گزیده ها

گزیده ها 6 شهریور- 94
یادگار گرامی امام با توصیه به گروههای سیاسی به وحدت و دوری از تششت، گفت: وقتی عده ای جان و مال خود را در راه انقلاب فدا کردند، در صورت لزوم انسان باید در این مسیر آبرو و همه سرمایه خود را در طبق اخلاص بگذارد، ولی اگر کسانی هستند که مسئولیت را بهترانجام دهند بگذاریم انها انجام دهند.
 
به گزارش ایلنا، حجت الاسلام و المسلمین سید حسن خمینی در دیدار با جمعی از اصلاح طلبان استان مازندران در حرم مطهر امام خمینی با اشاره به شعار «استقلال، آزادی، جمهوری اسلامی» به عنوان شعار بنیادین انقلاب اسلامی، اظهار داشت:  استقلال، همان آزادی در بعد ملی است و آزادی نیز استقلال در بعد فردی است؛ زیرا اگر کسی به نتواند به دیگری زور بگوید او آزاد است و اگر دولتی هم بخواهد مقابل دولتهای دیگر آزاد باشد، مستقل خواهد بود.
 
وی افزود: استقلال و آزادی با یکدیگر ملازمت ندارند ، زیرا ممکن است دولتی مستقل باشد اما مردم آن آزاد نباشند که نمونه ی آن حکومت اتحاد جماهیر شوروری در تاریخ معاصر است.
 
یادگار امام با اشاره به فرازهای مختلف تاریخ ایران که نمایانگر عدم وجود آزادی و استقلال در جامعه و حکومت ایران است، گفت: در کوتاه مدت ممکن است مردم نسبت به نبود آزادی حساس نشوند، اما در دراز مدت متوجه خلاء آن خواهند شد.
 
وی با توصیه به احزاب و مجامع سیاسی برای مطالعه تاریخ معاصر افزود: برخی می گویند ملت ایران حافظه تاریخی ندارد؛ باید این حافظه را تقویت کنیم و در این راستا تاریخ ایران و دست کم دویست سال اخیر را مطالعه کنید، زیرا ممکن است انسان برخی ادوار را فراموش کند و بخواهد دوباره آنها را تجربه کند.
 
سید حسن خمینی با بیان اینکه اگر بخواهیم برخی اشتباهات تاریخی را مجددا تکرار کنیم دچار گسست نسلی می شویم، تصریح کرد: نسل های جدید نباید بدون مطالعه دقیق، نسل های قبل را متهم به بی عرضگی یا سوء نیت کنند، بلکه باید بررسی کنند که برخی آرمان ها و اهداف آیا اساسا در آن دوران غیرممکن بوده است یا اینکه مجریان ناتوانی داشته است؟
 
وی با اشاره به حرکتهای مختلف تاریخی صد سال اخیر در مبارزه با استبداد، استعمار و دین گریزی موجود در کشور به عنوان سه درد تاریخی، یادآور شد: امام نسخه ای برای این دردهای تاریخی نوشتند که همزمان پاسخگوی همه این دردها بود؛ ایشان استقلال، آزادی و اسلام را در قالب نظام جمهوری دنبال کردند؛ امروز هم برای ماندگاری این نسخه باید سه رکن آن را توامان مورد توجه قرار داد، زیرا فراغت از هر کدام موجب تکرار تجربه های شکست خورده ی قبلی خواهد شد.
 
یادگار امام تأکید کرد: همانطور که بارها گفته ام نباید به یک شیء کاریکاتوری نگاه کرد و باید توجه داشت که اسلام کاریکاتوری، امام کاریکاتوری را هم به همراه خواهد داشت.
 
وی گفت: اگر تناسب های درونی یک مکتب و سیستم فکری به هم بریزد، آن مکتب دیگر مشکل گشا نبوده و دردی را دوا نمی کند. لذا اگر تفکری در دست عده ای بد تفسیر شد، مشکل از آن فکر نیست بلکه ایراد از تفسیر کنندگان آن است.
 
یادگار امام در ادامه سخنان خود با توصیه به وحدت میان گروهها، اظهار داشت: همه گروههایی که با هم کار می کنند نباید انسجام خود را از دست بدهند؛ لذا تفرق و تشتت ایجاد نکنید و بدانید که هر حرکت سیاسی در سطح ملی، استانی و شهری احتیاج به ایثار دارد و اگر کسی ببینید که دیگری می تواند کاری را بهتر انجام دهد، بگذارد که او کار کند.

وی با اشاره به وصیت امام راحل به یادگار گرامی شان مرحوم حجت الاسلام و المسلمین حاج سید احمد خمینی، یادآور شد: امام به ابوی ما وصیت کردند که «نمی گویم در جمهوری اسلامی کاری را قبول نکن، اگر لازم شد همه کار بکن و هر مسئولیتی را قبول کن؛ اما اگر دیگران هستند بگذار آنها انجام دهند». بنابراین، اگر روزی لازم شد که من کاری را انجام دهم در اینجا شانه خالی کردن کار غلطی است، زیرا مصلحت سنجی شخصى و عافیت طلبی با اندیشه امام و آرمانهای ما سازگار نیست.
 
سید حسن خمینی تصریح کرد: وقتی عده ای جان و مال خود را در راه انقلاب فدا کردند، در صورت لزوم انسان باید در این مسیر آبرو و همه سرمایه خود را در طبق اخلاص بگذارد، ولی اگر کسانی هستند که مسئولیت را بهتر انجام دهند، بگذاریم آنها انجام دهند.
با دعوت مقتدی صدر، رهبر جریان صدر از یاران خود برای انجام تظاهرات در روز جمعه، عراق وارد فاز تازه ای از تحولات سیاسی خود می شود. در سایه نگرانی های موجود از وضعیت رو به وخامت گرفته اوضاع عراق آن هم در حالی که نزدیک به یک سوم از خاک کشور تحت کنترل دولت مرکزی نیست و تهدید داعش و گروه های تبه کار بعثی به قوت خود باقی است، کارشناسان و تحلیلگران مسائل عراق چهار سناریو را برای این کشور پیش بینی می کنند.
 
به گزارش روزنامه الحیات، چاپ بیروت، هم سیاستمداران و هم افکار عمومی عراق در نگرانی شدید به سر می برند. همگی از آینده سیاسی کشور نگران هستند و این در حالی است که بحران روز به روز تشدید می شود و ناآرامی ها و نارضایتی ها دائما افزایش می یابند.
 
صلاح العبیدی، سخنگوی جریان صدر در این باره گفت: «تظاهرات ما در بغداد خواهد بود و هدف از آن وحدت بخشیدن به مطالبات تظاهرکنندگان و مطالبه برای اصلاح کامل دستگاه قضایی کشور است و به هیچ وجه هدف از آن انحلال پارلمان نیست
 
طرف های سیاسی که به نوعی در قدرت مشارکت دارند احساس می کنند که تحقق موازنه میان اصلاحات و یافتن تضمینی برای دستاوردها و زدودن هزینه ها و خسارت ها به گونه ای که همه طرف ها راضی باشند امری غیرممکن است.
 
منابع آگاه تاکید می کنند که جریان هایی که در عدم به قدرت رسیدن نوری مالکی، نخست وزیر سابق برای بار سوم به قدرت تاثیرگذار بودند و از نخست وزیری حیدرالعبادی حمایت می کردند، از جمله مجلس اعلای اسلامی عراق و جریان صدر به علاوه طرف های سنی و کردی از سناریوهایی که می تواند به دنبال تظاهرات به وجود آید، نگران هستند. تظاهرات و اعتراض های مردمی روز به روز در حال گسترش هستند و از بصره تا بابل و بغداد را در بر گرفته است.
 
نخستین سناریور به حساب هایی که حزب الدعوه برای حفظ قدرت کرده است، باز می گردد. حیدر العبادی، بارزترین عضو حزب الدعوه است، حزبی که مالکی رهبری آن را بر عهده دارد. در صورتی که افکار عمومی خواستار پایان دادن «سهم بندی های طایفه ای» شوند تا به این ترتیب «حکومت اکثریت سیاسی» را به وجود آورند حزب الدعوه برای تصاحب مناصب اصلی خیز برخواهد داشت. اما مشکل می توان تصور کرد که افکار عمومی خشمگین راضی به حفظ قدرت حزب الدعوه یا حتی هر حزب دیگر شود. این مساله می تواند راه را برای تشکیل دولت تکنوکرات که عبادی تمایل به تشکیل آن دارد، هموار کند.
 
تا همین الآن حیدر العبادی که مجموعه ای از اصلاحات را برای رای گیری به پارلمان فرستاده است با مخالفت های سنگینی حتی در درون حزب خود مواجه است، به ویژه بر سر حذف مناصب معاونت ریاست جمهوری که یکی از متصدیان آن از حزب الدعوه بود. فراکسیون بدر در پارلمان عراق که پایگاهی قدرتمند در میان نیروهای داوطلب مردمی دارد نیز نسبت به حذف وزارت حقوق بشر که تصدی آن بر عهده نماینده ای از این فراکسیون بود اعتراض دارد. این فراکسیون از عبادی بر سر دلایل لغو این وزارت خانه توضیح خواسته است. انتظار می رود ظرف روزهای آینده فراکسیون های بیشتری خواستار توضیح عبادی برای لغو وزارت خانه ها شوند.
 
سناریوی دوم به احتمال موفقیت عبادی در تشکیل دولت تکنوکرات حقیقی باز می گردد. به نظر نمی رسد او به این راحتی بتواند به این هدف برسد مگر این که خود از حزب الدعوه جدا شود و فراکسیون دولت قانون را کنار بگذارد که این اتفاقی غیر ممکن به نظر می رسد برای این که مشروعیت خود را از این حزب و فراکسیون که در مجلس او را نامزد نخست وزیری کردند، گرفته است.
 
سناریوی سوم این است که برخی شاخه های نظامی موجود در نیروهای داوطلب مردمی وارد گود سیاست شوند و شعارهایی در انحلال پارلمان، لغو قانون اساسی و ایجاد حکومتی ریاست جمهور محور به جای پارلمان محور سر دهند و به سمت تحقق این شعارها حرکت کنند. برخی جریان های سکولار در عراق مثل مهدی الحافظ، نماینده مجلس از فراکسیون ائتلاف العراق با صدور بیانیه ای از این سناریو حمایت کرده اند و گفته اند که فرایند سیاسی فعلی شکست خورده است. اما آنها هیچ پیشنهاد قانونی برای پر کردن خلاء قانونی بعد از انحلال پارلمان و قانون اساسی ارائه نداده اند. در صورت وقوع این سناریو نیروهای نظامی تنها کسانی هستند که می توانند این خلاء را پر کنند.
 
آخرین سناریو را می توان در دعوت صدر از یارانش برای انجام تظاهرات که به نوعی قدرت نمایی سیاسی پیش دستانه است، جستجو کرد. این تظاهرات می تواند پیام روشنی در صورت سقوط دولت و ایجاد خلاء قانونی به طرف های سیاسی بدهد.
 
وضعیت عراق در حال حاضر به گونه ای است که شاهدیم از یک سو داعش همچنان مناطق سنی را تحت اشغال خود دارد و بخش عمده ای از ساکنان این مناطق را وادار به کوچ اجباری کرده است، از سوی دیگر کردها درگیر نزاع های سیاسی خود بر سر ریاست اقلیم هستند، و شیعیان نیز وارد چنان منازعات سیاسی شده اند که کار به شکستن استخوان های یکدیگر رسیده است علی رغم این که همگی تحت پیمان سیاسی موسوم به "پیمان ملی" جمع شده اند.
 
ناظران بعید نمی دانند که هر کدام از این سناریوها جامه عمل به خود ببیند. اگر فشارها ادامه یابند، نخست وزیر که این روزها به دلیل اصلاحات انجام شده در پی تظاهرات مردمی، توانسته حمایت های مردمی گسترده ای به دست آورد، حمایت هایی که صرفا متوجه اوست و به هیچ وجه شامل حزبش نمی شود، ممکن است به سمت استعفا پیش رود تا قدرت های سیاسی فکری برای معادله جایگزین  کنند.
 
استعفای العبادی که به گفته منابع نزدیک به ائتلاف «پیمان ملی» از سوی شاهین های این پیمان پیشنهاد شده است، نمی تواند راه حلی برای بحران فعلی عراق محسوب شود، بلکه حتی ممکن است بحران را پیچیده تر کند به خصوص که بعید است قدرت های مختلف درگیر در قدرت بتوانند جایگزینی مورد تایید همه گروه ها بیابند.
مدیرکل دفتر پایش فراگیر سازمان محیط زیست گفت بر اساس بررسی داده های ۱۰ ساله ایستگاه های پایش، اهواز و اصفهان از نظر ذرات معلق کمتر از ۱۰ میکرون، به ترتیب آلوده‌ترین کلانشهر های کشور هستند.
شینا انصاری در گفتگو با خبرنگار مهر، گفت: بررسی روند غلظتی ۶ آلاینده در ایستگاه های پایش کیفی هوا در کشور حاکی از ارتقای کیفیت هوای کلانشهرها برای گاز آلاینده منواکسید کربن است.
به گفته وی، به طور متداول در ایستگاه های پایش کیفی هوا ۶ آلاینده کلاسیک (منواکسیدکربن، دی‌اکسیدگوگرد، دی‌اکسیدنیتروژن، ازن، ذرات معلق با قطر کمتر از ۱۰ میکرون و ذرات معلق با قطر کمتر از ۵/۲ میکرون) در بیان وضعیت کیفی هوا ارائه می شوند که در حال حاضر ذرات معلق در کشور به عنوان آلاینده مهم و شاخص در ۱۸۶ ایستگاه پایش کیفی هوای کشور مطرح هستند.
مدیرکل دفتر پایش فراگیر سازمان محیط زیست تصریح کرد: بررسی غلظت آلاینده  منواکسیدکربن در شهر تهران طی دوره ۱۰ ساله گذشته، روندی کاهشی را نشان می‌دهد که از دلایل اصلی این روند استقرار استانداردهای (یورو ۱ و ۲) تا سال ۱۳۹۲ و در حال حاضر استقرار یورو ۴ در خودروها است و شاهد کاهش غلظت آلاینده‌ منواکسیدکربن در شهر تهران و اکثر کلانشهرهای کشور هستیم.
انصاری اظهار داشت: در سال ۱۳۸۳ شاخص غالب برای اعلام وضعیت آلودگی هوای کشور آلاینده منواکسیدکربن بوده و به تدریج از غلظت این آلاینده کاسته شده بطوریکه از سال ۱۳۹۰ به بعد دیگر این شاخص در شهر تهران هرگز از حد استاندارد فراتر نرفته است.
وی افزود: نکته قابل توجه افزایش غلظت ذرات معلق با قطر کمتر از ۱۰ میکرون از سال ۱۳۸۷ به دلیل وقوع گرد و غبار است. همچنین با اضافه شدن اندازه‌گیری ذرات معلق زیر ۲.۵ میکرون شاخص غالب از نیمه سال ۱۳۸۹ به بعد متاثر از این آلاینده است.
مدیرکل دفتر پایش فراگیر سازمان محیط زیست یادآور شد: یکی از ارکان مهم استقرار مدیریت کیفیت هوا داشتن اطلاعات مناسب  از کیفیت هوا و منابع انتشار است. برای هدف گذاری کنترل هر نوع آلاینده لازم است تا اطلاعات دقیق و موثقی از وضعیت انتشار از منابع مختلف و کیفیت هوای آزاد داشت.
انصاری تأکید کرد: خوشبختانه با فراهم شدن زیرساخت ها برای اندازه گیری ذرات کمتر از ۲.۵ میکرون در سال گذشته و خریداری ۵۰ آنالایزر ذرات کمتر از ۲.۵ میکرون، ۸۴ درصد ایستگاه ها قابلیت اندازه گیری این ذرات را دارند. همچنین در برنامه جاری سازمان حفاظت محیط زیست توجه به پایش و کنترل آلاینده‌های سرطانزا شامل هیدروکربن‌های خاص و فلزات سنگین قرار دارد.
وی با بیان اینکه تعداد ایستگاه‌های پایش کیفی هوا در کشور  از رشد متوسط سالیانه ۳۳.۳ درصد برخوردار بوده اند، اظهار داشت: از ۱۳۳ ایستگاه در سال ۱۳۹۰ به ۱۸۶ ایستگاه در سال ۱۳۹۳ رسیده است البته صرفنظر از این رشد کمی آنچه بیشتر در موضوع ایستگاه های پایش کیفی هوا مطرح است جانمایی مناسب و همچنین راهبری و نگهداری مطلوب ایستگاه‌های سنجش آلودگی هوا  و اجرای برنامه کنترل کیفیت و صحت سنجی داده‌ها است.
مدیرکل دفتر پایش فراگیر سازمان محیط زیست تصریح کرد: بر اساس بررسی داده های ۱۰ ساله ایستگاه های پایش، شهر اهواز از نظر میزان غلظت ذرات معلق کمتر از ۱۰ میکرون ، آلوده‌ترین کلانشهر ایران محسوب می‌شود. طی این دوره شهر اهواز غلظت ذرات معلق کمتر از ۱۰ میکرون بطور متوسط سالیانه بیش از ۸۰  برابر حد مجاز را تجربه کرده است پس از اهواز، اصفهان بیشترین غلظت ذرات معلق کمتر از ۱۰ میکرون را داشته و غلظت سالیانه این آلاینده در این شهر بین ۳۰ تا ۵۰ برابر حد مجاز متغیر بوده است.
به گفته انصاری، بروز پدیده گرد و غبار طی سال های گذشته به خصوص در سال ۱۳۸۸ بعنوان یکی از مهمترین چالش آلودگی هوای کشور است.

وی در پایان تأکید کرد: در مجموع به دلیل تغییرات کاربری اراضی، بروز پدیده خشکسالی، عدم مدیریت مناسب منابع آب و کشاورزی،‌ خشک شدن تالاب‌ها و قرار گرفتن ایران در کمربند مسیر گرد و غبار، آلودگی هوا ناشی از عوامل طبیعی نیز یکی از اصلی‌ترین تهدیدهای کیفیت هوا در شهرهای کشور است.