مصباح: چرا تلاش نمیکنیم مثل سوئیس شویم؟ 8شهریور-98
«امروز دست های مرموز، قوی و باتجربهای در کار است که اهداف انقلاب و برنامههای اصلی و راهبردهای آن را تحریف کند؛ باید تلاش کنیم که این اهداف و راهبردها سالم به نسل بعد برسد.» اینها بخشی از اظهارات آیتالله مصباح یزدی در در نشست عمومی طلاب و فضلای قمی حوزه علمیه قم است.
به گزارش ایسنا، خبرگزاری حوزه در ادامه نوشت: آیت الله محمد تقی مصباح یزدی اظهار داشت: مهمترین محوری که برای بحث و گفتگو در چنین محفلی باید در نظر گرفت، استفاده از بیانیه گام دوم انقلاب است که در آن رهنمودهای ارزنده و کارسازی وجود داشته و برای شکر نعمت و ادای وظیفه باید در جهت اهداف مورد اشاره در این بیانیه فعالیت کنیم.
او افزود: معنای این جمله که ما موظفیم در مقابل این بیانیه وظیفه خود را ادا کنیم، اختصاص به علمای قم ندارد؛ بلکه تمام حوزههای علمیه باید این بیانیه را مدنظر داشته و در راستای آن عمل کنند.
رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) خاطرنشان ساخت: این بیانیه همچنین اختصاص به علما و روحانیون هم ندارد؛ بلکه تمام مردم باید از این رهنمودها استفاده کرده و برنامههای متناسب با آن را اجرا کنند و حتی میتوان گفت فقط به مسلمانان ایران اختصاص ندارد؛ بلکه به تمام کسانی که به مسائل بشریت می اندیشند نیز مرتبط است و باید از آن بهره ببرند.
* خصوصیت بیانیه گام دوم انقلاب
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم تصریح کرد: سوال اول این است که این بیانیه چه خصوصیتی دارد که علمای قم در این جلسه شرکت کرده و از این بیانیه استفاده کنند؟ جامعه از اصناف، قشرها و گرایشهای گوناگونی تشکیل شده است و همه موظف به استفاده از آن هستند؛ پس چه خصوصیتی دارد که مجمع طلاب قم از این بیانیه استفاده کند؟ همانطور که می دانیم هر جامعه از اقشار مختلفی تشکیل می شود که کارهای اجتماعی را میان خود تقسیم کرده و هر گروهی متصدی بخشی از کارها می شود و طلاب و فضلا نیز از این قضیه مستثنی نبوده و وظیفه دارند.
آیت الله مصباح یزدی بیان داشت: ممکن است کسی تصور کند که یکی از تقسیمات و گروههای اجتماعی، تقسیمات بر اساس جغرافیا و شهرهاست و ما نیز یکی از این تقسیمات هستیم و در این شهر سکونت داریم و محور اجتماع ما، امر مشترک جغرافیایی است؛ اما باید گفت که اگر این مسئله ملاک باشد، سایر اصناف نیز چنین ملاکی را دارند و این موضوع اختصاص به جامعه اسلامی هم ندارد و به سایر جوامع نیز مرتبط خواهد شد؛ البته این کار معقولی است که بر اساس تقسیمات جغرافیایی دور هم جمع شوند؛ اما فکر می کنم آنچه الهام گرفته از منشور روحانیت و از این بیانیه مقام معظم رهبری است، مسئلهای بیش از آن است.
او ادامه داد: اولا تقسیمات گروههای اجتماعی به این معنا نیست که تمام گروه ها در یک سطح هستند؛ آنچه وظیفه هر گروهی را تعیین کرده و ارزش فعالیتهای آنان را مشخص میکند، ارزش هدف نهایی آن فعالیتهاست؛ آنچه در همه جوامع به عنوان هدف نهایی برای این تشکیلات در نظر گرفته می شود، رفاه زندگی و آسایش و آرامش است؛ اما آیا اجتماع ما هم از همین قبیل است؟ آیا جمع شده ایم که مسائلمان تأمین شود؟ یا مسئلهای بیش از این است؟
رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) ابراز داشت: ما به عنوان گروهی از کسانی که در قبال انقلاب اسلامی مسئولیت دارند، دور هم جمع شده تا درباره این بیانیه صحبت کرده و آن را عملیاتی کنیم.
* چرا تلاش نمیکنیم همانند کشور سوئیس شویم؟
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در پاسخ به این سوال که چرا انقلاب اسلامی ایران را به وجود آوردهایم؟ خاطرنشان کرد: علیرغم پیشرفتهای فکری، روحی و معنوی جامعه بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، هنوز در پاسخ به این سوال، جواب ساده، روشن، قانع کننده و دلپذیر مناسبی ندادهایم؛ همه نام کشور سوئیس را شنیدهاند که کشوری امن بوده و این سوال وجود دارد که چه اشکال دارد که ما هم همانند آنان کشوری امن برای خود ساخته و پیشرفت علمی داشته و کشوری امن برای پول و سرمایه دیگر کشورها باشیم؟ چرا باید این همه جنگ و نزاع اطراف ما باشد؟ ما چه جوابی برای این سوال داریم؟
آیت الله مصباح یزدی تصریح کرد: جواب نهایی برای این سؤال در این است که فلسفه نهایی وجود انسان بر روی زمین را بیابیم؛ آیا آفریده شدیم که آسوده بخوریم و بخوابیم و در آخر از دنیا برویم؟ برخی اینگونه فکر میکنند که بهترین شکل این زندگی در نهایت همانند کندوی زنبور عسل است که یک عده حیوان دور هم زندگی کرده و بر روی معطرترین گلها بوده و شیرین ترین مواد غذایی را تولید کرده و در نهایت هم بمیریم.
رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) اظهار داشت: ما در هیچ زمانی همانند امروز شاهد توسعه عوامل فساد به این راحتی نبودهایم و آثار سوء آن را نیز در جامعه خود مشاهده می کنیم و در هیچ زمانی برای یک کشور اسلامی اینهمه دشمن قسم خورده وجود نداشته است؛ آیا در این شرایط میتوانیم به راحتی به فکر زندگی بوده و سوئیس جدیدی به وجود آوریم؟
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم ابراز داشت: آیا خدا ما را آفریده که این مشکلات و فسادها را در عالم ببینیم و بعد از آن بمیریم؟ آیا اینگونه زیستن عبث نیست؟ آیا نباید این احتمال را بدهیم که دنیای دیگری نیز غیر از این دنیا وجود دارد؟ منطق قرآن اینگونه القاء میکند که غیر از اینکه فکر کنیم شکم خود را سیر کرده و به غرائض خود پاسخ دهیم، باید هدفمان این باشد که این مسائل را نیز به نحوی انجام دهیم که نتیجه مطلوبی برای بی نهایت داشته باشیم. همه اینها باید وسیله و ابزار برای ما باشد.
آیت الله مصباح یزدی خاطرنشان ساخت: اگر اینگونه فکر کنیم، معنای انقلاب اسلامی را متوجه خواهیم شد؛ انقلاب اسلامی یعنی اینکه ما همانند حیوانات نیستیم که فقط به فکر شکم و مباحث دیگر باشیم. ما امکان این را داریم که خلیفه الله شده و تمام فرشتگان در مقابل ما خضوع کنند. حتی به خدمتگذاری به ما افتخار کنند. ما برای این مسئله آفریده شده ایم.
او تصریح کرد: انبیاء الهی آمدهاند تا بشر را از غفلتها دور کنند؛ آمدهاند تا پایین تر از حیوانات نشویم؛ آمدهاند تا مصداق «اولئک هم الغافلون» نشویم. این آیات، هشداری برای ماست تا جزو غافلین نشویم.
* سه وظیفه ملت نسبت به انقلاب اسلامی ایران
رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) بیان داشت: ضمانتی وجود ندارد پس از آمدن انبیاء، مردم از غفلت دور شوند و یا بعد از ایجاد انقلاب اسلامی، حتما این انقلاب بماند؛ اولین وظیفه عقلی و نقلی ما نسبت به این انقلاب آن است که آنچه امام راحل و شهدا به آن رسیدهاند، ما نیز رسیده و زحمات آنان را باطل نکنیم و آن را محفوظ نگاه داریم. همچنین وظیفه دوم ما این است که این میراث را سالم به نسل بعد برسانیم.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم اظهار داشت: بنده بر روی کلمه «سالم» تأکید میکنم چراکه امروز دستهای مرموز، قوی و باتجربهای در کار است که اهداف انقلاب و برنامههای اصلی و راهبردهای آن را تحریف کند؛ باید تلاش کنیم که این اهداف و راهبردها سالم به نسل بعد برسد.
مصباح یزدی ابراز داشت: وظیفه سوم ما این است که به این دستاوردها اضافه کنیم. اینکه سر سفره گذشتگان نشسته و خدا را شکر کنیم کافی نیست. باید در این راه تلاش کرد.
او خاطرنشان کرد: صدور بیانیه گام دوم انقلاب، از یک طرف، هشداری است که دستاوردهای گذشته از بین نرود و از طرف دیگر، رهنمودی برای نگاه داشتن دستاوردهای موجود و تلاش برای ارتقاء آن است.
رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) تصریح کرد: شاید نام «گام دوم» برای این بیانیه، به این دلیل انتخاب شده که معمولا گام اول، گام سادهتری است و گامهای بعدی سختتر و نیازمند تلاش بیشتر است.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم بیان کرد: روحانیت در مقابل سایر گروهها همان امتیازی را دارد که انبیاء نسبت به سایر گروهها داشتهاند؛ جامعه امروز نیازمند گروههای گوناگون هست اما نیاز به قشری دارد که نقش انبیاء را ایفا کند و این وظیفه بر دوش علما و روحانیت است.
آیت الله مصباح یزدی اظهار کرد: جوانان طلبه ما در این عصر باید به این موضوع فکر کنند که تمام اهداف مادی که عقلای عالم به آن رسیدهاند، مقدمهای برای هدف نهایی است و باید از آن مقدمات برای رسیدن به هدف اصلی استفاده کند؛ البته عالم موجود، عالم کمال مطلق نیست و خیر و شر باهم وجود دارد؛ پس تلاش ما باید این باشد که با زبان و روش قابل فهم و پذیرش، مسائل اسلامی را به دیگران منتقل کنیم.
او ادامه داد: باید از تعبیرات سنگین دوری کرد و مطابق با مخاطب، با آنان سخن گفت؛ باید زبان عامیانه را مدنظر قرار داد و بر اساس فهم مخاطب سخن گفت.