روحانی برای "دلجویی" به قم می‌رود؟

تغییر مقصد سفر بعدی استانی رییس جمهور
منتقدان دولت و مخالفان مذاکرات توافق هسته ای در بازار مکاره و مطبوعات که مرید مصباح یزدی اند . با بهانه تک نواز خوانی  کردن زن فعال شدند و آخوندهای غیر مولدو مفتخور و فسیل ومتحجر زن ستیز حوزه ی علمیه ی قم را تحریک کردند تا انتقادات شدیدی به علی جنتی وزیر فرهنگ ارشاد اسلامی دولت روحانی  بکنند . اما  اکنون روحانی تصمیم سفر به قم گرفته است  .چون می داند پس از سخنرانی خامنه ای در دفاع از تیم مذاکره کننده ی هسته ای طوریکه خامنه ای اینان را فرزندان ملت خطاب کرد . این موضع خامنه ای موجب کند شدن تیغ قداره بندان عربده کش همچون  آخوندحمید رسایی عضو بازار مکاره شده است . بنابراین به نظر می رسد که روحانی متوجه شده شرایط برای سفر به قم مساعد ومناسب شده است . چون هدفش  هم  مجیز گویی  وهم  شاید روشنگری علیه ی جوسازانی است که علیه ی وزیر ارشاد سناریو سازی کرده اند. آنگونه که در هفته های اخیر انتقادات به حساب مراجع تقلید یا آخوند فرتوت ومتحجر از سیاست‌های فرهنگی دولت به اوج خود رسیده است.
فرارورییس جمهور در سفر بعدی سفر استانی خود نه خراسان شمالی بلکه به قم سفر می کند. مقصد جدید بر پایه یک تغییر از پیش اعلام نشده انتخاب شد. هنوز توضیحی درباره علت تغییر در برنامه سفر رییس جمهور عنوان نشده است اما چالش‌های موجود میان مراجع تقلید با وزارت ارشاد این احتمال را تقویت می‌کند که این سفر نوعی دلجویی دولت از علما است.حسن روحانی هفته آینده به قم خواهد رفت در حالی که قرار بود خراسان شمالی مقصد این سفر باشد. اهمیت سفر به قم به عنوان پایتخت مذهبی کشور وقتی بیشتر می‌شود که در هفته های اخیر انتقادات مراجع تقلید از سیاست‌های فرهنگی دولت به اوج خود رسیده است.
روحانی به قم می رود تا پاسخ دهد
حسین کنعانی مقدم، فعال سیاسی اصولگرا با اعتقاد به اینکه روحانی به قم می‌رود تا پاسخگوی مراجع تقلید باشد، در گفت و گو با فرارو گفت: دولت یازدهم از ابتدای کار گفته بود که دولت پاسخگو است لذا اکنون که علامت سوال‌های جدی در حوزه عملکرد وزارت ارشاد وجود دارد وقت آن رسیده که در جهت این پاسخگویی اقدام کند.وی افزود: البته سفرهای استانی به صورت دوره ای انجام می‌شود و حتما برنامه سفر به قم نیز وجود داشته است اما مسایل پیش آمده سبب شد که زمان آن جلو بیفتد.دبیرکل حزب سبز در پاسخ به این پرسش که آیا این سفر را می‌توان دلجویی دولت از علما ارزیابی کرد، گفت: بیشتر جنبه پاسخگویی دارد زیرا مراجع به دنبال دلجویی نیستند و تنها می‌خواهند که کسی ار خطوط اسلام پا فرا‌تر نگذارد.وی همچنین در خصوص اهمیت سفر به قم برای دولت‌های مختلف گفت: این فرصت خوبی است که رییس جمهور از حمایت روحانیون نیز بهره گیرد و مشکلات موجود را حل و فصل کند البته بهتر است که استفاده از پتانسیل‌های این بخش به طور کلی در سیاست‌های دولت وجود داشته باشد و به مواقع بحرانی محدود نشود.در عین حال گروهی نیز اعتقاد دارند که این سفر در راستای برنامه های دولت انجام میشود و مشکل جدی میان مراجع و دولت وجود ندارد.
تشکیل شورای مرجعیت برای جلوگیری از اختلافات
محمد تقی فاضل میبدی عضو مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه قم در گفت‌و‌گو با فرارو درباره دلایل اهمیت این سفر گفت: سفر به این استان به خاطر مشکلات عمرانی ضروریست اما اثرگذاری قم در تصمیمات دولت به خصوص در بخش فرهنگی موضوع مهم تری است.
وی افزود: قم جایگاهی غیر قابل کتمان در عرصه سیاسی و فرهنگی دارد و به نوعی کنترل مذهبی و دینی کشور از این شهر و به واسطه امر و نهی به دولت‌ها انجام میگیرد. به همین خاطر ارتباط دولت‌ها با این استان مساله قابل تاملی است.عضو مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه با تاکید بر اینکه امر و نهی به دولت، ایرادات و محاسنی دارد، گفت: تلاش علما در قم این است که نحوه اداره امور کشور با دین و مذهب مغایرت نداشته باشد. این درحالی است که به اعتقاد من حد و مرز این مغایرت به صورت روشن در قانون اساسی مشخص شده است.فاضل میبدی افزود: مساله دیگری که معمولا برای دولت مشکل ساز می‌شود، وارد شدن اختلاف نظر فقها به جریان تصمیم گیری‌های دولت است. نمونه این اختلافات را در مورد موضوع تک خوانی خانم‌ها شاهد بودیم. به هر حال وقتی یک نفر اشعار مناسبی را با رعایت مسایل شرعی بخواند از نظر برخی مراجع پذیرفته شده و امام هم در این خصوص فتوا دارد اما عده ای دیگر با آن مخالف هستند، مشکل وقتی است که این‌ها بخواهند به دولت امر و نهی کنند زیرا روشن نیست که بالاخره دولت – وزارت ارشاد- باید به کدام فتوا عمل کند.

وی ادامه داد: این وضعیت سبب می‌شود هر از چندگاهی عده ای با اظهار نظر‌ها، تحلیل و تفسیرهای خود ذهن مراجع را نسبت به موضوعات حساس کرده و از این حساسیت‌ها در جهت مخالف با دولت استفاده کنند.عضو مجمع محققین با طرح پیشنهادی مبنی بر شکل دادن شورای مرجعیت گفت: بهتر از شورای متشکل از کار‌شناسان، متخصصان و علما تشکیل شود تا دیگر شاهد این اختلافات نباشیم.فاضل میبدی همچنین گفت: با وجود اهمیت این سفر نباید نتیجه گرفت که دولت با مرجعیت اختلاف دارد. من در قم می‌بینیم که با وجود تلاش‌های عده ای در آستانه انتخابات، بولتن سازی‌ها به جایی نرسیده و چالشی میان دولت و مراجع وجود ندارد.وی در ادامه گفت: برخی از مخالفت‌های فقها که البته با نیت حفاظت از ارزش‌ها صورت می‌گیرد، صحیح نیست و باید با همفکری دولت و علما حل شود. نمونه این موضوع سخت گیری‌های مربوط به حجاب توریست‌ها است، در حالی که ضرر و زیان حاصل از این امر – به واسطه کاسته شدن درآمد گردشگری – در شرایط اقتصادی فعلی مهم‌ترین ضد ارزش است.این عضو مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه قم ابراز امیدواری کرد که دولت و مراجع تقلید در این سفر برای مشکلاتی از این دست چاره اندیشی کنند و فرصت اختلاف افکنی را از مخالفان سلب کنند.به هر ترتیب این سفر نسبت به دیگر سفرهای استانی دولت اهمیت ویژه ای دارد زیرا دولت روحانی که بعد از چند سال تیرگی روابط دولت (دولت احمدی نژاد) و قم توانسته است رابطه بهتری با مراجع ایجاد کند اکنون به خاطر اختلاف نظر‌ها در حوزه فرهنگی در تنگنا قرار گرفته است. اما اینکه زمان سفر روحانی به این استان به خاطر رفع تنگنا جلو افتاد باشد یا خیر تاثیری در استفاده دولت از ظرفیت‌های موجود در قم ندارد.