استان‌های صدرنشین در واکسیناسیون

 استان‌های صدرنشین در واکسیناسیون۱۵-شهریور-۱۴۰۰

دلیل صدرنشین واکسیناسیون استان کرمان به خاطر این است که این استان از رانت زادگاه پاسدارتروریست قاسم سلیمانی برخورداراست.

استان‌های صدرنشین در واکسیناسیون

بررسی آمار اعلام شده از سوی دانشگاه‌های علوم پزشکی نشان می‌دهد که کرمان بالاترین و اردبیل پایین‌ترین پوشش واکسیناسیون را در میان جمعیت هدف داشته‌اند.

براساس اعلام کیانوش جهانپور، سخنگوی سازمان غذا و دارو، ۱۹ میلیون و ۴۶۷ هزار و ۸۵۸ دوز واکسن دوز اول و ۹ میلیون و ۶۸۴ هزار و۶۶۹ دوز واکسن دوز دوم به شهروندان تزریق شده است‌ که تا رسیدن به استانداردهای ایمنی جمعی یعنی واکسیناسیون بیش از ۷۰ درصد جمعیت، فاصله زیادی دارد. از سوی دیگر، بررسی روند واکسیناسیون استان‌ها در هفته منتهی به تاریخ ۱۳ شهریور نشان می‎دهد که رقم تزریق واکسن در آنها یکسان نیست. بیشتر استان‌ها بین ۲۰ تا ۴۰ درصد جمعیت هدف خود را واکسینه‌‎ کرده‌اند و فقط تعداد کمی از آنها از جمله کرمان، سیستان‌وبلوچستان و بوشهر به عدد بیش از ۴۰ درصد دست یافته‌اند.

هرچند ممکن است این ارقام به‌دلیل آغاز دوباره واکسیناسیون در دوز اول و ادامه واکسیناسیون دوز دوم، کمی بیشتر شده باشد؛ با این حال آماری که مبنای این گزارش قرار گرفته است به ما می‌گوید: کرمان با واکسیناسیون بیش از ۷۰ درصد از جمعیت خود، رتبه نخست کشور را در اختیار دارد و اردبیل که فقط ۱۸ درصد از جمعیت واجد شرایطش واکسن دریافت کرده‌اند تا رسیدن به نقطه مطلوب فاصله بسیاری دارد.

قابل ذکر است که سرعت واکسیناسیون در استان‌ها با گذر زمان، بیشتر شده است. با اینکه هفته گذشته به‌دلیل اتمام سهمیه واکسن، استان‌ها ذخیره موجودشان را به تزریق دوز دومی‌ها اختصاص دادند ولی وارد شدن دوباره واکسن در روزهای گذشته می‌تواند به سرعت‌گرفتن روند واکسیناسیون کمک کند، اما در همین شرایط هم بررسی وضعیت می‌تواند به بهبود واکسیناسیون کمک کند.

اختصاص واکسن براساس توان واکسیناسیون

کندی واکسیناسیون در هر استان دلیل خاص خودش را دارد، اما این روند باید سرعت یابد تا بتوانیم هر چه زودتر جامعه را به یک نقطه امن برسانیم. کمبود واکسن یکی از مهم‌ترین دلایل این وضعیت بوده و حالا وزیر بهداشت و درمان وعده داده است که استان‌ها براساس سرعت و توانمندی‌شان در تزریق واکسن، دوزهای بیشتری را دریافت خواهند کرد.

به‌گفته بهرام عین‌اللهی، براساس توانمندی استان‌ها در تزریق ، واکسن مورد نیاز در اختیار آنها قرار می‌گیرد، ولی اجازه ذخیره آن داده نمی‌شود.

کرمان، رتبه اول پوشش واکسیناسیون

آمارها نشان می‎دهد؛ حدود ۲ میلیون دوز واکسن کرونا در شهرهای استان کرمان تزریق شده و به این ترتیب بیشتر از ۷۰ درصد جمعیت هدف این استان، واکسن دریافت کرده‌اند. این رقم در جدولی که استان‌های با عملکرد بهتر، فقط ۴۴ درصد جمعیت هدف خود را واکسن زده‌اند، شگفت‌انگیز به‌نظر می‌رسد.

سخنگوی ستاد کرونای استان کرمان، درباره این موضوع به همشهری می‌گوید: کرمان ۵ دانشگاه علوم پزشکی دارد که همه آنها با هم ارتباط خوبی دارند و همین موجب شده است فعالیت‌هایی مثل واکسیناسیون در این استان با هماهنگی خاصی انجام شود.

مهدی شفیعی با بیان اینکه روسای دانشگاه‌های کرمان در همه جلسه‌های استانی حضور دارند و معاونان بهداشتی آنها با یکدیگر در ارتباط اند، اظهار می‌کند: از ابتدای شروع واکسیناسیون در کشور، مراکز تجمیعی واکسیناسیون در استان ایجاد و آماده کار شد. در همه ماه‌های گذشته تلاش ما این بود که با تخصیص هر محموله واکسن به سرعت آن را توزیع و تزریق کنیم و به همین دلیل هیچ ذخیره واکسنی نداریم.

وی با اشاره به فرهنگسازی در همه شهرها و روستاهای استان برای واکسیناسیون می‌افزاید: در دورترین روستاهای استان ما نیز، مردم از اهمیت واکسن و کارایی آن خبر دارند و همین موجب شده تا به راحتی و با سرعت بسیار برای ثبت‌نام و تزریق اقدام کنند.

سخنگوی ستاد کرونای کرمان با اشاره به این که با رسیدن محموله جدید واکسن، دوباره تزریق دوز اول واکسن به گروه‌های سنی در این استان آغاز شده است، می‌گوید: هم‌اکنون متولدین سال‌ ۱۳۶۰به قبل در استان می‌توانند واکسن دریافت کنند و پیش‌بینی ما این است که با افزایش اختصاص واکسن به استان بتوانیم روزانه یک درصد جمعیت یعنی ۳۵هزار نفر را واکسینه کنیم و زودتر به ایمنی جمعی در استان دست‌ یابیم.

آمار پایین واکسیناسیون در اردبیل

اردبیل اما در سوی دیگر جدول قرار دارد، استانی که همین حالا هم میزان ابتلا و بستری در آن بالاست و هنوز به قله موج پنجم نرسیده و روند کند واکسیناسیون در آن می‌تواند فاجعه‌آفرین شود.

به‌گفته استاندار اردبیل، پس از سفر یک روزه وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به این استان، قرار است سهمیه واکسن کرونای اردبیل افزایش ‌یابد و ۶۰۰ هزار دوز واکسن در طول یک ‌ماه آینده به آن اختصاص یابد.

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اردبیل هم علت تعطیلی مراکز واکسیناسیون و کندی تزریق واکسن را کمبود می‌داند. به‌گفته بابک نخستین، هر هفته ۲۵ تا ۳۰ هزار دوز واکسن به استان وارد می‌شود؛ درحالی‌که این استان ظرفیت تزریق روزانه ۲۰ هزار دوز واکسن را دارد. ۱۸ درصد جمعیت استان، دوز اول و ۹/۱۱ درصد جمعیت استان نیز دوز اول و دوم واکسن خود را دریافت کردند که البته این واکسیناسیون باید به سطح ۷۰ درصد برسد تا ایمنی کامل در جامعه ایجاد شود.

وی می‌افزاید: در روند واکسیناسیون افراد بالای ۷۰ سال متأسفانه ۴۰ درصد جمعیت هدف در این گروه سنی برای واکسیناسیون مراجعه نکرده‌اند که ما همچنان چشم انتظار حضور آنها در مراکز واکسیناسیون هستیم.

واکسیناسیون تنها راهکار است

پزشکان همواره بر تزریق واکسن و توجه به آن سفارش می‎کنند زیرا معتقدند راه دیگری را برای مقابله با ویروس کرونا نمی‌توان یافت. عضو ستاد کرونای مازندران و مسئول بخش کرونای بیمارستان رازی قائمشهر به همشهری می‌گوید: سال‌هاست بشر نتیجه استفاده از واکسن در مبارزه با بیماری‌های عفونی و واگیردار را تجربه کرده است. همه شهروندان از اثربخشی و اهمیت واکسن باخبر هستند و می‌دانیم دشوارترین بیماری‌ها فقط با واکسیناسیون ریشه‌کن شده‌اند.

فرهنگ بابامحمودی با بیان اینکه حدود ۱۰ واکسن برای مقابله با کرونا در جهان استفاده شده است، گفت: این که مردم درباره تزریق واکسن سؤال می‎کنند تعجب‌آور است، سؤال لازم نیست زیرا برای رسیدن به حدی از ایمنی باید همه ما به استقبال واکسن برویم.

وی ادامه می‌دهد: خوشبختانه مسئولان کشور به تامین واکسن و افزایش روند واکسیناسیون توجه دارند. برای رسیدن به یک موقعیت مطلوب باید حداقل ۷۰ درصد جامعه به پوشش واکسن درآید. این رقم حداقلی است که ما نیاز داریم زیرا وقتی این میزان از جمعیت واکسن دریافت کرده باشند آلوده شدن ۳۰ درصد بقیه و امکان شیوع بین باقی جمعیت بسیار کاهش پیدا می‎کند.

عضو ستاد کرونای مازندران می‎گوید: البته ویروس کرونا مدام در حال جهش است که برای مقابله با آن باید واکسن‌های جدیدتری ساخته شود. به هر حال در دوران کرونا همه ما از فعالیت‎های زندگی عقب افتاده‌ایم و فقط واکسیناسیون می‌تواند ما را نجات دهد؛ به همین دلیل به‌عنوان عضوی از جامعه بهداشتی کشور از همه مردم می‎خواهم بدون توجه به شایعات برای دریافت واکسن اقدام کنند.

کندی واکسیناسیون در بیشتر استان‌های کشور، وضعیت ناامنی را برای ما رقم زده است. سویه‌های جدید کرونا مدام می‌آیند و می‎روند و تا وقتی که ۷۰ درصد جمعیت جامعه واکسن دریافت نکرده باشند نمی‌توان حداقل به بخشی از زندگی عادی قبل از کرونا بازگشت. مهم‌تر آنکه در این سویه‌های جدید ممکن است مرگ‌ومیرهای بیشتری رقم بخورد. حقیقت این است که مردم دیگر تحمل داغ‌های بیشتر را ندارند، خسته‎ اند و کار و زندگی‌شان آسیب‌های بسیاری در دوران کرونا دیده است. سرعت واکسیناسیون کم است و این چرخ باید تندتر از این که هست، بچرخد.

استان‌های صدرنشین در واکسیناسیون

آمار واکسیناسیون کرونا از ابتدا تا ۱ ۴شهریور

اسپوتنیک نوبت اول: ۴۵۱۳۶۲
اسپوتنیک نوبت دوم: ۳۶۵۶۶۹
سینوفارم نوبت اول: ۱۳۳۱۹۹۱۷
سینوفارم نوبت دوم: ۷۱۱۹۱۹۲
بهارات نوبت اول: ۵۹۳۸۹
بهارات نوبت دوم: ۵۴۲۱۸
آسترازنیکا نوبت اول: ۳۳۸۶۹۸۳
آسترازنیکا نوبت دوم: ۱۳۶۷۴۱۸
برکت نوبت اول: ۲۲۵۰۲۰۷
برکت نوبت دوم: ۷۷۸۱۷۲
مجموع نوبت اول: ۱۹۴۶۷۸۵۸
مجموع نوبت دوم: ۹۶۸۴۶۶۹
کل واکسن تزریق شده: ۲۹۱۵۲۵۲۷