گزیده ها 16 خرداد - 96

گزیده ها 16 خرداد - 96
مدیرگروه زلزله شناسی مهندسی پژوهشگاه بین‌المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله، رخداد لرزه‌ای روز گذشته را در پهنه حدود 25 کیلومتری جنوب غربی فیروز کوه و 100 کیلومتری شمال سمنان ذکر کرد و گفت: این منطقه توان لرزه‌زایی بالا را دارد.
دکتر مهدی زارع در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به زلزله روز گذشته در منطقه فیروزکوه افزود: 6 زلزله با بزرگای بین 1.9 تا 2.4 از ساعت 14 و 10 دقیقه تا ساعت 19 و 58 دقیقه روز جمعه، 14 خرداد ماه در منطقه جنوب غربی فیروزکوه در منطقه تلاقی مهم ساختاری در جنوب البرز رخ داده است.
وی خاطر نشان کرد: این منطقه، محل تغییر روند گسل مشا (شمال غرب – جنوب شرق) به پهنه گسل فیروز کوه (شمال شرق- جنوب غرب) در حدود 25 کیلومتری جنوب غربی فیروز کوه و 100 کیلومتری شمال سمنان همان پهنه‌ای است که زلزله‌ای با بزرگای 4.6 در ساعت 22 و 6 دقیقه روز سه‌شنبه، 3 شهریور سال 94 در آن رخ داده است.
زارع یادآور شد: در زلزله سال گذشته این منطقه به دلیل آن که در حدود 100 کیلومتری شرق تهران رخ داده بود، در تهران به ویژه برای بخشی از مردم که در طبقه دوم به بالای ساختمان‌ها ساکن بودند، حس شد؛ ولی اثری بر گسل‌های تهران به طور مستقیم نداشته است.
مدیر گروه زلزله شناسی مهندسی پژوهشگاه بین‌المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله با تاکید بر این که این ناحیه از دید خطر زمین‌لرزه دارای توان لرزه‌زایی برای زلزله شدیدی با بزرگای بیش از 6 را دارد، اظهار کرد: ولی از سوی دیگر از این زلزله‌های کوچک رخ‌داده، الزاما نمی‌توان نتیجه مشخصی در خصوص زلزله مهم بعدی به ویژه زمان مشخص آن گرفت.
زارع در عین حال ضمنا این موضوع را به معنی بی خطر بودن منطقه تهران ندانست و اضافه کرد: زلزله روز گذشته فیروزکوه ممکن است تعداد زیادی پس‌لرزه داشته باشد که به صورت فوج گونه و متوالی رخ دهد.
وی در خصوص این که این رخداد لرزه‌ای، پیش‌لرزه بوده است یا خیر، توضیح داد: بر اساس اندازه و تعداد رخداد زمین لرزه‌ها تاکنون، جمع بندی مشخصی مبنی بر زمان احتمال رخداد زلزله شدید با بزرگای 6 و بیشتر بر پایه این داده نمی‌توان ارائه کرد؛ ولی احتمال وقوع آن وجود دارد؛ چون هم گسل‌های مهم در این منطقه با توان لرزه‌زایی بالا وجود دارد و هم در جنوب البرز در چهار سال گذشته شاهد رخداد زلزله‌های کوچک بودیم.
زارع با بیان این که در مورد خطرهای طبیعی وظیفه نهادهای مرتبط آن است که با نگاهی محافظه کارانه به تحلیل مسائل بپردازند، ادامه داد: این که کاندید رخداد زلزله مهم پهنه گسل‌های «فیروزکوه»، «عطاری» و یا گسل «مشا» است، دقیقا نمی‌دانیم؛ ولی لازم است همه پهنه‌های گسل «عطاری»، «آستانه»، «گرمسار»، «فیروزکوه» و «مشا» به طور خاص با دستگاه‌های لرزه نگاری و شتابنگاری موجود رصد شوند؛ ضمن آن که تعداد ایستگاه‌های لرزهنگاری در جنوب البرز برای رصد این گسل‌ها به ویژه گسل‌های آستانه، فیروزکوه، عطاری و گرمسار و مشا افزایش یابد.
بازار ارز در هفته گذشته هم از نوسان در امان نماند و بیش از هر موضوعی احتمالات عنوان شده از سوی فدرال رزرو بر آن تاثیرگذار بود. این بار قاطع ترین سخنرانی خانم "یلن" در سال 2016 بازار ارز را دستخوش تغییر کرد.
به گزارش ایسنا، در کنار تمامی عوامل اثرگذار بر بازار ارز، اظهارات و واکنش های مسئولان کلیدی به ویژه روسای کل بانک مرکزی همواره از محرکان بازار ارز محسوب می شود که در این بین نظرات رئیس کل فدرال رزرو از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
در دوره های اخیر احتمالات مطرح شده درباره تغییرات نرخ بهره کلیدی فدرال رزرو، بارها ارزش دلار را در مقابل سایر ارزها دستخوش تغییر کرده است. موضوعی که رئیس کل فدرال رزرو اغلب محتاطانه درباره آن اظهارنظر کرده و به صراحت از برنامه بانک مرکزی آمریکا برای هر تغییری در آن به ویژه افرایش نرخ سخن نگفته بود.
این در حالی است که چندی پیش خانم یلن بر محتاط بودن بانک مرکزی آمریکا در افزایش نرخ بهره کلیدی تاکید کرده بود که همین احتمال عدم افزایش در آینده نزدیک، موجب ریزش ارزش دلار شد.
اما این بار موضع مثبت فدرال رزرو برای افزایش نرخ بهره کلیدی در آمریکا، با واکنش مثبت برای ارزش دلار همراه شده است. به طوری که اخیرا یلن، در اظهاراتی از مناسب بودن افزایش نرخ بهره در ماههای آینده سخن گفته و این موضوع موجب افزایش ارزش دلار در برابر سایر ارزها در هفته گذشته شد.
وی البته در سخنرانی که در دانشگاه هاروارد داشت، اعلام کرده بود که در صورتی که مطابق انتظار شاخص های اقتصادی و اشتغال بهبود یابد، فدرال رزرو باید در ماه های آینده اقدام به افزایش نرخ بهره کلیدی کند.
 
رییس کل فدرال رزرو افزایش تدریجی و محتاطانه نرخ بهره کلیدی را برای اقتصاد امریکا مناسب ارزیابی کرده است
تحلیلگران بر این باورند که بعد از جانب داری برخی مقامات فدرال رزرو از افزایش نرخ بهره کلیدی، این قاطع ترین سخنرانی خانم یلن در حمایت از افزایش نرخ بهره کلیدی در سال 2016 بوده است.
این در حالی است که آمارهای بانک مرکزی از تغییرات بازارهای عمده ارز در هفته پایانی ماه مه میلادی(دهم خردادماه)، از این حکایت دارد که ارزش دلار در مقابل ین 0.14 درصد، یورو 0.99 و فرانک 0.44 تقویت شده است.
اما در مقابل، ارزش دلار در برابر پوند حدود 0.84 درصد تضعیف شده است. آنطور که بانک مرکزی اعلام کرده دو عامل در ریزش ارزش دلار در برابر برخی ارزها موثر بوده است.
بر این اساس سودگیری معامله گران پس از رسیدن دلار به بالاترین سطح در 10 هفته گذشته و همچنین کمتر از انتظار بودن مخارج سرمایه گذاری آمریکا در ماه آوریل که از احتمال افزایش نرخ بهره کم کرده بود، موجبات کاهش ارزش دلار را فراهم آورد.
همچنین بررسی سایر بازارهای عمده اقتصادی، بیانگر این است که به دنبال انتشار صورت جلسه هفته ماقبل و همین طور لفاظی مقامات فدرال رزرو که احتمال افزایش نرخ بهره را بالا برد، عامل اصلی افت شدید بهای طلا در هفته اخیر بوده است. این در حالی است که ارزش این فلز زرد رنگ با افت حدود 3.5 درصدی همراه شده بود.
اقتصادنیوز نوشت: در تحلیل ارزش واقعی بشکه نفت نباید نقش قیمت نسبی دلار به سایر ارزها (خصوصا یورو) را فراموش کرد.
دلار نسبت به یورو در چند ماه اخیر در قوی‌ترین وضعیت خود در یک دهه قبل بوده و نرخ برابری‌اش تقریبا حوالی ۰.۹ است. در نتیجه یک بشکه نفت ۳۰ دلاری معادل حدود ۲۷ یورو می‌شود. در حالی‌که با نرخ تبدیل دلار به یورو در سال ۲۰۰۸ که حدود ۰.۶ بود یک بشکه نفت ۳۰ دلاری فقط ۱۸ یورو ارزش داشت (البته این مثال صرفا برای تمرکز روی اثر برابری دلار/یورو است وگرنه قیمت دلاری نفت آن‌روزها تا ۱۴۰ دلار هم رفته بود).
در نتیجه با یک بشکه نفت ۳۰ دلاری امروز خدمات «یورویی» بیش‌تری می‌توان وارد کرد. مضاف بر آن قیمت کالاهای خام هم به دنبال افت قیمت نفت و کاهش تقاضای جهانی کم شده است. یعنی واردات کالای سرمایه‌ای و واسطه‌ای هم ارزان‌تر می‌شود و لذا با ۳۰ دلار ناشی از یک بشکه نفت کالای بیش‌تری می‌شود خرید. خلاصه این‌که درست است که قیمت نفت پایین است و درآمدهای ارزی کشور ضربه خورده و وضعیت برای کشور بد است ولی متناسب به موضوع واردات وقتی این دو عامل (نرخ برابری دلار و قیمت کالاهای خام) را در نظر می‌گیریم اوضاع از چیزی که به نظر می‌رسد اندکی به‌تر می‌شود. یک شاخص مفید برای اقتصاد ایران شاخص «قدرت خرید نفت» (به جای قیمت دلاری بشکه نفت) است که در آن ارزش یک بشکه نفت در مقایسه با ارزش سبدی از کالاهای پایه در سطح جهانی بیان شود تا درک به‌تری از قدرت خرید واقعی درآمدهای صادرات نفت به سیاست‌گذار و مردم داده شود.
*
این توضیح را نباید فراموش کرد که قیمت نفت و نرخ برابری دلار و یورو از هم مستقل نیستند. نرخ برابری دلار به عنوان مکانیسمی برای تنظیم تراز تجاری آمریکا عمل می‌کند و در نتیجه وقتی قیمت نفت تغییر کرده و تراز تجاری به هم می‌خورد نرخ برابری دلار باید به صورت درون‌زا تنظیم شود تا تعادل در تجارت خارجی (مجموع حساب جاری و حساب سرمایه) در اقتصاد این کشور برقرار بماند. جزییات این موضوع و جهت رابطه قیمت نفت و نرخ برابری دلار نیازمند یک پست مستقل است.
محمد علی کلی ورزشکار قرن درگذشت. این خبری بود که خاطرات بسیاری را نزد اهالی ورزش به خصوص قدیمی تر ها را زنده کرد.
 
ياد آن روزهايي كه در دهه پنجاه نیمه های شب همه از خواب بیدار می شدند تا از طریق پخش زنده تلویزیونی آن هم در آن ایام که همه تلویزیون نداشتند و مجبور بودند به خانه همسایه صاحب تلویزیون بروند, شاهد رقابت سخت محمدعلی با رقبایی چون فریزر و فورمن باشند.
آن ایام مسابقات محمدعلی برای مسلمانان یک جدال حماسی بود.
برای ایرانی ها پس از انقلاب محمدعلی همچنان یک چهره دوست داشتنی بود.
اوایل سال هفتاد هنگامی که محمدعلی کلی به ایران آمد حضور او در تحریریه کیهان ورزشی یک اتفاق جالب توجه بود.
هماهنگی های لازم صورت گرفت و زمان مشخص شد. اگرچه این اتفاقی بزرگ به شمار می رفت اما به نظرم تدابیر ویژه ای در نظر گرفته نشد. همان هماهنگی هایی که اغلب برای همه در نظر گرفته می شد انجام گرفت و منتظر ورود کلی بودیم.
من همین طور که مشغول کار بودم شاهد همهمه زیادی درون موسسه کیهان, راهروها و حتی بیرون موسسه بودم. راستش اول کار این دو موضوع را با هم مرتبط نمی دانستم. ما چنین روزهایی رو تجربه کرده بودیم. اتفاقات مختلف را شاهد بودیم.
رفته رفته متوجه شدم که مردم برای دیدن کلی جمع شده اند. برای اعضای تحریریه جالب بود که این جمعیت از کجا از امدن کلی خبردار شده اند.
محمدعلی کلی و گروه همراه وارد موسسه شدند و به سختی از میان مردم به تحریریه وارد شدند.
شدت استقبال به گونه ای بود که اعضای تحریریه امکان کار عادی را نداشتند و بیشتر رابط بین کلی و علاقه مندان شدند. پس از دقایقی طولانی و خلوت کردن تحریریه از جمع همکاران فرصتی شد تا محمد علی لحظه ای روی صندلی کنار من. برحسب اقبال و نه برنامه قبلی. ارام بگیرد.
الان که محاسبه می کنم برایم جالب است که محمد علی آن روزها حدود پنجاه سال داشت ولی بیماری تمام وجودش را فرا گرفته بود.
محمدعلی هنوز به درستی روی صندلی ننشسته بود که با دست به سمت راهرو و پشت در شیشه ای اشاره کرد. آنجا فرزند یکی از همکاران را دیدم که با درخواست کلی او را از لای جمعیت به سختی نزد محمدعلی آوردیم. کلی با مهربانی با او برخورد کرد و این خاطره ای فراموش نشدنی برایم بود.
مصاحبه انجام شد. محمدعلی کلی به دفتر آقای اصغری مدیر موسسه کیهان رفت و مراسم خوبی انجام شد.
محمدعلی کلی در میان استقبال مردم از موسسه خارج شد و کوچه شهید شاهچراغی را به سختی پشت سر گذاشت و رفتمحمدعلی کلی در آن ایام مناطق مختلفی را در ایران مورد بازدید قرار داد. زمزمه هایی مبنی بر وساطت سیاسی بین ایران و امریکا و همچنین اقامت دایمی در ایران به گوش رسید.
محمدعلی پس از مدتی حضور در ایران به امریکا برگشت و با توجه به حال نه چندان مساعدش منتظر خبر بد درگذشت او بودیم. خبری که سرانجام صبح روز پانزده خرداد و پس از خبر کوتاه حضورش در بیمارستان ارسال شد.
محمدعلی کلی ورزشکار قرن دنیای فانی را وداع گفت اما بی گمان این نابغه ورزش جهان نشان داد که حتی در سطوح بالای ورزش می توان با هشیاری و رفتار درست به وظایف اجتماعی به بهترین شکل عمل کرد
منبعخبرآنلاین