توصيههاي پزشكي
توصيههايي براي هضم بهتر غذا 1آبان-93
توصيههايي براي هضم بهتر غذا 1آبان-93
حتي اگر غذاهايي با بالاترين كيفيت روي كره زمين را هم بخوريد، اگر گوارشتان ضعيف
باشد و موادمغذي غذايتان را جذب نكنيد، نميتوانيد از فوايد آن غذاها بهرهمند
شويد. تقويت دستگاه گوارش از اين جهت اهميت بسزايي پيدا ميكند و به همين
دليل 10راه ساده به شما معرفي ميكنيم تا بتوانيد از طريق آنها بيشترين استفاده را
از غذاهايي كه ميخوريد، ببريد. اين روشها بسيار ساده و عملي هستند كه از علم
سنتي شرق و دانش جديد غرب بهره گرفتهاند.
*1. به جاي خوردن موادغذايي خام يا سرد، سعي كنيد از غذاهاي پخته استفاده كنيد.
همانطور كه پزشكي سنتي شرق ميگويد، غذاها بايد در "آتش" گوارش "سوخته" شوند. غذاهاي سرد يا خام بايد بيشتر از غذاهاي پخته و گرم، گرم شوند. افراديكه گوارش ضعيفي دارند بهتر است از غذاها و نوشيدنيهايي سرد يا نپخته استفاده نكنند. اين يعني سبزيجات و ميوههاي پخته براي آنها بسيار بهتر از انواع خام آن است. همچنين بهتر است آتش گوارش خود را با خوردن نوشيدنيهاي سرد و آبيخ خاموش نكنند.
*2. غذاهايتان را خوب بجويد و با سرعت متوسط بخوريد.
در ايدآلترين شرايط هر لقمهاي را كه در دهانتان ميگذاريد بايد 30مرتبه بجويد، غذا را به ريزترين قطعات تقسيم كرده و بگذاريد آنزيمهاي بزاقي كارشان را براي هضم غذا شروع كنند. پيشنهاد ما اين است كه بعد از خوردن هر قاشق غذا، قاشق و چنگال را زمين بگذاريد تا قبل از اينكه قاشق بعدي را در دهانتان بگذاريد، فرصت كافي براي جويدن داشته باشيد.
*3. غذايتان را در محيطي آرام و راحت صرف كنيد.
اگر يك آزمايش مقايسهاي كوچك انجام دهيد، متوجه خواهيد شد كه وقتي در يك محيط آرام و راحت غذا ميخوريد، احساس بهتري پيدا كرده و گوارشتان نيز نرمتر عمل ميكند. از تماشاي تلويزيون، كتاب خواندن، كار كردن يا بحثكردن با ديگران موقع غذا خوردن پرهيز كنيد. متوجه تفاوت آن خواهيد شد.
*4. غذاهاي ساده بخوريد.
مخلوط كردن موادغذايي مختلف، سيستم گوارش بدن را سمي ميكند. غذاهاي ساده كه از دو تا سه مادهغذايي مختلف درست شده باشد را امتحان كنيد.
*5. بين غذاها ميوه بخوريد نه همراه آن، و البته ميوههاي پخته بهتر هستند.
ميوه خام آتش گوارش ما را خاموش ميكند، مخصوصاً در طول فصل زمستان كه سردمان هم هست، به همين دليل آنهايي كه دستگاه گوارش ضعيفي دارند، با خوردن ميوه خام همراه با غذا دچار نفخ و گاز معده ميشوند. ميوه پخته ميتواند دسري مناسب باشد و از ميوه خام هم ميتوانيد در ميانوعدهها استفاده كنيد.
*6.آب داغ و چايهاي گياهي داغ بنوشيد، مخصوصاً آنهايي كه به تقويت گوارش كمك ميكنند.
آب داغ راهي فوقالعاده براي سمزدايي از بدن و تقويت گوارش است. انداختن چند برش ريشه زنجبيل در آب جوش، يك چاي زنجبيلي عالي درست ميكند كه گوارش را بسيار تقويت ميكند. وجود زنجبيل در غذاها هم همين تاثير را دارد. ساير گياهاني كه سيستم گوارش بدن را تقويت ميكند و براي چايهاي گياهي نير عالي هستند عبارتند از: بابونه، نعناع كوهي و دارچين.
*7. غذاهاي پخته تازه ميل كنيد.
غذاهاي تازه پخته شده مغذيترين غذاها هستند و بسيار بهتر است كه يك غذاي ساده پخته شده را مصرف كنيد تا غذاي پيچيدهاي كه از باقيماندههاي غذاهاي قبل تشكيل شده باشد.
*8. از پرخوري خودداري كنيد.
مصرف زياد غذا فشار بسيار زيادي به دستگاه گوارش وارد ميكند. پزشكي قديم مصرف مقداري از غذا را در هر وعده غذايي توصيه ميكند كه به اندازه دو مشتتان باشد. سعي كنيد وقتي هنوز كمي گرسنه هستيد، از سر ميز غذا بلند شويد.
*9. چند دقيقه بعد از صرف غذا، آرام و ريلكس بنشينيد.
گوارش و هضم غذا فرايندي بسيار جالب است - استيك را به خون و سلولهاي بافتي تبديل ميكند. استراحت كردن براي چند دقيقه بعد از خوردن شروعي عالي براي اين فرايند بسيار پيچيده خواهد بود و به منابع بدنتان فرصت ميدهد به طور كامل روي موتور هضم و گوارش تمركز كند.
*10. اگر همه اين روشها با شكست مواجه شد، به دنبال كمك متخصص باشيد تا منبع مشكلتان را پيدا كنيد.
اگر اين روشهاي ساده و عملي مشكل گوارشي شما را حل نكرد، ميبايست با يك دكتر متخصص گوارش يا تغذيه در اين رابطه مشورت كنيد و كمك بگيريد. متخصص تغذيه ميتواند به شما كمك كند بفهميد پروبيوتيكها و ساير كمكهاي گوارشي ديگر ميتواند برايتان فايده داشته باشد يا خير. همچنين تشخيص ميدهد كه آيا يك مشكل جسمي ديگر موجب اين ضعف گوارش شده است يا خير.
*1. به جاي خوردن موادغذايي خام يا سرد، سعي كنيد از غذاهاي پخته استفاده كنيد.
همانطور كه پزشكي سنتي شرق ميگويد، غذاها بايد در "آتش" گوارش "سوخته" شوند. غذاهاي سرد يا خام بايد بيشتر از غذاهاي پخته و گرم، گرم شوند. افراديكه گوارش ضعيفي دارند بهتر است از غذاها و نوشيدنيهايي سرد يا نپخته استفاده نكنند. اين يعني سبزيجات و ميوههاي پخته براي آنها بسيار بهتر از انواع خام آن است. همچنين بهتر است آتش گوارش خود را با خوردن نوشيدنيهاي سرد و آبيخ خاموش نكنند.
*2. غذاهايتان را خوب بجويد و با سرعت متوسط بخوريد.
در ايدآلترين شرايط هر لقمهاي را كه در دهانتان ميگذاريد بايد 30مرتبه بجويد، غذا را به ريزترين قطعات تقسيم كرده و بگذاريد آنزيمهاي بزاقي كارشان را براي هضم غذا شروع كنند. پيشنهاد ما اين است كه بعد از خوردن هر قاشق غذا، قاشق و چنگال را زمين بگذاريد تا قبل از اينكه قاشق بعدي را در دهانتان بگذاريد، فرصت كافي براي جويدن داشته باشيد.
*3. غذايتان را در محيطي آرام و راحت صرف كنيد.
اگر يك آزمايش مقايسهاي كوچك انجام دهيد، متوجه خواهيد شد كه وقتي در يك محيط آرام و راحت غذا ميخوريد، احساس بهتري پيدا كرده و گوارشتان نيز نرمتر عمل ميكند. از تماشاي تلويزيون، كتاب خواندن، كار كردن يا بحثكردن با ديگران موقع غذا خوردن پرهيز كنيد. متوجه تفاوت آن خواهيد شد.
*4. غذاهاي ساده بخوريد.
مخلوط كردن موادغذايي مختلف، سيستم گوارش بدن را سمي ميكند. غذاهاي ساده كه از دو تا سه مادهغذايي مختلف درست شده باشد را امتحان كنيد.
*5. بين غذاها ميوه بخوريد نه همراه آن، و البته ميوههاي پخته بهتر هستند.
ميوه خام آتش گوارش ما را خاموش ميكند، مخصوصاً در طول فصل زمستان كه سردمان هم هست، به همين دليل آنهايي كه دستگاه گوارش ضعيفي دارند، با خوردن ميوه خام همراه با غذا دچار نفخ و گاز معده ميشوند. ميوه پخته ميتواند دسري مناسب باشد و از ميوه خام هم ميتوانيد در ميانوعدهها استفاده كنيد.
*6.آب داغ و چايهاي گياهي داغ بنوشيد، مخصوصاً آنهايي كه به تقويت گوارش كمك ميكنند.
آب داغ راهي فوقالعاده براي سمزدايي از بدن و تقويت گوارش است. انداختن چند برش ريشه زنجبيل در آب جوش، يك چاي زنجبيلي عالي درست ميكند كه گوارش را بسيار تقويت ميكند. وجود زنجبيل در غذاها هم همين تاثير را دارد. ساير گياهاني كه سيستم گوارش بدن را تقويت ميكند و براي چايهاي گياهي نير عالي هستند عبارتند از: بابونه، نعناع كوهي و دارچين.
*7. غذاهاي پخته تازه ميل كنيد.
غذاهاي تازه پخته شده مغذيترين غذاها هستند و بسيار بهتر است كه يك غذاي ساده پخته شده را مصرف كنيد تا غذاي پيچيدهاي كه از باقيماندههاي غذاهاي قبل تشكيل شده باشد.
*8. از پرخوري خودداري كنيد.
مصرف زياد غذا فشار بسيار زيادي به دستگاه گوارش وارد ميكند. پزشكي قديم مصرف مقداري از غذا را در هر وعده غذايي توصيه ميكند كه به اندازه دو مشتتان باشد. سعي كنيد وقتي هنوز كمي گرسنه هستيد، از سر ميز غذا بلند شويد.
*9. چند دقيقه بعد از صرف غذا، آرام و ريلكس بنشينيد.
گوارش و هضم غذا فرايندي بسيار جالب است - استيك را به خون و سلولهاي بافتي تبديل ميكند. استراحت كردن براي چند دقيقه بعد از خوردن شروعي عالي براي اين فرايند بسيار پيچيده خواهد بود و به منابع بدنتان فرصت ميدهد به طور كامل روي موتور هضم و گوارش تمركز كند.
*10. اگر همه اين روشها با شكست مواجه شد، به دنبال كمك متخصص باشيد تا منبع مشكلتان را پيدا كنيد.
اگر اين روشهاي ساده و عملي مشكل گوارشي شما را حل نكرد، ميبايست با يك دكتر متخصص گوارش يا تغذيه در اين رابطه مشورت كنيد و كمك بگيريد. متخصص تغذيه ميتواند به شما كمك كند بفهميد پروبيوتيكها و ساير كمكهاي گوارشي ديگر ميتواند برايتان فايده داشته باشد يا خير. همچنين تشخيص ميدهد كه آيا يك مشكل جسمي ديگر موجب اين ضعف گوارش شده است يا خير.