بعد از گرانی "شیشه"؟!

عباس دیلمی‌زاده تحلیل کرد
 

فرارومخدر شیشه گران شده‌است. آبان امسال قیمت شیشه در خرده‌فروشی و عمده‌فروشی بالا کشید. شیشه بعد از تریاک دومین مخدر پرمصرف میان معتادان ایرانی‌ است. اما به نظر می‌رسد نوسانات بازار مواد مخدر الگوهای مصرف مخدر در میان معتادان را تغییر دهد.
به گزارش فرارو، مخدر شیشه تنها یکی از موادی است که در پی تغییرات به وجود آمده دچار نوسان شده‌است. قیمت هروئین، حشیش و تریاک نیز امسال تغییر کرد.
طبق آمار قیمت مخدر هروئین نسبت به سال گذشته 37 درصد رشد داشته‌است. 5 سانت هروئین در آبان 93 برابر با 6 هزار و 786 تومان بود. این رقم در آبان 94 به 9 هزار و 418 تومان رسید.
همچنین مخدر حشیش در خرده‌فروشی 40 درصد و در عمده‌فروشی 2 درصد گران شده‌است.
قیمت شیشه نیز در خرده فروشی 154 درصد و در عمده‌فروشی نیز 185 درصد زیاد شده. چنانچه اگر در آبان 93 قیمت هر گرم شیشه 29 هزار و 863 تومان بود آبان امسال یک گرم شیشه را با 76 هزار تومان می‌شد خرید.
بنابراین هر کیلو شیشه از 18 میلیون در سال گذشته به 52 میلیون در سال جاری رسیده‌است.
با اینکه مخدرهای شیشه، هروئین و حشیش با افزایش قیمت همراه بودند، اما قیمت تریاک در نوسانی متفاوت کاهش داشته است.
سال پیش هر مثقال تریاک 20 هزار و 975 تومان بود و حالا تریاک با 34 درصد کاهش یافته است.

سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر تغییرات بازار مواد مخدر را به دو عامل مرتبط می‌داند. پرویز افشار گفته دو اتفاقِ کنترل مناسب پیش‌سازها در نقاط مرزی و کنترل مرزهای کشور در نوسانات قیمت انواع مخدر موثر بوده‌است.
این نوسانات بیش از هر چیز قیمت شیشه را تحت تاثیر قرار داده‌اند. به گفته افشار افزایش قیمت شیشه منجر می‌شود که قیمت هروئین در بازار دچار تغییر شود و الگوی مصرف تغییرشکل دهد.
پیش از این زمزمه‌های افزایش قیمت شیشه به گوش می‌رسید. برخی کارشناسان نیز افزایش قیمت شیشه را سیاستی در جهت کاهش مصرف این مخدر که صدمات زیادی به جامعه وارد می‌کند می‌دانستند.
آن‌ها معتقد بودند که اگر شیشه گران شود معتادان به سمت مخدرهای سنتی روی می‌آورند و درمانشان آسان‌تر خواهد بود.
البته بسیاری از مسئولان حوزه مواد مخدر و کارشناسانِ دیگر معتقدند گران‌شدن شیشه نمی‌تواند اثر مثبتی بگذارد و جمعیت مصرف‌کننده شیشه که مجبورند در نبود این مخدر به هروئین روی بیاوردند در معرض انواع خطرات قرار خواهند گرفت.
تبعات گرانی شیشه
عباس دیلمی‌زاده درباره تاثیر افزایش قیمت مخدرها در گفتگو با فرارو گفت: ما در زمینه اقتصاد مواد مخدر و اقتصاد رفتار پژوهش‌های زیادی انجام نداده‌ایم. اقتصاد رفتاری از تاثیری که افزایش قیمت انواع کالا بر مصرف‌کننده کالا می‌گذارد سخن می‌گوید.
مدیر موسسه تولدی دوباره در ادامه اظهار کرد: کالاهایی مانند مواد مخدر برای معتاد جزء نیازهای ضروری معتاد هستند. بنابراین با بالا و پایین‌شدن قیمت آن‌ها رفتار مصرف‌کننده نیز سریع‌تر تغییر می‌کند.
عباس دیلمی‌زاده با اشاره به یک پژوهش در این حوزه ادامه داد: ما پژوهشی را تحت عنوان تاثیر تحریم‌ها بر الگوی مصرف در ایران انجام داده‌ایم.
مدیر موسسه تولدی‌ دوباره گفت: بنابر این پژوهش مشخص شد که بالا و پایین‌شدن قیمت مواد مخدر تحت‌ِتاثیر تحریم‌ها چه الگویی را ایجاد کرده‌است. همچنین در این شرایط افراد به سمت مصرف مواد پرخطر رفته‌اند.
وی همچنین با اشاره به تغییر قیمت شیشه و تاثیری که می‌گذارد گفت: وقتی قیمت شیشه افزایش پیدا کند فردِ معتاد به آن جایگزین دیگری برای شیشه پیدا می‌کند. در این حال هروئین به‌خصوص هروئین تزریقی به عنوان مخدر دیگر در میان معتادان افزایش پیدا می‌کند.
دیلمی‌زاده همچنین تصریح کرد: در این شرایط که شیشه گران شده معتادان چندمصرفی شده‌اند؛ یعنی هم شیشه مصرف می‌کنند و هم هروئین.
مدیرعامل موسسه درمانِ اعتیاد تولدی دوباره درباره تبعات گران‌شدن شیشه توضیح داد: اگر این الگوی مصرف که به‌دلیل قیمت شیشه به وجود آمده تغییر نکند در آینده متحمل هزینه‌های زیادی به‌خصوص در حوزه سلامت خواهیم شد.
وی همچنین ادامه داد: تا کنون هیچ اندازه‌گیری درباره این‌که شیشه پرخطر تر از هروئین است انجام نشده‌است. بنابراین ما نمی‌توانیم از اینکه هروئین جانشین شیشه شده خوشحال باشیم.
دیلمی‌زاده گفت: ما هنگامی می‌توانیم اظهار خوشحالی کنیم که برنامه‌ای برای گران‌شدن شیشه داشته باشیم. چراکه مصرف‌کننده هروئین ممکن است رفتارهایی را بروز دهد که گریبان ما را بیشتر از قبل بگیرد.
مدیرعامل تولدی دوباره همچنین پیش‌بینی کرد: با بالا رفتن قیمت شیشه مصرف هروئین به سمت تزریق پیش می‌رود و تزریق نیز بیماری در میان معتادان را به‌دلیل سرنگ‌های آلوده زیاد خواهد کرد.

عباس دیلمی‌زاده در انتها گفت: ما می‌توانیم در آینده شاهد از بین رفتن تلاش‌های دولت برای کنترل HIV باشیم و ببینیم که تزریق هروئین موج جدیدی از ایدز را در جامعه به وجود آورده‌است.