ایدز؛ بلایی که بیصدا میآید 9 مهر -95
همان موقع که بیماری ایدز موضوع خبری روزشده
بود رسانه های خبری رژیمو ارونه ی ولایت فقیه از موضع دفاع واز افتخار جامعه اخلاقی ودینی ومعنوی بنانهاده شده
از سوی خمینی شیاد مدعی بودند که این بیماری سوغاتی غرب و محصول بی بند وباری رابط
جنسی درفرهنگ غرب است ودر رژیم فاشیستی-
مذهبی ولایت فقیه چنین پدیده ای وجئدندارد .درحالی که اکنون خبر از بلایی داده شده
که بی صدا می آید .
بیماری ایدز یا
"اچ.آی.وی" که بیش از سه دهه از شناسایی ویروس آن در جهان میگذرد، اینک
طبق بررسیهای علمی وپزشکی، روبان قرمز موج سوم خود را با تغییراتی در نوع ابتلا
به آن در ایران و استانی مانند البرز برش زده است.
به گزارش ایرنا، نخستین نشانه بیماری ایدز در سال 1981 میلادی در آمریکا و در بین معتادان تزریقی مشاهد شد و پزشکان در ایران اولین نمونه این بیماری در کودک 6 ساله هموفیلی در سال 1365 شناسایی کردند.
براساس بررسیهای علمی، موج نخست این بیماری در ایران براثر تزریق خون آلوده به ویروس اچ.آی.وی به وجود آمد و سپس استفاده مشترک از سرنگ مشترک دربین معتادان تزریقی موج دوم را به وجود آورد.
اما آنچه کارشناسان بهداشتی و درمانی را در زمینه گسترش بیماری ایدز در البرز نگران کرده است، وجود چهار زندان بزرگ کشور در کرج مرکز این استان است.
هر چند کارشناسان بهداشتی و درمانی البرز آمار دقیقی ازتعداد مبتلایان به ویروس
"اچ.آی.وی " در استان ارایه ندادهاند، اما میگویند این بیماری به واسطه عوامل مختلف مانند رفتارهای پرخطر جنسی و تزریق مشترک مواد مخدر توسط معتادان روند افزایشی دارد.
"زهرا آقایی" رئیس هیات مدیره انجمن همیاران سلامت پرور البرز میگوید: ملاقات خانوادههای زندانیان با همسران خود در مکانهای پیشبینی شده و اسکان این خانوادهها در اطراف زندانها از عوامل افزایش ابتلا به بیماری ایدز در البرز است.
وی اظهار داشت: رفتارهای پرخطر جنسی در اطراف زندانها، سن ابتلا به ایدز در البرز را کاهش داده است.
آقایی گفت: این رفتارها سبب شده تا مسیر انتقال اچ.آی.وی از تزریق مشترک مواد مخدر به رفتار پرخطر جنسی تغییرکند.
وی بیان داشت: میزان آسیبهای اجتماعی به خاطر مهاجرت زیاد در استان البرز نسبت به سایر مناطق کشور بیشتر است و زمینه برای گسترش این معضل بیشتر میکند.
رئیس هیات مدیره انجمن همیاران سلامت پرور البرز افزود: اکنون بسیاری از خانوادههای زندانیان مناطق دیگر کشوربه صورت موقت در نزدیکی زندانهای کرج سکونت گزیدهاند و این امر سبب شده تا آسیبهای اجتماعی در البرز بیشتر شود.
وی گفت: برای پیشگیری و کنترل این بیماری خطرناک برنامههای بهداشتی در محدوده زندانهای کرج به اجرا درآمده که براساس آن افراد مشکوک به صورت رایگان و محرمانه مورد آزمایش خونی قرار میگیرند.
آقایی اظهار داشت: جواب آزمایشها در مدت 75 ساعت در اختیار افراد قرار میگیرد.
رئیس هیات مدیره انجمن همیاران سلامت پرور البرز گفت: امسال برای خانوادههای مددجویان ندامتگاه قزلحصار کرج برنامه آموزشی و پیشگیرانه برگزار کردیم.
وی افزود: این انجمن در سال تحصیلی جاری نیز برای دانشآموزان دختر و پسر برنامهآموزشی و هشداردهنده برگزار کرد تا قدرت نه گفتن دانشآموزان به پیشنهادهای خطرناک تقویت شود.
آقایی با اشاره به هزینههای گزاف کنترل بیماری ایدز در کشور اظهار داشت: بهترین مسیر برای مهار این بیماری پیشگیری است زیرا درمان بیماران در هر ماه بین 10 میلیون تا 18 میلیون ریال است.
وی گفت: این رقم برای بیمارانی که به مرحله نهایی میرسند ماهانه 2 میلیارد تا 3 میلیارد ریال است.
آقایی تاکید کرد که دولت امر غربالگری را به خوبی در این زمینه پیش برده و کوتاهی نکرده است.
رئیس هیات مدیره انجمن همیاران سلامت پرور البرزگفت: اکنون 32 زن و کودک مبتلا به ویروس اچ. آی. وی زیر پوشش این انجمن قرار دارند.
وی ادامه داد: این انجمن در کنار پیشگیری و درمان ایدز، برنامههای آموزشی مهارتی در زمینه خیاطی و... برای مبتلایان مددجوی تحت پوشش خود برگزار کرد و 80 درصد آنان مشغول بکار شدهاند تا افسردگی خارج شوند.
وی بیان داشت: در بین مددجویان،مادرانی آبرومند و انسانهای شریف هستند که ناخواسته گرفتار بیماری ایدز شدهاند که باید مورد حمایت قرار گیرند.
دکتر "حجتالله براتی" مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماریهای واگیر دانشگاه علوم پزشکی البرز نیز به ایرنا، میگوید: ایدز یک بیماری واحد نیست بلکه مجموعهای از حالات و علائم است که وقتی سیستم ایمنی بدن به وسیله ویروسی به نام HIV آسیب میبیند، بوجود میآید.
وی ادامه داد: اچای وی (HIV) از حروف اول کلمات (Human Immunodeficiency Virus) گرفته شده است. معنای فارسی این کلمات «ویروس نقص سیستم ایمنی انسانی» است. HIV یک رتروویروس است که حاوی RNA و دارای پوشش است.
براتی گفت: این ویروس سلولهای خاصی از بدن را که در مقابل انواع بیماریها دفاع میکنند، نابود میکند. وقتی ویروس اچای وی سیستم ایمنی بدن انسان را به حدی ضعیف کند که دیگر نتواند فرد مبتلارا در مقابل بیماریهایی که به طور عادی آنها را مهار میکرده محافظت کند، این فرد وارد مرحلهای از بیماری خود شده که به اختصار ایدز نامیده میشود.
وی یادآور شد: بیش ازسی سال از شناسایی اولین مورد ابتلا به ویروس HIV میگذرد. اصولا این ویروس در خارج از سلول زنده، قادر به ادامه حیات نیست.
مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماریهای واگیر دانشگاه علوم پزشکی البرز گفت: ویروس اچای وی میتواند در مایعاتی از قبیل خون، مایع منی، ترشحات واژن و شیر مادر یافت شود.
وی ادامه داد: ایدز از طریق تماس جنسی با فرد مبتلا، از مادر مبتلا به فرزند(قبل از تولد یا حین زایمان و یا از طریق شیردهی پس از تولد)، از طریق خون یا فرآوردههای خونی آلوده (مانند انتقال خون و یا پیوند اعضاء)، از طریق استفاده از سوزن، سرنگ و دیگر وسایل تزریق آلوده به ویروس (مانند استفاده از سرنگ مشترک در معتادان تزریقی و یا در هنگام خالکوبی) انتقال مییابد.
براتی گفت: با توجه به راههای انتقال HIV، تمام افراد جامعه در معرض خطر ابتلا به این عفونت هستند و این بیماری به هیچ گروه خاصی از افراد اختصاص ندارد.
وی بیان داشت: مصرف کنندگان تزریقی مواد مخدر، افرادی که روابط جنسی محافظت نشده با افراد مختلف (همجنس یا جنس مخالف) دارند، دریافتکنندگان مکرر خون، همسر یا شرکای جنسی افراد بیشتر در خطر ابتلا به این ویروس هستند.
براتی تاکید کرد که درعین حال ویروس HIV از راههای ذیل به افراد دیگر منتقل نمیشود: تماس عادی مانند با هم کارکردن، همصحبتی، همسفری، دستدادن، بوسیدن و سایر روابط اجتماعی مانند سوارشدن در یک اتوبوس و تاکسی، استفاده مشترک از حمام، استخر و توالت، لباس، پوشاک، پتو و رختخواب، عطسه، سرفه و نیش حشرات، تماس پوست سالم با ترشحات جنسی مردانه و زنانه، بزاق، ادرار، اشک، عرق و محتویات معده فرد آلوده به ویروس.
وی بیان داشت: پس از ورود HIV به بدن، این ویروس شروع به تکثیر در سلولهای اصلی سیستم ایمنی (عمدتاً سلوهای CD4 و ماکروفاژها) مینماید.
براتی گفت:به دوره بین ورود عفونت و تولید آنتی بادیهای قابل سنجش، دوره نهفتگی یا پنجره اطلاق شده که میتواند از دو تا دوازده هفته به طول بینجامد.
وی ادامه داد: در این مدت، فرد ممکن است دچار عفونت حاد HIV شده که به آن عفونت اولیه HIV نیز گفته میشود. در این گونه موارد، عفونت فرد با وجود نتیجه منفی آزمایش، بسیار مسری است.
مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماریهای واگیر دانشگاه علوم پزشکی البرزگفت: فرد مبتلا به ویروس HIV ممکن است تا 10 سال یا بیشتر، بدون علامت بماند. این مدت از لحاظ انتقال HIV دارای اهمیت میباشد.
وی ادامه داد: در نهایت پس از مدتی (که مدت آن از یک فرد به فرد دیگر متفاوت میباشد) با تخریب لنفوسیتهای CD4 و دیگر سلولهای ایمنی، نشانگان پیشرونده نقص ایمنی یا بیماری ایدز پدید میآید.
وی اظهار داشت: پیشرفت به این مرحله، به عواملی همچون نوع عفونت HIV، سن فرد، دیگر عفونتها و عوامل ژنتیکی، مرتبط است.
مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماریهای واگیر دانشگاه علوم پزشکی البرز گفت: بیماری ایدز درمان قطعی ندارد، ولی درمانی کنترلی با عنوان درمان ضد ویروسی برای آن در نظر گرفته شده است.
براتی افزود: درمان ضد ویروسی (ART) به داروهایی اطلاق میشود که تکثیر HIV را متوقف نموده و یا آن را مهار مینماید. هدف از این درمان، طولانی کردن و بهبود کیفیت زندگی فرد مبتلا از طریق سرکوب هر چه بیشتر تکثیر ویروس HIV و نیز کاهش احتمال انتقال این ویروس به فرد سالم میباشد.
وی بیان داشت: رژیم معمول درمانی متشکل از سه نوع داروی ART در ترکیب با یکدیگر بوده که برای سرکوب مراحل مختلف چرخه حیات ویروس به کار میروند.
این مسئول بدون اشاره به تعداد دقیق مبتلایان به بیماری ایدز در البرز به وضعیت این بیماری در جهان و ایران پرداخت و گفت: براساس گزارشهای جهانی درسال 2015، حدود 9/36 میلیون نفر مبتلا به این بیماری در جهان شناسایی شدند.
وی اظهار داشت: با وجود اینکه میزان بروز سالانه موارد جدید عفونت HIV در حال کاهش است، اما شیوع این بیماری به دلیل کاهش مرگ و میر ناشی از آن (با توجه به دسترسی بیشتر بیماران به درمانهای ضد ویروسی) در حال افزایش است.
وی افزود: در عین حال 50 درصد از جمعیت بالغ مبتلا به HIV را زنان تشکیل میدهند.
این مسئول گفت: اولین مورد HIV در ایران در سال 1365 در یک کودک 6 ساله مبتلا به هموفیلی که از فاکتورهای انعقادی آلوده به ویروس HIV وارداتی از اروپا استفاده میکرد، تشخیص داده شد.
وی ادامه داد:پس از آن تا سال 1374 موارد معدودی در سال گزارش و ثبت شده است. در سال 1375 با شناسایی همه گیری در برخی از زندانهای کشور، موارد شناخته شده به یکباره افزایش چشمگیری یافت و این سیر صعودی تا سال 1383 ادامه داشت.
براتی گفت: در سال 1383کل موارد شناخته شده در طی یک سال به حداکثر رسید و سپس با شیبی ملایم روندی کاهشی یافت.
وی ادامه داد: بر اساس نظام جامع مدیریت دادههای آماری اچای وی کشور، تا تاریخ 1/7/1394 مجموعا 30 هزار و 183 نفر مبتلا به اچای وی شناسایی، ثبت و گزارش شده است که 85 درصدآنان را مردان و 15درصدرا زنان تشکیل میدهند.
مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماریهای واگیر دانشگاه علوم پزشکی البرزاظهار داشت: 52 درصد موارد ثبت شده نیز در گروه سنی 21 – 35 سال هستند. براساس این نظام گزارش دهی از کل موارد شناخته شده تعداد 7387 نفر فوت ثبت شده است.
وی گفت: علل ابتلا به اچای وی در بین کل مواردی که از سال 1365 تا کنون ثبت شده به ترتیب تزریق با وسایل مشترک در مصرف کنندگان مواد 67 درصد، رابطه جنسی 18درصد و انتقال از مادر به کودک 2 درصد بوده است.
براتی اظهار داشت: راه انتقال 12 درصد از این گروه نیز نامشخص مانده است. این در حالی است که الگوی راه انتقال و درصد ابتلای زنان و مردان در سالهای اخیر تغییر کرده است.
وی ادامه داد:ازکل موارد شناسایی و گزارش شده در طول شش ماهه اول سال 1394، 34 درصد موارد ثبت را زنان و 66 درصد آنان را مردان تشکیل میدهند و راه احتمالی انتقال در 39 درصد موارد اعتیاد تزریقی، 41 درصد روابط جنسی، 3 درصد مادر به کودک و در 17 درصد راه احتمالی ابتلا بیان نشده است.
مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماریهای واگیردانشگاه علوم پزشکی البرز گفت: در سال 94 هیچ مورد ابتلا جدیدی از طریق خون و فرآوردههای خونی ثبت نشده است.البته در ایران نیز مانند سایر کشورها، موارد شناسایی شده تنها بخشی از کل موارد مبتلایان است.
وی اظهار داشت: با اینکه در سالهای گذشته اقدامات موفقی برای کنترل همه گیری در مصرف کنندگان تزریقی اعمالشده و منجر به کاهش شیب رشد همه گیری در این گروه شده است، با این وجود هنوز عمدهترین عامل گسترش همهگیری در ایران مصرف تزریقی مواد است، چرا که تزریق با وسایل مشترک به صفر نرسیده است.
این مسئول گفت: در چند سال اخیر نشانههایی از افزایش نقش انتقال جنسی HIV در ایران رخ داده است. طی این سالها سهم موارد شناسایی شده ابتلا از راه انتقال جنسی به طور مداوم افزایش یافته است.
وی اظهار داشت: همچنین در سالهای اخیر نشانههایی از افزایش شیوع مصرف ترکیبات مت آمفتامینی و افزایش رفتارهای جنسی پرخطر بعد از مصرف این ترکیبات نیز موجب نگرانیهای جدی شده است.
براتی گفت:با توجه به مقایسه آمار موجود در چند سال اخیر، تعداد زنان مبتلا به HIV افزایش یافته است.
وی افزود: با توجه به معضل اعتیاد و نیز رفتارهای جنسی پرخطر و از طرف دیگر عدم آگاهی کافی نوجوانان و جوانان از راههای انتقال و پیشگیری و حفاظت از عفونت HIV/AIDS و همچنین با توجه به بار مالی بیماری ایدز و تحمیل بار اقتصادی – اجتماعی سنگینی که به از دست رفتن نیروهای جوان و کارآمد کشورها منجر میشود و در نهایت آثار مخرب آن در آموزش و پرورش، کشاورزی، صنعت و توسعه، حمایت و همراهی تمام سازمانها و ارگانهای دولتی و غیر دولتی در امر آموزش و ارتقاء سطح آگاهی در جامعه برای پیشگیری از بیماری ضروری است.
مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماریهای واگیردانشگاه علوم پزشکی البرز گفت: استان البرز دور نمایی از کشور است و اکنون در کشور افزایش آمار از راه جنسی وجود دارد و در البرز هم همینطور است.
وی خاطر نشان کرد: انتقال بیماری ایدز طی سه موج تا کنون انتقال مییافت که در موج اول انتقال خون بود، موج دوم تزریق و موج سوم که اکنون شایع است از طریق مشکلات جنسی و انتقال جنسی است.
دکتر براتی بیان داشت: شواهد نشان میدهد که در بین خانمها شایعتر است و مشکلات جنسی مطرح است.
وی با بیان اینکه افزایش فعالیتهای آموزشی نقش بسزایی در کاهش انتقال بیماری دارد، گفت: اکنون در استان البرز دسترسی به خدمات مشاورهای و تشخیص فراهم شده است و تست تشخیص HIV در تمام مراکز بهداشتی و مشاورهای به صورت رایگان انجام میشود.
این مسئول ادامه داد:تقویت مراکز بیماریهای رفتاری، راه اندازی مرکز مشاورهای زنان، ایجاد مراکز کاهش آسیب زنان، راه اندازی مراکز گذری از دیگر خدماتی است که دانشگاه علوم پزشکی انجام داده است.
وی گفت: اکنون امکانات مشاورهای و خدمات کاهش آسیب فراهم است و تجهیز واحدهای تشخیصی نیز انجام شده است.
براتی اظهار کرد: افزایش فعالیتهای کنترلی در مراکز دندانپزشکی البرز از دیگر اقدامات است.
وی بیان داشت: مدارس براساس برنامه استراتژیکی ایدز ابلاغ میشود و اداره کل آموزش و پرورش کمک کند تا بتوانیم دانش آموزان رفتارهای پر خطر روشهای پیشگیری انجام شود و در دانشگاهها، پادگانها این آموزشها انجام میشود و میبایست همه ارگانهای ذیربط کمک کنند تا ورود ما برای آموزش به این بخشها فراهم شود.
مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماریهای واگیر دانشگاه علوم پزشکی البرز گفت: رسانهها میتوانند در این بخش با اطلاع رسانی و تبلیغات بیپرده کمک کنند.
وی افزود: در گذشته امکانات تشخیص ایدز در استان یک جا بود اما اکنون در تمام مراکز بهداشتی درمانی تشخیص تست سریع وجود دارد.
براتی بیان داشت: در سه ماهه اول سال جاری خط مشاورهای تلفنی ایجاد میشود و ما وظیفه داریم اکثر بیماران تحت درمان قرار بگیرند.
وی در خصوص آمار افراد حامل ویروس HIV گفت: در سراسر کشور الگوی یکدیگر هستند و آمار کشوری نمونه آماری از سایر استانها است.
وی افزود: اکنون بحث کاهش انتقال از مادر به کودک مطرح است، چرا که تشخیص به موقع یکی از برنامهها است و از تولد کودک HIV جلوگیری میشود.
با این حال بیماری یا ویروس خطرناک ایدز با چندشیوه عمده تزریق خون آلوده، استفاده مشترک از سرنگ آلوده در بین معتادان تزریقی، رفتار پرخطر جنسی و انتقال از مادر به جنین گسترش مییابد نیازمند اقدامات پیشگیرانه با اطلاع رسانی گسترده در کشور و استان البرز است.
انتقال چهار زندان بزرگ کشور و انتقال زندانیان به استانهای محل سکونت خود از مواردی است که میتواند به پیشگیری و کنترل بیماری ایدز در البرز کمک کند.
همچنین اجرای طرح غربالگری به صورت گسترده و محرمانه و جمع آوری معتادان کارتن خواب و تزریقی و ساماندهی آنان از دیگر مواردی است که به کاهش این بیماری خطرناک کمک میکند.
با این حال تا زمان انتقال زندانها و زندانیان، غربالگری ایدز در این مکانها ضروری به نظر میرسد ضمن آنکه باید روش مناسبی برای پیشگیری خانوادههای زندانیان و دیگر افراد جامعه به این بیماری در البرز و کشور اتخاذ شود.
به گزارش ایرنا، نخستین نشانه بیماری ایدز در سال 1981 میلادی در آمریکا و در بین معتادان تزریقی مشاهد شد و پزشکان در ایران اولین نمونه این بیماری در کودک 6 ساله هموفیلی در سال 1365 شناسایی کردند.
براساس بررسیهای علمی، موج نخست این بیماری در ایران براثر تزریق خون آلوده به ویروس اچ.آی.وی به وجود آمد و سپس استفاده مشترک از سرنگ مشترک دربین معتادان تزریقی موج دوم را به وجود آورد.
اما آنچه کارشناسان بهداشتی و درمانی را در زمینه گسترش بیماری ایدز در البرز نگران کرده است، وجود چهار زندان بزرگ کشور در کرج مرکز این استان است.
هر چند کارشناسان بهداشتی و درمانی البرز آمار دقیقی ازتعداد مبتلایان به ویروس
"اچ.آی.وی " در استان ارایه ندادهاند، اما میگویند این بیماری به واسطه عوامل مختلف مانند رفتارهای پرخطر جنسی و تزریق مشترک مواد مخدر توسط معتادان روند افزایشی دارد.
"زهرا آقایی" رئیس هیات مدیره انجمن همیاران سلامت پرور البرز میگوید: ملاقات خانوادههای زندانیان با همسران خود در مکانهای پیشبینی شده و اسکان این خانوادهها در اطراف زندانها از عوامل افزایش ابتلا به بیماری ایدز در البرز است.
وی اظهار داشت: رفتارهای پرخطر جنسی در اطراف زندانها، سن ابتلا به ایدز در البرز را کاهش داده است.
آقایی گفت: این رفتارها سبب شده تا مسیر انتقال اچ.آی.وی از تزریق مشترک مواد مخدر به رفتار پرخطر جنسی تغییرکند.
وی بیان داشت: میزان آسیبهای اجتماعی به خاطر مهاجرت زیاد در استان البرز نسبت به سایر مناطق کشور بیشتر است و زمینه برای گسترش این معضل بیشتر میکند.
رئیس هیات مدیره انجمن همیاران سلامت پرور البرز افزود: اکنون بسیاری از خانوادههای زندانیان مناطق دیگر کشوربه صورت موقت در نزدیکی زندانهای کرج سکونت گزیدهاند و این امر سبب شده تا آسیبهای اجتماعی در البرز بیشتر شود.
وی گفت: برای پیشگیری و کنترل این بیماری خطرناک برنامههای بهداشتی در محدوده زندانهای کرج به اجرا درآمده که براساس آن افراد مشکوک به صورت رایگان و محرمانه مورد آزمایش خونی قرار میگیرند.
آقایی اظهار داشت: جواب آزمایشها در مدت 75 ساعت در اختیار افراد قرار میگیرد.
رئیس هیات مدیره انجمن همیاران سلامت پرور البرز گفت: امسال برای خانوادههای مددجویان ندامتگاه قزلحصار کرج برنامه آموزشی و پیشگیرانه برگزار کردیم.
وی افزود: این انجمن در سال تحصیلی جاری نیز برای دانشآموزان دختر و پسر برنامهآموزشی و هشداردهنده برگزار کرد تا قدرت نه گفتن دانشآموزان به پیشنهادهای خطرناک تقویت شود.
آقایی با اشاره به هزینههای گزاف کنترل بیماری ایدز در کشور اظهار داشت: بهترین مسیر برای مهار این بیماری پیشگیری است زیرا درمان بیماران در هر ماه بین 10 میلیون تا 18 میلیون ریال است.
وی گفت: این رقم برای بیمارانی که به مرحله نهایی میرسند ماهانه 2 میلیارد تا 3 میلیارد ریال است.
آقایی تاکید کرد که دولت امر غربالگری را به خوبی در این زمینه پیش برده و کوتاهی نکرده است.
رئیس هیات مدیره انجمن همیاران سلامت پرور البرزگفت: اکنون 32 زن و کودک مبتلا به ویروس اچ. آی. وی زیر پوشش این انجمن قرار دارند.
وی ادامه داد: این انجمن در کنار پیشگیری و درمان ایدز، برنامههای آموزشی مهارتی در زمینه خیاطی و... برای مبتلایان مددجوی تحت پوشش خود برگزار کرد و 80 درصد آنان مشغول بکار شدهاند تا افسردگی خارج شوند.
وی بیان داشت: در بین مددجویان،مادرانی آبرومند و انسانهای شریف هستند که ناخواسته گرفتار بیماری ایدز شدهاند که باید مورد حمایت قرار گیرند.
دکتر "حجتالله براتی" مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماریهای واگیر دانشگاه علوم پزشکی البرز نیز به ایرنا، میگوید: ایدز یک بیماری واحد نیست بلکه مجموعهای از حالات و علائم است که وقتی سیستم ایمنی بدن به وسیله ویروسی به نام HIV آسیب میبیند، بوجود میآید.
وی ادامه داد: اچای وی (HIV) از حروف اول کلمات (Human Immunodeficiency Virus) گرفته شده است. معنای فارسی این کلمات «ویروس نقص سیستم ایمنی انسانی» است. HIV یک رتروویروس است که حاوی RNA و دارای پوشش است.
براتی گفت: این ویروس سلولهای خاصی از بدن را که در مقابل انواع بیماریها دفاع میکنند، نابود میکند. وقتی ویروس اچای وی سیستم ایمنی بدن انسان را به حدی ضعیف کند که دیگر نتواند فرد مبتلارا در مقابل بیماریهایی که به طور عادی آنها را مهار میکرده محافظت کند، این فرد وارد مرحلهای از بیماری خود شده که به اختصار ایدز نامیده میشود.
وی یادآور شد: بیش ازسی سال از شناسایی اولین مورد ابتلا به ویروس HIV میگذرد. اصولا این ویروس در خارج از سلول زنده، قادر به ادامه حیات نیست.
مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماریهای واگیر دانشگاه علوم پزشکی البرز گفت: ویروس اچای وی میتواند در مایعاتی از قبیل خون، مایع منی، ترشحات واژن و شیر مادر یافت شود.
وی ادامه داد: ایدز از طریق تماس جنسی با فرد مبتلا، از مادر مبتلا به فرزند(قبل از تولد یا حین زایمان و یا از طریق شیردهی پس از تولد)، از طریق خون یا فرآوردههای خونی آلوده (مانند انتقال خون و یا پیوند اعضاء)، از طریق استفاده از سوزن، سرنگ و دیگر وسایل تزریق آلوده به ویروس (مانند استفاده از سرنگ مشترک در معتادان تزریقی و یا در هنگام خالکوبی) انتقال مییابد.
براتی گفت: با توجه به راههای انتقال HIV، تمام افراد جامعه در معرض خطر ابتلا به این عفونت هستند و این بیماری به هیچ گروه خاصی از افراد اختصاص ندارد.
وی بیان داشت: مصرف کنندگان تزریقی مواد مخدر، افرادی که روابط جنسی محافظت نشده با افراد مختلف (همجنس یا جنس مخالف) دارند، دریافتکنندگان مکرر خون، همسر یا شرکای جنسی افراد بیشتر در خطر ابتلا به این ویروس هستند.
براتی تاکید کرد که درعین حال ویروس HIV از راههای ذیل به افراد دیگر منتقل نمیشود: تماس عادی مانند با هم کارکردن، همصحبتی، همسفری، دستدادن، بوسیدن و سایر روابط اجتماعی مانند سوارشدن در یک اتوبوس و تاکسی، استفاده مشترک از حمام، استخر و توالت، لباس، پوشاک، پتو و رختخواب، عطسه، سرفه و نیش حشرات، تماس پوست سالم با ترشحات جنسی مردانه و زنانه، بزاق، ادرار، اشک، عرق و محتویات معده فرد آلوده به ویروس.
وی بیان داشت: پس از ورود HIV به بدن، این ویروس شروع به تکثیر در سلولهای اصلی سیستم ایمنی (عمدتاً سلوهای CD4 و ماکروفاژها) مینماید.
براتی گفت:به دوره بین ورود عفونت و تولید آنتی بادیهای قابل سنجش، دوره نهفتگی یا پنجره اطلاق شده که میتواند از دو تا دوازده هفته به طول بینجامد.
وی ادامه داد: در این مدت، فرد ممکن است دچار عفونت حاد HIV شده که به آن عفونت اولیه HIV نیز گفته میشود. در این گونه موارد، عفونت فرد با وجود نتیجه منفی آزمایش، بسیار مسری است.
مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماریهای واگیر دانشگاه علوم پزشکی البرزگفت: فرد مبتلا به ویروس HIV ممکن است تا 10 سال یا بیشتر، بدون علامت بماند. این مدت از لحاظ انتقال HIV دارای اهمیت میباشد.
وی ادامه داد: در نهایت پس از مدتی (که مدت آن از یک فرد به فرد دیگر متفاوت میباشد) با تخریب لنفوسیتهای CD4 و دیگر سلولهای ایمنی، نشانگان پیشرونده نقص ایمنی یا بیماری ایدز پدید میآید.
وی اظهار داشت: پیشرفت به این مرحله، به عواملی همچون نوع عفونت HIV، سن فرد، دیگر عفونتها و عوامل ژنتیکی، مرتبط است.
مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماریهای واگیر دانشگاه علوم پزشکی البرز گفت: بیماری ایدز درمان قطعی ندارد، ولی درمانی کنترلی با عنوان درمان ضد ویروسی برای آن در نظر گرفته شده است.
براتی افزود: درمان ضد ویروسی (ART) به داروهایی اطلاق میشود که تکثیر HIV را متوقف نموده و یا آن را مهار مینماید. هدف از این درمان، طولانی کردن و بهبود کیفیت زندگی فرد مبتلا از طریق سرکوب هر چه بیشتر تکثیر ویروس HIV و نیز کاهش احتمال انتقال این ویروس به فرد سالم میباشد.
وی بیان داشت: رژیم معمول درمانی متشکل از سه نوع داروی ART در ترکیب با یکدیگر بوده که برای سرکوب مراحل مختلف چرخه حیات ویروس به کار میروند.
این مسئول بدون اشاره به تعداد دقیق مبتلایان به بیماری ایدز در البرز به وضعیت این بیماری در جهان و ایران پرداخت و گفت: براساس گزارشهای جهانی درسال 2015، حدود 9/36 میلیون نفر مبتلا به این بیماری در جهان شناسایی شدند.
وی اظهار داشت: با وجود اینکه میزان بروز سالانه موارد جدید عفونت HIV در حال کاهش است، اما شیوع این بیماری به دلیل کاهش مرگ و میر ناشی از آن (با توجه به دسترسی بیشتر بیماران به درمانهای ضد ویروسی) در حال افزایش است.
وی افزود: در عین حال 50 درصد از جمعیت بالغ مبتلا به HIV را زنان تشکیل میدهند.
این مسئول گفت: اولین مورد HIV در ایران در سال 1365 در یک کودک 6 ساله مبتلا به هموفیلی که از فاکتورهای انعقادی آلوده به ویروس HIV وارداتی از اروپا استفاده میکرد، تشخیص داده شد.
وی ادامه داد:پس از آن تا سال 1374 موارد معدودی در سال گزارش و ثبت شده است. در سال 1375 با شناسایی همه گیری در برخی از زندانهای کشور، موارد شناخته شده به یکباره افزایش چشمگیری یافت و این سیر صعودی تا سال 1383 ادامه داشت.
براتی گفت: در سال 1383کل موارد شناخته شده در طی یک سال به حداکثر رسید و سپس با شیبی ملایم روندی کاهشی یافت.
وی ادامه داد: بر اساس نظام جامع مدیریت دادههای آماری اچای وی کشور، تا تاریخ 1/7/1394 مجموعا 30 هزار و 183 نفر مبتلا به اچای وی شناسایی، ثبت و گزارش شده است که 85 درصدآنان را مردان و 15درصدرا زنان تشکیل میدهند.
مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماریهای واگیر دانشگاه علوم پزشکی البرزاظهار داشت: 52 درصد موارد ثبت شده نیز در گروه سنی 21 – 35 سال هستند. براساس این نظام گزارش دهی از کل موارد شناخته شده تعداد 7387 نفر فوت ثبت شده است.
وی گفت: علل ابتلا به اچای وی در بین کل مواردی که از سال 1365 تا کنون ثبت شده به ترتیب تزریق با وسایل مشترک در مصرف کنندگان مواد 67 درصد، رابطه جنسی 18درصد و انتقال از مادر به کودک 2 درصد بوده است.
براتی اظهار داشت: راه انتقال 12 درصد از این گروه نیز نامشخص مانده است. این در حالی است که الگوی راه انتقال و درصد ابتلای زنان و مردان در سالهای اخیر تغییر کرده است.
وی ادامه داد:ازکل موارد شناسایی و گزارش شده در طول شش ماهه اول سال 1394، 34 درصد موارد ثبت را زنان و 66 درصد آنان را مردان تشکیل میدهند و راه احتمالی انتقال در 39 درصد موارد اعتیاد تزریقی، 41 درصد روابط جنسی، 3 درصد مادر به کودک و در 17 درصد راه احتمالی ابتلا بیان نشده است.
مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماریهای واگیردانشگاه علوم پزشکی البرز گفت: در سال 94 هیچ مورد ابتلا جدیدی از طریق خون و فرآوردههای خونی ثبت نشده است.البته در ایران نیز مانند سایر کشورها، موارد شناسایی شده تنها بخشی از کل موارد مبتلایان است.
وی اظهار داشت: با اینکه در سالهای گذشته اقدامات موفقی برای کنترل همه گیری در مصرف کنندگان تزریقی اعمالشده و منجر به کاهش شیب رشد همه گیری در این گروه شده است، با این وجود هنوز عمدهترین عامل گسترش همهگیری در ایران مصرف تزریقی مواد است، چرا که تزریق با وسایل مشترک به صفر نرسیده است.
این مسئول گفت: در چند سال اخیر نشانههایی از افزایش نقش انتقال جنسی HIV در ایران رخ داده است. طی این سالها سهم موارد شناسایی شده ابتلا از راه انتقال جنسی به طور مداوم افزایش یافته است.
وی اظهار داشت: همچنین در سالهای اخیر نشانههایی از افزایش شیوع مصرف ترکیبات مت آمفتامینی و افزایش رفتارهای جنسی پرخطر بعد از مصرف این ترکیبات نیز موجب نگرانیهای جدی شده است.
براتی گفت:با توجه به مقایسه آمار موجود در چند سال اخیر، تعداد زنان مبتلا به HIV افزایش یافته است.
وی افزود: با توجه به معضل اعتیاد و نیز رفتارهای جنسی پرخطر و از طرف دیگر عدم آگاهی کافی نوجوانان و جوانان از راههای انتقال و پیشگیری و حفاظت از عفونت HIV/AIDS و همچنین با توجه به بار مالی بیماری ایدز و تحمیل بار اقتصادی – اجتماعی سنگینی که به از دست رفتن نیروهای جوان و کارآمد کشورها منجر میشود و در نهایت آثار مخرب آن در آموزش و پرورش، کشاورزی، صنعت و توسعه، حمایت و همراهی تمام سازمانها و ارگانهای دولتی و غیر دولتی در امر آموزش و ارتقاء سطح آگاهی در جامعه برای پیشگیری از بیماری ضروری است.
مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماریهای واگیردانشگاه علوم پزشکی البرز گفت: استان البرز دور نمایی از کشور است و اکنون در کشور افزایش آمار از راه جنسی وجود دارد و در البرز هم همینطور است.
وی خاطر نشان کرد: انتقال بیماری ایدز طی سه موج تا کنون انتقال مییافت که در موج اول انتقال خون بود، موج دوم تزریق و موج سوم که اکنون شایع است از طریق مشکلات جنسی و انتقال جنسی است.
دکتر براتی بیان داشت: شواهد نشان میدهد که در بین خانمها شایعتر است و مشکلات جنسی مطرح است.
وی با بیان اینکه افزایش فعالیتهای آموزشی نقش بسزایی در کاهش انتقال بیماری دارد، گفت: اکنون در استان البرز دسترسی به خدمات مشاورهای و تشخیص فراهم شده است و تست تشخیص HIV در تمام مراکز بهداشتی و مشاورهای به صورت رایگان انجام میشود.
این مسئول ادامه داد:تقویت مراکز بیماریهای رفتاری، راه اندازی مرکز مشاورهای زنان، ایجاد مراکز کاهش آسیب زنان، راه اندازی مراکز گذری از دیگر خدماتی است که دانشگاه علوم پزشکی انجام داده است.
وی گفت: اکنون امکانات مشاورهای و خدمات کاهش آسیب فراهم است و تجهیز واحدهای تشخیصی نیز انجام شده است.
براتی اظهار کرد: افزایش فعالیتهای کنترلی در مراکز دندانپزشکی البرز از دیگر اقدامات است.
وی بیان داشت: مدارس براساس برنامه استراتژیکی ایدز ابلاغ میشود و اداره کل آموزش و پرورش کمک کند تا بتوانیم دانش آموزان رفتارهای پر خطر روشهای پیشگیری انجام شود و در دانشگاهها، پادگانها این آموزشها انجام میشود و میبایست همه ارگانهای ذیربط کمک کنند تا ورود ما برای آموزش به این بخشها فراهم شود.
مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماریهای واگیر دانشگاه علوم پزشکی البرز گفت: رسانهها میتوانند در این بخش با اطلاع رسانی و تبلیغات بیپرده کمک کنند.
وی افزود: در گذشته امکانات تشخیص ایدز در استان یک جا بود اما اکنون در تمام مراکز بهداشتی درمانی تشخیص تست سریع وجود دارد.
براتی بیان داشت: در سه ماهه اول سال جاری خط مشاورهای تلفنی ایجاد میشود و ما وظیفه داریم اکثر بیماران تحت درمان قرار بگیرند.
وی در خصوص آمار افراد حامل ویروس HIV گفت: در سراسر کشور الگوی یکدیگر هستند و آمار کشوری نمونه آماری از سایر استانها است.
وی افزود: اکنون بحث کاهش انتقال از مادر به کودک مطرح است، چرا که تشخیص به موقع یکی از برنامهها است و از تولد کودک HIV جلوگیری میشود.
با این حال بیماری یا ویروس خطرناک ایدز با چندشیوه عمده تزریق خون آلوده، استفاده مشترک از سرنگ آلوده در بین معتادان تزریقی، رفتار پرخطر جنسی و انتقال از مادر به جنین گسترش مییابد نیازمند اقدامات پیشگیرانه با اطلاع رسانی گسترده در کشور و استان البرز است.
انتقال چهار زندان بزرگ کشور و انتقال زندانیان به استانهای محل سکونت خود از مواردی است که میتواند به پیشگیری و کنترل بیماری ایدز در البرز کمک کند.
همچنین اجرای طرح غربالگری به صورت گسترده و محرمانه و جمع آوری معتادان کارتن خواب و تزریقی و ساماندهی آنان از دیگر مواردی است که به کاهش این بیماری خطرناک کمک میکند.
با این حال تا زمان انتقال زندانها و زندانیان، غربالگری ایدز در این مکانها ضروری به نظر میرسد ضمن آنکه باید روش مناسبی برای پیشگیری خانوادههای زندانیان و دیگر افراد جامعه به این بیماری در البرز و کشور اتخاذ شود.