خوراکیها
«هل»؛ بند انگشتی سالم! 9 مهر -95
«هل»؛ بند انگشتی سالم! 9 مهر -95
«هل» دارای میوههایی کوچک به اندازه بند انگشت با
پوست تیره و دانههای خوشبو است. هل ادویهای بومی هند، نپال و بوتان محسوب میشود.
امروزه، این ماده در بیشتر مناطق آسیا از جمله، هند، چین، بوتان، ویتنام، مالزی،
کره و ژاپن یافت میشود. از هل به عنوان ملکه ادویه جات نام میبرند و یکی از گرانترین
ادویههای جهان پس از زعفران و وانیل نیز است.
از جمله فواید سلامت هل میتوان به حفاظت از دستگاه گوارش، کنترل کلسترول، کنترل سرطان، تسکین مشکلات قلبی و عروقی، و بهبود جریان خون در بدن اشاره کرد. این گیاه برای درمان بیماریهای دهان و دندان و عفونتهای دستگاه ادراری مانند التهاب مثانه، نفریت، و سوزاک مفید است. هل دارای ویژگیهای تقویتکننده میل جنسی است و همچنین به عنوان درمانی برای ضعف جنسی، اختلال در نعوظ، و انزال زودرس نیز استفاده میشود.
از نظر گیاه شناسی، هل به خانواده Zingibercease تعلق دارد و با نام علمی Elettaria cardamomum شناخته میشود. دو نوع اصلی از هل وجود دارند که به نامهای علمی Elettaria برای هل سبز یا هل واقعی، و Amomum برای هل سیاه، سفید یا قرمز، شناخته میشوند.
هل به شکل غلافهایی کوچک که دانههایی سیاه رنگ درون آنها قرار گرفته اند، یافت میشود. هم دانهها و هم غلاف هل دارای عطر و طعم دلپذیری هستند. از این رو، هل به عنوان یک عامل طعم دهنده در آشپزی هندی بسیار مورد استفاده است. چای هل در کنار چای زنجبیل از نوشیدنیهای بسیار مشهور در هند محسوب میشود.
افزون بر مصارف آشپزی، استفاده از هل به عنوان یک گیاه دارویی سابقهای طولانی در فرهنگ هندی و پزشکی سنتی چینی دارد. باور بر این بوده است که هل درمانی برای عفونتهای دندان و لثه، ناراحتی گلو، گرفتگی ریه، سل ریوی، التهاب پلک، اختلالات گوارشی، ناراحتی کلیه، و سنگ کیسه صفرا محسوب شده و به عنوان یک پادزهر برای سموم و زهرها نیز کاربرد داشته است.
*ارزش غذایی هل
بنابر اعلام وزارت کشاورزی آمریکا، هر 100 گرم هل حاوی 300 کیلوکالری انرژی، 68 گرم کربوهیدرات، 11 گرم پروتئین، 28 گرم فیبر غذایی، و فاقد کلسترول است. هل سرشار از ویتامینها و ریزمغذیهای مختلف نیز است که از آن جمله میتوان به نیاسین، پیریدوکسین، ریبوفلاوین، تیامین، ویتامین A، ویتامین C، سدیم، پتاسیم، کلسیم، مس، آهن، منگنز، منیزیم، فسفر و روی اشاره کرد.
*فواید سلامت هل
هل ادویهای ایده آل با فواید سلامت بسیار است. از محبوبترین و شناخته شدهترین فواید سلامت این ماده میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
*ویژگیهای ضد سرطان
سرطان، به ویژه سرطان روده بزرگ، یکی از دلایل اصلی مرگ و میر در جهان است. افزایش هزینههای روش درمانی سرطان و عوارض جانبی آن، پژوهشگران را به یافتن جایگزینهایی پایدارتر تشویق کرده است. مطالعات صورت گرفته توسط موسسه ملی سرطان چیتارانجان در کلکته نشان داده اند، رژیم غذایی حاوی هل نتیجه مثبتی در مقابله با سرطان روده بزرگ دارد.
*سلامت قلب و عروق
مطالعات صورت گرفته در زمینه تاثیر مصرف هل بر سلامت قلب و عروق نشان دادهاند این ماده به پایین آوردن ضربان قلب یا کنترل ریتم ضربان کمک میکند و فشار خون بالا را کنترل میکند.
*کنترل کلسترول
ریزمغذیهای موجود در هل میتوانند با افزایش سطوح چربی در بدن انسان مقابله کنند. طی مطالعهای آنزیمهای آنتی اکسیدانی کبدی و قلبی گرفته شده از هل روی موشهایی با رژیم غذایی حاوی چربی بالا مورد استفاده قرار گرفت. این آنزیمها بر سطوح کلسترول تاثیرگذار بوده و به کنترل آنها کمک قابل توجهی کردند.
*ضد افسردگی
باور بر این است که هل دارای ویژگیهای ضد افسردگی است. روغن عصاره هل یکی از روغنهای اصلی مورد استفاده در رایحه درمانی است. این ماده نه تنها برای مقابله با افسردگی بلکه برای درمان انواع مختلف بیماریها از اختلالات معده تا بیماریهای ریوی قابل استفاده است.
*درمان اختلالات ادراری
در آیورودا (علم باستانی هندی درباره پزشکی و سبک زندگی)، هل به عنوان درمانی برای بیماریها و عفونتهای دستگاه ادراری مانند التهاب مثانه، نفریت و سوزاک مورد استفاده بوده است.
*محافظت در برابری بیماریهای دستگاه گوارش
هل از گذشتههای دور در آیورودا، پزشکی چینی و پزشکی یونانی به عنوان درمانی برای اختلالات گوارشی مورد استفاده بوده است. عصاره متانولی گرفته شده از هل جزئی است که به کنترل اختلالات گوارشی مانند اسیدیته، نفخ شکم، و گرفتگی معده کمک میکند. روغنهای فرار استخراج شده از هل آثار مثبت بر اختلالات دستگاه گوارش را نشان دادهاند.
*ویژگیهای ضد میکروبی
برای هزاران سال باور بر این بوده است که هل دارای ویژگیهای ضد عفونت است. برای علم مدرن این به معنای ویژگیهای ضد میکروبی هل است. طی مطالعهای از روغنهای فرار استخراج شده از هل برای بررسی این فرضیه استفاده شد که نشان داد این روغنها توانایی مهار رشد و گسترش برخی از میکروبهای خطرناک که دلیل مسمویت غذایی هستند را دارد.
*ویژگیهای ضد اسپاسم
اسپاسم عضلانی اغلب در افراد مسن گزارش میشود. انقباض ناگهانی در عضلات این اسپاسمها را موجب میشوند. هنگامی که عضله منقبض میشود میتواند به شکل گیری درد ناگهانی منجر شود. بنابر نتایج آزمایشهای صورت گرفته روی حیوانات، هل میتواند برای کنترل اسپاسم عضلات مورد استفاده قرار بگیرد.
*بیماریهای دهان و دندان
صدها سال است که هل در آیورودا و پزشکی سنتی چینی برای درمان مشکلات دهان و دندان مورد استفاده قرار میگیرد. پس از اختراع آنتی بیوتیکها، مشخص شد این آنتی بیوتیکها نتایج مختلف و همچنین عوارض جانبی به همراه دارند. از جمله عوارض جانبی مصرف آنتی بیوتیکها مهار باکتریهای پروبیوتیک مفید در روده است. در مقابل، استفاده از ادویهها ایده آل است زیرا تنها میکروبهای عفونی را مهار میکنند و کاری با باکتریهای پروبیوتیک ندارند. مطالعه صورت گرفته توسط دنشگاه کالیفرنیا وجود ویژگیهای ضد میکروبی در هل را تایید کرده است.
*ویژگی ضد آسم
هل میتواند به عنوان درمانی برای آسم و دیگر مسائل تنفسی مورد استفاده قرار بگیرد. نتایج یک مطالعه نشان داد عصاره خام هل به باز کردن مسیرهای هوایی در حیوانات آزمایشگاهی کمک میکند. همچنین، آنها در آرامش بخشیدن به بافتهای نای موثر بودهاند.
*ویژگیهای ضد التهابی
بنابر آیورودا، هل برای تسکین درد مفاصل و عضلات خوب است. شواهد تجربی جدید نشان دادهاند هل دارای ویژگیهای ضد التهابی و ضد سرطانزا است.
*سم زدایی
فرآیندهای سوخت و ساز در بدن انسان رادیکالهای سمی و آزاد منتشر میکنند که سلولهای سالم را تحت تاثیر قرار میدهند. این سموم انباشته شده میتوانند زمینه ساز شکل گیری چندین بیماری از جمله سرطان و پیری زودرس شوند. هل به عنوان یک عامل سم زدا شناخته میشود. روغنهای عصارهای و مواد زیستی-شیمیایی موجود در هل آثار سم زدایی ارائه میکنند.
*بهبود گردش خون
در درمانیهای سنتی مانند رایحه درمانی، هل برای درمان نشانههای آسم و برونشیت از طریق بهبود جریان خون به ریهها مورد استفاده قرار گرفته است. روغن عصارهای استخراج شده از هل روی افرادی دارای استرس آزمایش شده و مشخص شده است که هل به بهبود جریان خون در بدن کمک میکند.
*بهبود تهوع و استفراغ
هل به طور سنتی به عنوان درمانی برای تهوع کاربرد دارد. هل تونیکی موثر و محرک است و برای تسکین احساس تهوع و استفراغ خوب است.
*ویژگیهای تقویتکننده میل جنسی
از آنجایی که هل طعمی شیرین دارد، به طور سنتی اعتقاد بر این بوده است که دارای ویژگیهای تقویتکننده میل جنسی است. نه تنها هل به عنوان یک برانگیزنده جنسی شناخته میشود، بلکه در زمینه درمان ضعف جنسی و انزال زودرس نیز کاربرد داشته است.
*گلو درد
هل همانند یک درمان خوب برای گلو درد عمل میکند. هل و دارچین را میتوانید به همراه هم در آب جوشانده و برای کنترل گلو درد هر روز صبح این آب را غرغره کنید.
*سکسکه
سکسکه، به ویژه برای کودکان، میتواند بسیار آزار دهنده باشد. هل یکی از درمانهای موثر برای سکسکه شناخته میشود. چند غلاف هل را در آب بجوشانید و با نوشیدن این آب میتوانید از شر سکسکه خلاص شوید.
*خوشبوکننده نفس
غلافها و دانههای هل میتوانند به عنوان یک خوشبوکننده نفس جویده شوند. عطر و طعمی که در هل وجود دارد به واسطه وجود روغن عصارهای است. جای شگفتی نیست که روغن عصارهای هل به عنوان یک ماده تشکیل دهنده در آدامسها مورد استفاده قرار میگیرد.
از جمله فواید سلامت هل میتوان به حفاظت از دستگاه گوارش، کنترل کلسترول، کنترل سرطان، تسکین مشکلات قلبی و عروقی، و بهبود جریان خون در بدن اشاره کرد. این گیاه برای درمان بیماریهای دهان و دندان و عفونتهای دستگاه ادراری مانند التهاب مثانه، نفریت، و سوزاک مفید است. هل دارای ویژگیهای تقویتکننده میل جنسی است و همچنین به عنوان درمانی برای ضعف جنسی، اختلال در نعوظ، و انزال زودرس نیز استفاده میشود.
از نظر گیاه شناسی، هل به خانواده Zingibercease تعلق دارد و با نام علمی Elettaria cardamomum شناخته میشود. دو نوع اصلی از هل وجود دارند که به نامهای علمی Elettaria برای هل سبز یا هل واقعی، و Amomum برای هل سیاه، سفید یا قرمز، شناخته میشوند.
هل به شکل غلافهایی کوچک که دانههایی سیاه رنگ درون آنها قرار گرفته اند، یافت میشود. هم دانهها و هم غلاف هل دارای عطر و طعم دلپذیری هستند. از این رو، هل به عنوان یک عامل طعم دهنده در آشپزی هندی بسیار مورد استفاده است. چای هل در کنار چای زنجبیل از نوشیدنیهای بسیار مشهور در هند محسوب میشود.
افزون بر مصارف آشپزی، استفاده از هل به عنوان یک گیاه دارویی سابقهای طولانی در فرهنگ هندی و پزشکی سنتی چینی دارد. باور بر این بوده است که هل درمانی برای عفونتهای دندان و لثه، ناراحتی گلو، گرفتگی ریه، سل ریوی، التهاب پلک، اختلالات گوارشی، ناراحتی کلیه، و سنگ کیسه صفرا محسوب شده و به عنوان یک پادزهر برای سموم و زهرها نیز کاربرد داشته است.
*ارزش غذایی هل
بنابر اعلام وزارت کشاورزی آمریکا، هر 100 گرم هل حاوی 300 کیلوکالری انرژی، 68 گرم کربوهیدرات، 11 گرم پروتئین، 28 گرم فیبر غذایی، و فاقد کلسترول است. هل سرشار از ویتامینها و ریزمغذیهای مختلف نیز است که از آن جمله میتوان به نیاسین، پیریدوکسین، ریبوفلاوین، تیامین، ویتامین A، ویتامین C، سدیم، پتاسیم، کلسیم، مس، آهن، منگنز، منیزیم، فسفر و روی اشاره کرد.
*فواید سلامت هل
هل ادویهای ایده آل با فواید سلامت بسیار است. از محبوبترین و شناخته شدهترین فواید سلامت این ماده میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
*ویژگیهای ضد سرطان
سرطان، به ویژه سرطان روده بزرگ، یکی از دلایل اصلی مرگ و میر در جهان است. افزایش هزینههای روش درمانی سرطان و عوارض جانبی آن، پژوهشگران را به یافتن جایگزینهایی پایدارتر تشویق کرده است. مطالعات صورت گرفته توسط موسسه ملی سرطان چیتارانجان در کلکته نشان داده اند، رژیم غذایی حاوی هل نتیجه مثبتی در مقابله با سرطان روده بزرگ دارد.
*سلامت قلب و عروق
مطالعات صورت گرفته در زمینه تاثیر مصرف هل بر سلامت قلب و عروق نشان دادهاند این ماده به پایین آوردن ضربان قلب یا کنترل ریتم ضربان کمک میکند و فشار خون بالا را کنترل میکند.
*کنترل کلسترول
ریزمغذیهای موجود در هل میتوانند با افزایش سطوح چربی در بدن انسان مقابله کنند. طی مطالعهای آنزیمهای آنتی اکسیدانی کبدی و قلبی گرفته شده از هل روی موشهایی با رژیم غذایی حاوی چربی بالا مورد استفاده قرار گرفت. این آنزیمها بر سطوح کلسترول تاثیرگذار بوده و به کنترل آنها کمک قابل توجهی کردند.
*ضد افسردگی
باور بر این است که هل دارای ویژگیهای ضد افسردگی است. روغن عصاره هل یکی از روغنهای اصلی مورد استفاده در رایحه درمانی است. این ماده نه تنها برای مقابله با افسردگی بلکه برای درمان انواع مختلف بیماریها از اختلالات معده تا بیماریهای ریوی قابل استفاده است.
*درمان اختلالات ادراری
در آیورودا (علم باستانی هندی درباره پزشکی و سبک زندگی)، هل به عنوان درمانی برای بیماریها و عفونتهای دستگاه ادراری مانند التهاب مثانه، نفریت و سوزاک مورد استفاده بوده است.
*محافظت در برابری بیماریهای دستگاه گوارش
هل از گذشتههای دور در آیورودا، پزشکی چینی و پزشکی یونانی به عنوان درمانی برای اختلالات گوارشی مورد استفاده بوده است. عصاره متانولی گرفته شده از هل جزئی است که به کنترل اختلالات گوارشی مانند اسیدیته، نفخ شکم، و گرفتگی معده کمک میکند. روغنهای فرار استخراج شده از هل آثار مثبت بر اختلالات دستگاه گوارش را نشان دادهاند.
*ویژگیهای ضد میکروبی
برای هزاران سال باور بر این بوده است که هل دارای ویژگیهای ضد عفونت است. برای علم مدرن این به معنای ویژگیهای ضد میکروبی هل است. طی مطالعهای از روغنهای فرار استخراج شده از هل برای بررسی این فرضیه استفاده شد که نشان داد این روغنها توانایی مهار رشد و گسترش برخی از میکروبهای خطرناک که دلیل مسمویت غذایی هستند را دارد.
*ویژگیهای ضد اسپاسم
اسپاسم عضلانی اغلب در افراد مسن گزارش میشود. انقباض ناگهانی در عضلات این اسپاسمها را موجب میشوند. هنگامی که عضله منقبض میشود میتواند به شکل گیری درد ناگهانی منجر شود. بنابر نتایج آزمایشهای صورت گرفته روی حیوانات، هل میتواند برای کنترل اسپاسم عضلات مورد استفاده قرار بگیرد.
*بیماریهای دهان و دندان
صدها سال است که هل در آیورودا و پزشکی سنتی چینی برای درمان مشکلات دهان و دندان مورد استفاده قرار میگیرد. پس از اختراع آنتی بیوتیکها، مشخص شد این آنتی بیوتیکها نتایج مختلف و همچنین عوارض جانبی به همراه دارند. از جمله عوارض جانبی مصرف آنتی بیوتیکها مهار باکتریهای پروبیوتیک مفید در روده است. در مقابل، استفاده از ادویهها ایده آل است زیرا تنها میکروبهای عفونی را مهار میکنند و کاری با باکتریهای پروبیوتیک ندارند. مطالعه صورت گرفته توسط دنشگاه کالیفرنیا وجود ویژگیهای ضد میکروبی در هل را تایید کرده است.
*ویژگی ضد آسم
هل میتواند به عنوان درمانی برای آسم و دیگر مسائل تنفسی مورد استفاده قرار بگیرد. نتایج یک مطالعه نشان داد عصاره خام هل به باز کردن مسیرهای هوایی در حیوانات آزمایشگاهی کمک میکند. همچنین، آنها در آرامش بخشیدن به بافتهای نای موثر بودهاند.
*ویژگیهای ضد التهابی
بنابر آیورودا، هل برای تسکین درد مفاصل و عضلات خوب است. شواهد تجربی جدید نشان دادهاند هل دارای ویژگیهای ضد التهابی و ضد سرطانزا است.
*سم زدایی
فرآیندهای سوخت و ساز در بدن انسان رادیکالهای سمی و آزاد منتشر میکنند که سلولهای سالم را تحت تاثیر قرار میدهند. این سموم انباشته شده میتوانند زمینه ساز شکل گیری چندین بیماری از جمله سرطان و پیری زودرس شوند. هل به عنوان یک عامل سم زدا شناخته میشود. روغنهای عصارهای و مواد زیستی-شیمیایی موجود در هل آثار سم زدایی ارائه میکنند.
*بهبود گردش خون
در درمانیهای سنتی مانند رایحه درمانی، هل برای درمان نشانههای آسم و برونشیت از طریق بهبود جریان خون به ریهها مورد استفاده قرار گرفته است. روغن عصارهای استخراج شده از هل روی افرادی دارای استرس آزمایش شده و مشخص شده است که هل به بهبود جریان خون در بدن کمک میکند.
*بهبود تهوع و استفراغ
هل به طور سنتی به عنوان درمانی برای تهوع کاربرد دارد. هل تونیکی موثر و محرک است و برای تسکین احساس تهوع و استفراغ خوب است.
*ویژگیهای تقویتکننده میل جنسی
از آنجایی که هل طعمی شیرین دارد، به طور سنتی اعتقاد بر این بوده است که دارای ویژگیهای تقویتکننده میل جنسی است. نه تنها هل به عنوان یک برانگیزنده جنسی شناخته میشود، بلکه در زمینه درمان ضعف جنسی و انزال زودرس نیز کاربرد داشته است.
*گلو درد
هل همانند یک درمان خوب برای گلو درد عمل میکند. هل و دارچین را میتوانید به همراه هم در آب جوشانده و برای کنترل گلو درد هر روز صبح این آب را غرغره کنید.
*سکسکه
سکسکه، به ویژه برای کودکان، میتواند بسیار آزار دهنده باشد. هل یکی از درمانهای موثر برای سکسکه شناخته میشود. چند غلاف هل را در آب بجوشانید و با نوشیدن این آب میتوانید از شر سکسکه خلاص شوید.
*خوشبوکننده نفس
غلافها و دانههای هل میتوانند به عنوان یک خوشبوکننده نفس جویده شوند. عطر و طعمی که در هل وجود دارد به واسطه وجود روغن عصارهای است. جای شگفتی نیست که روغن عصارهای هل به عنوان یک ماده تشکیل دهنده در آدامسها مورد استفاده قرار میگیرد.