مثبتشدن تست کرونای 23 کودک و مادر باردار در کردستان
اگرچه اوایل شیوع ویروس کرونا اعلام شد که کودکان و نوزادان از ابتلای به این ویروس مصون هستند، اما مثبتشدن تست کرونای 23 کودک، نوزاد و مادر باردار در کردستان خلاف این واقعیت را آشکار ساخت.
خبرگزاری فارس کردستان/شیرین مرادی، ویروس کرونا زمستان سال گذشته از ووهان چین شیوع پیدا کرد و ناخواسته مهمان جهان شد و با گذشت چندین ماه همچنان در حال تاخت و تاز است و زندگی بشریت را با خطری جدی مواجه کرده است.
ویروس کرونا بسرعت برق شیوع مییابد و علیرغم تلاشها برای کنترل و مهار آن بر میزان تلفات جانی ناشی از آن با گذشت هر روز افزوده میشود.
تعداد مرگ و میر ناشی از شیوع ویروس کرونا در جهان آمار بالایی دارد، هر چند براساس آنچه در اولین روزهای شیوع این ویروس اعلام شده بود که کودکان به کروناویروس مبتلا نمیشوند اما مرگ نخستین کودک 6 ساله در خراسان شمالی و کودکان بیشتر در سراسر نقاط جهان به بشریت فهماند که این ویروس پیچیدهتر و خطرناکتر از آن چیزی است که تصور میشود.
بیش از ۴۴ هزار مورد تایید شده در چین، تنها ۴۱۶ مورد یعنی کمتر از ۱ درصد، کودکان 9 سال به پایین بودند.
براساس شواهد در چین، کودکان مبتلا به ویروس کرونا، اغلب علایمی شبیه سرماخوردگی مانند تب، آبریزش بینی و سرفه داشته و در تعداد کمی نیز علایم دستگاه گوارش مانند استفراغ و اسهال گزارش شده است.
طبق این گزارشها کودکانی که به ویروس کرونا مبتلا شدهاند معمولاً علایم خفیفی نشان دادهاند، در موارد بسیار نادری هم عوارض شدید عفونی مشاهده شده است.
ویروس کرونا ایران را هم درگیر کرد و با گذشت حدود 3 ماه آمار مبتلایان به کرونا در کشور از مرز 94 هزار گذشته است.
هشتم اسفندماه سال گذشته اولین بیمار مبتلا به کرونا در کردستان به ثبت رسید و بیمارستان توحید سنندج، مرکز معین درمان بیماران کرونایی شد ضمن اینکه شناسایی کودکان مبتلا به کروناویروس بیمارستان بعثت را نیز وارد کارزار مقابله با این ویروس کرد.
وجود ساختمان جدا در محوطه بیمارستان توحید سنندج این امکان را فراهم کرد که بیماران کرونایی به صورت کامل از سایر بخش های این بیمارستان جدا شوند موضوعی که تا حدودی روند مقابله با شیوع این ویروس را در این بیمارستان برای پرسنل زحمتکش و مدافعان سلامت این بیمارستان تسهیل کرد.
هرچند تعداد بستریشدگان کرونایی در بیمارستان بعثت نسبت به بیمارستان توحید کمتر است، اما کار در این بیمارستان به واسطه نبود زیرساخت مجزا برای جدا کردن کامل بیماران کرونایی از سایر بخشها با سختی و استرس بیشتری مواجه است.
در شرایطی که ویروس مرموز کرونا هر روز رویی از پیچیدگیهای خود را نشان میدهد و همچنان علم بشر از کشف دارو و واکسن علیه آن عاجز مانده، سفیدپوشان خط مقدم مبارزه با کروناویروس در بیمارستان بعثت سنندج بر اساس وظیفه انسانی خود تنها به نجات جان بیمارانشان فکر میکنند.
برای اطلاعرسانی از وضعیت کودکان مبتلا به کرونا، مصاحبهای با دکتر برهان مرادویسی رئیس بیمارستان بعثت سنندج داشتیم که در ادامه میآید..
وضعیت این روزهای بیمارستان کودکان کرونایی در سنندج
فارس: بخشی از بیمارستان بعثت مرکز درمان کودکان و مادران باردار مبتلا به کرونا شده است، در حالیکه بیمارستان توحید مرکز معین درمان بیماران مبتلا به این ویروس است...
کادر بیمارستان بعثت سنندج به عنوان یکی از مراکز درمانی در سطح استان در این روزها بیوقفه در راستای خدمت به مردم در خط مقدم مقابله با کرونا ویروس قرار دارند و میداندار واقعی این روزهای سخت هستند.
بخش کودکان مبتلا به کروناویروس بیمارستان بعثت سنندج همزمان با شیوع این ویروس فعال است و تمهیدات لازم برای خدماترسانی در صورت نیاز در این بیمارستان اتخاذ شده است.
ساختمان بیماران کرونایی در بیمارستان توحید به عنوان بیمارستان معین استان در بحث بیماران کرونایی از سایر بخشهای مجموعه اصلی بیمارستان توحید جدا است و همین مسئله امکان جلوگیری از گسترش این ویروس در سایر بخش ها تا حدودی تسهیل کرده است، اما وضعیت در بیمارستان بعثت به دلیل نبود زیرساخت مجزا برای پذیرش کودکان و مادران باردار مبتلا به کرونا کار مقابله را به مراتب دشوار و امکان درگیرشدن بیشتر است.
تمام اطلاعات و یافتهها در بحث شیوع کروناویروس بر این اساس بود که کودکان زیر ۱۰ سال درگیر نمیشوند و مرگومیر زیر ۱۵ سال ندارد، اما متأسفانه ابتلای کودکان در کشورهای مختلف و کشور ما نشان داد که ویروس کرونا تغییر پیدا کرده است.
برای جلوگیری از شیوع بیشتر این ویروس از همان روزهای نخست به پرسنل اعلام کردیم بسیار حساس عمل کنند، و هر بیماری که وارد بیمارستان میشود را به چشم یک بیمار کرونایی نگاه کنند، مگر خلاف آن ثابت شود.
ابتلای 23 کودک و مادر باردار به کووید 19
فارس: تا این لحظه چند کودک، نوزاد و مادر باردار مبتلا به کرونا ویروس در این بیمارستان بستری شدهاند؟
از مجموع 42 مورد کودک مشکوک به کرونا که در بیمارستان بعثت سنندج بستری شدهاند تا این لحظه 13 مورد مثبت قطعی بوده است.
15 مورد نوزاد مشکوک به کرونا هم تا این لحظه در این بیمارستان بستری شدهاند که 4 مورد مثبت قطعی بوده و تست 6 مادر باردار از 13 مورد مشکوک هم مثبت قطعی بوده است.
کوچکترین قربانی کرونا در کردستان
فارس: آیا موارد فوتی هم ثبت شده است؟
بله. تا این لحظه در کل استان 3 مورد مرگ و میر کودکان بر اثر ابتلا به کرونا ثبت شده است، که البته هر سه مورد هم دارای بیمارهایی خاص و ضعف سیستم ایمنی بدن بودهاند.
به لحاظ سنی کوچکترین کودک مبتلا به کرونا ویروس در استان 16 ماه داشت که متاسفانه به دلیل بیماری زمینهای که داشت و تحت درمان کورتون بود، جان باخت.
کودکان ناقلان خاص انتقال کرونا ویروس
فارس: برای مراقبت از کودکان در مقابله با این ویروس چه اقداماتی باید انجام شود؟
متاسفانه وجود این تصور در بین مردم که میزان ابتلا به کروناویروس در کودکان بسیار پایین است موجب شده، بحث قرنطینه کودکان زیاد جدی گرفته نشود اما درگیر شدن کودکان و حتی نوزادان به این ویروس نشان داد باید نسبت به این موضوع حساستر برخورد کنیم.
بچهها باید حتما جز قرنطینه باشند، چرا که کودکان ناقلان خاص در انتقال کرونا ویروس هستند، این امکان در حد بسیار زیاد وجود دارد که کودکی بدون داشتن کوچکترین علامت ناقل قوی در انتقال کروناویروس به سایر افراد خانواده باشد از این رو باید بحث قرنطینه در کودکان حتما لحاظ شود.
مدارس نیز با هدف قطع این ویروس و جلوگیری از درگیرشدن کودکان تعطیل شد که خانواده ها باید به این موضوع که کودکان ناقل خاص در شیوع این ویروس هستند توجه جدی داشته باشند.
والدین شستشوی دست و مسائل ایمنی و بهداشتی کودکان را مدنظر قرار دهند، همه نکات مسائل بهداشت فردی باید برای کودکان هم رعایت شود در این شرایط که مدارس تعطیل است از حضور کودکان در کوچهها و خیابانها جلوگیری شود.
خطر همچنان در کمین
فارس: آمارها از شیوع موج جدید کرونا در استان خبر میدهد دیدگاه شما چیست؟
بله. همین طور که اشاره کردید در روزهای اخیر شاهد افزایش آمار در شهر سنندج هستیم یکی از مهمترین دلایل این افزایش عدم رعایت نکات توسط مردم و شاید به نوعی خستگی آنها از وضعیت کنونی است.
بیش از دو ماه از شیوع این ویروس در کردستان میگذرد و همین موضوع موجب شده حساسیتهای اوایل، رفته رفته به حاشیه برود.
عدم رعایت نکات بهداشتی موجب افزایش آمار خواهد شد مردم باید بدانند کرونا ویروس مهار نشده و خطر همچنان در کمین است این موضوع بیش از هر طیف بیماران خاص، افراد مسن و افرادی را که به لحاظ سیستم ایمنی بدن ضعیف هستند تهدید میکند.
شیمیدرمانی در روزهای کرونایی تعطیلبردار نیست
فارس: بیماران سرطانی در معرض خطر ابتلا به کرونا هستند، بخش آنکولوژی کودکان بیمارستان بعثت سنندج از جمله بخشهایی است که در این روزها همچنان فعال بوده و به بیماران خدمات ارائه میکند آیا تمهیداتی برای جلوگیری از ابتلای این بیماران در زمان درمان به کروناویروس اندیشیده شده است؟
بیمارانی که شیمیدرمانی می شوند پروتکل درمانی خاصی دارند، برای کنترل بیماریشان، باید طبق روتین این داروها را بگیرند، با شیوع ویروس کرونا اکثر بخشهای جنرال بیمارستان بعثت تعطیل شد، اما بخش شیمیدرمانی از بخشهای فعال است.
بیماران خاص به خاطر شرایطی که دارند مجبور هستند به بیمارستان مراجعه کنند، این بیماران در زمان مراجعه به بیمارستان حتما باید نکات بهداشتی و فاصلهگذاری اجتماعی را رعایت کنند.
برای مراقبت از این بیماران و پرسنل اقدامات مختلفی در بیمارستان بعثت انجام شده که توزیع هفتگی 4 هزار ماسک آبی، 800 تا 900 ماکس فیلتردار، 200 مایع ضدعفونی بین بیماران و کادر بیمارستان و ضدعفونی مرتب بخش های مختلف بیمارستان نمونهای از این اقدامات است.
بیماری خاص در کودکان
براساس دستهبندی که وزارت بهداشت تعریف شده است، بیماری خاص آن دسته از بیماریها هستند که برای درمانشان باید شرایط ویژهای فراهم شود معمولا داروهای مورد نیاز برای این دست از بیماریها کمیاب و هزینه درمانی آن بالا است اما هزینه درمان این دست بیماران در کشور ما رایگان است.
کودکان هم به این دست بیماریها مبتلا میشوند و به علت آسیبپذیر بودن، شرایط در آنها به مراتب سختتر از افراد بزرگسال است.
در حیطه کودکان تالاسمی، هموفیلی و در سن کمی بالاتر اماس، نارسایی کلیه و بیماران شیمی درمان جزء بیماران خاص هستند، این بیماران به دلیل ضعف سیستم ایمنی بیش از سایر افراد جامعه مستعد ابتلا به کروناویروس بوه و علائم بالینی آنها در صورت درگیر شدن بیشتر و میزان مرگ و میر در آنها نسبت به سایر افراد بیشتر است در شرایطی که ویروس کرونا به شدت در حال تاخت و تاز است و تا کنون درمان قطعی برای آن یافت نشده مراقبت از این افراد باید با حساسیت بیشتری توسط خانواده ها و اطرافیانشان انجام شود.
چهره جدید کرونا ویروس
فارس: آیا علائم در کودکان مبتلا به ویروس کرونا با علائم افراد بزرگسال یکی است؟
درست است ویروس کرونا بیشتر علائم تنفسی دارد، اما نباید از سایر علائم غافل شد، چندین مورد از کودکان کرونا مثبت شناسایی شده در بیمارستان بعثت نه با علائم تنفسی و تب بلکه با علائم گوارشی و تورم شکمی و اسهال و استفراغ مراجعه کردهاند و تست کرونای آنها مثبت بوده است.
این نشان میدهد که باید حواسمان جمع باشد در بحث بیماری کرونا تنها به دنبال علائم تنفسی نباشیم و سایر علامتها را نیز جدی بگیریم، بیماری که مشکلی دارد و مشکلش در عرض 48 تا 72 ساعت جواب نمیدهد حتما باید پیگیر باشد، آنچه بارز و مشخص است علائم تنفسی و تنگی نفس است، اما باید سایر علائم را هم مورد توجه قرار داد و از آن غافل نشویم.
80 درصدافراد مبتلا به این ویروس شاید اصلا علائم بالینی نداشته باشند و همین مسئله کنترل و قطع زنجیره را بسیار سخت کرده است.
اینکه این ویروس بعد از درمان افراد مبتلا چه تاثیراتی را در گذر زمان میتواند روی سیستم بدن مبتلایان بهبودیافته بگذارد هنوز به صورت 100 درصد مشخص نیست، آنچه مشخص است این ویروس بسیار پیچیده بود و تا زمانی که شناخت از آن کامل نشود نمیتوان در مورد تاثیراتی که در آینده میتواند داشته باشد و یا اینکه اصلا تاثیری دارد به صورت قطعی داد.
براساس یافتههای موجود عوارض کرونا ویروس در افراد مبتلا بعد از طی پروسه درمان و قرنطینه 14 روزه کاملا از بین میرود و هیچ اثری از آن باقی نمیماند.
همدلی مردم کرونا ویروس را به زانو درآورد
فارس؛ اگر صحبت خاصی دارید...
در این روزهای سیاه شیوع کرونا در کشور و استان کردستان، یک همدلی واقعی اتفاق افتاد و نشان داد میتوان با همدلی و همراهی بحرانها را کنترل کنیم و پشت سر بگذاریم.
در این روزها همه پای کار آمدند و همین همدلی و یکیشدن در جبهه مبارزه با کرونا موجب شده تا حدود زیادی بتوانیم بر این ویروس غلبه کنیم امیدواریم این روند همچنان ادامه داشته باشد و با رعایت نکات بهداشتی و فاصله اجتماعی از سوی مردم و تلاش کادر پزشکی و سایر عزیزانی که به صورت های مختلف به میدان کارزار مبارزه با این ویروس آمده اند شاهد قطع کامل زنجیره کووید 19 و ریشه کن شدن کامل آن در کشور باشیم.
و اما...
در این روزهایی که جامعه با یک مشکل عمومی درگیر شده است همه به نوعی هوای همدیگر را دارند و مشکلات و غم و غصههای همدیگر را احساس میکنند هرکس هرچه در توان دارد بکار میگیرد تا گوشهای از کار گرفته و از قافله عقب نماند.
همه معنای همدردی را در بیشترین حد درک کردهاند، حال این روزهای کسانی که در خط مقدم مبارزه ایستادهاند با وجود تمام خستگیهای ناشی از تلاش چندین ماهه هنوز دیدنی است وقتی عکس دل نوشتههایشان بر لباسهای مخصوص در خط مقدم میبینیم، همدردی معنایی تازهای در وجودمان پیدا میکند.
همدردی از جنس ایثار و از خودگذشتگی حتی از عزیزانشان هم برای نجات هم نوع عبور کردهاند، بعضیهایشان ماههاست از کانون امن خانه دور مانده و در میدان خطر برای شکست دشمن محکم ایستادهاند.
دلشان قرص است اینکه با کمک همه روزهای خوب در راه است ورود بیماران جدید که به خاطر سهلانگاری و بیتوجهی به رعایت نکات بهداشتی و نادیده گرفتند فاصله اجتماعی به سمت مراکز درمانی سرازیر میشود خستگی را در بدنشان بیشتر میکنند اما لبخند همین بیمار و ترخیص شدنش بار دیگر لبخند را بر لبانشان حک میکند.
آنها فرشتگان سفیدپوشی هستند که به خاطر ما از پدر، مادر، همسر و فرزندانشان از تعطیلیها و روزهای خوششان گذشتهاند، خطر در کمین است برای عبور از این خطر باید دلتنگیهای کادر درمان را در این روزهای سخت و نفسگیر درک کرد و خواهشهایش در مورد در خانه ماندن و توجه به نکات بهداشتی را جدیتر بگیریم..