آغاز درگیری‌ بر سر ناگورنو-قره‌باغ؛ جمهوری آذربایجان از تصرف چند روستا خبر داد

 آغاز درگیری‌ بر سر ناگورنو-قره‌باغ؛ جمهوری آذربایجان از تصرف چند روستا خبر داد 7 مهر -98

از فرصت به دست آمده در گیری میان  ارمنستان  و جمهوری آذربایجان  دو کشور  رقیب ترکیه و رژیم ولایت فقیه تلاش می کنند تافرصت طلبانه با دامن زدن به این درگیری بهره برداری به نفع خود کنند همچنین  از صحنه رقابت با هم عقب نمانند.چون گفته می شود ترکیه ترکمن های عراقی را مسلح وراهی جمهوری آذربایجان کرده است و رژیم ولایت فقیه هم اجازه انتقال اعضای ک ک ازطریق خاک ایران به ارمنستان داده است .

گزارش‌ها حاکی است که نیروهای جدایی‌طلب در ناگورنو قره‌باغ صبح روز یک‌شنبه شش مهر، چهار بالگرد نظامی جمهوری آذربایجان را در این منطقه سرنگون کردند. وزارت دفاع ارمنستان نیز از ساقط کردن ۱۵ هواپیمای بدون سرنشین و همچنین انهدام ۱۰ دستگاه تانک در این منطقه خبر داده است.

بنابر گزارش‌ها، مقام‌های ناگورنو قره‌باغ می‌گویند که نیروهای جمهوری آذربایجان بامداد یک‌شنبه در امتداد خط مقدم جبهه قره‌باغ و از جمله شهر اصلی این منطقه یعنی استپاناکرت/خان‌کندی اقدام به «بمباران» و «از جمله بمباران اهداف غیرنظامی» کرده‌اند.

به گزارش رادیو اروپای آزاد/ رادیو آزادی، نیکول پاشینیان، نخست‌وزیر ارمنستان، نیز بامداد یک‌شنبه گفت که جمهوری آذربایجان به اهداف غیرنظامی در منطقه مورد مناقشه ناگورنو قره‌باغ حمله کرده است.

در بخشی از بیانیه امروز وزارت دفاع ارمنستان آمده است: «پاسخ ما متناسب (با این حملات) خواهد بود و مسئولیت کامل این وضعیت بر دوش رهبری نظامی-سیاسی آذربایجان است

این بیانیه می‌افزاید: «در حال حاضر، ارتش جمهوری آذربایجان در صدد انجام اقدامات تلافی‌جویانه است و موقعیت عملیاتی کاملا در کنترل نیروهای ما است

در همین حال، وزارت دفاع جمهوری آذربایجان اعلام کرد که «ضد حمله‌ای را با هدف فرونشاندن اقدام جنگ‌طلبانه ارمنستان و تضمین امنیت جمعیت (ساکن در منطقه)» ترتیب داده است.

از سوی دیگر، ذاکر حسن‌اف، وزیر دفاع آذربایجان، در کنفرانس ویدئویی نشست شورای امنیت کشور به ریاست الهام علی‌اف، رئیس‌جمهوری آذربایجان، اعلام کرد که نیروهای این کشور «هفت روستای اشغال شده در منطقه ناگورنو-‌قره باغ را همراه با یک بلندی استراتژیک آزاد کرده‌اند».

او افزود: نیروهای آذربایجانی در حال پیشروی هستند.

ارمنستان قبلا این موضوع را رد کرده بود، اما خبرگزاری رویترز از قول رئیس‌جمهوری خودخوانده ناگورنو‌-قره‌باغ گزارش داد که «بخشی از مناطق اشغالی آزاد شده است».

آرائیک هاروتیونیان اظهار داشت: کنترل برخی از مناطق در منطقه جنگی به دست جمهوری آذربایجان افتاده است.

او افزود که تعدادی از نظامیان و غیرنظامیان منطقه در جریان درگیری‌ها کشته شده‌اند.

ارمنستان تا کنون کشته شدن ۱۶ نیروی نظامی و زخمی شدن بیش از صد غیرنظامی را گزارش داده و آذربایجان نیز از کشته شدن پنج عضو یک خانواده در منطقه نفتالا و زخمی شدن ۱۶ غیرنظامی دیگر خبر داده، اما گزارشی از تلفات نیروهای نظامی نداده است.

درگیری‌های گسترده نظامی ساعت شش بامداد به وقت محلی در ناگورنو‌-قره‌باغ آغاز شد. آذربایجان و ارمنستان هر دو روز یکشنبه وضعیت جنگی اعلام کردند.

آذربایجان می‌گوید که «۲۰ درصد از اراضی‌اش، از جمله ناگورنو-قره باغ و هفت منطقه دیگر، حدود سه دهه قبل به اشغال نیروهای ارمنی درآمده و همه این سرزمین‌ها باید بازگردانده شوند».

در همین حال، مقام‌های ناگورنو-قره‌باغ گزارشی مبنی بر کشته شدن ده نیروی نظامی در این منطقه را رد کرده‌اند.

آذربایجان نیز اظهارات وزارت دفاع ارمنستان مبنی بر انهدام بالگردها و تانک‌های ارتش آذربایجان را رد کرده و نیروهای ارمنی را به آغاز حمله‌های «عامدانه و هدفمند» در امتداد خط مقدم متهم ساخته است.

در ادامه تحولات مربوط به این منطقه، سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، نیز به عنوان کشور میانجی‌گر بین ارمنستان و آذربایجان، با وزاری خارجه این دو کشور و همچنین ترکیه تلفنی گفت‌وگو کرد.

هم‌زمان، ترکیه خواستار آتش‌بس فوری توسط نیروهای ارمنی شده و آن‌چه را که «تخاصم» نسبت به جمهوری آذربایجان خوانده است، عامل «آتش‌افروزی در منطقه» عنوان کرده است.

رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهوری ترکیه، با موضع‌گیری در صفحه توئیتر خود اظهار داشت که آنکارا با آذربایجان اعلام همبستگی می‌کند و به حمایت خود از این کشور ادامه می‌دهد.

اردوغان همچنین مردم ارمنستان را به ایستادگی «علیه رهبران‌شان که آنها را به سوی فاجعه سوق می‌دهند» فراخوانده است. رئیس جمهوری ترکیه گفت مردم ارمنستان باید زمام آینده‌شان را به دست بگیرند و اجازه ندهند که بازیچه شوند.

نیروهای ارمنستان و جمهوری آذربایجان بارها بر سر منطقه ناگورنو قره‌باغ با هم درگیر شده‌اند. زد و خوردهای مرزی چند ماه اخیر شدیدترین درگیری از سال ۲۰۱۶ تلقی می‌شود. در آن درگیری‌ نظامی ده‌ها نفر کشته شدند.

دو کشور از سال‌ها پیش بر سر منطقه قره‌‌باغ کوهستانی با هم اختلاف دارند. این منطقه با اکثریت ارمنی که بخشی از خاک آذربایجان است از زمان پایان جنگ در سال ۱۹۹۴ در کنترل ارمنستان قرار دارد. دو طرف در همان سال پیمان آتش‌بس امضا کردند اما این پیمان نیز به اختلافات میان دو کشور پایان نداد.

آخرین بار، اوج درگیری‌های در فاصله روزهای ۲۲ تا ۲۴ تیر ماه سال‌جاری روی داد و شمار قربانیان دو طرف مجموعاً به ۱۶ کشته رسید که یکی از آنها غیرنظامی بود.

کشته شدن ۱۶ تن در درگیری‌های اخیر بالاترین رقم در چهار سال اخیر به شمار می‌رود. پیش از این، بالاترین رقم تلفات مربوط به درگيری‌های سال ۲۰۰۸ بود.

آمريکا، روسيه، اتحاديه اروپا و ترکيه بارها خواستار خويشتن‌داری دو طرف شده‌اند، با این حال، اقدامات بین‌المللی برای پایان دادن به این بحران، تا کنون بی‌نتیجه مانده است.

با این‌که از آغاز این بحران ۳۲ سال می‌گذرد، مناقشه همچنان پابرجاست و حدود ۳۰ هزار نفر در این مدت کشته شده‌اند.