(غکس) شایعه برخورد شهاب سنگ به زمین؛

 شهاب سنگ ۱۹۹۸ OR ۲ صبح روز چهارشنبه از فاصله‌ی ۶/۳ میلیون کیلومتری سیاره زمین عبور خواهد کرد. گرچه این فاصله در مقیاس جهان قابل رؤیت که بیشتر از ۹۰ میلیارد سال نوری وسعت دارد، اندک محسوب می‌شود، اما دانشمندان تأکید دارند احتمال آنکه این جرم آسمانی در مسیر عبور خود به زمین برخورد کند، صفر است.
بر اساس شایعات منتشر شده امروز چهارشنبه، ۱۰ اردیبهشت‌ماه شهاب سنگ «or ۲۱۹۹۸-۵۲۷۶۸» از کنار زمین عبور کرده و به آن برخورد می‌کند. در حالی که متخصصان می‌گویند فاصله این شهاب سنگ تا زمین در نزدیک‌ترین حالتش بیش از ۱۶ برابر فاصله زمین تا ماه است و برخورد شهاب سنگ به زمین امکان‌پذیر نیست.

این شهاب سنگی به زمین برخورد می‌کند؟
محسن جواهریان، استاد نجوم مرکز تحقیقات نجوم و اختر فیزیک مراغه در گفتگو با ایکنا، با رد همه شایعات گفت: امروز چهارشنبه، ۱۰ اردیبهشت شهاب سنگی ساعت ۹ و ۵۶ دقیقه زمان جهانی از کنار زمین عبور می‌کند و طبق محاسبات و برآورد‌های علم نجوم امکان برخورد با کره زمین از فاصله ۶.۳ میلیون کیلومتری زمین و این شهاب سنگ نزدیک صفر است.

(فیلم و عکس) شایعه برخورد شهاب سنگ به زمین؛ شهاب سنگ ۱۹۹۸ OR ۲ برای زمین خطرناک است؟
تصویر راداری رصدخانه‌ای در پورتوریکو از شهاب سنگ ۱۹۹۸ OR ۲ که روز ۱۷ آوریل ۲۰۲۰ ثبت شده


وی با اشاره به اندازه شهاب‌سنگ‌ها گفت: معمولاً شهاب‌سنگ‌ها کوچک هستند و نوعی از آن‌ها با نام شهاب که در بارش‌های شهابی دیده می‌شوند زمانی که وارد جو زمین می‌شوند می‌سوزند و یا در حد چند سانتی‌متر می‌شوند.

جواهریان افزود: بحث شهاب‌سنگ‌ها موضوع عجیبی نیست بسیاری از شهاب‌سنگ‌ها هر چند سال یک بار از کنار زمین عبور می‌کنند.

عضو هیئت علمی دانشگاه مراغه اظهار کرد: اگر این شهاب‌سنگ را به شکل کره در نظر بگیریم شعاع آن از یک کیلومتر است و اگر فاصله زمین تا ماه را تقریباً برابر با ۳۸۴ هزار کیلومتر در نظر بگیریم محاسبات نشان می‌دهد که این شهاب سنگ تقریباً از ۱۶ برابری فاصله زمین تا ماه خواهد گذشت و احتمال برخورد شهاب سنگ با زمین بسیار بسیار ضعیف است.

وی سرعت شهاب‌سنگ در مدارش را ۸ الی ۹ کیلومتر بر ثانیه ذکر کرد و افزود: این شهاب سنگ بدون هیچ خطری از اطراف زمین عبور می‌کند.

جواهریان، در پاسخ به این سؤال که آیا امکان برخورد شهاب‌سنگ‌ها به زمین وجود دارد یا خیر؟ افزود: بله امکان برخورد شهاب سنگ‌ها به زمین وجود دارد، ولی در این نمونه خاص که امروز به مدار زمین نزدیک شده و عبور می‌کند امکان برخورد وجود ندارد.

این اختر‌شناس، در مورد تخریب برخورد شهاب‌سنگ به زمین، گفت: اگر شهاب‌سنگ با ابعاد چندکیلومتر و یا حتی چند صد متر به زمین برخورد کند قدرت تخریب آن چندین هزار برابر بمب اتمی خواهد بود که در هیروشیما منفجر شد.

عضو هیئت علمی دانشگاه مراغه با تأکید بر اینکه مدار گردش زمین و شهاب سنگ‌ها با هم متفاوت است، ادامه داد: مدار زمین بیضی یا بسیار نزدیک به دایره است این درحالی است که شهاب‌سنگ‌ها مداری هذلولوی را طی می‌کنند. شهاب‌سنگ در مدار خود و زمین نیز در مدار خود حرکت می‌کنند. اگر دومدار با هم تلاقی داشته باشند و از طرف دیگر دو جرمی که روی دو مدار متفاوت حرکت می‌کنند، در آن لحظه در نقطه تلاقی دو مدار قرار گیرند برخورد صورت می‌گیرد. همچنین قدر مطلق این شهاب سنگ در حدود ۱۵.۵ است.

استاد مرکز نجوم و اختر فیزیک مراغه، یکی دیگر از شهاب‌سنگ‌هایی که به مدار زمین نزدیک می‌شود را شهاب‌سنگ «آپوفیس» ذکر کرد و افزود: طبق محاسبات و تخمین‌های زده شده توسط دانشمندان شهاب سنگ آپوفیس در سال ۲۰۲۹ از نزدیک مدار زمین عبور می‌کند.

وی ادامه داد: این شهاب سنگ از فاصله ۳۰ هزار کیومتری زمین عبور می‌کند که فاصله نسبتاً نزدیکی با زمین است.

استاد مرکز اخترفیزیک مراغه در بخش دیگری از صحبت‌های خود از بارش شهابی برساوشی سخن گفت و افزود: در تابستان شاهد بارش‌های شهابی برساووشی هستیم. شهاب‌ها بسیار کوچک هستند و وقتی در جو زمین می‌افتند می‌سوزند و از خودشان روشنایی ساطع می‌کنند که اگر انسان در یک محیط خارج از مناطق شهری بوده و نظاره‌گر آسمان باشد به راحتی می‌تواند این دنباله‌های ناشی از سوختن اجرام را در آسمان ببیند.