پیشروی کرونای انگلیسی در اصفهان و لزوم نظارتها و رعایتهای بهداشتی 11-اسفند-99
اصفهان- ایرنا- شناسایی شماری از مبتلایان ویروس کرونای انگلیسی در اصفهان زنگ خطر موج جدید بیماری کووید ۱۹ را به صدا در آورد که به تاکید کارشناسان برای جلوگیری از این ویروس دهشتناک باید ترددها کنترل و شیوهنامه های بهداشتی دقیق رعایت و امورات مربوط در همه بخشها نظارت بیشتری شود.
به گزارش ایرنا، پنجم اسفند جاری و در یک سالگی همه گیری بیماری کووید ۱۹ در اصفهان، دانشگاه علوم پزشکی از شناسایی نخستین موارد کرونای جهش یافته انگلیسی در این استان خبر داد و صدای زنگ خطر موج جدید کرونا به صدا در آمد.
ویروس جهش یافته کرونا، معروف به کرونای انگلیسی، از قدرت سرایتپذیری بیشتری برخوردار است یعنی تا حدود ۷۰ درصد بیشتر از کرونای قبلی قابلیت انتقال و مبتلا کردن افراد جامعه را دارد.
نخستین موارد شناسایی شده کرونای انگلیسی در استان اصفهان که آزمایش اولیه آنها مثبت بود، یک کودک ۹ ساله و یک پیرمرد ۷۶ ساله بودند که بررسی ها نشان داد آنها در مکانهایی که همراه با تجمع بود مانند ارزانسرا حضور داشتند.
با وجودیکه واکسیناسیون علیه کرونا از حدود ۲ هفته گذشته در کشور و استان اصفهان آغاز شده است اما به گفته محمدرضا شانه ساز معاون وزیر بهداشت باید منتظر انواع و اقسام ویروسهای جهش یافته کشورهای مختلف جهان مثل ویروس انگلیسی باشیم بنابراین کماکان زدن ماسک باکیفیت، ضدعفونی کردن و فاصله گذاری اجتماعی از ابتلای به این بیماری پیشگیری میکند.
شناسایی ۱۲ مورد کرونای جهش یافته انگلیسی در اصفهان
بر اساس آخرین اطلاعات دانشگاه علوم پزشکی اصفهان تا شنبه نهم اسفند ۱۲ مورد کرونای جهش یافته انگلیسی در این استان شناسایی شد که نتیجه تست های اولیه آنها مثبت بود؛ موارد شناسایی شده در شهرستان های مختلف استان ساکن بودند.
به گفته رییس دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، وضعیت کرونا در اصفهان از نظر تعداد بیماران بستری با ثُبات است اما مشکل اصلی ورود کرونای انگلیسی به استان و شناسایی این تعداد ابتلا است که بشدت نگران کننده می باشد.
طاهره چنگیز با تاکید بر اینکه ویروس جهش یافته انگلیسی واگیردارتر و کشندهتر است و کودکان و نوجوانان را بیشتر درگیر میکند، اضافه کرد: توجه به رعایت شیوهنامههای بهداشتی برای جلوگیری از شیب فزاینده مبتلایان و مهار کرونای انگلیسی ضروری است.
وی با بیان اینکه بررسی ها نشان داد افراد شناسایی شده مبتلا به کرونای انگلیسی در تجمعات، مراسم ترحیم و فروشگاههای ارزانی حضور داشتند، تصریح کرد: اصفهان پس از استان خوزستان در خط اول حمله ویروس کرونای جهش یافته قرار دارد و باید به شدت مراقب بود.
در زمان حاضر ۱۱ شهرستان خوزستان در وضعیت قرمز (بسیار پر خطر) قرار دارند و هشت شهرستان نیز نارنجی (پر خطر) هستند.
شیوع ویروس انگلیسی، آژیر خطر در اصفهان
رییس دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، شیوع ویروس کرونای جهش یافته انگلیسی را آژیر خطر در استان خواند و گفت: این ویروس، قدرت سرایت بیشتر و رفتار وحشیانهتری دارد و بیماری زایی و کُشندگی آن نسبت به والد یعنی ویروس ووهان بیشتر است و این خطر بسیار جدی، سلامت مردم را تهدید می کند.
چنگیز به وضعیت استان خوزستان و شیوع گسترده ویروس کرونای انگلیسی در آن اشاره و اضافه کرد: ویروس جهش یافته به افزایش سریع و سهمگین تعداد مبتلایان در این استان منجر شد.
وی، بهترین راه جلوگیری از شیوع ویروس کرونا بویژه نوع جهش یافته آن را رعایت هرچه بیشتر و دقیق تر شیوهنامههای بهداشتی و فاصله گذاری اجتماعی دانست و تاکید کرد: اگر غفلت و عادی انگاری صورت گیرد، تجمع ها و ترددها ادامه داشته باشد، مردم در فضاهای بدون تهویه قرار گیرند و فاصله اجتماعی و استفاده از ماسک جدی گرفته نشود با توجه به رفتار ویروس انگلیسی و ورود آن به استان اصفهان ممکن است گرفتار موج ویروس کرونای جهش یافته شویم و افزایش جدیدی را در تعداد مبتلایان تجربه کنیم.
رییس دانشگاه علوم پزشکی اصفهان مردم را به استفاده از ماسک، شستن مکرر دست ها، رعایت فاصله اجتماعی و خودداری از تردد نابجا در خیابان ها، معابر، فروشگاهها، رستوران ها، هتل ها و اماکن تفریحی توصیه کرد.
تردد بین استانی مردم را در معرض خطر قرار میدهد
رییس دانشگاه علوم پزشکی اصفهان همچنین با تاکید بر اینکه تردد بین شهری می تواند افراد را در معرض خطر قرار دهد، تصریح کرد: تردد بین استانی به ویژه با افرادی که با استان های مرزی در غرب کشور در تماس بودند نیز مردم را در معرض خطر قرار میدهد.
وی افزود: اگر فردی کوچک ترین علائم از بیماری کووید ۱۹ پیدا کرد یا با افرادی که در تماس با مسافران عراق بودند در ارتباط بود لازم است در کوتاهترین زمان ممکن به مراکز بهداشتی و درمانی مراجعه کند تا در صورت ابتلا به ویروس، تحت درمان و قرنطینه قرار گیرد و از چرخش ویروس در جامعه جلوگیری شود.
آرش نجیمی سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان نیز با تاکید بر اینکه نگران تغییر ناگهانی و سریع وضعیت شهرستان ها با توجه به ترددهای بین استانی هستیم، گفت: اصفهان در مرکز کشور قرار دارد و ترددهای بین استانی از این خطه زیاد صورت می گیرد و این زنگ خطری برای ما بهشمار میآید.
با توجه به شناسایی ویروس جهش یافته انگلیسی در نیمی از استان های کشور و اهمیت جلوگیری از گسترش آن، تدابیری اندیشیده شد از جمله اینکه ورود خودروهای شخصی به استان های شمالی و وضعیت زرد و شهرهای اصفهان، مشهد، قم، شیراز، بوشهر، بندرعباس و جزایر کیش و قشم با محدودیت و ممنوعیت همراه است.
همچنین مقرر شد سفرها از خوزستان و استانهای شمالی به مقصد اصفهان محدود شود بنابراین ورود خودروهای غیر بومی با پلاک این استانها به اصفهان ممنوع است و نیروی انتظامی از ورود آنها ممانعت خواهد کرد.
کلیه سفرها از استانهای شمالی و خوزستان نیز در ۲ پایانه مسافربری صُفه و کاوه اصفهان، متمرکز و مسافران این استانها در پایانههای مسافری، غربالگری و از آنها آزمایش کرونا انجام میشود.
رییس پلیس راهور استان اصفهان نیز اعلام کرد که ورود خودروهای با پلاک غیر بومی به کلانشهر اصفهان ممنوع است و در صورت تخلف جریمه پنج میلیون ریالی اعمال خواهد شد.
سرهنگ محمد رضا محمدی با بیان اینکه ورود خودروها به اصفهان در مبادی ورودی این کلانشهر با دوربین کنترل می شود و در صورت ورود پلاک غیر بومی، جریمه خواهد شد، افزود: ماموران پلیس راهور نیز در سطح شهر، تردد خودروهای با پلاک غیر بومی را کنترل می کنند.
وی با بیان اینکه ورود و خروج خودروها به شهرستان های با وضعیت نارنجی (پر خطر) نیز ممنوع است، خاطرنشان کرد: منع تردد شبانه از ساعت ۲۱ تا سه بامداد نیز همچنان در همه شهرها استان و طرح زوج و فرد در هسته مرکزی کلانشهر اصفهان از ساعت ۹ تا ۱۴ و ۱۶ تا ۲۱ برقرار است.
با وجودیکه مسوولان بر جلوگیری از ورود خودروهای با پلاک غیر بومی به کلانشهر اصفهان تاکید دارند این روزها در سطح شهر خودروهایی با پلاک غیر بومی دیده می شود هرچند به گفته رییس پلیس راهور استان اگر این افراد، ساکن یا شاغل در این خطه باشند و مدارک لازم را در این زمینه داشته باشند، منعی برای آنها وجود ندارد.
تعطیلی کلاسهای حضوری در سه شهرستان و فروشگاههای بهاره
با اعلام دانشگاه علوم پزشکی اصفهان مبنی بر شناسایی نخستین موارد کرونای انگلیسی، مسوولان استان در جلسه های مختلف از جمله ستاد استانی مقابله با کرونا درباره محدودیت ها و مصوبه های جدید برای پیشگیری از شیوع هرچه بیشتر این بیماری تصمیم گیری کردند.
یکی از این مصوبه ها، تعطیلی کلاس های حضوری در مدارس شهرستان های اصفهان، خمینی شهر و فلاورجان بود زیرا موارد اولیه کرونای انگلیسی در این مناطق شناسایی شد.
به گفته سخنگوی ستاد استانی مدیریت بیماری کرونا، مدارس این شهرستانها در همه مقاطع، از روز شنبه نهم اسفند تا پایان سال تحصیلی جاری برخط خواهند بود.
حجتالله غلامی با بیان اینکه نظارتها و بازرسیها توسط اصناف، اتحادیهها، دانشگاه علوم پزشکی و تعزیرات بر روند اجرای دستورهای بهداشتی تشدید میشود، از تشدید طرح جامع هوشمند محدودیتهای کرونایی در استان اصفهان خبر داد.
همچنین به گفته مسوولان سازمان صنعت، معدن و تجارت اصفهان گفت، نمایشگاه فروش بهاره امسال به علت شیوع ویروس کرونا و برای جلوگیری از تجمع ها در این استان برگزار نمیشود.
حیدر قاسمی معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری اصفهان نیز با تاکید بر اینکه اصفهان کانون تردد و مبادلات در حوزه اجتماعی، فرهنگی، اداری و تجاری است، گفت که نباید عادی انگاری در جامعه بوجود آید و لازم است نظارتها تا زمان شیوع کرونا استمرار داشته باشد.
حضور در تجمعات، بزرگترین دغدغه در شیوع کرونای انگلیسی
شناسایی نخستین موارد کرونای جهش یافته در اصفهان و از سوی دیگر، کاهش رعایت فاصله گذاری اجتماعی و حضور بیشتر مردم در مراسم مختلف و تجمعات، این دغدغه بزرگ را در بین مسوولان ایجاد کرده که ممکن است به موج جدید کرونا و رسیدن آن به مرحله پر خطر و انفجاری منجر شود.
به گفته کمال حیدری معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، فاصله گذاری اجتماعی میان مردم کاهش یافته و این مسئله بزرگرترین دغدغه دانشگاه علوم پزشکی است.
سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان نیز با اشاره به اینکه از حدود سه هفته گذشته با افزایش تدریجی موارد سرپایی بیماران دارای علائم کرونا در استان اصفهان مواجه هستیم، تصریح کرد: عادی انگاری، دورهمی های خانوادگی و برپایی جشنهای ازدواج و تولد و مراسم ترحیم نقش بسزایی در گسترش کرونا در این روزها دارد.
نجیمی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به شناسایی ۱۲ مورد کرونای انگلیسی در استان اصفهان، اظهار داشت: این ویروس انتقال پذیری بالاتری دارد و برخی شواهد نشان می دهد که از نظر شدت مرگ و میر نیز اندکی بیشتر است.
وی با بیان اینکه جوانان، رفت و آمد بیشتری دارند و توجه و دقت در رعایت شیوه نامه های بهداشتی در میان آنها نسبت به دیگر اقشار جامعه، کمتر است، تاکید کرد: بهمین دلیل احتمال اینکه ویروس کرونای جهش یافته در میان آنها مسری تر باشد، بالاتر است.
وی با تاکید بر اینکه همه انواع ویروس های جهش یافته از نظر درگیر کردن بدن انسان، جدی و قابل اهمیت هستند، تصریح کرد: تفاوتی از نظر پیشگیری و درمان درباره آنها وجود ندارد و بهترین راه، رعایت دقیق و کامل شیوه نامههای بهداشتی و پرهیز از حضور در اجتماعات است.
سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان گفت: ما نباید منتظر شناسایی موارد کرونای انگلیسی و افزایش آمار آن باشیم بلکه لازم است همواره به هشدارهای پزشکی و بهداشتی توجه شود تا گرفتار موج های جدید آن نشویم.
نجیمی با بیان اینکه احتمال افزایش شدید آمارها در استان اصفهان در اواخر اسفند جاری و فروردین ۱۴۰۰ وجود دارد، خاطرنشان کرد: در یک سال گذشته اصناف با وجود ضرر و زیان مالی که دیدند، همراهی خوبی برای رعایت شیوه نامه های بهداشتی داشتند اما اگر شرایط در روزهای آینده بدتر شود شاید مجددا محدودیت هایی برای فعالیت آنها اعمال شود بهمین دلیل مشارکت هرچه بیشتر آنها در رعایت دستورها از جمله در ورود و خروج مشتری و جلوگیری از تجمع مردم در فروشگاه ها ضروری است.
رعایت شیوهنامههای بهداشتی به کمتر از ۸۰ درصد رسید
وی با اشاره به اینکه میزان رعایت شیوهنامه های بهداشتی در بین مردم استان اصفهان از ۹۰ درصد در آذر و دی امسال به کمتر از ۸۰ درصد در این روزها رسیده است، اضافه کرد: بیشترین عدم توجه به شیوهنامه های بهداشتی، رعایت نشدن فاصله گذاری اجتماعی و حضور در تجمعات است.
نجیمی درباره اینکه چرا عده ای هنوز از ماسک استفاده نمی کنند، توضیح داد: برخی از افراد از نظر شخصیتی همیشه ساز مخالف می زنند و ماسک نزدن را نوعی نافرمانی می دانند، عده ای نیز بدون داشتن تخصص کافی، رفتارهای غیر علمی در این زمینه دارند و حتی آن را به مسائل دینی و اجتهادی متصل می کنند.
سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با تاکید بر اینکه در زمان حاضر از نظر وفور ماسک بهداشتی در جامعه هیچ مشکلی وجود ندارد، افزود: انواع ماسک با قیمت های مناسب در دسترس مردم است و بهانه ای برای نزدن ماسک، وجود ندارد.
نجیمی با بیان اینکه در زمان حاضر، استان اصفهان در همه گیری کووید ۱۹ در وضعیت زرد ( خطر متوسط) قرار دارد، ادامه داد: اگر مردم به هشدارهای داده شده توجه نکنند احتمال ورود این خطه به وضعیت قرمز در هفته های آینده وجود دارد.
بر اساس آخرین رنگ بندی کووید ۱۹ در سامانه ماسک، ۱۶ شهرستان اصفهان، کاشان، آران و بیدگل، اردستان، خمینیشهر، خوانسار، دهاقان، سمیرم، شاهین شهر و میمه، فریدن، فریدونشهر، فلاورجان، گلپایگان، مبارکه، نجف آباد و نطنز در وضعیت زرد (خطر متوسط) قرار دارند.
شهرضا تنها شهرستان با وضعیت نارنجی (پر خطر) در استان اصفهان است و برخوار، بویین میاندشت، تیران و کرون، چادگان، خور و بیابانک، لنجان و نایین در وضعیت آبی (کم خطر) قرار دارد.
نخستین موارد تایید شده از کووید ۱۹ در اصفهان پنجم اسفند ۱۳۹۸ گزارش شد و در یک سالی که از همه گیری این بیماری گذشت حدود ۱۵۱ هزار نفر بطور قطعی به کرونا، مبتلا و ۷۵ هزار بیمار دارای علائم ابتلا بستری شدند که از میان آنها حدود هشت هزار و ۷۰۰ نفر جان خود را از دست دادند.
در میان از دست رفتگان کرونا در یک سال گذشته در استان ۱۲ مادر باردار و ۱۹۳ کودک و نوجوان، به چشم می خورند و در روزهای اخیر نیز نوع جهش یافته ویروس کرونا موسوم به انگلیسی در برخی از مناطق کشور از جمله اصفهان رخنه کرده است.
استان اصفهان در سالی که گذشت با ۲ موج سنگین ابتلا به کرونا مواجه شد که نوبت نخست از اسفند ۹۸ تا فروردین امسال و نوبت دوم از تیر ماه تا آذر امسال بود بطوریکه در موج دوم که بسیار شدید بود تعداد بیماران بستری در بیمارستانها به ۲ هزار و ۲۰۰ نفر در یک لحظه رسید.
بیش از ۵۰ درصد از بیماران بستری و جان باختگان کرونا در استان اصفهان بالای ۶۰ سال سن داشتند و از میان هشت هزار و ۷۰۰ بیمار دارای علائم کرونا که جان خود را از دست دادند، حدود چهار هزار نفر دارای نتیجه مثبت و قطعی آزمایش کرونا بودند.
بر اساس آخرین آمار دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، حدود ۴۰۰ بیمار دارای علائم ابتلا به کرونا در بیمارستان های استان بستری هستند.