آمریکا بخش عمران ایران را به خاطر 'تسلط سپاه پاسداران' تحریم کرد

آمریکا بخش عمران ایران را به خاطر 'تسلط سپاه پاسداران' تحریم کرد  10آبان-98
خامنه ای و فرمانده سپاه
 منتقدان سپاه پاسداران این نهاد را به تسلط انحصاری بر بخش بزرگی از اقتصاد ایران متهم می‌کنند
آمریکا واردات بعضی فلزات و همچنین بخش عمران ایران را به فهرست تحریم‌های اقتصادی و تجاری افزوده است.
وزارت امور خارجه آمریکا با صدور اطلاعیه‌ای گفته است که "در اجرای ماده ١٢٤٥ قانون آزادی و مقابله با گسترش تسلیحات اتمی در ایران مصوب سال ٢٠١٢، وزیر امور خارجه به دو فقره اطلاعات جدید دست یافته است. مورد اول عبارت است از تشخیص اینکه بخش عمران در ایران به طور مستقیم یا غیرمستقیم تحت کنترل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است؛ دوم اینکه چهار قلم کالاهای استراتژیک در ارتباط با برنامه‌های هسته‌ای، نظامی یا موشکی بالستیکی ایران کاربرد دارد."
این اطلاعیه می‌افزاید که "اولا در نتیجه کسب این اطلاعات، وزیر خارجه در مشورت با وزیر خزانه‌داری تصمیم گرفته است که فروش، عرضه یا انتقال فلزات، گرافیت، زغال سنگ به صورت خام یا نیمه پردازش شده و همچنین نرم افزارهای دارای کاربرد صنعتی به ایران یا از ایران در صورتی که برای استفاده درارتباط با فعالیت‌های عمرانی ایران باشد را مشمول قوانین تحریم ایالات متحده قرار دهد."
در ادامه این اطلاعیه برخی اقلام "مرتبط با برنامه‌های هسته‌ای، نظامی و موشک بالستیکی ایران" نیز ذکر شده که شامل انواعی از لوله‌های فولاد ضد زنگ، ورقه منگنز و آلیاژهای خاص فلزی است. به گفته وزارت خارجه آمریکا "فروش، عرضه یا انتقال این اقلام به ایران یا از ایران فارغ از مورد مصرف آنها تحریم شده است."
س
ا ز زیر مجموعه ‌های سپاه پاسداران به عنوان بزرگترین مقاطعه کار طرف قرار داد دولت و نهادهای عمومی نام برده شده است
در اطلاعیه وزارت خارجه آمریکا آمده است: "با این اقدامات، ایالات متحده به کارزار وارد کردن حداکثر فشار اقتصادی بر رژیم ایران ادامه می‌دهد و هدف از این کارزار تغییر بنیادی رفتار رژیم ایران، مسدود کردن تمامی مسیرهای منتهی به دستیابی آن به تسلیحات هسته‌ای و پایان دادن به حمایت ایران از تروریسم و فعالیت‌های مخرب در منطقه است."
پیشتر، مورگان اورتاگوس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز گفته بود که وزیر خارجه آن کشور "مصمم به اجرای قوانین موجود در شناسایی ساخت و سازهای تحت کنترل سپاه پاسداران و همچنین عدم دسترسی این نهاد به مواد استراتژیک مورد نیاز برنامه‌های هسته‌ای، نظامی، یا موشکی بالیستیکی است."
وی گفت که "ایالات متحده همچنان به تلاش برای اطمینان از عدم دسترسی ایران به سلاح هسته‌ای پایبند است و تا زمانی که رژیم ایران دیپلماسی را رد می‌کند و برنامه هسته‌ای را توسعه می‌دهد، فشار اقتصادی و انزوای سیاسی آن کشور تشدید خواهد شد."
پاسدار
 یکی از فرماندهان حشد‌الشعبی عراق با فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران - نماینده ویژه آمریکا گفته است ایران چندین میلیارد دلار به شبه‌نظامیان عراقی و سوری کمک کرد
سپاه پاسداران در بخش های مختلف اقتصادی ایران از جمله طرح‌های عمرانی فعالیت دارد و آن را بخشی از وظایف خود در حمایت از نظام عنوان کرده است. حضور قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء در فعالیت‌های عمرانی و بخش ساخت و ساز گسترده است. گفته می‌شود سپاه پاسداران بزرگ‌ترین طرف قراردادهای عمرانی دولت و نهادهای عمومی در ایران است.
برخی منتقدان این نهاد نظامی آن را به تسلط بر بخش قابل توجهی از اقتصاد ایران، در انحصار گرفتن دامنه‌ گسترده‌‌ای از فعالیت‌های اقتصادی و تجاری و کمک به گسترش فساد متهم کرده‌اند. به گفته آنان، انحصارگری این نهاد، و برخی دیگر از نهادهای عمومی در ایران از عوامل عدم پیشرفت اقتصادی این کشور است.
در سال جاری، ایالات متحده سپاه پاسداران را به عنوان "سازمان تروریستی" هدف تحریم قرار داد.
همزمان، برایان هوک، مامور ویژه آمریکا در امور ایران، در واکنش به ادامه تظاهرات اعتراضی در عراق گفته است که حکومت ایران شانزده میلیارد دلار برای شبه‌نظامیان وابسته به خود در عراق و سوریه هزینه کرده است. آقای هوک که در یک مصاحبه تلویزیونی سخن می‌گفت، در مورد دریافت کنندگان این مبلغ توضیحی نداد اما گفت که "مردم ایران برای استفاده از این پول اولویت دارند."
به گزارش رویترز، مامور ویژه آمریکا در امورایران افزود که ایالات متحده امیدوار است عراق "گام‌هایی در رهایی از وابستگی اقتصادی به ایران بردارد." وی همچنین گفت که تحقیقات در مورد حملات ١٤ سپتامبر به تاسیسات نفتی آرامکو در عربستان ادامه دارد اما مشخص نکرد که نتیجه تحقیقات چه زمانی منتشر خواهد شد.
روز گذشته، خبرگزاری رویترز به نقل از "منابع دولتی آمریکا" گزارش کرد که ایالات متحده در نظر دارد معافیت از تحریم شرکت‌های چینی، روسی و اروپایی برای همکاری با صنایع هسته‌ای ایران را تمدید کند. طبق برجام، این شرکت‌ها در عملیات بازسازی تاسیسات هسته‌ای اراک و فردو فعالیت دارند و هدف آنها، جلوگیری از تولید مواد قابل استفاده در بمب اتمی در اراک و تبدیل فردو به یک مرکز تحقیقاتی علمی است.