بسياري از مردم شناختي از فيبرهاي غذايي
ندارند و به خوردن غذاهاي حيواني و نشاسته بسنده ميكنند؛ غافل از اينكه فيبر
غذايي موجود در ميوهها و سبزيها به كاهش بسياري از بيماريها كمك ميكند. بسياري از مردم اطلاعات
چنداني از رعايت هرم غذايي و مصرف درست غذاهاي مختلف ازجمله ميوه و سبزي، فرآوردههاي
لبني، نان و غلات، فيبرهاي غذايي و گوشت و فرآوردههاي آن ندارند و گاهي ممكن است
در مصرف هر يك از آنها افراط يا تفريط كنند. "شيوا
فرجي"، متخصص تغذيه در مورد نقش فيبرهاي غذايي بر سلامت بدن در گفتوگو با
فارس، اظهار داشت: فيبر (الياف غذايي) مادهاي است كه در گياهان وجود داشته و براي
بدن قابل جذب نيست، اما نقش بسيار مهمي در بدن ايفا ميكند و پاكسازي دستگاه گوارش
و خارج كردن سموم از بدن از جمله آن است. وي افزود: سبزيجات تازه، خرما،
نانهاي سبوسدار، برنج پخته شده، آناناس، انواع سبوس و ميوههاي مختلف، حاوي الياف
غذايي هستند اما مواد غذايي حيواني مانند گوشت و تخممرغ اين ماده تأثيرگذار بر
سلامت بدن را ندارد. وي با اشاره به اينكه، اگر چه فيبر غذايي در بدن هضم نميشود
ولي مسير عبور دستگاه گوارش را پاكسازي ميكند افزود: فيبرهاي غذايي و فرآوردههاي
حجيم در شير و ديگر فرآوردههاي لبني وجود ندارد و توصيه ميكنيم افراد روزانه بين
20 تا 35 گرم فيبر غذايي را با خوردن ميوه و سبزيجات و يا نانهاي سبوسدار براي
بدن خود تأمين كنند. وي در مورد مزاياي ديگر فيبر غذايي گفت: مصرف اندازه
فيبر باعث تسهيل در دفع مواد زايد از بدن ميشود به شرط آنكه در هر بار مصرف به
همان نسبت آب هم نوشيده شود در غير اين صورت خطر ابتلا به يبوست زياد خواهد شد. عضو
انجمن تغذيه ايران گفت: البته نبايد در مصرف فيبر غذايي زيادهروي كرد چرا كه مصرف
ناگهاني و زياد آن سبب بروز نفخ يا اسهال ميشود. اين متخصص تغذيه كمبود مواد
غذايي فيبردار را دليلي در بروز آسيبهاي مختلف عنوان كرد و گفت: كاهش تحرك روده،
افزايش جذب كلسترول، افزايش خطر ابتلا به بواسير، افزايش وزن، خطر ابتلا به انواع
سرطان از جمله سرطان روده به علت تماس طولاني مدت مواد سرطانزا روي مخاط روده،
ازجمله آسيبهايي است كه افراد با مصرف نكردن مواد اليافدار بيشتر در معرض آن
هستند. وي به افرادي كه تمايل دارند تا وزن خود را كاهش دهند توصيه كرد:
خوردن غذاهاي پرفيبر را در دستور غذايي خود قرار دهند چرا كه رژيم غذايي سرشار از فيبر
از فشار كبد و مثانه، ديابت، فتق و واريس و بيماريهاي قلبي و عروقي نيز كم ميكند.