شرق: نقدینگی پنج برابر شد چاره کار در رونق تولید است


شرق: نقدینگی پنج برابر شد چاره کار در رونق تولید است   12 خرداد-99
مگر با حلوا حلوا گفتن دهان شیرین می شود که با شعار پوچ تبلیغاتی بی پایه وبی اساس رونق تولید اقتصادی حاصل گردد؟ چون این شعار غیر معقول آبکی – تبلیغاتی خامنه ای رمال و غارتگر و قاتل ملت ایران ادامه  تز اقتصاد خری رهبرش خمینی شیاد است ودوتایی عامل اصلی بحران وورشکستگی اقتصاد ویران ونابود شده کشورند.
روزنامه شرق می‌گوید دولت روحانی رکورددار رشد نقدینگی است و این شبح سرگردان بر فراز بازارهای کشور جولان می‌دهد.
این روزنامه حامی دولت نوشت: دولت دوازدهم همچنان رکورددار رشد نقدینگی است و با وجود برخی وعده‌ها، خبری از مهار تبعات این متغیر نیست و سیاستگذار پولی روانه کردن نقدینگی به سمت بورس را حلال مسئله معرفی کرده است. از ابتدای دولت دوازدهم تاکنون، حدود هزار و 687 هزار میلیارد تومان بر میزان نقدینگی افزوده شده است. آن‌طور که کارشناسان عنوان می‌کنند، رقم فعلی نقدینگی وقتی با تولید ضعیف و رشد منفی اقتصادی همراه باشد، بی‌شک باید منتظر تشدید فشارهای تورمی باشیم. از سوی دیگر، به تازگی وضعیت بازار ارز، سکه، بورس و مستغلات با مکیدن نقدینگی سرگردان آشفته شده و به نظر می‌رسد اگر چه دولت سعی  داشته با استفاده از ابزاری مثل بورس، نقدینگی را کنترل کند، اما دود همین ابزار کنترل هم به زودی در چشم سهامداران خواهد رفت.
علی دینی‌ترکمانی، کارشناس اقتصادی، در این باره می‌گوید: وقتی نرخ سود بانکی در حد پنج درصد کاهش می‌یابد تا انگیزه برای سرمایه‌گذاری یا با نگاه آینده‌نگر ایجاد جذابیت برای بازار اوراق قرضه و بدهی دولتی ایجاد شود،‌ بازار سهام تاثیر می‌گیرد. بین بازار سهام و بازار اوراق قرضه، رابطه مثبتی هست؛ گرم شدن تنور اولی،‌ موجب گرم شدن تنور دومی نیز می‌شود. ولی نکته مهم این است که چنین گرم شدن سوزانی، پس‌لرزه مهمی هم خواهد داشت. وقتی میانگین سالانه عملکرد بخش واقعی اقتصاد در دهه 1390 منفی است، این رشد بازار سهام در جایی همراه با سقوط خواهد بود. منطق اقتصادی چنین می‌گوید. اگر این نرخ بازده‌های بالای 200 درصدی بازار بورس امری طبیعی باشد، باید انتظار افزایش نرخ دلار، طلا و ملک را هم تا حدودی به همین صورت داشت. اگر منطقی نیست،‌ باید انتظار سقوط بازار سهام را داشت. این رشد بازار سهام در عین حال یادآور کلام کینز است که آن را به نوعی قماربازی تشبیه کرده بود.
براساس آمارهای رسمی، حجم نقدینگی کشور در سال 1393 معادل 782/384 هزار میلیارد تومان بوده؛ این رقم مطابق با گزارش رسمی منتشر شده از سوی بانک مرکزی، تا آذر سال 98 به حدود دو هزار و 262 هزار میلیارد تومان و در پایان این سال، آن‌طور که رئیس اتاق بازرگانی تهران اظهار کرده، تا دو هزار و 479 هزار میلیارد تومان رسیده است. همچنین این متغیر از اسفند 97 تا اسفند 98 رشدی 31/3 درصدی داشته است. دینی‌ترکمانی در پاسخ به این سوال که در حال حاضر آشفتگی بازارهایی مثل سکه، دلار و بورس تا چه اندازه از نقدینگی نشئت گرفته است، می‌گوید: این آشفتگی ناشی از همان تولید ضعیف است. اگر بخش واقعی اقتصاد،‌ یعنی جایی که سرمایه‌گذاری‌ها صورت می‌گیرد و کالاها و خدمات تولید می‌شود، کیفیت قوی داشته باشد، نقدینگی در این بخش جذب می‌شود و سر از بازارهای سهام، ‌ارز، طلا و مستغلات درنمی‌آورد. درباره آمار روزنامه شرق اصلاح این مورد ضروری است که میزان نقدینگی در سال 92 (آغاز به کار دولت روحانی) حدود 470 هزار میلیارد تومان بوده و نقدینگی بالغ بر 2 هزار میلیارد تومان افزایش یافته است.