تعداد استانهای بیابانی ایران به «۲۱ مورد» افزایش یافته است6-تیر-1401
سرپرست جدید سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری ایران از افزایش ۶۶ درصدی استانهای بیابانی در کشور خبر داد و گفت که مناطق بحرانی برای ریزگردها نیز در حدود ۴۳ درصد گسترش یافته است.
عباسعلی نوبخت روز یکشنبه پنجم تیرماه در مراسم معارفه خود تصریح کرد که تعداد استانهای بیابانی ایران از ۱۴ مورد در آغاز برنامه چشمانداز ۲۰ساله، اکنون به حدود ۲۱ استان افزایش یافته است.
او با تاکید بر ضرورت برنامهریزی برای مدیریت خشکسالی افزود که در آغاز برنامه چشمانداز ۲۰ساله، مناطق بحرانی برای ریزگردها شش میلیون هکتار بود و اکنون وسعت آن به نزدیک ۱۴ میلیون هکتار رسیده است.
نوبخت با استناد به دادههای سازمان توسعه عمران ملل متحد گفت ایران جزو کشورهایی است که به دلیل تغییرات اقلیمی و خشکسالی در سال ۲۰۲۵ با بحران شدید آب مواجه میشود و در سال ۲۰۴۰ به اوج بحران بیآبی میرسد.
سرپرست سازمان منابع طبیعی همچنین از مشکل «هجوم آفات» و «خشکیدگی بلوط» در ۱.۲ میلیون هکتار از جنگلهای زاگرس خبر داد.
این تخریبها در شرایطی است که به گفته نوبخت، «از ۳۰ میلیون هکتار عرصههای زاگرس، نزدیک به شش میلیون هکتار آن جنگل است و این جنگلها تامین کننده ۴۰ درصد آب در ایران هستند».
گزارشهای مختلف حاکی است که بحران کمآبی و گسترش خشکی و بیابانزایی و ریزگردها در بخشهای مختلف ایران، بهطور مستقیم بر اقتصاد محلی کشاورزان، وضعیت خانوادهها، شرایط شغلی و وضع روانی و اجتماعی انسانها و بالاخره سلامتی و بهداشت شهروندان، اثرات شکننده و منفی گذاشته است.