خوراكيها
خواص درماني و غذايي سير .فوايد سير:28 اسفند-91
1- براي بيماران مبتلا به مرض قند(ديابت) اثر شفابخش داشته و قند خون
را ميكاهد. 2- اثر سمي نيكوتين حاصل از دود سيگار را برطرف مينمايد. چنان
چه معتادين به سيگار، به علت نيكوتين دچار ناراحتيهاي هاضمه و قلب شده باشند، با
مصرف سير احساس بهبودي ميكنند. 3- عرق بدن و خون قاعدگي را زياد ميكند. 4-
مداومت در مصرف سير به تدريج باعث ريختن موي سفيد و روييدن موي سياه ميشود. 5-
چنان چه سير پخته را بر موي و پوست بمالند كشنده شپش است. 6- اگر سير پخته را
با شير مخلوط نموده و از آن مرهم تهيه كنند و در محل آبسه (دمل) قرار دهند، براي
گشودن هر نوع آبسه و حتي آبسه دندان مفيد است. 7- سير براي درمان شقاق (ترك)
مقعد، نوك پستان و پاشنه پا مفيد است. به اين منظور بايد سير را در روغني مانند
روغن زيتون، كرچك و... جوشانده و در محل شقاق و ترك خوردگي بمالند. 8- اگر
جوشانده سير و روغن (مانند مورد قبل) را در محل دردهاي مفاصل و قولنج بمالند، درد
و ناراحتي را تسكين خواهد داد. 9- اگر مخلوط سير با سركه را بر پوست بمالند،
ورم اعضاء را بر طرف مينمايد. 10- سير خرد شده حاوي اسانس گوگردي است و بوي
تندي دارد كه براي دستگاه گوارش خاصيت آنتي بيوتيكي (ضد ميكربي) دارد. اسانس فرّار
آن در تمام بدن پراكنده ميشود و از راه ريه و پوست دفع ميگردد. 11- سير، يك
محرك پوستي است و به عنوان خلط آور در التهاب مخاط ريهها مصرف ميشود. 12-
سير، يك داروي ضد كرم ضعيف است و براي درمان بيماري تصلب شرايين به كار ميرود. 13-
به خاطر بوي نامطبوع سير بهتر است به طور كامل آن را خرد و در شير حل نماييد. اين
محلول براي درمان فشارخون بالا، تصلب شرايين، ناراحتيهاي گوارشي، (اسهال و اتساع
روده) و التهاب مخاط ريهها مفيد است. به طور كلي بر اساس تحقيقات جديد و
موارد ذكر شده در بالا، مهمترين اثرات سير در بدن شامل موارد زير است: * كم
كردن چربي خون، بخصوص كلسترول، پايين آورنده فشار خون بالا، محرك دستگاه ايمني
بدن، ضد باكتري، قارچ و انگلهاي روده اي، ضدسرطان، خلط آور، ضد اسهال،ضدسل ريوي، ضد آماس كبد، تسكين دردهاي قلبي، درمان زگيل و واريس مضرات سير: معمولا
اثرات جانبي مصرف سير خفيف و غير متداول است. ولي با زياده روي در مصرف آن و در
موارد خاصي مضر است. بعضي از اين مضرات شامل موارد زير است: 1- ظاهرا سير
تاثيري بر متابوليسم داروها ندارد، اما بيماراني كه از داروهاي ضد انعقاد خون مثل
آسپرين استفاده ميكنند، بايد در مصرف سير احتياط كنند، زيرا سير مانع از انعقاد
خون ميشود. از اين رو افرادي كه جراحي ميكنند، بايد 7 تا 10 روز پيش از جراحي
از خوردن سير خودداري كنند، زيرا زمان خونريزي را طولانيتر ميكند. 2-
بنابر تحقيقات دانشمندي بنام "ري"زياده روي در مصرف سير، موجب سردرد و
ضعف بينايي ميشود. براي جلوگيري از اين مضرات چند راه پيشنهاد شده است: الف-
پختن سير در آب و اضافه كردن كمي نمك يا كره يا روغن بادام به آن. ب- مصرف
گشنيز به همراه مصرف سير يا بعد از مصرف سير. 3- چنانچه در مصرف سير، مراعات
سن و مزاج و فصل نگردد، مخصوصاً در مصرف سير خام زياده روي شود، براي دستگاه تنفسي
و بيماري بواسير مضر است. 4- زنان آبستن يا شيرده بهتر است از سير
استفاده نكند. از بين بردن بوي سير: 1- براي از بين بردن بوي سير مي توان نيم ساعت پس از
خوردن آن، يك قاشق عسل يا كمي جعفري يا يك عدد سيب خورد. 2- بهترين كار براي برطرف كردن بوي سير، خوردن سبزي مثل كاهو
است، زيرا كلروفيل موجود در سبزيها بوي سير را دفع ميكند. نكاتي
براي مصرف سير: سير را به صورت قرص سير، ترشي سير، سير سرخ
شده و... استفاده ميكنند. از نظر علمي، تركيبات و مكانيسم اثر سير تا حد
زيادي پيچيده است و تركيبات موجود در آن، زماني كه پوست حبههاي سير جدا نشده است،
نسبت به وقتي كه پوست كنده و خُرد ميشود كمي متفاوت است، يعني به محض له شدن سير
و مجاورت با هوا تغييراتي در آن روي ميدهد، چون مواد اصلي و موثر سير نسبت به هوا
و به ويژه حرارت حساس هستند. هر چه سير بيشتر حرارت داده شود، خواص آن كمتر ميشود.
بنابراين اثر سير در غذاهاي پخته و سرخ شده به مراتب كمتر از سير تازه
است. قرص سير: قرص سير حاوي پودر سير خشك شده است كه بهترين شكل دارويي آن
است وخواص آن تا حدودي شبيه سير تازه است و مواد موجود در آن نيز حاوي اكثر موادي
است كه در سير تازه وجود دارد. اين قرصها روكشدار هستند و بعد از خوردن، بوي سير
كمتر به مشام ميرسد. سير ترشي: سير وقتي به صورت ترشي در ميآيد، دست خوش
تغييراتي خواهد شد كه به حرارت محيط، سركه، زمان نگهداري و... بستگي دارد، ولي در
اكثر موارد داراي خواصي شبيه به سير است.