پرونده دلالان ارز به شورای امنیت‌ملی می‌رود

ابهامات درابلاغ ضوابط جدید صرافی ها
چه اتفاقی افتاده که پس از سالیان دراز فعالیت صرافی ها  که در زمان احمدی نژاد برخی شان در خرید وفروش ارز وسکه های طلا با بانک مرکزی همکاری نزدیک داشتند . طوریکه  از توی این صرافی ها و دلالی های ارز بودکه سر وکله ی بابک زنجانی ها پیدا شد ورشد ونمود کرد؟چه شد که حال پرونده برخی از دلالان ارز  به شورای امنیت ملی می رود؟ نکند بدلیل کاهش قیمت نفت وافزایش قیمت دلار است که  دست زیاد شده و از حالت انحصاری خارج شده است ونیاز است سیاست مبارزه با قاچاقچیان مواد مخدر درمورد دلالان ارزبا شیوه ای دیگر دنبال شود؟ ازسوی دیگر گرانی نرخ  ارز ناشی از تحریم ها وبرنامه ی هسته ای دلالان ارز مقصر جلوه داده شوند.

باوجود اینکه طبق اعلام مدیران بانک مرکزی، خرید و فروش ارز در بازار آزاد و نرخ گذاری توسط دلال‌ها جرم شناخته می شود کماکان نرخ ارز در کف بازار و توسط این افراد تعیین می‌شود و همین موجب شده تا بانک مرکزی دست به دامن شورای امنیت شودابلاغ ضوابط جدید صرافی‌ها و تغییر فرایند نرخ گذاری ارز خبری بود که طی روزهای اخیر در بازار ارز ابهاماتی را بوجود آورده است.
 
ماجرا از این قرار بود که بانک مرکزی به منظور انضباط بخشی به بازار ارز و ضابطه مند کردن فعالیت صرافی‌ها در هفته ای که گذشت دستورالعملی را با عنوان "مقررات ناظر بر عملیات ارزی صرافی‌ها" به صرافان ابلاغ کرددر بندهای مختلف این دستورالعمل ضوابط مشخصی برای ادامه فعالیت های ارزی صرافی‌ها، تعیین شده که براساس یکی از این مواد برخلاف گذشته نرخ انواع ارز در بازار آزاد هم ضابطه مند تعیین و  اعلام می شودطبق ماده 8 مقررات ناظر بر عملیات ارزی صرافی‌ها، کانون صرافان مکلف است در محدوده زمانی مندرج در ماده (4) این مقررات هر یک ساعت یک بار میانگین موزون نرخ خرید صرافی‌ها و میانگین موزون نرخ فروش صرافی‌ها را محاسبه و در تارنمای خود اعلام نماید. نرخ‌های اعلام شده میانگین موزون معاملات انجام شده در یک ساعت است و شامل معاملات کل روز نمی‌گردد.
 
طبق ماده (11) نیز کانون صرافان موظف است تا ساعت 11 هر روز میانگین موزون نرخ ارز روزانه کل خریدها و میانگین موزون نرخ ارز کل فروش‌ها در روز کاری قبل را محاسبه و در تارنمای خود قرار دهد. تبصره: اطلاعات مربوط به نوع ارز، نرخ ارز و حجم معاملات انجام شده، از طریق سامانه سنا در اختیار کانون صرافان قرار خواهد گرفت.  گفتنی است، غلامعلی کامیاب در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم در پاسخ به این پرسش که پیرو ابلاغ دستورالعمل مقررات ناظر بر عملیات ارزی صرافی‌هاو الزام بانک مرکزی به اعلام نرخ های ارز از سوی کانون صرافان، چه برخوردی با دلال‌های سبزه میدان و پاساژ افشار که روزانه با تجمع در این اماکن به نرخ گذاری می پردازند، خواهد شد؟ گفته است:  با توجه به ابلاغ این دستورالعمل دیگر کسی نباید این کار را انجام دهد چراکه جرم محسوب می شود.
 
وی با بیان اینکه همانطور که افراد به راحتی نمی توانند در ملاء عام مرتکب جرم شوند و امور خلاف را انجام دهند در بازار ارز هم عده ای نمی توانند نرخ تعیین کنند و ارز بفروشند، تصریح کرد: بنابراین دیگر افراد نباید در بازار ارز به این شکل فعالیت کنند.
 
کامیاب البته چند روز بعد از این گفت‌وگو در پاسخ به این پرسش که چرا باوجود ابلاغ بخشنامه مذکور کماکان دلال‌ها در بازار ارز نرخ را تعیین می کنند، گفت که جمع آوری دلال‌های بازار ارز وظیفه بانک مرکزی نیست و نیروی انتظامی باید اینکار را انجام دهد.  گفتنی است که کسب اطلاع از بازار ارز حکایت از آن دارد که فعلاً نیروی انتظامی دخالتی در این بازار انجام نداده و علت آنرا هم عدم دریافت بخشنامه یا ابلاغیه از سوی مسئولان بالادستی می داند.  هرچند پرس و جوی خبرنگار ما از بانک مرکزی هم این استدلال را تقویت کرد چراکه بانک مرکزی در تلاش است پرونده برخورد با دلال‌های ارزی را به شورای امنیت ملی ببرد تا برخورد با این دلال‌ها "تکلیفی" برای نیروی انتظای شود.  لازم به یادآوری است که باوجود گذشت بیش از 10 روز از ابلاغ دستورالعمل مقررات ارزی ناضر بر عملیات صرافی‌ها، هنوز کانون صرافان نرخ ارز را در سایت رسمی خود اعلام نکرده و علت آن هم اینگونه اعلام شده است که "هنوز زیرساخت های لازم نهایی نشده ولی کانون در تلاش برای آماده سازی ساختار است". البته رئیس کل بانک مرکزی در خصوص زمان اعلام نرخ ارز آزاد از سوی کانون صرافان گفته است که طی هفته جاری با نهایی شدن زیرساخت‌های لازم نرخ انواع ارز از سوی کانون صرافان اعلام می شودامید می رود در روزهای آتی اخبار خوبی از اجرایی شدن بخشنامه جدید بانک مرکزی و نمایان شدن اثرات آن در بازار ارز شنیده شود.