ماجرای قیمت نان در سفره خانوارهای ایرانی


ماجرای قیمت نان در سفره خانوارهای ایرانی 30 آبان – 96

 مگر برای حاکمان غارتگر که سیاست سرکوب وغارتگری وجنگ افروزی وموشکی را دنبال می کنند مهم است که هرروز سفره های خالی مردم محروم ایران خالی تر می شود؟
نانوایی
نان به‌عنوان کالایی اساسی و ضروری دارای اهمیت ویژه‌ای در سبد مصرفی خانوارها بوده و غذای اصلی بسیاری از افراد در کشورهای جهان را تشکیل می‌دهد.
به گزارش ایسنا، نان در اسلام و در سایر ادیان نیز موردتوجه و عنایت خاص بوده است. جایگاه و اهمیت نان در دین اسلام تا به آنجاست که اهل‌بیت(ع) بر احترام گذاشتن این ماده غذایی سفارش بسیاری کرده‌ و از هرگونه عملی که موجب بی‌احترامی به آن شود منع کرده‌اند. در ایران نیز نان ارزش و احترام خاصی برخوردار است و آن را برکت خدا می‌دانند و دور ریختن آن را نوعی گناه شمرده می‌شود. 
براساس مصوبه ستاد تنظیم بازار از ابتدای آذرماه امسال قیمت نان‌های سنتی 15 درصد بیشتر از نرخ کنونی عرضه می‌شود.
موضوعی که در اینجا از خود نان مهم‌تر به نظر می‌رسد «قیمت» است. افزایش قیمت نان بیش از آنکه کمکی به دولت یا دست‌اندرکاران این حرفه کند به ضرر قشر فقیر جامعه تمام می‌شود زیرا نان قوتِ غالبِ افراد فقیر و کم‌درآمد جامعه است و این قشر بیشتر از نان در وعده غذایی خود استفاده می‌کنند که با گران شدن آن به مشکلات جدی‌تری پیش پای آن‌ها قرار می‌گیرد. افراد با درآمد بالاتر کم‌تر از نان در وعده غذایی خود استفاده می‌کنند زیرا قدرت خرید بیشتری برای تأمین غذا دارند.
ازلحاظ اقتصادی تعیین دستوری قیمت‌ها سیاست تداخل در بازار است که باعث می‌شود سازوکار بازار به هم بخورد و بازار از طریق عرضه و تقاضا به تعادل نرسد.  از طرف دیگر تعیین قیمت از سوی دولت سیاست مناسبی به نظر نمی‌رسد زیرا تعیین دستوری قیمت‌ها از سوی دولتی خود که مدافع حقوق مصرف‌کنندگان است و مانع گران‌فروشی سایر افراد هست، چگونه توجیه می‌شود؟
خبرنگار ایسنا جهت بررسی این موضوع به نانوایی‌های سطح شهر بندرعباس رفت که بعضی از نانوایان از افزایش قیمت اصلاً اطلاع نداشته و اعلام کردند اتحادیه در این خصوص به ما هیچ اطلاع‌رسانی نکرده و از افزایش قیمت بی‌خبریم اما بعضی دیگر مطلع بودند، یکی از نانوایان بندرعباس در گفت‌وگو با ایسنا، گفت: اطلاع داریم که افزایش قیمت نان مصوب شده ولی افزایش قیمت این مصوبه شامل نانوایی ما که آزاد پز هستیم نمی‌شود.
اسماعیلی تصریح کرد: نانوایانی که باقیمت دولتی پخت می‌کنند شامل می‌شود، و اگر هم قرار بر افزایش قیمت باشد تا زمانی که به‌صورت رسمی و مکتوب به ما اعلام نشود اجازه افزایش قیمت نخواهیم داشت. 
همچنین رئیس اتحادیه نانوایان بندرعباس در مورد افزایش قیمت نان سنتی به خبرنگار ایسنا گفت: مصوبه افزایش قیمت نان باید به فرمانداری‌ها و استانداری‌ها ابلاغ شود و سپس به‌صورت مکتوب به ما اطلاع‌رسانی شود تا اقدام به افزایش قیمت کنیم.
احترامی اظهار کرد: تاکنون در این زمینه هیچ اطلاع‌رسانی به ما نشده و تا زمانی که به‌صورت قانونی به ما ابلاغ نکنند، افزایش قیمتی در این زمینه نخواهیم داشت.
یکی از مصرف‌کنندگان نان سنتی در گفت‌وگو با ایسنا در خصوص قیمت بالای این نوع نان اظهار کرد: درست است که قیمت نان‌های سنتی زیاد است ولی به دلیل اینکه از آرد سبوس‌دار استفاده می‌شود و همچنین این نوع نان دورریز ندارد، ترجیح می‌دهم از این نوع نان استفاده کنم.
در سطح شهر به دنبال نانوایی‌های به قیمت دولتی بودیم تا سؤال‌هایمان را بپرسیم و از وضعیت آن‌ها اطلاع پیدا کنیم که متأسفانه میسر نشد و یا شاید آن‌قدر تعدادشان کم باشد که به‌سختی بتوان یکی از آن‌ها را در شهر رؤیت کرد.

به گزارش ایسنا، نان داستانی طولانی دارد که به همین‌جا ختم نمی‌شود تا آنجا که  فرود حضرت آدم به زمین هم به گندم نسبت می‌دهند که انگار غم نان، از اول خلقت بشر وجود داشته است تا جایی که حافظ می‌گوید «پدرم روضه رضوان، به دو گندم بفروخت/ناخلف باشم اگر من، به جویی نفروشم».