گزیده ها 6- بهمن - 98


گزیده ها 6- بهمن - 98
مدعیان آزادی بیان بار دیگر یکی از رسانه‌های جمهوری اسلامی ایران را مسدود کردند؛ این‌بار خبرگزاری فارس توسط دولت آمریکا در دامنه .COM مسدود شد، مخاطبان از این پس در آدرس farsnews.ir می‌توانند به این رسانه دست یابند.
در ایمیلی که از طرف سرویس‌دهنده بین‌المللی این دامنه برای خبرگزاری فارس ارسال شده به صراحت دلیل این انسداد غیرقانونی «دستورالعمل مقرر شده توسط دفتر کنترل دارایی‌های خارجی وزارت خزانه‌داری آمریکا (اوفک) و قرار گرفتن این خبرگزاری در فهرست SDN عنوان شده است.
از روز جمعه دسترسی مخاطبان خبرگزاری فارس به سایت این خبرگزاری در ایران و نقاط مختلفی از جهان با مشکل مواجه شده است.
در حال حاضر دسترسی مخاطبان به سایت خبرگزاری با آدرس farsnews.ir امکانپذیر است. خبرگزاری فارس نخستین خبرگزاری مستقل ایران است که از سال ۱۳۸۲ ذیل موسسه فرهنگی مطبوعاتی فارس فعالیت می‌کند.
مدعیان آزادی بیان؛ از حرف تا عمل
در چند قرن اخیر مفاهیمی در اروپا و سپس در آمریکا باب شد که واسطه آنها، غرب برتری خود را بر جوامع دیگر به رخ کشیده است. یکی از آن مفاهیم که بسیار پرکاربرد هم هست «آزادی بیان» است.
غرب به سبب سلطه تکنولوژیک و به تبع آن سلطه رسانه‌ای خود این گونه به مردمان جوامع دیگر القا کرده که در تمدن غربی، جامعه و حکومت به رشد قابل توجهی دست یافته‌اند و براساس آن رشد نسبت میان حکومت و مردم، نسبتی تعریف شده و پذیرفته شده توسط آحاد مردم است لذا در آن جوامع آزادی و به‌طور خاص آزادی بیان امری پذیرفته شده توسط حاکمیت است؛ اما آیا واقعا این‌گونه است یا اینکه در دهه‌های اخیر موضوع در تعارض با حکومت‌‌های غربی به صورت جدی گام به عرصه نگذاشته و ابراز وجود نکرده است؟!
با پیروزی انقلاب اسلامی عملا مفاهیم ضد استیلای غرب دارای جغرافیایی خاص شد اما به چند دلیل همچنان خط مقدم برخورد دو نگرش (انقلاب اسلامی و غربی) در داخل جغرافیای ایران بود. دهه 60 جنگ تحمیل شده به ایران و دهه هفتاد عدم توسعه رسانه‌ای ایران در ابعاد سخت‌افزاری و نرم‌افزاری همچنان خط مقدم را در این سوی عالم نگاه داشته بود اما از اواخر دهه 80 و به خصوص دهه 90 ایران در ابعاد سخت افزاری و نرم‌افزاری گام‌های بلندی برداشت. شکل‌گیری شبکه‌های تلویزیونی ماهواره‌ای العالم (عربی)، پرس‌تی‌وی(انگلیسی) و هیسپان تی‌وی (اسپانیولی؛ حوزه آمریکای جنوبی) عملا تقابل رسانه‌ای را به داخل سرزمین‌های غربی کشاند. در این وضعیت تازه این شبکه‌های تلویزیونی روایت دیگرگونه‌ای از همه امور ارائه می‌دادند که با روایت ساخته و پرداخته رسانه‌های نظام سلطه متفاوت بود لذا آنها دست به‌کار شده و شبکه‌های تلویزیونی ایرانی را از روی برخی ماهواره‌ها حذف کردند.
روایت نظام سلطه
شاید این سوال مطرح شود که مگر روایت نظام سلطه از عالم چگونه است؟ برای پی‌بردن به این پرسش باید ماجرای پروفسور«روژه گارودی» رو مد نظر قرار داد. گارودی در کتاب «تاریخ یک ارتداد» با دلایل و مستندات هلوکاست را مورد تردید قرار داد. همین موضوع یعنی یک شخصیت دانشگاهی و علمی روایت مورد تایید نظام سلطه را مورد تردید قرار داده بود. شاید باور کردنش راحت نباشد اما کار روژدی در سرزمین‌های مدعی آزادی‌بیان تنها به سبب بحث و بررسی پیرامون یک رخداد در تاریخ معاصر به دادگاه کشیده شد.
تجربه نشان داده هرگاه رسانه‌ای، یا شخصی یا کتابی در راستای روایت مورد قبول نظام سلطه نباشد مدعیان آزادی بیان را چنان به وحشت می‌اندازد که دست به‌کار حذف و یا سانسور علنی می‌شوند چرا که نظام سلطه، تسلط خود را بر عالم از طریق مسخ جوامع آن هم به مدد القای روایت خویش به دست آورده است. اگر این روایت، روایت استوار بر حقیقت بود با توجه به شعار آزادی بیان نباید از تقابل دو روایت واهمه‌ای می‌داشتند آن هم در شرایطی که سلطه رسانه‌ای هم با آنها است.
کارشناسان تاکید کردند
کارشناسان معتقدند که اگر پرونده ایران مجددا به شورای امنیت ارجاع شود، ادامه عضویت در NPT معنایش را از دست می‌دهد.
دیاکو حسینی، مدیر برنامه مطالعات جهانی مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست جمهوری تاکید کرد: ایران از مهم‌ترین و بزرگ‌ترین کشورهای پایبند به NPT بوده است اما اگر پرونده ایران مجددا به شورای امنیت ارجاع شود، ممکن است از نگاه ایران ادامه عضویت در NPT معنایش را از دست داده و در آن تجدیدنظر کند.
حسینی درباره اظهارات چند روز پیش وزیر امور خارجه مبنی بر خروج ایران از معاهده عدم اشاعه تسلیحات اتمی (NPT) در صورت ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت سازمان ملل متحد گفت: کشورهای اروپایی آگاه هستند اگر پرونده ایران به شورای امنیت برود، آنگاه مدیریت امور از دست آنها خارج خواهد شد و آنها در مسیری قرار می‌گیرند که آمریکا دست بالا را دارد.
وی با بیان اینکه دکترین هسته‌ای ایران استفاده صلح‌آمیز از صنعت هسته‌ای است، تصریح کرد: معنای خروج ایران از معاهده منع اشاعه تسلیحات اتمی رفتن به سمت ساخت سلاح هسته‌ای نیست، هرچند دلیل نرفتن ایران به ساخت تسلیحات اتمی هم NPT نبوده است بلکه به دلیل فتوایی است که رهبری ایران صادر کرده و ساخت، انباشت و استفاده از تسلیحات اتمی را حرام اعلام کرده است.
کارشناس مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست‌جمهوری با بیان اینکه فعال‌سازی مکانیزم ماشه اقدامی همراه با تبعات زیادی برای اروپا است، خاطرنشان کرد: اتحادیه اروپا باید تمامی پیامدهای تصمیمات‌شان درباره فعال کردن سازوکار حل اختلاف و فعال کردن احتمالی مکانیزم ماشه و ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت بپذیرند و این نکته باید در نظر بگیرند که اقدام‌شان ممکن است تبعات برگشت‌ناپذیری را به همراه داشته باشد.
تصمیم خوب
دکتر محمد صادق آیت‌اللهی نماینده پیشین ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی گفت: شخصا معتقدم تصمیم به خروج از NPT در صورت بازگشت تحریم‌های بین‌المللی از سوی شورای امنیت تصمیم خوبی است و حتی در موارد دیگری هم که کشور با خطراتی مواجه شده است، این تصمیم می‌توانست اجرا شود.
آیت‌اللهی  افزود: خارج شدن از NPT در متن معاهده پیش‌بینی شده است و اگر شرایط خروج از این معاهده تحقق پیدا کند خروج از آن به معنای تخلف از NPT  یا در هم شکستن این معاهده نیست. البته بعضی از معاهدات و قراردادهای بین‌المللی شرایط خاصی برای خروج ندارند و هر کس نخواست هر چند که تخلف هم باشد می‌تواند از آن خارج شود اما این مسئله در NPT پیش‌بینی شده است. بر اساس ماده 10 این معاهده در صورتی که یک عضو امضاکننده NPT تشخیص دهد منافع عالیه کشورش در معرض خطر قرار گرفته می‌تواند از این معاهده با اعلام به سازمان ملل متحد خارج شود.
وی در ادامه گفت: فرو ریختن NPT  شروعی است برای زیر سوال رفتن بسیاری از اهرم‌های فشاری که این کشورها در سطح بین‌المللی در اختیار دارند از جمله حق وتو در شورای امنیت و شورای حکام که دیگر معنا نخواهد داشت. شاید این کشورها در اقتصاد و تکنولوژی قوی باشند اما از دست دادن این بعد از قدرت‌شان ضربه محکمی به آنها خواهد بود.
منطبق بر حقوق بین‌الملل
به گزارش ایسنا، جلیل رحیمی جهان‌آبادی، رئیس کمیته بین‌الملل کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس تهدید وزیر امور خارجه را در خصوص احتمال خروج ایران از پیمان NPT منطق بر موازین و حقوق بین‌الملل دانست و عنوان کرد: NPT نیز کشورهای عضو را ملزم به متعهد بودن به پیمان یک طرفه نمی‌داند و معتقد است زمانی که برای دستیابی کشورها به تکنولوژی صلح‌آمیز مانعی ایجاد شود دلیلی ندارد که اعضا تعهدی به غربی‌ها داشته باشند.
ویروس حاد تنفسی «کرونا» در چین همچنان به پیش می‌رود و قربانی می‌گیرد و شهر‌های مختلف در این کشور به حالت نیمه‌تعطیل در آمده‌اند.
به گزارش میزان به نقل از رویترز، تا صبح دیروز ۴۱ نفر در چین بر اثر بیماری حاد تنفسی کرونا جان خود را از دست داده و بیش از ۱۳۰۰ نفر در سراسر جهان به این ویروس مبتلا شده‌اند.
یکی از قربانیان موج تلفات جدید، پزشکی است که در خط مقدم مبارزه با این بیماری در شهر «ووهان» مشغول فعالیت بود.
شبکه تلویزیونی جهانی چین با انتشار خبر درگذشت پزشک مذکور نوشت: «لیانگ وو دونگ ۶۲ ساله در بیمارستان شهر ووهان، جایی که برای نخستین‌بار این ویروس شناسایی شد و اکنون در قرنطینه قرار دارد، درگذشت
کمیسیون بهداشت ملی چین امروز با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد: تاکنون ۱۲۸۷ مورد ابتلا به ویروس کرونا در چین ثبت شده است.
 
گفتنی است به گزارش یورونیوز تا کنون 56 میلیون نفر در چین در قرنطینه به سرمی‌برند.
این ویروس در کشور‌های «تایلند»، «سنگاپور»، «ژاپن»، «مالزی»، «کره جنوبی»، «تایوان»، «نپال»، «فرانسه»، «آمریکا» و «استرالیا» نیز مشاهده شده است.
پس از کشور‌های فرانسه و استرالیا، مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌های آمریکا روز جمعه اعلام کرد، ۲ مورد ابتلا به این ویروس تایید شده و ۶۳ نفر دیگر تحت بررسی قرار دارند.
اقدامات پیشگیرانه زیادی در فرودگاه‌های کشور‌های مختلف در حال انجام است. مقامات پزشکی کشور‌ها در مورد شیوع گسترده این بیماری با توجه به ورود و خروج صد‌ها میلیون چینی داخل و خارج کشور در آستانه سال نو چینی ابراز نگرانی کرده‌اند.
بخشی از دیوار بزرگ چین برای مقابله با شیوع این بیماری از امروز بسته می‌شود. معبد «لاما» در پکن مانند سایر معابد و شهر ممنوعه از مشهورترین جاذبه‌های گردشگری در این کشور بسته شدهاند. «شانگهای» و «هوبی» از دیگر مناطق چین هستند که با تعطیلی گسترده‌ای مواجه شده‌اند.
انتقال این بیماری با منشأ حیوانی مانند آنفلوآنزا بوده و از شهر ووهان در مرکز چین، آغاز شده است. ناشناخته بودن این ویروس سبب شده تا نگرانی در مورد آن همچنان وجود داشته باشد.
مدیر پیش‌بینی و هشدار سازمان هواشناسی با بیان اینکه روزهای دوشنبه و سه‌شنبه در اغلب مناطق کشور جوی آرام حاکم است، گفت: تا روز سه‌شنبه در تهران، اراک، کرج و اصفهان، غلظت آلاینده‌های جوی افزایش می‌یابد.
صادق ضیائیان در تشریح آخرین وضعیت جوی کشور اظهار داشت: در برخی نقاط غرب کشور، جنوب‌غرب، دامنه‌های زاگرس مرکزی، شمال‌شرق و شرق کشور شاهد بارش برف و باران و وزش باد شدید موقت هستیم.
وی ادامه داد: در استان‌های ساحلی خزر بارش باران ادامه دارد و در ارتفاعات استان‌های ساحلی شاهد بارش برف هستیم.
مدیر پیش‌بینی و هشدار سازمان هواشناسی بیان کرد:‌ خلیج فارس و تنگه هرمز در سه روز آینده مواج است و تا سه‌شنبه دریای عمان مواج خواهد بود.
ضیائیان افزود: همچنین امروز بارش برف و باران در شرق و جنوب‌شرق کشور ادامه خواهد داشت، همچنین در استان‌های جنوبی کشور و نواحی خلیج‌فارس، تنگه هرمز و دریای عمان رگبار و رعد و برق و وزش باد شدید موقت پیش‌بینی می‌شود.
مدیر پیش‌بینی و هشدار سازمان هواشناسی با بیان اینکه روزهای دوشنبه و سه‌شنبه در اغلب مناطق کشور جوی آرام حاکم است، گفت: تا سه‌شنبه در تهران، اراک، کرج و اصفهان غلظت آلاینده‌های جوی افزایش می‌یابد.
وی با اشاره به کاهش کیفیت هوا تا حد ناسالم برای گروه‌های حساس، افزود: توصیه‌ می‌شود خودداری از تردد غیرضروری در سطح شهر خصوصاً برای کودکان، افراد مسن و بیماران تنفسی و قلبی و اتخاذ تمهیدات لازم برای کاهش تردد شهری در دستور کار باشد.
مدیر پیش‌بینی و هشدار سازمان هواشناسی اضافه کرد: روز چهارشنبه با وزش باد، کاهش غلظت آلاینده‌های جوی را خواهیم داشت.
وی در تشریح وضعیت جوی پایتخت گفت: آسمان تهران امروز کمی ابری پیش‌بینی می‌شود و امشب آسمان تهران صاف است، همچنین روزهای دوشنبه و سه‌شنبه نیز آسمان تهران تقریبا صاف است؛ بیشینه و کمینه دما امروزدر تهران 7 درجه و 2 درجه زیرصفر خواهد بود.
ضیائیان اظهار داشت: بندرعباس با بیشینه دمای 22 درجه بالای صفر گرمترین مرکز استان و شهرکرد با کمینه دمای 16 درجه زیرصفر و‌ اردبیل با کمینه دمای 13 درجه زیر صفر سردترین مراکز استان خواهد بود؛ همچنین امروز در 27 استان کمینه دما صفر و زیرصفر درجه خواهد بود.
هوای تهران برای گروه‌های حساس" ناسالم" است
براساس اعلام شرکت کنترل کیفیت هوای تهران، هوای پایتخت در شرایط ناسالم برای گروه‌های حساس است.
پیش‌بینی‌های انجام‌ شده در شرکت کنترل کیفیت هوای تهران حاکی از آن است که در نخستین ساعات صبحگاه با برقراری جوی آرام همراه با افزایش تردد خودروها، غلظت ذرات معلق در بیشتر مناطق افزایش پیدا کرده و سبب کاهش کیفیت هوای پایتخت شده است.
صبح امروز (6 بهمن ماه) کیفیت هوا در برخی مناطق در شرایط نامطلوب قرار خواهد گرفت که ناشی از عدم وزش باد موثر و افزایش تردد خودروها است. شرایط جوی نسبتاً پایدار طی روز یکشنبه نیز پراکندگی آلاینده‌ها را محدود و سبب انباشت ذرات معلق در مناطق پرتردد می‌شود. در ساعات پایانی امشب سکون جو همراه با ازدیاد تردد خودروها، بر غلظت ذرات معلق افزوده می‌شود و به‌تبع آن کیفیت هوا را در مناطق پرتردد در وضعیت ناسالم برای گروه‌های حساس قرار خواهد داد.
براساس اعلام شرکت کنترل کیفیت هوای تهران میانگین کیفیت هوای پایتخت 107 و هوا در شرایط ناسالم برای گروه‌های حساس است.