روزهای سیاه کرونایی در کمین مازندران7-مرداد-1401
به گزارش «تابناک» به نقل از ایرنا، این روزها جملاتی مانند «تزریق واکسن کرونا موجب بروز بیماری نادر میشود»، «کرونا دیگر کشندگی سابق را ندارد» «شرکتهای داروساز با تولید واکسن تنها درصدد پُر کردن جیبهای خود هستند» و هشدارهای بی پشتوانه علمی دیگر در مازندران کم شنیده نمی شود و اقلیت واکسن گریزان نه تنها خودشان تن به ایمن سازی بدنشان نمی دهند بلکه با چنین اظهار نظرهایی تلاش می کنند تا بقیه را نیز منصرف کنند؛ تلاشی که نشان میدهد تا حدود زیادی حرکت واکسیناسیون عمومی را کُند کرده است .
طبق برنامه ریزی دانشگاه های علوم پزشکی مازندران و بابل، قرار بود در ابتدای مرداد سال جاری میزان تزریق دُز سوم واکسن کرونا در استان به ۹۰ درصد جامعه هدف ۱۸ سال به بالا ۲ میلیون و ۵۵۰ هزار نفری برسد و جشن پایان کرونا نواخته شود، ولی نه تنها تا امروز که به هفتم مردادماه رسیدیم، این مهم محقق نشده است، بلکه روز به روز جمعیت مراکز تجمیعی استان برای تزریق واکسن رو به کاهش میرود.
از مجموع افراد واجد شرایط در استان مازندران تاکنون ۹۸ درصد دُز اول و ۹۱ درصد هم دُز دوم واکسن کرونا را دریافت کردهاند و تزریق دٌز سوم این واکسن هم ۶۳ درصد است که با توجه به فاصله زمانی بیش از ۶ ماه از تزریق دٌز اول و سوم این رقم برای رسیدن به شرایط مهار کرونا چندان قابل اتکا نیست و برای دست یافتن به ایمنی جمعی علیه کرونا، آمار دُز سوم این واکسن در استان باید به حدود ۹۰ درصد برسد.
نکته قابل تامل در مازندران آن است که ۳۸ درصد افرادی که تا پایان فروردین امسال نسبت به دریافت دُز دوم واکسن کرونا خود اقدام کردند، برای تزریق دُز سوم بیتفاوت هستند و برای مراجعه به مراکز تجمیعی اقدام نمیکنند. از سوی دیگر نکته قابل تاملتر آن است که در ابتدای موج ششم کرونا در مازندران در اوایل بهمن ماه سال جاری روزانه حدود ۸۰ هزار دُز واکسن کرونا در مازندران تزریق میشد که این رقم در روز پنجشنبه ششم مرداد ماه به ۱۰ هزار دُز کاهش یافت.
کارشناسان هشدار میدهند که کاهش ورودی افراد واجد شرایط برای دریافت واکسن در مازندران، بُغضی است که با نقطه اوج رسیدن شیوع کرونا در اواسط ماه جاری خواهد شکست و فریاد و اشک های کادر درمان به واسطه افزایش بستری و مرگ و میر ناشی از ابتلا به کرونا را همراه خواهد داشت.
همچنین بیتوجهی ۸۰ درصد از مردم مازندران نسبت به رعایت دستورالعملهای بهداشتی مانند استفاده از ماسک در معابر و اماکن عمومی و رعایت فاصله گذاری اجتماعی باعث شده تا این استان مستعد اوج گیری افسارگسیخته موج هفتم کرونا در اواسط ماه جاری باشد.
واکسن کرونا عوارض بیماری ندارد
اما نکته جالب ماجرا اینجاست که اگر چه افرادی که نسبت به دریافت واکسن کرونا اقدام نمیکنند تا به حال هیچکدام نتوانستهاند دلیل محکم و قانعکنندهای برای ادعاهای غیرکارشناسی خود بیاورند، ولی با همین اظهارات فاقد سندشان سبب شده اند تا فرصت طلایی رسیدن به نقطه ایمنی جمعی علیه کرونا در مازندران از دست برود.
یکی از شهروندان مازندرانی که تاکنون نسبت به دریافت واکسن کرونا اقدام نکرده، در گفت و گو با ایرنا گفت: دریافت واکسن کرونا براساس تحقیقاتی که انجام دادهام اختیاری است و چون قانون نشده اعتقادی به دریافت واکسن کرونا ندارم.
وی افزود: کارشناسان در شبکههای اجتماعی و ماهوارهای تاکید دارند که دریافت واکسن کرونا عوارض دارد و باعث ایجاد بیماریهای خاص می شود و اکنون که شرایط رنگ بندی کرونا در استان مساعد است چرا باید با دریافت واکسن کرونا پول اضافی از جیب دولت به جیب شرکتهای داروساز برود؟
رئیس دانشگاه علوم پزشکی مازندران در گفت و گو با ایرنا در پاسخ به اظهارات این شهروند ساروی، گفت: تزریق واکسن کرونا، طبق مصوبه ۲۵ اردیبهشت سال ۱۴۰۰ ستاد ملی مدیریت مقابله با کرونا در کشور قانون شده و هماستانیهای عزیزمان موظف به دریافت واکسن کرونا هستند و در آینده با کنترل هوشمند، ارایه بسیاری از خدمات در جامعه تنها به افرادی که نسبت به دریافت واکسن کرونا اقدام کنند، امکانپذیر خواهد بود.
دکتر فرهاد غلامی افزود : به هیچ عنوان واکسن کرونا عوارض بیماری برای فرد تزریق کننده ندارد و مردم به شایعاتی که برخی شبکههای ماهوارهای یا فعالان مجازی معاند بیان میکنند، توجه نکنند.
وی تصریح کرد: مهمترین راه برای عبور از شیوع کرونا ویروس ایجاد ایمنی جمعی در کشور با تزریق واکسن است و باید در کنار استفاده از ماسک و فاصله گذاری اجتماعی مردم طبق قانون نسبت به دریافت حداکثر سه دُز واکسن کرونا اقدام کنند.
غلامی ادامه داد : اکنون وضعیت با ثبات کرونایی در مازندران رنگ باخته و در جامعه روند شیوع کرونا به دلیل بی توجهی ۸۰ درصد از مردم استان به دستورالعملهای بهداشتی نگران کننده است و مردم گول رنگ بندیهای آبی و زرد برخی شهرستان ها برای واکسن نزدن را نخورند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی مازندران اضافه کرد: بررسیهای کارشناسی نشان میدهد که بهترین زمان برای رسیدن به نقطه ایمنی جمعی در کشور، قبل از شروع پیک هفتم است. اگر ما بتوانیم جمعیت هدف را به طور کامل واکسینه کنیم، نگرانی زیادی از بابت شروع پیک جدید کرونا نخواهیم داشت.
وی گفت: بیتوجهی افزون بر ۳۸ درصد از جامعه هدف در مازندران که تاکنون نسبت به دریافت دُز سوم واکسن کرونا اقدام نکردند، جدی و نگران کننده است و ادامه این روند و با پایان اثربخشی دُز دوم، شاهد کاهش ایمنی بدن انسان در برابر کرونا و به تبع آن افزایش ابتلاها به این ویروس کُشنده در استان در آینده نزدیک خواهیم بود.
پایان اثربخشی دٌزهای اول و دوم واکسن
اگرچه مراجعه نکردن حدود ۱۵ درصد جمعیت واجدان شرایط مازندران برای دریافت دٌز نخست واکسن کرونا به اندازه کافی نگران کننده است چون بیش از۳۵۰ هزار نفر جمعیت ۱۲ سال به بالا را شامل می شود، ولی آنچه که تهدید اصلی به حساب می آید، مراجعه نکردن بخشی از دریافت کنندگان دٌز اول واکسن برای دٌز دوم است.
این عده اگر چه واکسن گریز محسوب نمی شوند، ولی تحت تاثیر تبلیغات واکسن گریزها قرار گرفته و معتقدند با دریافت دٌزهای اول و دوم واکسن، ایمنی لازم در بدنشان ایجاد شده و نیازی ندارند که با دریافت دٌز سوم، خودشان را در معرض بیشتر آنچه که تهدید عواقب واکسن می نامند، قرار دهند.
یکی از شهروندان آملی در گفت و گو با ایرنا گفت: سواد درست و حسابی ندارم، اما پسر بزرگم می گوید که زدن دُز سوم واکسن کرونا برای من که ۷۸ سال سن دارم، خطر دارد و اگر در خانه بمانم و در امکان عمومی نروم اتفاقی برایم نمیافتد و به کرونا مبتلا نمی شوم اما مگر می شود که به نانوایی و فروشگاه مواد غذایی نروم؟
وی اضافه کرد: تاکنون پنج مرتبه پزشک مرکز بهداشت برای تزریق دُز سوم واکسن کرونا با من تماس گرفت، اما فرزندم مانع می شود و می گوید که خوبی و سلامتی مرا می خواهد و کارشناسان بهداشتی در فضای مجازی که در خارج از کشور هستند میگویند که اگر دُز تکمیلی واکسن را تزریق کنیم به بیماری های مانند فشار خون مبتلا می شویم.
تقریبا بخش زیادی از افرادی که تاکنون از دریافت دٌز سوم واکسن کرونا در مازندران امتناع کرده اند، چنین استدلالی دارند در حالی که یک متخصص ایمونولوژی در مصاحبه با ایرنا در پاسخ به نگرانی های این دسته از شهروندان گفت : به هیچ عنوان تزریق دُز سوم واکسن کرونا عوارضی مانند بیماری فشار خون و دیگر بیماری های زمینه ای و خاص ندارد و افرادی که در قالب طرح های کارشناسی، باورهای غلط را در فضای مجازی به خورد مردم می دهند، درصدد پاشیدن بذر ناامیدی درجامعه و کاهش آمار تزریق واکسن هستند تا کشور را به مسیر افزایش ابتلا به کرونا سوق دهند.
دکتر میلاد بهاری اضافه کرد : تزریق دُز سوم واکسن کرونا دارای عوارض جزئی و کوتاه مدت مانند سر درد، اسهال به مدت یک تا سه روز است و بعد از مدتی این عوارض به پایان می رسد و فرایند ایمنی سازی بدن انسان با تزریق واکسن کرونا آغاز می شود اما تزریق دُز سوم این واکسن حتی این عوارض ها دُزهای اول و دوم را هم ندارد.
وی خاطر نشان کرد: فرایند تولید و تزریق انواع واکسن که مورد تایید وزارت بهداشت جمهوری اسلامی ایران است کارشناسی بوده و در قالب های مختلف مورد آزمایش های بالینی قرار گرفته و مردم به هیچ عنوان فریب دیدگاه های غیرکارشناسی اشخاصی که بذر واکسن نزدن را در جامعه می پاشند، نخورند.
به گزارش خبرنگار ایرنا، براساس آمار دانشگاه های علوم پزشکی مازندران و بابل در زمان حاضر تعداد بستریهای کرونایی در بیمارستانهای استان ۵۵۰ نفر است که از این تعداد ۵۰ نفر در بخش مراقبت های ویژه و ۱۵ نفر هم زیر دستگاه تنفس بیمارستان ها مراحل درمان خود راسپری میکنند.