چه شامي بخوريم كه چاق نشويم؟


خوراكي‌ها  چه شامي بخوريم كه چاق نشويم؟  26 خرداد-92
در شب هورمون‌هايي كه متابوليسم را بالا مي‌برند و باعث سوخت و ساز غذا در بدن مي‌شوند مانند خودمان در حالت استراحت به سر مي‌برند.شهرزاد محمديان، كارشناس ارشد تغذيه گفت: " متاسفانه امروزه به دليل تغيير شرايط زندگي و شغلي افراد، رژيم غذايي مرسوم هم با تغييراتي مواجه شده است كه اين نوع تغذيه با ضررهاي فراواني همراه است كه نمود اين ضررها با چاقي مفرط يا بروز سوءتغذيه در افراد نمود پيدا مي‌كند." وي ادامه داد: " از سوي ديگر بعضي افراد براي كم كردن وزن خود و جلوگيري از چاقي شام را از وعده‌هاي غذايي خود حذف مي‌كنند كه اين عمل باعث بروز مشكلات جسمي و عصبي در بدن مي‌شود كه مي‌توان از جمله به استرس، بي‌حوصلگي، پرخاشگري، خستگي، و كاهش قدرت تمركز و حافظه اشاره كرد.از سوي ديگر فرد به دليل تحمل گرسنگي و محروم كردن بدن خود در زماني طولاني باعث افت قند خون در بدن خود مي‌شود كه اين اتفاق مسبب ميل شديد فرد به مواد شيرين و پر كالري در طول روز مي‌شود كه در نتيجه باعث بروز چاقي و اضافه وزن در بدن افراد مي‌شود.به همين دليل براي جلوگيري از بروز اين مشكلات و ناهماهنگي‌ها در سيستم بدن بهترين راهي كه مي‌توان پيشنهاد كرد تعادل در مصرف وعده شام است كه براي دانستن بهترين وعده شامي ايراني، گفت و گويي با شهرزاد محمديان، كارشناس ارشد تغذيه داشتيم."شهرزاد محمديان با اشاره به اين كه بايد در وعده شام مواد غذايي ساده و سبك انتخاب شود گفت:" وعده شام بايد خيلي ساده و سبك باشد مانند نان و پنير يا خوراك سبزيجات، مانند نان و ماست و خيار، آب دوغ خيار و غذاهايي كه در گذشته نيز در فرهنگ غذايي ما نقش مهمي را ايفا مي‌كردند."وي در ادامه افزود: "اين نكته قابل ذكر است كه بنا به توسعه شهرنشيني رفته رفته فرهنگ غذايي ما هم تغيير كرده است و به مصرف غذاهاي فانتزي و فست فودها روي آورديم."اين كارشناس ارشد تغذيه در خصوص علت تغيير سبك غذايي در افراد توضيح داد:" متاسفانه خانواده‌ها به دليل شرايط شغلي خود در طول روز نمي‌توانند در كنار هم غذا ميل كنند، مجبور مي‌شوند وعده‌هاي برنجي و خورشي خود را در شب مصرف كنند كه به هيچ عنوان اين عادت غذايي توصيه نمي‌شود."وي در بيان دلايل نخوردن شام سنگين گفت:" در شب هورمون‌هايي كه متابوليسم را بالا مي‌برند و باعث سوخت و ساز غذا در بدن مي‌شوند مانند خودمان در حالت استراحت به سر مي‌برند و به همين دليل غذاهاي سنگيني كه مصرف مي‌كنيم فقط در بدن تجمع پيدا مي‌كنند و به چربي تبديل مي‌شوند و باعث بروز چاقي در افراد مي‌شوند و يا با رسوب در ديواره‌هاي عروق، هسته‌هاي چربي را تشكيل مي‌دهند كه احتمال بروز سكته را در ما افزايش مي‌دهد."شهرزاد محمديان در خصوص تهيه يك شام سبك و مغذي عنوان كرد:" ما مي‌توانيم براي تهيه يك وعده شام سبك از سالادهاي مختلف استفاده كنيم كه مي‌توانند شامل كاهو و خيار و گوجه باشند كه مي‌توان براي جبران فقدان پروتئين در آن مرغ هم اضافه شود و يا مثلا مي‌توان با افزودن پنير هم كلسيم را نيز به اين وعده غذايي اضافه كرد."وي در ادامه اظهار داشت:"اساسا نبايد غذاهاي حجيم مصرف شود زيرا شب بدن در حال استراحت است و از آن طرف هم نبايد خوردن شام حذف شود اتفاقا خوردن شام در حد سبك بسيار مناسب و خوب است و اساسا از خوردن غذاهاي حجيم و چرب بايد پرهيز شود."اين كارشناس ارشد تغذيه در پايان با تاكيد بر اين كه بايد وعده‌هاي سنگين را در طول روز مصرف كرد در خصوص مصرف حبوبات در وعده شام به سلامت نيوز گفت:" در ضمن حبوبات هم براي شام خيلي مناسب است مثلا وجود حبوبات در سوپ، عدسي، خوراك لوبيا و موادي از اين دست، وعده‌هاي بسيار مناسبي هستند به شرط آن كه مواد نفاخ آن از طريق خيساندن حبوبات قبل از مصرف گرفته شود و در آخر نيز آب باقي مانده آن نيز دور ريخته شود، در غير اين صورت حبوبات هم جزء دسته غذاهاي سنگين به شمار مي‌رود و مصرف آن در شب توصيه نمي‌شود."