بحران بی‌آبی در دشت ممنوعه شهریار/ در هر ثانیه ۱۵۰۰ لیتر پساب هدر می‌رود

 بحران بی‌آبی در دشت ممنوعه شهریار/ در هر ثانیه ۱۵۰۰ لیتر پساب هدر می‌رود 7-اردیبهشت-1400



مدیرعامل آبفا غرب استان تهران با اشاره به فشار بالای برداشت از منابع آبی زیرزمینی در دشت ممنوعه شهریار و هدررفت ۱۰۰ هزار مترمکعب در شبانه روز یا ۱۵۰۰ لیتر در ثانیه پساب تصفیه شده در این منطقه، گفت: شرکت آبفا بر اساس قانون صرفا تا درب خروجی تصفیه خانه مسؤولیت فاضلاب تصفیه شده را دارد.

به گزارش خبرگزاری فارس از شهریار، مهدی اکبریان مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب غرب استان تهران صبح امروز در جلسه ساماندهی پساب‌های شهرستان شهریار در محل فرمانداری اظهار کرد: زمانی دشت شهریار ۴۱۰ میلیون متر مکعب از رودخانه بالادست خود [سد کرج] تخصیص آب داشت که امروز حتی یک لیتر وجود ندارد و در رابطه با کشاورزی نیز در سال‌های پربارش آزادسازی‌هایی انجام می‌شود.

وی با اشاره به عدم تحقق آزادسازی با توجه به کمبود بارش گفت: امسال با توجه به این موضوع به ناچار فشار بیشتری منابع آبی زیرزمینی وارد می‌شود و یکی از دشت‌های خطرناک در حوزه آب شهریار است که به عنوان دشت ممنوعه نیز اعلام شده و به هر حال باید اقدامی برای این منطقه و مردم به منظور جلوگیری از وقوع اتفاقات ناگوار انجام شود.

مدیرعامل آبفا غرب استان تهران بیان کرد: از گذشته میان آبفا و آب منطقه‌ای در خصوص متولی این پساب اختلاف وجود داشت که نهایتاً در سال گذشته با وضع مقرراتی اختیار این حوزه به شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور سپرده شد.

اکبریان گفت: پس از آن، شرکت آب و فاضلاب غرب تهران به عنوان نخستین شرکت در کشور تقاضای بهره‌برداری داده و تخصیص ۸۰ درصدی از محل پساب تصفیه خانه‌ها برای استفاده در محل صنعت، کشاورزی، باغات و سایر اخذ شد.

وی ادامه داد: امسال با وضعیت بارندگی به وجود آمده رهاسازی آب برای تغذیه آبخوان نیز اتفاق نیفتاد و امروز در شهرقدس ۳۵ هزار متر مکعب فاضلاب در شبانه روز همچون اشک تصفیه می‌شود و پس از آن هزار متر جلوتر به رودخانه سپرده می‌شود که کافی است با اتصال چند فاضلاب، مجدد کل آب به فاضلاب بدل شود.

مدیرعامل شرکت آبفا غرب استان تهران با اشاره به تکرار این قصه در تصفیه خانه‌های ملارد، شهریار و صفادشت اضافه کرد: ما برای این موضوع چندین بار مطابق قانون فراخوان داده شد تا سرمایه‌گذاران برای پساب موجود جذب شوند و با تمام فرمانداران، شهرداران، رؤسای شوراهای اسلامی، اداره منابع طبیعی، شرکت شهرک‌های صنعتی و سایر ادارات غرب استان در این خصوص مکاتبه شد.

اکبریان گفت: به نظر می‌رسد مقداری ناهماهنگی وجود دارد تا تعیین تکلیفی برای این منابع طبیعی انجام شود و گویی چون فشار زیادی در منابع آب به ما وارد نشده به دنبال این موضوعات نرفتیم و روز به روز شرایط فعلی و فرونشست در دشت شهریار بدتر می‌شود.

وی ادامه داد: باید از گوشه‌ای کار را در غرب استان تهران آغاز کنیم و باید مسائل و موضوعات در سطح منطقه حل و فصل شود تا از رهاسازی بی‌ثمر ۱۰۰ هزار متر مکعب در شبانه‌روز یا ۱۵۰۰ لیتر در ثانیه فاضلاب تصفیه شده در رودخانه‌های غرب تهران جلوگیری شود.

مدیرعامل آبفا غرب استان تهران اضافه کرد: شهرداری‌ها باید برای این مهم پیش قدم شوند و در حال حاضر تخصیص از محل منابع آبی وجود دارد و چند صباحی دیگر با توجه به ممنوعه‌شدن دشت شهریار این موضوع ممکن نخواهد بود و شهرداری‌ها می‌توانند برای امورات خود از جمله توسعه فضای سبز از این آب تصفیه شده تخصیص بگیرند که مادام‌العمر برای شهرداری مربوطه خواهد بود.

اکبریان گفت: در حوزه صنعت نیز همچون شهرک صنعتی در حال احداث شهید سلیمانی، شهرک صنعتی گلگون و سایر شهرک‌ها این موضوع عملی خواهد بود که باید شرکت شرکت‌های صنعتی به جد به این موضوع ورود کند.

وی یادآور شد: شرکت آبفا تا درب خروجی تصفیه خانه بر اساس قانون مسؤولیت فاضلاب تصفیه‌شده را بر عهده دارد و شخصی که به فکر استفاده از این مزیت است باید به فکر خط انتقال و ایستگاه پمپاژ اختصاصی باشد و اگر دستگاه‌ها با یکدیگر تجمیع کنند که اتفاق بسیار مطلوبی خواهد بود.

مدیرعامل آبفا غرب استان تهران بیان کرد: نمونه‌های موفق بسیاری از این طرح در سراسر کشور اجرایی شده است و به طور کلی حیف است که منابع این شهرستان به راحتی هدر رود و امروز از این پساب تصفیه شده مورد تأیید وزارت بهداشت به کرات استفاده می‌شود.

اکبریان تصریح کرد: تنها منطقه‌ای که متصل به آب سطحی نیست، غرب استان تهران است که پس از پیگیری‌های فراوان این موضوع محقق شده و ان‌شاءلله شهرستان‌های این منطقه به آب سطحی سد امیرکبیر متصل خواهد شد.

به گزارش فارس، برداشت‌هایی بی‌رویه از منابع آبی زیرزمینی امروز دشت شهریار را به دشتی تشنه بدل کرده است که طبق گزارشات سالانه بیش از ۳۰ سانتی‌متر فرونشست کرده و دشت ممنوعه به منطقه‌ای اطلاق می‌شود که با توجه به اُفت سطح آب زیرزمینی، اجازه حفر چاه جدید داده نشده و برداشت باید طبق قوانین انجام شود.