مرگ‌های سیاه شیشه‌ای

مرگ‌های سیاه شیشه‌ای  12دی-93 
چپق چاق کردن و پک‌های تکراری و عمیق پیرمردهای قدیم هنوز در ذهن بسیاری از ما زنده است، همان چیق‌های گلی که مثل کارخانه‌های زغال سنگ و کوره‌های آجر پزی با سوخت نفت سیاه،دود می‌کرد.دود این چیق‌ها برای هیچ کس ریه نمی‌گذاشت، آنقدر دود از دور لب‌ها و لپ‌های پیرمردها بیرون می‌زد که برخی از آن خدابیامرزها سبیل شان هم زرد و بدرنگ شده بود.انگار این پیرمردها نشسته بودند بر آفتاب کنار دیوار کاهگلی تا سبیل شان را دود داده باشند و بعد از این چیق‌ها، روزگار سیگار و سیگارت‌ها و قلیان و مشتی ذغال رو سیاه و تنباکو فرارسیده بود.پیرمردها برای پیچیدن سیگار یا همان پیچستونی، پشت شان را به جوانان می‌کردند، تا آنها یاد نگیرند، بعد توتون را درون کاغذی نازک بار می‌زدند، با نوک زبان و خیس کردن کاغذ سیگار برای لول کردن و روشن کردن آن، ریه‌های خود را پردود می‌کردند.کم کم در این دود بازی‌ها،پای کندر و دود مخدر هم به میان آمد و شیره و تریاک با چای پر رنگ همراه با نبات داغ، یکی از کشیدنی‌ها این پیرمردها شد که بر دیوارهای کاهگی عصرها تکیه می‌زدند.
زمانی بعد، همین سیگار و قلیان و دود و دم و زهری ماری جایی در بین جوانان برای خود باز کردند، تا این که واژه معتاد، سیخ و سنگی و منقلی نیز به عزا و عروسی تعدادی از خانواده‌های کشیده شد.
یونانیان باستان، همواره گل خشخاش را فرستاده و ارمغان «مروفر» (Morfer) خدای خیال و رویا می‌پنداشتند و بعدها واژه «مروفین» (مورفین) نیز از در بین جوامع بشری از همین نام، منتشر شد.
از این روز بود که در دوران رژیم ستمشاهی پهلوی، در دوره‌ای اطبای سنتی، شیره تریاک را تنها برای درمان برخی آلام افراد تجویز می‌کردند.
تریاک خام یا تریاک طبیعی به صورت گلوله ای، چانه ای، قرص، قالبی، آجری و حتی به صورت پودر عرضه شده و در دوره‌ای نیز برای تسکین درد آن را همانند مصریان باستان به شکل مایع در می‌آوردند.
در دوران قاجار و طاغوت پهلوی، شیره کش خانه‌هایی راه اندازی شد تا مردم را به سمت لذت‌های آنی دنیوی سوق دهند و حتی برای مردم نیز «سهمیه تریاک» یا «کوپن تریاک» نیز مشخص می‌کردند.
«
حشیش» نیز تاریخچه‌ای باستانی دارد و یکی از ترفندهای یونانیان برای غلبه بر سپاهیان کشورهای همسایه بهره گیری از برگ‌های مخدری به نام «حشیش» بود که در میدان فلاسفه آتن به عنوان گیاهان دارویی به وفور یافت می‌شد.
حشیش که بین برخی از معتادان به «برگ شاهدانه» نیز معروف است بر سیگارها بار می‌شد و به دلیل حمل و نقل آسان و ایجاد نشئگی سریع، زمانی در بین جوانان معتاد به ویژه برخی از جوانان پارک نشین رایج شده بود.
البته برخی از جوانان معتاد،«کراک» را همان حشیش و برگ شاهدانه معروف می‌دانستند که لذت بخشی و نشئگی آنها چندین برابر حشیش و برگ شاهدانه است.
اما در جهانی که هر روز با شعار توسعه یافتگی به روزتر می‌شود، مواد مخدر جدیدی نیز وارد میدان نبرد با انسانها شد که در این راستا ماده مخدری به نام «هروئین» به شکل پودری سفید رنگ به بازار آمد که از همان شیره تریاک با فرایندهای تخصصی را برای لذت‌های آنی بشر تولید شد.
هروئینی شدن، کلاس پس از مصرف تریاک بود، چرا که تریاک دیگر معتادان را به دلیل مصرف زیاد، نشئه نمی‌کرد و معتادان نیز هروئین را برای خود برگزیدند و به سمت آن گرایش یافتند، اما گران بودن آن و مصرف سخت و عدم تخصص در کشیدن این ماده مخدر، باعث شد طرفداران آن به خفت و خواری بیفتند.
تزریق رگی، نیز از دیگر سختی‌ها معتادان برای مصرف هروئین بود به گونه‌ای که مصرف هروئین باعث خشک شدن رگهای معتادان هروئینی می‌شود.
آمار بالای مرگ و میر در بین معتادان هروئینی آنها را در بین مردم به «تزریقی ها» مشهور کرد و آنها که ترزیقی بودند به دلیل ناشی گری در ترزیق، هوا درون سرنگ را وارد رگ‌های خود می‌کردند تا در بدترین حالت با مرگ دست و پنجه نرم می‌کنند.
با ورود آزمایشگاه‌های داروسازی اروپایی و آمریکایی به بازار تولید مواد مخدر، ذائقه جوانان تغییر کرد و تولید موادی مانند «کراک» و «شیشه» و «اکس» باب شد.
با این که هنوز بیش از 200میلیون نفر از مردم جهان به مواد مخدر سنتی اعتیاد دارند اما آزمایشگاهها و آشپزخانه‌های اروپایی و آمریکایی برای تولید مواد مخدر جدید دست روی دست نگذاشته‌اند.
کم کم مواد مخدری روانه بازارهای جهانی شد که دیگر در آن از چرکی لباس و بالا کشیدن آب دماغ خبری نبود و از قضا بسیاری از مصرف کنندگان این نوع مواد آرایستگی لباس‌های خود را حفظ می‌کردند.
یکی از معروفترین مواد مخدر این روزها شیشه است که نوعی ماده صنعتی مخدر محسوب می‌شود و مصرف کنندگان با یک لوله شیشه‌ای و فندک اتمی آن را مصرف می‌کنند.
آنها شیشه را درون ظرف شیشه‌ای به نام «پایپ» می‌کنند و هر اونس شیشه فرد مصرف‌کننده را تا 72ساعت دچار منگی و گیجی می‌کند و باعث می‌شود فرد پس از مصرف هی «فک» بزند و برای رد گم کردن این فک زدن‌های طولانی و ممتذ، آدامس‌های زیاد مصرف می‌کنند.
نام علمی این ماده مخدر «مت آ مفتامین» می‌باشد و این ماده محرک اعصاب بوده به گونه‌ای که «معتادان به این نوع مواد مخدر بسیار خطرناک، به دوستان خود القا می‌کنند که مصرف آن باعث اعتیاد آور نیست بلکه بعث شادی و هیجان در فرد می‌شود» در حالی که این ماده به مخدری به شدت اعتیاد آور است.
مصرف‌کننده این ماده مخدر ممکن است فرد را دچار حرکات تکراری کند و «مت آمفتامین» باعث اختلال شدید در خواب و یا بی‌خوابی کامل می‌شود و مصرف‌کننده دچار بی‌اشتهایی شدید شده و ساعت‌ها و بعضی روزها اشتها به غذا ندارد.
«
مت امفتامین» نام‌های رایج مختلف دارد به گونه‌ای که در کشور آمریکا این ماده به نامهای «کریستال مت یخ» (Crystal Meth Ice class) شناخته می‌شود و در ایران نیز آن را با نام «شیشه» می‌شناسند.
از این ماده مخدر خطرناک که بین برخی از جوانان شایع شده به عنوان محرک در مجالس رقص و مراکز فساد در کشورهای انگلیس و استرالیا یاد شده و آن را پایه اصلی برای مجلس غیر اخلاقی می‌دانند.
ترکیب اصلی این ماده از آمفتامین(Amphetamine) گرفته شده که یک ماده محرک و اعتیاد آور است و مغز و سیستم عصبی را به شدت تحریک می‌کند و از نظر شیمیایی اثر آن از هر نوع مواد مخدر دیگری بیشتر است.
وقتی این ماده خطرناک وارد سیستم عصبی مرکزی CNS می‌شود، باعث آزاد شدن ناگهانی واسطه شیمیایی دوپامین (Dopamine) از مغز فرد خواهد شد و همین امر باعث تحریک سلولهای مغزی و افزایش خلق و خو و حالت تهاجمی و غیر قابل کنترل و افزایش حرکات جسمی می‌شود، که در صورت ادامه مصرف بعد از مدت طولانی علایم بدخلقی و افسردگی و علایم اختلال حرکتی مثل «پارکینسون» در فرد ظاهر می‌شود.
پودر این ماده مخدر خطرناک به صورت بالا کشی در داخل بینی و قرص‌های آن به شکل خوراکی و مایع آن را داخل رگ فرو می‌کنند و یا شیشه را به صورت کشیدن تبخیری مصرف می‌کنند و بلافاصله بعد از مصرف حالتی به نام rush یا flash در فرد ایجاد می‌شود و افراد به سرعت اعتیاد پیدا می‌کنند.
ماده مخدر «شیشه» به نام اصلی «آیس» و در فارسی به یخ شهرت دارد و چون هرگاه در مجاورت حرارت اندک قرار می‌گیرند، همانند یخ، بخار می‌شوند و بخاری به شکل دود از تبخیر آن به دست می‌آید.
شیشه از نظر ترکیبی جزو آمفتامین‌ها می‌باشد و خاصیت محرکی دارد و مت آمفتامین از مشتقات کلاسیک آمفتامین است و در آزمایشگاههای غیرقانونی از داروهای ساده و ارزان ساخته می‌شود.
از این رو، ششم دی ماه امسال نخستین کارزار رسانه‌ای پیشگیری از مصرف مواد مخدر شیشه در چهارمحال و بختیاری آغاز شد تا خانواده‌ها را نسبت به این مواد مخدر حساس کنند.
معاون پیشگیری و درمان اعتیاد سازمان بهزیستی کشور از اجرای کارزار رسانه‌ای شیشه همزمان در استان‌های گلستان، مرکزی، چهارمحال و بختیاری، یزد، قم و خراسان شمالی خبر داد و گفت: این طرح با هدف آگاه سازی و ارائه اطلاعات به مخاطبان و اطلاح باورهای غلط در زمینه مصرف شیشه از پنجم الی 26 دی ماه در حال اجراست.
«
محسن روشن پژوه» در گفت وگو با ایرنا، افزود:این طرح با هدف آگاه سازی و ارائه اطلاعات به گروه مخاطب و اصلاح باورهای غلط در زمینه مصرف شیشه اجرا می‌شود که محورهای اصلی آن پیشگیری از شیوع مصرف شیشه، آگاهی آحاد مردم به ویژه نوجوانان و جوانان 16 تا 24 درخصوص آثار و عوارض مصرف دائمی و تفریحی و بررسی تاثیر گروه همسالان است.
مواد مخدر به عنوان سومین عامل تهدید جهان از سوی سازمان ملل متحد نامیده شده و بسیاری از کشورها درگیر مقابله یا چاره جویی برای پیشگیری از شیوع این افیون توسعه یافتگی جهان هستند.حساس کردن خانواده‌ها در خصوص این ماده بسیار خطرناک مخدر راهکاری در پیشگیری از ابتلا به شیشه و این گونه مواد مخدر است.