خواص تغذيهاي و درماني
انجير 16مرداد-93
انجير ميوهاي مقوي و
شيرين است كه در قرآن به آن قسم خورده شده است. نام عربي آن "تين" و نام
انگليسي آن "FIG" ميباشد.درخت انجير بومي آسياي غربي و كشورهاي مديترانه است
و از آنجا به عربستان، سوريه و فلسطين اشغالي برده شده است انجير درختي است با برگهاي
زرد و پنجهاي و به رنگ سبز خاكستري كه بلندي آن تا شش متر ميرسد و به دليل عدم
مقاومت در مقابل سرماي شديد، در مناطق معتدله و گرمسير كشت ميشود.درخت انجير معمولا
از سال چهارم شروع به ميوه دادن ميكند و تا سن بيست سالگي ميوه ميدهد.
ارزش غذايي
انجير، قند زيادي دارد. 50 درصد انجير خشك را قند تشكيل ميدهد. همچنين منبع خوبي از پتاسيم، منيزيم، كلسيم، فسفر و ويتامينهاي C , B , A است.انجير منبع غني فيبر غذايي ميباشد. ليگنين يك نوع فيبرغذايي غيرمحلول است كه به مقدار زياد در انجير وجود دارد و نقش عمدهاي در جلوگيري و رفع يبوست دارد.
ساير خواص غذايي
1- از انجير ميتوان در رژيمهاي غذايي خاص مثل رژيم كم چربي، كم سديم، پرفيبر، كاهش وزن، ديابتي و حتي رژيم غذايي مديترانهاي استفاده كرد.
2- انجير سديم و چربي ندارد و مانند ساير ميوهها بدون كلسترول است.
3- 40 گرم انجير تازه يا يك چهارم ليوان از خرد شده آن، معادل يك واحد ميوه است.
4- 5/1 عد انجير خشك معادل يك واحد ميوه يا 15 گرم كربوهيدرات است كه كربوهيدرات آن از گلوكز و فروكتوز تشكيل شده است.
5- انجير، فيبر غذايي بالايي دارد و هر واحد آن 20 درصد نياز روزانه را تأمين ميكند كه بيش از هر نوع ميوه تازه يا خشك ميباشد.
خواص درماني
انجير از نظر طب قديم ايران، گرم وتر است.- انجير تعرق بدن را زياد ميكند.- ادرار آور است. اگر ترشح ادرار كم باشد،خوردن انجير باعث ازدياد آن ميشود.- حرارت بدن را كاهش ميدهد.- چاق كننده است و براي آنهايي كه ميخواهند وزن اضافه كنند بسيار مفيد است. بدين منظور ميتوان آن را با شير مخلوط كرد و در بين غذاها خورد.- انجير (تازه يا خشك) يبوست را برطرف ميكند و يكي از بهترين ميوهها براي تميز كردن روده بزرگ و رفع يبوست است. در قديم براي از بين بردن يبوست از شربت انجير استفاده ميكردند.- براي درمان ناراحتيهاي سينه حدود 20 گرم از خرما، عناب، انجير خشك و مويز را با هم مخلوط كرده و آسياب ميكنند. سپس اين پودر را با يك ليتر آب ميجوشانند تا حجم آن به نصف برسد. از اين جوشانده ميتوان به مقدار سه فنجان در روز مصرف نمود.- جوشانده انجير خشك درمان كننده التهاب مجاري دستگاه تنفسي، كليه، ذات الريه، ذات الجنب، سرخك،مخملك و آبله ميباشد.- جوشانده غليظ انجير خشك براي رفع سرماخوردگي بسيار مفيد است و غرغره كردن آن گلودرد را برطرف ميكند.
ارزش غذايي
انجير، قند زيادي دارد. 50 درصد انجير خشك را قند تشكيل ميدهد. همچنين منبع خوبي از پتاسيم، منيزيم، كلسيم، فسفر و ويتامينهاي C , B , A است.انجير منبع غني فيبر غذايي ميباشد. ليگنين يك نوع فيبرغذايي غيرمحلول است كه به مقدار زياد در انجير وجود دارد و نقش عمدهاي در جلوگيري و رفع يبوست دارد.
ساير خواص غذايي
1- از انجير ميتوان در رژيمهاي غذايي خاص مثل رژيم كم چربي، كم سديم، پرفيبر، كاهش وزن، ديابتي و حتي رژيم غذايي مديترانهاي استفاده كرد.
2- انجير سديم و چربي ندارد و مانند ساير ميوهها بدون كلسترول است.
3- 40 گرم انجير تازه يا يك چهارم ليوان از خرد شده آن، معادل يك واحد ميوه است.
4- 5/1 عد انجير خشك معادل يك واحد ميوه يا 15 گرم كربوهيدرات است كه كربوهيدرات آن از گلوكز و فروكتوز تشكيل شده است.
5- انجير، فيبر غذايي بالايي دارد و هر واحد آن 20 درصد نياز روزانه را تأمين ميكند كه بيش از هر نوع ميوه تازه يا خشك ميباشد.
خواص درماني
انجير از نظر طب قديم ايران، گرم وتر است.- انجير تعرق بدن را زياد ميكند.- ادرار آور است. اگر ترشح ادرار كم باشد،خوردن انجير باعث ازدياد آن ميشود.- حرارت بدن را كاهش ميدهد.- چاق كننده است و براي آنهايي كه ميخواهند وزن اضافه كنند بسيار مفيد است. بدين منظور ميتوان آن را با شير مخلوط كرد و در بين غذاها خورد.- انجير (تازه يا خشك) يبوست را برطرف ميكند و يكي از بهترين ميوهها براي تميز كردن روده بزرگ و رفع يبوست است. در قديم براي از بين بردن يبوست از شربت انجير استفاده ميكردند.- براي درمان ناراحتيهاي سينه حدود 20 گرم از خرما، عناب، انجير خشك و مويز را با هم مخلوط كرده و آسياب ميكنند. سپس اين پودر را با يك ليتر آب ميجوشانند تا حجم آن به نصف برسد. از اين جوشانده ميتوان به مقدار سه فنجان در روز مصرف نمود.- جوشانده انجير خشك درمان كننده التهاب مجاري دستگاه تنفسي، كليه، ذات الريه، ذات الجنب، سرخك،مخملك و آبله ميباشد.- جوشانده غليظ انجير خشك براي رفع سرماخوردگي بسيار مفيد است و غرغره كردن آن گلودرد را برطرف ميكند.
خواص تغذيهاي
براي برطرف كردن سياه
سرفه، برونشيت و ذات الريه از "قهوه انجير" استفاده كنيد. براي درست
كردن اين قهوه، انجير خشك را ابتدا بو ميدهند و سپس آن را آسياب ميكنند تا بصورت
پودر درآيد.- انجير دستگاه هاضمه را تقويت ميكند. انجير براي درمان سوء هاضمه
مفيد است. سوپ انجير بسيار مقوي است و براي افزايش شير در زنان شيرده مفيد
است.براي تهيه سوپ انجير نرسيده را با گوشت بپزيد.- براي برطرف كردن ورم گلو، 50
گرم انجير زرد را در 500 گرم شير ريخته و مدت 15 دقيقه بگذاريد بماند. سپس آن را
غرغره كنيد و مقدري از آن را نيز بنوشيد. ميتوانيد آن را با عسل هم شيرين كنيد.
انجير خشك جوشيده شده در شير براي درمان آنژين، ورم لثه و ورم مخاط دهان مفيد است.
يكي از داروهاي بسيار موثر براي درمان آرتروز و درد مفاصل، مخلوط شير بز و انجير
سياه ميباشد. اين مخلوط سموم مختلف را از بدن خارج كرده و درد را از بين ميبرد.
انجير، به خصوص انجير خشك خيسانده در آب يا شير، موثرترين درمان براي رفع يبوست
است. انجير را ميتوان همراه با ميوههاي ديگر مصرف كرد. انجير با ميوههاي اسيدي
مانند پرتقال و گريپ فروت سازگار نيست. انجير براي آنهايي كه قند خونشان پائين ميآيد
و يك دفعه احساس ضعف ميكنند مناسب است، زيرا قند آن به سرعت در روده كوچك جذب ميشود.
براي برطرف كردن ورم بناگوش و دملها، ضمادي از انجير خشك با آرد جو و گندم درست
كنيد و روي ورم دمل بگذاريد. - دم كرده انجير با شنبليله، براي سينه درد مفيد است.
براي رفع ورم طحال، انجير را به مدت 9 روز در سركه خيس كنيد و هر روز پنج عدد از
آن را با سركه بخوريد. انجير ضد سرطان است. انجير در معالجه بيماريهاي پوستي موثر
است. مربا و كمپوت انجير براي درمان يبوست موثر است،5 لذا ميتوان 3 يا 4 انجير
تازه را چهار قطعه كرد و در نيم ليتر شير جوشاند تا بپزد و آن را با 12عدد كشمش
صبح ناشتا بخورند. هضم انجير آسان است و مصرف آن براي بچهها و اشخاصي كه از بستر
بيماري برخاستهاند و دوره نقاهت را ميگذرانند، بسيار مفيد است. انجير به علت
دارا بودن دانههاي ريز، باعث تقويت معده و روده ميشود، ولي براي كبدهاي ضعيف
زيان آور است.سرشار بودن انجير از پتاسيم، تامينكننده سلامتي كودكان ضعيف و كم
خون و بياشتها ست. اگر انجير و عسل را به طور مساوي با هم مخلوط نماييد و بخوريد،
جهت زخم معده بسيار مفيد است.انجير به علت داشتن پتاسيم، درجه قليائيت بدن را بالا
برده و در دفع اوره و چربي خون بسيار موثر است. شربت انجير، تسكين دهنده دردهاي
گلو و سرفه است. انجير خشك خيسانده شده در شير بسيار خوشمزه و براي درمان يبوست
شديد بسيار مفيد است. همچنين خوردن انجير خشك خيسانده در روغن زيتون در صبح ناشتا،
براي رفع يبوست موثر است.
مضرات
- انجير براي كبدهاي ضعيف مناسب نيست و آنهايي كه كبد ضعيف دارند، بايد انجير را با گردو بخورند. زياده روي در مصرف انجير باعث نفخ شكم و اسهال ميشود و براي چشم نيز مضر است. انجير براي مبتلايان به بيماري قند مضّر است. انجير براي مبتلايان به اختلال معده و روده مضّر است. زياده روي در خوردن انجير، براي معده و چشم زيان آور است و خنثيكننده زيان آن، كرفس است
مضرات
- انجير براي كبدهاي ضعيف مناسب نيست و آنهايي كه كبد ضعيف دارند، بايد انجير را با گردو بخورند. زياده روي در مصرف انجير باعث نفخ شكم و اسهال ميشود و براي چشم نيز مضر است. انجير براي مبتلايان به بيماري قند مضّر است. انجير براي مبتلايان به اختلال معده و روده مضّر است. زياده روي در خوردن انجير، براي معده و چشم زيان آور است و خنثيكننده زيان آن، كرفس است