کدام کسب‌وکارها از عهده پرداخت اجاره‌های نجومی برمی‌آیند؟

یک میلیارد پول پیش، ماهی ۴۰ میلیون اجاره
لازم نیست با مغازه شیک یا لوکسی طرف باشیم؛ الان برای یک واحد ۵۵متری کوجک با چهار تا دیوار و یک خط تلفن باید در ماه حدود ۳۰میلیون اجاره بدهید
کدام کسب‌وکارها از عهده پرداخت اجاره‌های نجومی برمی‌آیند؟

فرارو - مشاوران املاک می‌گویند پادشاهان دنیا در حال حاضر آن‌هایی هستند که ملک خود را اجاره می‌دهند، در خانه می‌مانند و ماهانه ۶۰ میلیون تومان پول اجاره می‌گیرند.

۱ روی یک بنر بزرگ نوشته‌اند: «این مغازه با شرایط ویژه اجاره داده می‌شود»، اما موقعیت مغازه خیلی هم ویژه نیست یا حداقل از نظر ظاهری نمی‌توان چنین صفتی را برای آن به کار برد. به خصوص اینکه دقیقا در کنارش یک رستوران بزرگ و قدیمی فعالیت می‌کند و طبیعی است که به خاطر قدمت خود خیلی راحت مشتری‌ها را روی هوا بزند. با این حال وقتی دل به دریا می‌زنم و با موبایل شماره را می‌گیرم، از پشت تلفن رقم عجیبی را می‌شنوم: «۴۰۰تا پیش، ۶۰تا اجاره»؛ یعنی؛ ۴۰۰میلیون تومان پول پیش بده و ماهی ۶۰میلیون تومان اجاره!

۲ جستجو بین فایل‌های مشاوران املاک برای اجاره مغازه‌های دود از سرتان بلند می‌کند. یک مغازه ۹۶ متری در محله پاسداران با ۱۵ متر دهنه، ماهی ۶۰ میلیون تومان اجاره و ۴۰۰میلیون تومان پول پیش می‌خواهد. مغازه‌ای دیگر در همان محل ۵۵ متر زیربنا دارد و با دهنه ۱۰ متری یک ویترین خوب در اختیار صاحب مغازه می‌گذارد. اجاره این مغازه ۱۵۰ میلیون ودیعه و ۳۰ میلیون تومان اجاره ماهانه لازم دارد. فایل بعدی متعلق به مغازه ۳۰ متری در ونک است که دهنه پنج متری دارد و صاحب آن در ازای ۲۰۰ میلیون تومان پول پیش و ۲۵ میلیون تومان اجاره ماهانه آن را به آژانس مشاوره املاک سپرده. یوسف‌آباد محله‌ای است که یک مغازه ۶۰ متری با دهنه ۹ متری در آن به ازای ۲۰۰ میلیون تومان پیش و ۲۰ میلیون تومان ماهانه اجاره داده می‌شود. فایل بعدی همین شرایط را دارد و در اختیاریه واقع شده. البته زیربنای آن خیلی کمتر است و مشتری باید ۲۰۰ میلیون پیش و ۲۰ میلیون اجاره ماهانه برای اجاره این مغازه ۲۴ متری نوساز بپردازد.ژ


در خیابان ولیعصر قیمت‌ها نجومی‌تر است. مثلا یک مغازه در خیابان ولیعصر در محدوده طالقانی تنها یک میلیارد تومان پول پیش دارد؛ به علاوه اینکه مشتری باید ماهی ۴۰ میلیون تومان برای فعالیت در این مغازه ۸۶ متری کنار بگذارد. یک مغازه مستطیل شکل ۲۰ ساله که طول دهنه آن تنها شش متر است. همین خیابان در محدوده پارک ملت کمی ارزان‌تر به نظر می‌رسد. چرا که یک مغازه ۲۴ متری با دهنه چهار متری ۲۰۰ میلیون پول پیش با ۲۰ میلیون تومان اجاره ماهانه لازم دارد.

۳ بلافاصله پس از شنیدن این رقم‌ها سوالی در ذهن آدم روشن می‌شود؛ لابد دارید از خودتان می‌پرسید یک مغازه باید در ماه چقدر درآمد داشته باشد که بتواند از عهده پرداخت چنین رقم‌هایی آن هم تنها به عنوان اجاره بربیاید؟ فست‌فودها، ویتامینه‌ها و بوتیک‌های لباس و... مغازه‌هایی که در هر یک از خیابان‌های پر رفت و آمد پیدا می‌شوند. در مناطقی که به یک کسب و کار خاص معروف شده‌اند، مثل سه‌راه امین حضور که بورس لوازم خانگی است، یا کریم‌خان که بورس مصنوعات طلاست یا خیابان شریعتی که به بورس لوستر و وسائل روشنایی تبدیل شده قیمت‌ها خیلی بیشتر از این حرف‌هاست. حالا فکر کنید آن وسط‌ها یک رستوران یا مغازه کوچک ساندویچی برای کسبه یا مشتریان گذری بزنید. نان‌تان در روغن است. نه؟

۴ رقم‌های عجیب برای ما و شما، برای مشاوران مسکن اصلا عجیب نیست. هر روز با آن‌ها سر و کار دارند و می‌گویند مغازه‌هایی با اجاره بیش از ۱۰۰ میلیون تومان در ماه وجود دارد. مغازه‌هایی که البته بیشتر به درد برند‌ها و نمایندگی‌ها می‌خورند. بعد می‌توانند از محل همین فروشگاه‌ها در ماه سود ۲۰۰میلیون تومانی به جیب بزنند. مشاوران املاک درباره کسب‌وکار مغازه‌های فعال در این واحد‌ها می‌گویند: کسبه در بدترین شرایط نصف فروششان را پول اجاره می‌دهند. یعنی یک روز برای خودشان کار می‌کنند و یک روز برای صاحب ملکشان. این نسبت در برخی موارد چهار به یک می‌شود. بعضی کسبه هستند که به اندازه کافی کار خودشان را بلندند و در صنفشان خبره به حساب می‌آیند و می‌توانند آنقدری پول دربیاورند که از عهده پرداخت چنین اجاره‌های بربیایند. گردش مالی هر کدام از این مغازه‌ها باید دست کم دو برابر مبالغ اجاره‌ای که می‌پردازند باشد. در غیر این صورت خیلی از آن‌ها بیخیال کار و کاسبی می‌شوند و مغازه را تخلیه می‌کنند. عموما سود ماهانه کسبه از مغازه‌های که در مناطق استراتژیک قرار دارند حدود سه برابر مبالغی است که برای اجاره می‌پردازند.