ریواس» و خواص شگفتانگیز آن 29 اردیبهشت – 94
ریواس به علت خاصیت اسیدی، برای پاک کردن ظروفی که
آثار سوختگی مواد غذایی در آنها به جای مانده باشد، مورد استفاده قرار میگیرد.«ریواس» یا «ریباس»، گیاهی است از تیره ترشکها (هفت بندها) و دارای ساقههای
هوایی و برگهای آن محتوی مواد ذخیرهای و اسیدی است و به همین جهت مورد استفاده
خوراکی قرار میگیرد.ریواس هنگام بهار در نواحی گوناگون ایران، دامنه کوهها، کنار
رودخانهها و مناطق برخوردار از آبهای راکد میروید و برگ ضخیم و گوشتدار این
گیاه مصرف غذایی دارد. تکثیر ریواس معمولاً با کشت در خزانه و انتقال به کشتزار یا
از طریق کشت بذر تازه صورت میگیرد.
*خواص درمانی
ریواس طبیعت سرد دارد و دارای ویتامینها و املاح معدنی گوناگونی است. برای تمامی اعضای بدن، ماده غذایی بسیار ممتازی شمرده میشود و اثر شگفت انگیز و معجزه آسایی دارد. قابض است و برای تقویت معده و کبد مفید میباشد. خوردن ریواس برای بیماران تبدار و بیاشتها مفید بوده و یرقان، وسواس، سستی را درمان مینماید. در این گونه موارد میتوان 100 گرم از آب ریواس یا رب ریواس را میل کرد. صفرا و دل به هم خوردگی را رفع میکند و برای حصبه و اسهال گرم صفراوی مفید بوده و کرم کُش است. خوردن ریواس را نباید در برنامه غذایی از یاد بُرد. ریواس را برای تهیه خورش، کمپوت، مربا و شربت مورد استفاده قرار میدهند. سعی کنید در مصرف ریواس زیادهروی نکنید.مفیدترین طریقه مصرف آن، مصرف آب ریواس همراه با آب هویج، کرفس، خیار و سیب میباشد که یکسوم آب ریواس و دوسوم بقیه مواد است. ریواس اثر ملین داشته و اشتهاآور است و برای افزایش اشتها و یبوست مفید میباشد. مصرف ریواس برای مبتلایان به سنگ کلیه و ناراحتیهای مثانه خطرناک است.
شیر مادرانی که ریواس میخورند، در نوزادان تولید اسهال میکند. ریواس، مقوی قلب و اعصاب بوده و برای درمان بواسیر مفید است.ریواس بهعنوان فعالکننده عملکرد دستگاه گوارش، ناقل نمکهای صفراوی و محرک ترشح کبد شناخته شده است. نخستین کارکرد آن در دهان این است که با تحریک جوانههای چشایی به واسطه مزه تلخ خوشایندش، موجب پاک شدن حفره دهان شده ودهان را برای چشیدن غذای بعدی آماده میسازد. این گیاه در معده سبب افزایش ترشح معدی و تحریک آن میشود. در نتیجه بهطور کلی باعث بهبود عملکرد معده میگردد.علاوه بر این با تحریک ترشح نمکهای صفراوی از کبد، به تنظیم جذب چربی از روده کمک میکند.ریواس خاصیت مسهلی،ضدالتهابی و متعادلکننده عملکرد رودهها (درمان یبوست و اسهال) را داشته و در درمان یرقان، خونریزی معدی- رودهای، اختلال قاعدگی، ورم ملتحمه چشم، جراحات ناشی از ضربات و صدمات جسمانی، زخمهای چرکی سطحی و سوختگیهای حاصل از حرارت کاربرد دارد.
*سایر مصارف ریواس
ریواس به علت خاصیت اسیدی، برای پاک کردن ظروفی که آثار سوختگی مواد غذایی در آنها به جای مانده باشد، مورد استفاده قرار میگیرد.افرادی که موی آنها قهوهای کمرنگ است، با استفاده از ریشه این گیاه میتوانند به رنگ موی طلایی دست یابند. برگهای ریواس را میتوان بهعنوان حشره کش موثر برای دفع حشرات به کار برد.ریواس با طعم منحصر به فرد خود، در بیشتر پس غذاها (دسرها) و شیرینیها استفاده میشود. تا پیش از سده 18 کاربردی در پخت غذا نداشت.گیاه یاد شده تا یکی دو روز در یخچال قابل نگهداری است. برای نگهداری طولانیتر ریواس، پس از بریدن ساقهها، آن را منجمد میکنند. اگر ساقههای ریواس بهطور خام مصرف شود، به شدت ترش خواهد بود. بهطور معمول آن را با شکر یا عسل میپزند یا در کیکها مورد استفاده واقع میشود.همچنین به تنهایی یا همراه با توت فرنگی در تهیه ژله و مرباها به کار میرود. چاشنیهایی که با ریواس مصرف میشوند، عبارتند از لیمو، دارچین و زنجبیل.
*خواص درمانی
ریواس طبیعت سرد دارد و دارای ویتامینها و املاح معدنی گوناگونی است. برای تمامی اعضای بدن، ماده غذایی بسیار ممتازی شمرده میشود و اثر شگفت انگیز و معجزه آسایی دارد. قابض است و برای تقویت معده و کبد مفید میباشد. خوردن ریواس برای بیماران تبدار و بیاشتها مفید بوده و یرقان، وسواس، سستی را درمان مینماید. در این گونه موارد میتوان 100 گرم از آب ریواس یا رب ریواس را میل کرد. صفرا و دل به هم خوردگی را رفع میکند و برای حصبه و اسهال گرم صفراوی مفید بوده و کرم کُش است. خوردن ریواس را نباید در برنامه غذایی از یاد بُرد. ریواس را برای تهیه خورش، کمپوت، مربا و شربت مورد استفاده قرار میدهند. سعی کنید در مصرف ریواس زیادهروی نکنید.مفیدترین طریقه مصرف آن، مصرف آب ریواس همراه با آب هویج، کرفس، خیار و سیب میباشد که یکسوم آب ریواس و دوسوم بقیه مواد است. ریواس اثر ملین داشته و اشتهاآور است و برای افزایش اشتها و یبوست مفید میباشد. مصرف ریواس برای مبتلایان به سنگ کلیه و ناراحتیهای مثانه خطرناک است.
شیر مادرانی که ریواس میخورند، در نوزادان تولید اسهال میکند. ریواس، مقوی قلب و اعصاب بوده و برای درمان بواسیر مفید است.ریواس بهعنوان فعالکننده عملکرد دستگاه گوارش، ناقل نمکهای صفراوی و محرک ترشح کبد شناخته شده است. نخستین کارکرد آن در دهان این است که با تحریک جوانههای چشایی به واسطه مزه تلخ خوشایندش، موجب پاک شدن حفره دهان شده ودهان را برای چشیدن غذای بعدی آماده میسازد. این گیاه در معده سبب افزایش ترشح معدی و تحریک آن میشود. در نتیجه بهطور کلی باعث بهبود عملکرد معده میگردد.علاوه بر این با تحریک ترشح نمکهای صفراوی از کبد، به تنظیم جذب چربی از روده کمک میکند.ریواس خاصیت مسهلی،ضدالتهابی و متعادلکننده عملکرد رودهها (درمان یبوست و اسهال) را داشته و در درمان یرقان، خونریزی معدی- رودهای، اختلال قاعدگی، ورم ملتحمه چشم، جراحات ناشی از ضربات و صدمات جسمانی، زخمهای چرکی سطحی و سوختگیهای حاصل از حرارت کاربرد دارد.
*سایر مصارف ریواس
ریواس به علت خاصیت اسیدی، برای پاک کردن ظروفی که آثار سوختگی مواد غذایی در آنها به جای مانده باشد، مورد استفاده قرار میگیرد.افرادی که موی آنها قهوهای کمرنگ است، با استفاده از ریشه این گیاه میتوانند به رنگ موی طلایی دست یابند. برگهای ریواس را میتوان بهعنوان حشره کش موثر برای دفع حشرات به کار برد.ریواس با طعم منحصر به فرد خود، در بیشتر پس غذاها (دسرها) و شیرینیها استفاده میشود. تا پیش از سده 18 کاربردی در پخت غذا نداشت.گیاه یاد شده تا یکی دو روز در یخچال قابل نگهداری است. برای نگهداری طولانیتر ریواس، پس از بریدن ساقهها، آن را منجمد میکنند. اگر ساقههای ریواس بهطور خام مصرف شود، به شدت ترش خواهد بود. بهطور معمول آن را با شکر یا عسل میپزند یا در کیکها مورد استفاده واقع میشود.همچنین به تنهایی یا همراه با توت فرنگی در تهیه ژله و مرباها به کار میرود. چاشنیهایی که با ریواس مصرف میشوند، عبارتند از لیمو، دارچین و زنجبیل.