور نمی‌کرد در تله پلیسی گرفتار شده باشد با دادن نرخ‌های عجیب به مشتریانش مشاوره داد و گفت: «اگر جنین در ماه‌های آخر بارداری باشد با تزریق یک آمپول خفه می‌شود، و ٢ روز بعد باید با عمل جراحی یا در بیمارستان یا در همین مطب جنین را خارج کنید که هزینه آمپول ٢‌میلیون و ٥٠٠‌هزار تومان و عمل جراحی ٥‌میلیون تومان است. جنین را هم می‌توانیم به خودتان تحویل بدهیم تا دفن کنید اما اگر قرار باشد ما این کار را انجام دهیم ٥٠٠‌هزار تومان دیگر هزینه دارد. اما اگر جنین در ماه‌های اول بارداری باشد با عمل کورتاژ جنین را با همان هزینه ٤‌میلیون تومان خارج کرده و در چاه فاضلاب می‌اندازیم.» همین حرف‌های تکان‌دهنده مرد پزشک کافی بود تا کارآگاهان برای بازداشت او با مستندات و مدارک جمع‌آوری‌شده وارد عمل شوند.
ادعای متفاوت
عملیات دستگیری کارکنان این مرکز قانونی آغاز شد. این درحالی بود که همسر مرد پزشک و یک کارگر در مطب او حضور داشتند. با دستور بازپرس پرونده پزشک این مرکز غیرمجاز که مردی ٨٥ساله بود دستگیر و به دادسرا منتقل شداین جراح که رئیس یکی از بیمارستان‌های پایتخت بوده وقتی در برابر بازپرس پرونده قرار گرفت ادعای عجیبی را مطرح کرد و گفت: « ٦٠‌سال است که به‌عنوان پزشک جراح عمومی در این حرفه فعالیت دارم. من از روی وظیفه‌ام و برای نجات دادن جان بیمارانم این عمل‌ها را انجام می‌دادم. این روزها بسیاری از زنان و دختران برای خلاص شدن از دست فرزند‌های ناخواسته با تهیه قرص‌های گرانقیمت جنین را سقط می‌کنند. درحالی‌که با این کار مقداری از جنین در رحم زن باردار می‌ماند و همین امر باعث عفونت یا نازایی و چه‌بسا مرگ خواهد شد. اما من با انجام عمل و ساکشن جنین را از رحم تخلیه می‌کردم تا جان بیمارانم را نجات بدهمبا ادعاهای این پزشک جراح و همچنین مستندات موجود، به دستور قاضی عموزاد بازپرس شعبه چهارم دادسرا پرونده برای ادامه رسیدگی به دادسرای جرایم پزشکی تهران ارجاع شد.