مذاكرات در ايستگاه آخر چه كسي پياده مي شود، ايران يا آمريكا؟

اوین نامه ی کیهان 6 تیر-94
مذاكرات در ايستگاه آخر چه كسي پياده مي شود، ايران يا آمريكا؟
4
روز تا پايان ضرب الاجل
سربازجوی  کتمان کننده ی حقایق خوب می داند که اکنون شرایط  تبلیغات شعاری عوامفریبانه نه دوران احمدی نژاد است و نه زمان  سفرهای ماراتونی استانی وی است تا که در دفاع از اهداف نظامی هسته ای شعارانرژی هسته ای حق مسلم ماست سر داده شود و به نمایندگی ازملت ایران ادعا شود که مصوبات شورای امنیت ملی سازمان ملل ورق پاره های بی ارزش هستند که کاربردی ندارند .تا بتوان سیاست وقت کشی برای دستیابی به سلاح هسته ای پاسداران  امکان پذیر شود .چون تق احمدی نژاد مدعی پاک ترین دولت تاریخ وعدالت محور نه در آمده است که دوتامهره های کلیدی دولت سابق وی در زندان و بازداشت بسر می برند وبرای وی نیز پرونده گشوده شده که درحال بررسی است .از طرف دیگر اوضاع اقتصادی کنونی بحرانی شده است.  طوریکه نه خامنه ای دیگر نمی تواند دردفاع ازبرنامه ی هسته ای مدعی شود تحریم ها ربطی به گرانی وتورم و فقر وبیکاری ندارد . خلاصه سیاست وقت کشی دیگر جواب نداردو راه دور زدن برای عبور ازبحران هسته ای نه مثل سابق  امکان پذیرنیست که بسیار پرهزینه است . بنابراین ایستگاه آخرهمچون دوران احمدی نژاد نیست که می گفت قطار بی دنده وترمز ودنده عقب کنده شده هسته ای خیال توقف ندارد .چون باشتاب می رودتا بهباشگاه هسته ای 8 کشور جهان برسد وجایگاه نهم برای خودش باز کند، بلکه ایستگاه  تسلیم یابیرون پرتاب شدن است . درغیراینصورت سقوط توی دره است. حتی اگر مذاکره چندروز هم تمدید شود راه گریز فراری وجودندارد .
ضرب الاجل هسته اي 10 تيرماه پايان مي يابد و اکنون مهم ترين سوال اين است؛ آيا توافق صورت مي پذيرد يا مذاکرات به شکست مي انجامد و يا سناريوي ديگري رقم مي خورد؟
    سرويس سياسي- با توجه به تاريخ ضرب الاجل هسته اي(30 ژوئن برابر با 10 تيرماه) مذاکرات ايران و 1+5 به روزهاي پاياني خود نزديک مي شود. شواهد موجود حکايت از آن دارد که 3 سناريو براي نتيجه مذاکرات هسته اي وجود دارد و آن عبارت است از: توافق، شکست مذاکرات و يا تمديد.

    حصول توافق هسته اي پيش از پايان ضرب الاجل، يکي از اين سناريوهاست. رهبر معظم انقلاب در دوم تيرماه سالجاري در ديدار مسئولان نظام فرمودند: « ما دنبال توافقيم. اگر کسي بگويد که در مسئولين جمهوري اسلامي کسي هست که توافق را نميخواهد، خلاف گفته است... ما دنبال توافق خوب هستيم». 

    با توجه به فرمايشات رهبر معظم انقلاب مي توان توافق خوب هسته اي را از نظر جمهوري اسلامي ايران توافقي دانست که:

    - براساس يک مذاکره منطقي، معقول، خارج از سايه شوم تحريم و تهديد، مطابق با همه هنجارها و مقررات پذيرفته شده در سطح بين المللي و بدون تبعيض صورت گرفته باشد.

    - از تمام دستاوردهاي هسته اي جمهوري اسلامي ايران اعم از غني سازي صنعتي و تحقيق و توسعه صيانت کند.

    - عزت ملت ايران را به بارزترين وجه حفظ کند.

    - به هيچ وجه اجازه بازرسي از مراکز نظامي و بازجويي از دانشمندان هسته اي کشورمان را به طرف مقابل ندهد.

    - همه تحريم ها اعم از هسته اي و غيرهسته اي به صورت يکجا برچيده شود.

    - از منوط شدن لغو تحريم ها به اجراي تعهدات ايران جلوگيري شود.

    - با موکول کردن هر اقدامي به گزارش آژانس پرهيز شود.

    - محدوديت هاي بلندمدت پذيرفته نشود.

    از سوي ديگر دولت آمريکا شديدا به توافق نياز دارد. توافق خوب از منظر آمريکا شامل بازرسي هاي سرزده و گسترده و دست نخورده ماندن زيرساخت تحريم ها با هدف غايي ريشه کن کردن صنعت هسته اي ايران است؛ همان چيزي که مدت ها پيش باراک اوباما در موسسه سابان اعلام کرد و گفت کاخ سفيد در نهايت به دنبال بي مصرف کردن (dismantle) برنامه هسته اي ايران است. در بعد سياسي نيز هدف اصلي آمريکا از توافق، اعلام پيروزي بر انقلاب اسلامي است؛ پيروزي بر ملّتي که داعيه استقلال دارد و ميتواند الگوي کشورهاي ديگر باشد.

    شکست مذاکرات نيز ديگر سناريو پيش رو مي باشد. بسياري از کارشناسان مسائل بين ا لملل، شکست احتمالي مذاکرات را حاصل زياده خواهي آمريکا عنوان کرده اند. هرچند مقامات آمريکايي به دنبال آن هستند که شکست احتمالي مذاکرات را به گردن ايران بيندازند.

    يکي از دلايل شکست مذاکرات، بدعهدي طرف آمريکايي و اصرار بر پابرجاماندن ساختار تحريم ها مي باشد. نشنال اينترست در گزارشي در اين مورد مي نويسد: «پيدا کردن فرمولي درست براي کاهش تحريم ها احتمالاً چالش انگيزترين مسئله در وين خواهد بود.

    اگر واشنگتن کاهش تحريم هايي را پيشنهاد کند که براي تهران ارزش عملي نداشته باشد، اين اقدام به همان نسبت ارزش عملي پايبندي به مذاکرات را براي تصميم گيران ايراني کاهش خواهد داد.

    ايران در توافقنامه موقت هسته اي، بيش از آنکه امتياز دريافت کند، امتياز داده است، و هم اکنون به دنبال کسب سود آن سرمايه گذاري است.

    «گروه 1+5 معتقد است که بايد براي تضمين پايبندي ايران به تعهدات خود در توافقنامه نهايي احتمالي، ساختار تحريم ها را حفظ کند

    مجله آمريکايي فارين پاليسي نيز در گزارشي نحوه تشکيل کميته اي جديد براساس فصل 7 منشور ملل متحد و بازگشت تحريم هاي ايران بدون نياز به راي گيري در شوراي امنيت سازمان ملل را آشکار کرد.

    پس از اعمال 4 تحريم شوراي امنيت براساس فصل 7 منشور ملل متحد و اصرار غربي ها بر حل شدن احتمالي موضوع تحريم ها براساس همين بند، حالادليل اين پيش بيني و اصرار مشخص شد.

    مجله آمريکايي «فارين پاليسي» گزارشي منتشر کرد و براساس اطلاعات منابع آگاه به پرونده هسته اي ايران و حقوق بين الملل تصريح کرد که آمريکا براساس اين فصل خواهد توانست، حق وتوي روسيه و چين را براي بازگشت فوري تحريم ها دور بزند.

    بر اساس مفاد فصل 7 منشور ملل متحد، کميسيوني متشکل از اعضاي شوراي امنيت تشکيل مي شود و هر يک از اعضاي اين کميسيون خواهند توانست درخواست بررسي موارد مشکوک به تخلف ايران از مفاد توافق هسته اي را مطرح نمايند.

    پس از اين درخواست، اعضاء مي توانند يا از ايران توضيح بخواهند و يا به سرعت تحريمي که براي انجام نشدن آن تخلف لغو شده بوده، مجدداً به جريان بياندازند.

    بر اساس فصل 7 منشور ملل متحد، براي انجام اين کار نياز به راي همه اعضاء نيست و اين يعني، چين و روسيه ديگر در اين کميسيون حق وتو ندارند.

    با توجه به 3 راي آمريکا، فرانسه و انگليس در مقابل 2 راي روسيه و چين، بازگشت تحريم ها از مسير اين کميسيون، بسيار ساده بنظر مي رسد.

    در همين حال، «ميشل سايسن» معاون نماينده آمريکا در سازمان ملل گفت: تحريم ها عليه ايران به قوت خود باقي است.

    سومين و در حقيقت محتمل ترين سناريو درخصوص نتيجه مذاکرات نيز، تمديد مذاکرات هسته اي است. مي توان گفت که تيم هاي مذاکره کننده بدليل موارد اختلافي موجود در ميز مذاکرات تمايل دارند تا فرصت بيشتري پيش رو داشته باشند، بلکه بتوان به اختلافات پايان داد. اميدي که چندان واقع بينانه به نظر نمي رسد چرا که اساساً چالش هسته اي ميان ايران و غرب ماهيتي غيرفني داشته و نمي توان با توافقي برد-برد به اين چالش پايان داد. 

    به نظر مي رسد حسن نيت و گام هاي اعتمادساز و شايد فراتر از معاهده NPT تيم مذاکره کننده ايراني در مذاکرات هسته اي ايران که نشانه هاي آن را مي توان در چارچوب گزارش هاي آژانس و اظهارات مقامات غربي ديد، امري بديهي و روشن براي افکار عمومي باشد، ولي آنچه هنوز معضل اصلي و بي پايان مذاکرات است، زياده خواهي غرب و بهانه تراشي آنان براي مقابله با جمهوري اسلامي ايران است که به نظر نمي رسد بتوان پاياني را براي آن متصور شد.

     
ايراني ها زياده خواهي را نمي پذيرند
    «محمد جواد ظريف» وزير خارجه ايران در حساب توئيتري خود نوشت: همانطور که رهبر انقلاب تاکيد کردند ايراني ها به دنبال يک توافق موقر هستند و زياده خواهي را برنمي تابند.

    ظريف افزود: براي توافقي بادوام و منصفانه به وين مي رويم.

     بازرسي هاي سرزده از ايران محور توافق هسته اي «جاش ارنست» سخنگوي کاخ سفيد در کنفرانس خبري با اشاره به مذاکرات هسته اي ايران و 1+5 گفت: اوباما توافقي را که نسبت به چارچوب مورد توافق در لوزان نقصان داشته باشد، امضاء نخواهد کرد.

    ارنست افزود: محور توافق هسته اي، بازرسي هاي سرزده از ايران خواهد بود.

    وي در ادامه گفت: تمرکز ما بر روي اعمال است و نه بر روي اظهارات مقامات ايراني.

    سخنگوي کاخ سفيد تصريح کرد: اعمال ايراني ها يعني مواضع مذاکره کنندگان اين کشور و توافقاتي که در لوزان ميان آنها و 1+5 منعقد شده است.

    ارنست در مواجهه با سوالات متعدد خبرنگاران در خصوص روند مذاکرات گفت: «نمي توانم جزئيات زيادي از مذاکرات به شما ارائه دهم... ولي مذاکرات سختي در جريان است و همه طرفين با حسن نيت براي تکميل روند مذاکرات در مدت زمان تعيين شده، تلاش مي کنند.

    در همين حال، خبرگزاري سي ان ان به نقل از يک مقام ارشد آمريکايي ناشناس نوشت: توافق هسته اي احتمالي ايران و گروه موسوم به 1+5 به همراه الحاقيات فني آن رونمايي شده و به عموم عرضه مي شود، اما سندي نخواهد بود که امضا شود.

      
طرح تمديد 10 ساله تحريم هاي ايران در کنگره
    پايگاه «واشنگتن فري بيکن» نزديک به جمهوري خواهان آمريکا به نقل از منابع آگاه گزارش داد که «مارک کرک» و «رابرت منندز» به ترتيب سناتورهاي جمهوري خواه و دموکرات آمريکايي طرح تمديد 10 ساله قانون تحريم هاي ضدايراني را به کنگره ارائه کرده اند.

    اين اقدام در حالي صورت مي گيرد که مذاکرات هسته اي ايران و گروه موسوم به 1+5 در شهر وين اتريش در جريان است.

    در همين حال، «اد رويس» رئيس کميته روابط خارجي سنا گفت: بعيد است طرفين مذاکره کننده ايران و 1+5 به توافقي پايدار و بامعنا برسند که کنگره آن را قبول کند.

    رويس در ادامه گفت: عدم بازرسي از تاسيسات نظامي، مخالفت با توقف بلندمدت فعاليت هسته اي و تاکيد بر لغو فوري تحريم ها از موانع توافق است.

        
ظريف راهي وين شد
    به گزارش فارس، ديروز(جمعه) و در دهمين روز رايزني هاي هسته اي در وين در راستاي نگارش پيش نويس برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) نشست هاي معاونان و کارشناسان در هتل پله کوبورگ شهر وين برگزار شد.

    اين رايزني ها از روز چهارشنبه 27 خرداد ماه در سطح معاونان بين سيد عباس عراقچي و مجيد تخت روانچي و هلگا اشميت معاونان وزير خارجه ايران و معاون مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا برگزار شد و يک روز بعد (پنجشنبه 28 خرداد ماه) وندي شرمن نيز به مذاکرات پيوست. معاونان ظريف روز دوشنبه اول تير ماه نيز به منظور همراهي با ظريف براي ديدار با موگريني و وزراي خارجه سه کشور اروپايي عضو 1+5 به لوکزامبورگ رفتند و روز سه شنبه بازگشتند و از آن روز تاکنون رايزني ها در دو سطح معاونان و کارشناسان ادامه دارد.

    محمدجواد ظريف وزير خارجه ايران، بامداد امروز (شنبه) به منظور شرکت در اين دور از رايزني ها و گفت وگو با همتايان خود در آستانه نزديک شدن به پايان تمديد هفت ماهه توافقنامه ژنو راهي وين شد.

    يک منبع ديپلماتيک به رويترز خبر داده است که لوران فابيوس، وزير خارجه فرانسه که احتمالادر اين دور از مذاکرات نيز همان نقش منفي هميشگي را برعهده دارد، امروز(شنبه) عازم وين مي شود تا در قالب شش کشور موسوم به 1+5 در مذاکرات هسته اي با ايران مشارکت کند.

    جان کري، وزير امور خارجه آمريکا نيز ديروز(جمعه) وارد وين شد تا دور آخر مذاکرات پيش از ضرب الاجل 30 ژوئن را از دست ندهد.

         
عراقچي: مشکلات عمده اي وجود دارد
    «سرگئي ريابکوف» معاون وزير خارجه روسيه اعلام کرد که 90 درصد از متن توافق هسته اي ميان ايران و 1+5 نوشته و تکميل شده است.

    بر اساس گزارش ايتارتاس، ريابکوف که کشورش يکي از اعضاي حاضر در مذاکرات است، گفت: فکر مي کنم حدوداً 90 درصد از متن کامل شده ... ولي اين مربوط به ميزان محتواي نگاشته شده است و نه اهميت آن.

    عباس عراقچي معاون وزير خارجه در گفت وگو با خبرگزاري صدا و سيما در وين گفت: نگارش، کار سختي است، بخصوص در اين قسمت هاي آخر، بعضي مشکلات عمده اي وجود دارد که هنوز مانع کار است ولي در جزئيات و در بعضي از موارد عمومي پيشرفت هاي خوبي انجام شده است. پيشرفت در متن اصلي بيشتر از ضمائم است.

    عراقچي در واکنش به اظهارات ريابکوف گفت: ضمائم چون درگير جزئيات بسيار زيادي است، يک مقدار مشکل تر است. نمي شود درصد خاصي اسم برد. بعضي از موضوعات هنوز مانده است و از نظر کيفي اهميت بيشتري دارد و برخي از موضوعات هست که حل شده و اهميتش کمتر است.

    وي افزود: بحث تمديد الان در دستور کار ما وجود ندارد.

     ادعاي رويترز درباره تماس تلفني کري و ظريف

    چند روز مانده به ضرب الاجل هسته اي، خبرگزاري انگليسي رويترز در خبري اختصاصي مدعي تماس تلفني «جان کري» با همتاي ايراني خود يعني «محمد جواد ظريف» و بحث در خصوص گذشته نظامي برنامه هسته اي ايران شد.

    براساس اين گزارش، يک ديپلمات ايراني به شرط فاش نشدن نامش با رويترز صحبت کرده و گفته که کري دو مرتبه با ظريف تماس گرفت و در طي آن موضع پيشين خود (در خصوص PMD) را اصلاح کرد و گفت که سخنان وي درست فهميده نشده و فعاليت هاي گذشته ايران هنوز براي آمريکا مهم است و بايد در خصوص آن شفاف سازي شود.