فراخوان WHO و برخی کشورها برای دسترسی همگانی به داروهای کرونا


فراخوان WHO و برخی کشورها برای دسترسی همگانی به داروهای کرونا  11 خرداد-99



فراخوان WHO و برخی کشورها برای دسترسی همگانی به داروهای کرونا

سازمان جهانی بهداشت (WHO) به همراه ۳۷ کشور روز گذشته (جمعه) خواستار مالکیت مشترک واکسن‌ها، داروها و ابزارهای تشخیصی برای مقابله با بیماری همه‌گیر کووید-۱۹ در جهان شدند، چون این نگرانی وجود دارد که قوانینِ حق امتیاز به سدی برای به اشتراک گذاشتن این منابع مهم تبدیل شود.
به گزارش ایسنا، گروه دسترسی به تکنولوژی کووید-۱۹ که توسط اکثریت کشورهای در حال توسعه حمایت می‌شود، مورد تحسین پزشکان بدون مرز قرار گرفته و یک اتحادیه صنعت دارویی نیز این سوال را مطرح کرده که آیا تلاش برای جمع‌آوری مالکیت معنوی واقعاً دسترسی به داروها را گسترش می‌دهد یا خیر؟
کشورهای در حال توسعه و چند کشور کوچک بیم این را دارند که کشورهای ثروتمند که بر تولید واکسن کرونا سرمایه‌گذاری کرده و هم‌اکنون بیش از ۱۰۰ واکسن در دست ساخت دارند، به محض موفقیت یکی از این واکسن‌ها راه آن‌ها را در مقابله با کروناویروس دشوارتر سازند.
رئیس جمهوری، کاستاریکا نیز در این ارتباط اعلام کرده واکسن‌ها، آزمایش‌ها، تشخیص‌ها، درمان‌ها و سایر ابزارهای مهم در مقابله با کروناویروس جدید باید به صورت جهانی و به عنوان کالاهای عمومی جهانی تهیه شود.
این تلاش‌ها ابتدا در ماه مارس با هدف تأمین یک فروشگاه یکجانبه برای دانش علمی، داده‌ها و مالکیت معنوی در میان بیماری همه‌گیر کووید-۱۹ که بیش از ۵.۸ میلیون نفر را در سراسر جهان مبتلا کرده و بیش از ۳۶۰ هزار نفر را کشته، صورت گرفته است.
سازمان جهانی بهداشت نیز در این رابطه "فراخوان همبستگی برای اقدام" صادر کرد و از سایر ذینفعان خواست که به این تلاش داوطلبانه ملحق شوند.
تئودور آدهانوم، دبیرکل سازمان جهانی بهداشت نیز اعلام کرد این سازمان به اهمیت قوانین حق امتیاز را برای اختراعات و ابتکارات جدید آگاه است اما اکنون زمانی است که جان مردم باید پیش از هر چیزی در اولویت قرار گیرد.
فدراسیون بین‌المللی تولیدکنندگان و انجمن‌های داروسازی نگرانی خود را در مورد تضعیف حمایت از مالکیت معنوی ابراز کردند که این گروه با بیان اینکه هم‌اکنون نیز همکاری خود را با این انجمن‌ها امکان‌پذیر خواهند کرد، اعلام کردند به محض پایان همه‌گیری کروناویروس این قوانین دوباره لازم‌الاجرا خواهند شد.
بنابر گزارش رویترز، برخی کارشناسان بر این باورند که تلاش صنعت داروسازی برای خنثی کردن ابتکار عمل سازمان جهانی بهداشت در ارتباط با "فراخوان همبستگی برای اقدام" نشان می‌دهد که آن‌ها بیشتر از سود مردم به سود خود اهمیت می‌دهند.