گزیده ها قسمت سوم


گزیده ها  قسمت سوم 14 فروردین - 97
پیشنهاد مجلس مبنی بر حساب سپرده ارزی هم راهکار خوبی است. اگر یک فرد از آینده نرخ دلار نگران است، می‌تواند حساب سپرده ارزی به نرخ کنونی باز کند اما در آینده دلار هر نرخی شد، در همان نرخ کنونی دلار را به افراد بپردازند. این‌گونه می‌توان نقدینگی را از بازار جمع کرد و ریسک و نااطمینانی مردم را کم و از ولع مردم برای خرید دلار و انباشت آن جلوگیری کرد اما مشخص نیست چرا دولت آن را نمی‌پذیرد.
روزنامه شرق نوشت: «دلار ارزان می‌شود»، «نگران بازار ارز نیستیم»، «افزایش نرخ ارز موقتی است». این جملات تلویحی تکراری این روزهای بازار ارز از زبان ولی‌الله سیف، رئیس‌کل بانک مرکزی، است؛ جملاتی که بیشتر به دروغ سیزده می‌ماند تا تحلیل جامع و دقیقی از تحولات رخ داده در بازار ارز که بیش از آن که از تحولات و فشارهای اقتصادی داخلی زخم بخورد، التهابات و چینش‌های سیاسی در سطوح بین‌المللی، به‌ ویژه تحولات آمریکا و تحریم‌ها را نمایندگی می‌کند. سخنان تنش‌آفرین ترامپ، تغییر وزیر امور خارجه و جایگزینی مایک پامپئو، انتخاب جینا هاسپل به‌ عنوان رئیس جدید سیا، انتخاب جان بولتن به‌ عنوان مشاور امنیت ملی آمریکا در قامت نمایندگان تندروهای ایران‌ستیز آمریکا و همراهی پروپاقرص بن‌سلمان، ولیعهد عربستان، با سیاست‌های آمریکا جملگی به‌ خطر‌ افتادن برجام و تنشی را در خاورمیانه نوید می‌دهند که رهایی از آن با سیاست‌های ساده‌انگارانه امکان‌پذیر نیست؛ آتشی که برای فروش تسلیحات هسته‌ای ایجاد شده است و سر خاموشی هم ندارد.
از طرف دیگر، جنگ اقتصادی آمریکا و چین و ظهور یوآن نفتی برای بر‌ زمین‌ زدن دلار نفتی آمریکا در کنار افزایش تعرفه‌های جهانی برای واردات محصولات به آمریکا، نشان از دعوای جدی بین این دو کشور و مخاطره دلار در بازار جهانی دارد. در چنین شرایطی، سیاست‌های اهمال‌گونه مسئولان ارشد اقتصادی ایران و تأکید بر دلاریزه‌شدن اقتصاد به جای مقابله با آن، امری است که بیش از آن که ناراحت‌کننده باشد، تعجب‌برانگیز است؛ چرا‌ که بی‌شک تغییرات جهانی از یک‌ طرف و دلاریزه‌شدن تمام ارکان اقتصاد در ایران آن قدر محرز است که از چشم مسئولان دور نمانده باشد اما شاهدیم که رئیس کل بانک مرکزی و وزرای اقتصادی از سویی و مقامات بالاتر از جمله رئیس‌جمهور، آن قدر مسائل را ساده‌انگارانه در بی‌خیالی طی می‌کنند که گویی هیچ‌ اتفاق عجیبی در کار نیست و سال سخت و تلخی برای کشور پیش‌بینی نشده است. البته شاید این رفتار آنها را هم باید یک «شوخی» تعبیر کرد.
کلید روزهای کاری امسال در پنجم فروردین‌ با دلار در کانال پنج‌هزار تومانی آغاز شد و تا پنج‌هزار و٢٠٠ تومان هم پیش رفت؛ تا جایی‌ که حتی نمایندگان مجلس هم تأکید داشتند که دلار زیر چهارهزار و ٢٠٠ تومان را باید چون خواب و خیالی دید. آن‌گونه که از شواهد امر پیداست، در دوره دوم روزهای کاری پس از تعطیلات نوروز هم با شوک قیمتی دلار روبه‌رو خواهیم بود و نوسان دلار بین پنج تا هفت‌هزار تومان در سناریوهای مختلف از دید کارشناسان و فعالان بازار هم به دور نمانده است؛ امری که به‌ گفته وحید شقاقی‌شهری، اقتصاددان، افزایش قیمت کالاهای اساسی بین ٢٠ تا ٣٠درصد را به سهولت در سه‌ماهه نخست سال برای کشور به ارمغان می‌آورد و در همین راستا، افزایش نرخ تورم هم نقل سر مجلس است.
در جنگ جهانی اقتصادی، اقتصاد ایران نباید دلاریزه باشد
شقاقی‌شهری با بیان این که نرخ ارز، یک متغیر کلیدی در اقتصاد است و نرخ ارز ارتباط بین سیاست‌های داخلی و خارجی را بازگو می‌کند، هشدار می‌دهد: اقتصاد ایران به‌ شدت دلاریزه شده است و متأسفانه تمامی مراودات اقتصادی ایران از فروش نفت گرفته تا تغییر میزان بودجه به دلار انجام می‌گیرد و حتی تمام زندگی روزمره در ایران به دلار متصل شده است. این در حالی است که هیچ‌ کشوری مانند ایران دلاریزه نشده است.
شقاقی‌شهری در بیان ورود و خروج ارز به کشور می‌گوید: اکنون در اقتصاد ایران، حدود ٥٠ تا٦٠ میلیارد دلار درآمد ناشی از صادرات حدود ٢,٥میلیون بشکه نفت خام داریم که بشکه‌ای بین ٥٠ تا ٦٠دلار در نوسان است و بر اساس پیش‌بینی‌ها، بیشتر از ٦٥ دلار در سال آینده نخواهد بود. حدود ١٤.٥درصد این رقم به وزارت نفت برای اکتشاف چاه‌های نفتی و امور تحقیقاتی می‌رسد. از طرفی قرار است بین ٣٠ تا ٣٣درصد این درآمد در صندوق توسعه ملی ذخیره شود. این وضعیت ورودی منابع ارزی به کشور است. در حالی‌ که تراز تجاری ایران در سال ٩٥، مثبت ٢٩٠میلیون دلار بود، در سال ٩٦، بیش از چهار تا پنج میلیارد دلار کسری تراز تجاری غیر نفتی داشتیم. در نتیجه با خروج دلار از اقتصاد ایران مواجه‌ایم. اکنون حدود ٩میلیون نفر گردشگر خارجی داریم که ٢.٥میلیون نفر از آنها زائران‌اند و ارز چندانی از کشور خارج نمی‌کنند اما حدود هفت میلیون نفر باقی، چیزی حدود ١٠میلیارد دلار ارز را سالانه از کشور خارج می‌کنند. ارقام متفاوتی بین ١٠ تا ٢٠میلیارد دلار قاچاق کالا و ارز از کشور هم داریم که رقم بالایی است. با‌ این‌ اوصاف، بین ٣٠ تا ٣٥میلیارد دلار خروج دلار از اقتصاد ایران داریم که به‌ شدت خطرناک است و محدودیت منابع ارزی را برای کشور به همراه می‌آورد.
عوامل اثرگذار بر افزایش نرخ دلار
این اقتصاددان با اشاره به عوامل اثرگذار بر افزایش نرخ دلار، تصریح می‌کند: یکی از عوامل فشار بر ارز بانک مرکزی به علت محدودیت منابع ارزی است که عاملی برای افزایش نرخ دلار در این روزهاست. محور دوم، ١٥٠٠هزار میلیارد تومان نقدینگی است که در اقتصاد ایران همچون بهمنی با شتاب فزاینده‌ای بزرگ می‌شود. از این رقم حدود ٩٠درصد، سپرده مردم در سیستم بانکی است که به‌ علت سرگردانی و هدایت‌نشدن به سمت تولید، خطرناک است. از طرفی حدود ٤٠ تا ٥٠درصد آن در نظام بانکی ایران هم به دلایل مختلف بلوکه شده است. با افزایش نرخ دلار، احتمال سرازیر‌شدن این نقدینگی به بازار سفته‌بازی دلار وجود داشت. به همین دلیل شبانه بانک مرکزی، مجبور شد نرخ سود را در قالب گواهی سپرده از ١٥ به ٢٠درصد افزایش دهد که البته مسکنی یک هفته‌ای بود و پس از یک هفته نرخ دلار دوباره از چهارهزارو ٥٠٠ تومان به بالای پنج‌هزار تومان رسید. سومین عامل رکود اقتصادی و بی‌انگیزگی برای بازارهای مولد است که احتمال حرکت سپرده‌های بانکی به بازارهای غیر مولد را بیشتر می‌کند.
چهارمین عامل مهم، اثر سیاست ‌خارجی ایران بر اقتصاد است. اکنون آمریکا تغییرات گسترده‌ای را در عرصه سیاست‌گذاری اعمال کرد که همگی علیه ایران است. تیم برون‌مرزی آمریکا اکنون یک تیم تندرو علیه ایران است. از طرفی عربستان نیز مدام این آتش‌ را برافروخته‌تر می‌کند. همراهی بن‌سلمان، ولیعهد عربستان با ترامپ و سخن‌گفتن او علیه ایران هم نشان می‌دهد که آمریکا به دنبال آن است که تنش را در خاورمیانه افزایش دهد. هرگونه تنش‌زایی در خاورمیانه به نفع جنگ‌طلبان آمریکایی برای فروش تسلیحات نظامی به این منطقه است. در‌ این‌ میان اروپا هم استقلال رأی کافی را ندارد و احتمالا در آینده دنباله‌روی مجدد از آمریکا را در پیش خواهد گرفت. روسیه هم از این تنش نفع می‌برد و همه اینها نشان می‌دهد که فضای بیرونی، فضای تاریکی است. به عقیده من برجام کنار گذاشته نخواهد شد اما معتقدم برجام را بی‌اثر خواهند کرد و ریسک اقتصاد ایران را افزایش خواهند داد که بر افزایش نرخ دلار اثرگذار خواهد بود.
سناریوهای افزایش نرخ دلار بین ٥ تا ٧ هزار تومان
این اقتصاددان می‌افزاید: همه این مسائل دست به دست هم داده‌اند که قیمت دلار، روند افزایش به خود بگیرد. بسته به سناریوهای مختلف، پیش‌بینی نرخ دلار متفاوت خواهد بود اما ارقامی بین پنج تا هفت هزار تومان در سناریوهای مختلف بر اساس پیش‌بینی‌ها در نوسان خواهد بود. اگر اروپا، روسیه و چین در مسئله برجام در مقابل آمریکا مقاومت کنند، این امر سبب می‌شود تا دلار بین پنج تا پنج‌ هزار و ٥٠٠ تومان در نوسان باشد اما اگر همراهی اروپا با آمریکا بیشتر شد، این نوسان بین پنج‌هزار و ٥٠٠ تا شش‌هزار و ٥٠٠ خواهد بود اما اگر کل برجام به چالش کشیده شود، وارد مرحله بحرانی خواهیم شد که پیش‌بینی دقیقی از نرخ دلار نمی‌توان داشت.
افزایش ٢٥درصدی کالاها در ٣‌ماهه نخست امسال
این کارشناس با بیان این که سیاست‌های داخلی ما هم به نحوی است که افزایش نرخ دلار را تشدید می‌کند، می‌افزاید: همه زندگی ما به نحوی دلاریزه شده است و این امر سبب شده تا تورم با افزایش نرخ دلار، رابطه‌ای تنگاتنگ داشته باشد. دلار در سه‌ماهه اخیر از سه‌هزار و ٧٠٠ به کانال پنج‌ هزار تومان وارد شد و چیزی حدود ٢٥ درصد افزایش داشت. با این اوصاف، با در نظر گرفتن این که افزایش نرخ دلار با وقفه‌ای دو تا سه‌ ماهه روی کالاهای اساسی اثرگذار خواهد بود، در سه‌ ماهه نخست سال ٩٧، افزایش نرخ تورم بالای ١٥ درصد و افزایش قیمت کالاهای اساسی متناسب با افزایش نرخ دلار چیزی حدود ٢٥ تا ٣٠ درصد پیش‌بینی می‌شود. وقتی تورم افزایش یافت، افزایش نرخ دلار را هم به دنبال می‌آورد و این چرخه باطل ادامه می‌یابد.
دولت ١٢ هزار میلیارد دلار زیان کرد
او با بیان این که افزایش نرخ سود بانکی هم در این شرایط دیگر جواب‌گو نخواهد بود، تصریح کرد: وقتی دولت برای کاهش نرخ دلار، گواهی سپرده ٢٠درصدی منتشر کرد، تنها در مدت دو هفته، حدود ١٢ هزار میلیارد تومان زیان روی دست دولت گذاشت و ٢٤٠ هزار میلیارد تومان سپرده جابه‌جا شد. این عدد بسیار بزرگ و چیزی نزدیک به بودجه پروژه‌های عمرانی است. دولت پرداخت زیان به بانک‌ها را پذیرفت اما از کجا قرار است بپردازد؟ با چاپ دوباره پول؟
به گفته او، وقتی فشارها تشدید می‌شود، اگر نرخ دلار آزاد شود، دیگر نرخ سود بانکی ٢٠‌درصدی هم پاسخ‌گو نخواهد بود.
این کارشناس با اشاره به جنگ اقتصادی جهانی همچنین می‌گوید: آرایش نظامی و سیاست خارجی جهان نشان می‌دهد که جنگ اقتصادی جهانی در حال وقوع است و چینی‌ها هم حاضر به کوتاه‌ آمدن نیستند و این را می‌توان از یوان‌پترولیوم متوجه شد. اگر دلار آمریکا تهدید شود، آمریکا حاضر است هر کاری انجام دهد. در جنگ تجاری، ارزی و اقتصادی، دلاریزه‌شدن ساختار اقتصاد ایران به‌ شدت خطرناک است.
او با بیان این که کنترل نرخ دلار یک‌شبه ممکن نیست و سیاست‌گذاری می‌خواهد، ادامه می‌دهد: اکنون حتی در سیاست داخلی اقتصادی هم سیاست واحدی نداریم و مانند روال عادی برخورد می‌کنیم؛ در حالی‌ که اصلا شرایط عادی نیست و در تنش به سر می‌بریم.
به گفته او افزایش نرخ دلار، فشار فزاینده‌ای بر خط فقر وارد می‌کند تا حدی که دهک ششم نیز به‌ سختی روزگار می‌گذراند و با یک فشار اقتصادی یا بیماری، از این دهک می‌افتند.
فرار بانک مرکزی از ارائه راهکار
شقاقی‌شهری با اشاره به این که وابستگی اقتصاد ایران به نرخ دلار بسیار خطرناک است، ادامه می‌دهد: معلوم نیست چرا بانک مرکزی راهکارهایی را که در این مدت ارائه داده بود، اعمال نمی‌کند. یکی از راهکارها می‌تواند این باشد که در این شرایط خاص، نرخ سود سپرده‌های بلندمدت را با افزایش نرخ سود معنادار کند تا افراد به گشایش حساب‌های بلندمدت با جریمه سنگین برداشت در کوتاه‌مدت ترغیب شوند.
او همچنین به راهکار دیگری اشاره می‌کند و می‌گوید: پیشنهاد مجلس مبنی بر حساب سپرده ارزی هم راهکار خوبی است. اگر یک فرد از آینده نرخ دلار نگران است، می‌تواند حساب سپرده ارزی به نرخ کنونی باز کند اما در آینده دلار هر نرخی شد، در همان نرخ کنونی دلار را به افراد بپردازند. این‌گونه می‌توان نقدینگی را از بازار جمع کرد و ریسک و نااطمینانی مردم را کم و از ولع مردم برای خرید دلار و انباشت آن جلوگیری کرد اما مشخص نیست چرا دولت آن را نمی‌پذیرد.
خروج بیش از ٣٠ میلیارد دلار در ماه‌های پایانی سال از ایران
در‌ این‌ میان محمدرضا پورابراهیمی، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس، هم از خروج بیش از ۳۰ میلیارد دلار ارز در ماه‌های پایانی سال از ایران خبر داد. پورابراهیمی همچنین از نگهداری حدود ٢٠ میلیارد دلار ارز در خارج از شبکه بانکی هم گفت و تأکید کرد: وقتی چنین وضع غیر کارشناسی در اقتصاد کشور وجود داشته باشد، رفتار غیر کارشناسی هم به تبع آن شکل می‌گیرد و مردم ترغیب به خرید ارز و نگهداری آن می‌شوند که این با عرضه و تقاضای واقعی در اقتصاد ایران همخوانی ندارد و التهاب را افزایش می‌دهد.
به گزارش خانه ملت، این نماینده مجلس تأکید کرد: بازگشایی حساب سپرده ارزی یکی از اقداماتی است که باید به فوریت انجام شود و تضمین تسویه آن از ناحیه بانک‌های دولتی صورت گیرد و بانک‌های دولتی تضامین لازم را از طریق بانک مرکزی بدهند تا هرکس هر ارزی را که سپرده‌گذاری کرد، بتواند برداشت کند.»
پزشکیان: انسجام ملی با حصر نمی‌شود
نایب رییس اول مجلس رفع حصر را موجب ایجاد وحدت و انسجام ملی می‌داند و با یادآوری مسوولیت رییس‌جمهوری به عنوان رییس شورای عالی امنیت ملی و وعده‌های ایشان در زمینه رفع حصر، تاکید دارد که روحانی باید کمک کند این گره باز شود.
به گزارش ایسنا، مسعود پزشکیان با اشاره به برخی محدودیت‌ها برای رییس دولت اصلاحات، "خاتمی" را یک فرصت بزرگ برای مملکت می‌داند و می‌گوید: یکی از مواردی که انسجام جامعه را زیر سوال می‌برد، وجود همین سوال در ذهن مردم است که چرا برخوردهای متفاوت نسبت به خاتمی و احمدی‌نژاد وجود دارد. اگر عدالت را اجرا نکنیم، ناآرامی‌های اجتماعی هم حل نخواهد شد.
اهم اظهارات پزشکیان به شرح زیر است:
آمریکا و اسرائیل نمی‌توانند استقلال ما را ببینند اما باید توجه داشته باشیم که ایجاد وحدت و انسجام با این شرایط غیرممکن است و محقق نمی‌شود. با وجود گره‌های کوری مثل زندان، حصر و مسائلی از این قبیل، انسجام ملی بر نمی‌گردد. اگر این موضوع حل نشود مشکلات جامعه هم پیچیده‌تر خواهد شد و ما سرمایه اجتماعی را از دست می‌دهیم که موضوع مهمی است و اگر این سرمایه اجتماعی را نداشته باشیم قادر به ایستادگی و مبارزه هم نیستیم بنابراین به هر شکلی شده و به هر نحوی بزرگان صلاح بدانند این موضوع باید حل شود چرا که به نفع مملکت است که این گره گشوده شود. اگر مدبرانه در این زمینه عمل کنیم انسجام داخلی هم افزایش پیدا می‌کند. رییس‌جمهور، رییس شورای عالی امنیت ملی است. ضمن اینکه از ایشان وعده‌هایی با ایما و اشاره در این باره شنیده‌ایم که باید سعی کند به آن عمل کند. انتظار ما این است که با هماهنگی‌های صورت گرفته در سطوح بالا این گره باز شود.
ما باید برای پکیچ انسجام ملی فکری کنیم. حصر یکی از اینهاست. نوع گفت‌وگو، موضع‌گیری،‌ ایجاد توقعات و مسائل دیگر هم مهم است. اینطور نیست که فکر کنیم صرف آزاد شدن این افراد و رفع محدودیت‌ها همه مشکل را حل می‌کند. محدودیت‌های آقای خاتمی هم از این جمله است. خاتمی یک فرصت بزرگ برای مملکت است که ما می‌توانیم او را تبدیل به تهدید کنیم. متاسفانه خیلی وقت‌ها فرصت‌ها را به تهدید تبدیل می‌کنیم. ما باید از تهدیدها فرصت خلق کنیم نه اینکه فرصت را تبدیل به تهدید کنیم، این برای جامعه و نسل آینده خوب نیست. تصمیم‌گیران و سیاستگذاران هم باید با تمام وجود این هوشیاری را داشته باشند.
یکی از مواردی که انسجام جامعه را زیر سوال می‌برد، وجود همین سوالات در ذهن مردم است که چرا برخوردهای متفاوت نسبت به خاتمی و احمدی‌نژاد وجود دارد، مردم می‌بینند که ما چه کار می‌کنیم و چطور برخورد می‌کنیم، آنها سوالاتی مستقل از تحلیل ما دارند. در فضای مجازی خیلی حرف‌ها گفته می‌شود و در انتخابات پیام‌های روشنی به جامعه داده می‌شود که اگر برای آن راه‌حل نداشته باشیم جامعه را از خود دور می‌کنیم.
من یادم نمی‌آید هیچ دولتی حتی دولت بنی‌صدر مدیرانش را به خاطر کارهای خلاف گرفته باشند حتی یک نفر از آنها را هم به خاطر کار خلاف به دادگاه نبردند در حالی‌که شخص رییس‌جمهور کفایت سیاسی‌اش رد شد. همین موضوع در مورد آقایان هاشمی، موسوی و خاتمی هم صدق می‌کند اما اکنون برخی نزدیکان آقای احمدی‌نژاد در زندان هستند و عده‌ای هم در نوبت محاکمه‌اند.
در رابطه با آقای روحانی چه قبل و چه بعد از انتخابات من بارها گفتم که منطق حکم می‌کند ما هوای مشتریان خود را داشته باشیم نه اینکه با کسی که مشتری ما نیست دعوا کنیم اما اگر کسانی که مشتری ما هستند و برای ما تلاش می‌کنند را نتوانیم راضی نگه داریم، طبیعتا همان کسانی را هم که داریم از دست می‌دهیم. به هر حال گروه اول در بزنگاه‌ها به ما مراجعه نکردند و اگر هواداران‌مان را در نیابیم همین‌ها را هم از دست می‌دهیم. ما در هر برخورد سیاسی، اجتماعی و فرهنگی باید هوای مشتریان را داشته باشیم و اول باید هوای کسانی که کنارمان هستند را داشته باشیم. به نظرم دولت در این زمینه خوب عمل نمی‌کند و هوای مشتریانش را ندارد و اشکال همین جاست. به هر حال یک عده نمی‌خواهند دولت موفق باشد و دولت را رقیب خود می‌دانند.
دولت با اطمینان بیشتری می‌تواند به کسانی دل ببندد که با تمام وجود می‌خواهند به دولت برای رسیدن به نیات خودش کمک کند تا کسی که اصلا دولت را قبول ندارد. من این را بارها منتقل کرده‌ام و گفته‌ام این اشکال به دولت وارد است و دولت دارد مشتریان خود را از دست می‌دهد. این موضوع در مورد اصل انقلاب هم صدق می‌کند، آن زمان مردم 98 درصد به نظام جمهوری اسلامی آری گفتند اما کم کم این انسجام کمتر می‌شود. ما باید به خودمان بیاییم و هوای مردم را داشته باشیم و خدمتگزار آنها باشیم و در ارائه خدمت به آنها تفاوتی قائل نشویم. متاسفانه ما نسبت به 98 درصد اولیه مشتریان‌مان را از دست داده‌ایم، این نشان می‌دهد اتفاقاتی افتاده است.
حواشی کنسرت نیمه تمام محسن شریفیان و گروه لیان همچنان ادامه دارد و اخیرا امام جمعه برازجان و بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی بوشهر بیانیه‌هایی مجزا صادر کردند.
به گزارش ایلنا، در این دو بیانیه جداگانه، امام جمعه برازجان از دادن مجوز برگزاری کنسرت در نقطه‌ای از دشتستان به تندی انتقاد کرده و بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی بوشهر در بیانیه‌ای خواستار برخورد قاطع با افراد خطاکار در جریان برگزاری کنسرت محسن شریفیان شدند.
کنسرت محسن شریفیان (آهنگساز و خواننده بوشهری و گروه لیان) که در ۱۱ فروردین در شهر کلمه برگزار شد؛ با حواشی فراوانی در قبل و بعد از برگزاری روبرو شد. قطعی غیرعادی برق و اینترنت شهر کلمه از توابع استان بوشهر در حین اجرای کنسرت محسن شریفیان که به دستور یکی از مقامات این شهرستان انجام شد، باعث نیمه تمام ماندن کنسرت شریفیان و گروهش شد.
روز دوازده فروردین کیهان کلهر نسبت به این مساله واکنش نشان داد و گفت «این‌بار هنرمندان نباید در مقابل چنین فجایع اسفباری سکوت کنند»
با گذشت سه روز از اتفاقات کنسرت محسن شریفیان؛ حواشی این موضوع همچنان ادامه دارد و این‌بار امام جمعه برازجان و بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی بوشهر بیانیه‌هایی مجزا صادر کرده و نسبت به این موضوع واکنش‌هایی متفاوت نشان داده‌اند.
نی‌انبان از مصادیق موسیقی حرام است
حجت‌الاسلام حسن مصلح (امام جمعه برازجان) با اشاره به برنامه‌ریزی طرح موسوم به نشاط اجتماعی از طرف برخی از مسئولان اظهار کرد: یکی از برنامه‌هایی که در این طرح وجود دارد ترویج موسیقی و کنسرت در جامعه است که به این وسیله مردم را سرگرم و شادی و نشاط در جامعه ایجاد شود که این مسئله بدون توجّه به مسائل سیاسی از لحاظ دینی امری ناپسند است.
وی تصریح کرد: در احادیث و روایات ما ضررهای متعددی برای موسیقی ذکر شده است که ازجمله مهم‌ترین آنها می‌توان به ایجاد عدم تعادل و توازن بین اعصاب، بیماری امانی که نوعی جنون با درجات متعدد است، کوتاهی عمر، ضعف اعصاب، بیماری فشار خون، افسردگی و خمودگی، عامل فحشاء و جنایت، تضعیف و تضییع حس شنوایی، ضعف بینایی در حدّ نابینایی، از دست دادن نیروی فکر، بی‌ارادگی، سلب غیرت، مرگ ناگهانی، نفاق و دو رویی، بی‌برکتی در زندگی، قساوت قلب و اتلاف وقت اشاره کرد.
خطیب جمعه برازجان تأکید کرد: مراجع تقلید موسیقی حلال را موسیقی‌هایی می‌دانند که مناسب مجالس لهو و لعب و فساد نباشد که موسیقی‌هایی مثل موسیقی تشییع جنازه، موسیقی نظامی، طبل و سنج در این دسته قرار می‌گیرند امّا موسیقی‌هایی که مناسب مجالس لهو و لعب و فساد است موسیقی حرام محسوب می‌شود که بر این اساس موسیقی نی‌انبان که همراه با رقص است از مصادیق موسیقی حرام محسوب می‌شود و از سیره متشرعین به دور است.
حجت‌الاسلام مصلح خاطرنشان کرد: ما اگر می‌خواهیم جامعه و جونان ما دارای نشاط باشند لازم است زمینه فقر، تبعیض و بی‌عدالتی را از بین ببریم، زمینه ازدواج و اشتغال جوانان را فراهم کنیم، مسکن جوانان را تأمین کنیم، بر معنویّت جامعه بیفزاییم، از گرانی مایحتاج مردم جلوگیری نمائیم، ارزش و اعتبار پول ملی را بالا ببریم و از ازهم پاشیدگی خانواده‌ها جلوگیری نمائیم.
وی اذعان کرد: برگزاری این گونه برنامه‌ها و خرج چند ده میلیونی از بیت المال در شرایطی که مردم مشکلات معیشتی دارند تضییع و ظلم به بیت‌المال است، به وحدت و انسجام مردم آسیب می‌زند، فکر و ذهن مسئولین را از کارهای اساسی بازداشته و به حواشی مشغول می‌سازد و مشکلات اجتماعی، سیاسی و امنیّتی متعددی را به دنبال دارد.
وی با انتقاد از دادن مجوز برگزاری کنسرت در نقطه‌ای از دشتستان ازسوی مسئولین استانی اظهار کرد: دادن مجوز برگزاری کنسرت برای خواننده‌ای که تاکنون در خارج از کشور برای ضدّ انقلاب موسیقی مبتذل اجرا می‌کرده و در سال روز شهادت امام حسن مجتبی (ع) نیز در سوئد موسیقی مبتذل اجرا کرده است و برای اجرای کنسرت در مرکز استان و در شیراز نیز مجوز به وی داده نشده است بدون هماهنگی با ادارات شهرستان ممکن است مشکلات امنیّتی را در پی داشته باشد که لازم است مسئولین مربوطه در این زمینه پاسخ­گو باشند.
امام جمعه برازجان تأکید کرد: ما و همه متدینین تاکنون در این زمینه خویشتنداری کرده­‌ایم که امید است انشاءالله باتوجّه به تذکّرات و هشدارهایی که به مسئولین مربوطه در این زمینه داده شده است، نسبت به لغو این کنسرت اقدام شود وگرنه لازم است کسانی که اصرار بر برگزاری این کنسرت دارند تبعات این اقدام را بپذیرند.
حجت‌الاسلام حسن مصلح ابراز کرد: جوانان مؤمن و انقلابی این شهرستان اجازه نمی‌دهند به بهانه جشن میلاد مولود کعبه، مجلس رقص، آواز و پای‌کوبی برپا شود چراکه این مجالس ربطی به اهل بیت علیهم السلام ندارد و روح امیرالمؤمنین علی (ع) نیز از چنین مجالسی بیزار است بنابراین توصیه ما این است که قبل از اینکه جوانان تحریک شده و عکس‌العملی نشان دهند و جلوی برگزاری این کنسرت را بگیرند نسبت به لغو این کنسرت اقدام شود.
وی افزود: فرمانداری‌ها، ادارات، شوراهای اسلامی، شهرداری‌ها و مدارس متوجّه باشند که حق ندارند از بودجه بیت‌المال برای این مجالس هزینه کنند و لازم است مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان نیز در این زمینه مجوز صادر نکند چراکه این مجالس دارای تبعات و حساسیّت‌های مختلفی است و مردم ما حاضر نیستند ببینند مجالس گناه به صورت علنی در فضای باز اجرا شود.
کنسرت لیان توسط افراد مجهول‌الهویه به حاشیه کشیده شد
بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی بوشهر در بیانیه‌ای خواستار برخورد قاطع با افراد خطاکار در جریان برگزاری کنسرت محسن شریفیان شدند.
در این بیانیه آمده است: کنسرت محسن شریفیان آهنگساز و خواننده بوشهری که در ۱۱ فروردین در شهر کلمه برگزار شد با حواشی فراوانی در قبل و بعد از برگزاری روبرو شد.
این کنسرت که مخالفان زیادی قبل از برگزاری داشت پس از طی مراحل قانونی و با اخذ مجوز اجرا شد اما در حین برگزاری مراسم توسط افرادی مجهول‌الهویه به حاشیه کشیده شد و با قطع برق کل شهر کلمه این کنسرت نیمه تمام ماند.
پیش از برگزاری این کنسرت؛ شورای تامین استان بوشهر، امام جمعه برازجان و عده‌ای از مردم انقلابی استان بوشهر با برگزاری این کنسرت جنجالی به دلیل همسو نبودن با موازین شرعی مخالفت کرده بودند امّا با پافشاری استاندار بوشهر و فرماندار دشتستان مجوزهای لازم اخذ شد.
افرادی مجهول‌الهویه برای تخریب چهره مردم متدیّن و انقلابی استان بوشهر و همچنین نهادهای انقلابی دست به خرابکاری زدند و باعث برهم زدن نظم عمومی و آزار و اذیت مردم شریف استان بوشهر شدند.
امام جمعه برازجان در بیانیه اخیر خود ضمن اعلام مخالفت خود با برگزاری چنین کنسرتی؛ خواستار برخورد قاطع با افراد خطاکار شده است.
بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی بوشهر ضمن محکوم کردن این عمل زشت و اعلام تابعیت تمام و کمال از قانون؛ از نیروی انتظامی و مراجع قضایی تقاضا دارد تا با این افراد برخورد قاطع صورت گیرد‌.
رئیس دفتر رییس دولت‌های هفتم و هشتم به تشریح دیدار نوروزی امروز خود با رئیس‌جمهور، معاون اول و سید محمد خاتمی پرداخت.
به گزارش ایلنا، حجت‌الاسلام محمدعلی ابطحی، گفت: دیدار نوروزی امروز آقای روحانی چند قسمت بود که افراد در هر یک از آنها شرکت می‌کردند و به احوالپرسی می‌پرداختند. بنده هم به عنوان یک شهروند ایرانی که در عرصه سیاست فعال است، امروز در یکی از این قسمت‌ها شرکت کردم و فرارسیدن سال نو و نوروز ۹۷ را تبریک گفتم.
این فعال سیاسی اصلاح‌طلب با اشاره به صحبت‌های مطرح شده از سوی رئیس‌جمهور اظهار داشت: در بخشی که بنده حضور داشتم، آقای روحانی بیشتر مباحث اقتصادی را مطرح کردند. ایشان تاکید داشتند که می‌توان معضل بیکاری را امسال مهار کرد و رشد اقتصادی کشور بیشتر شود. البته آقای روحانی گفتند این کار به شرطی ممکن است که مشکلات داخلی بر سر راه این کار ایاع جاد نشود.
ابطحی با بیان اینکه روحانی در این دیدار به تشریح موانع و مسائل قضایی در این باره پرداخت کرد، تصریح کرد: آقای روحانی گفت در برخی از موارد، افراد دستگیر می‌شوند درحالی که دلیل بازداشت آنها مشخص نیست یا آنکه اتهامات آنها پس از صحبت‌هایی که در زندان مطرح می‌شود، طرح و بیان می‌شود. ایشان اشاره کرد که در یک مورد من علت بازداشت فردی را جویا شدم. وقتی آنها پرونده فرد را به من دادند گفتم که اتهامات ایشان براساس صحبت‌هایی است که در زندان مطرح شده و این صحبت‌ها اعتبار چندانی ندارد.
وی افزود: در کل ایشان نقدهایی به سیستم قضایی و اطلاعاتی کشور داشتند اما لازم است شخص رئیس‌جمهور و دولت ایشان در این باره به صورت جدی‌تر وارد شود، نه آنکه به طرح صورت مسئله اکتفا کنند زیرا طرح مسئله حل‌کننده مسائل نیست.
رئیس دفتر رئیس دولتهای هفتم و هشتم با اشاره به دیدار خود با اسحاق جهانگیری خاطرنشان کرد: آقای جهانگیری علاوه بر اینکه معاون اول رئیس‌جمهور است، دوست و همکار قدیمی بوده و هستند. ایشان در بخشی از این دیدار به تشریح اولویت‌های سال جدید خود و دولت پرداختند.
ابطحی اضافه کرد: در بخشی از این صحبت‌ها، درخصوص دروغ ۱۳ امسال مبنی بر رفتن جهانگیری به شهردار تهران گپ و گفتی صورت گرفت و ایشان به طنز یا جد گفتند عده‌ای دوست ندارند من در دولت باقی بمانم و آمال و آرزوهایشان را در قالب دروغ ۱۳ مطرح می‌کنند. البته من قبلا هم گفته بودم و در این دیدار هم گفتم که بهتر است آقای جهانگیری از دولت خارج شود.
وی با بیان اینکه من امروز به دیدار نوروزی آقای خاتمی هم رفتم، ابراز داشت: آقای خاتمی رئیس بنده هستند و من در هر مناسبت خدمت ایشان می‌روم. امروز هم به خدمت ایشان رسیدم. دفتر ایشان امروز بسیار شلوغ بود و افراد زیادی خدمت ایشان رسیده بودند. در این دیدار عمده وقت آقای خاتمی مشغول روبوسی و احوالپرسی بود و تنها در چند دقیقه‌ای که ایشان فرصت کردند توانستیم چند دقیقه‌ای با یکدیگر گفت‌وگو کنیم.
عضو شورای مرکزی مجمع روحانیون مبارز درباره این گفت‌وگوی چند دقیقه‌ای بیان کرد: آقای خاتمی در این گپ و گفت، درباره سفر نوروزی خود به یزد، خاطرات سفرهای استانی و برخی دلواپسی‌هایشان نسبت به ایران و آینده کشور مطالبی را بیان کردند.
به رغم اطلاع رسانی نمایندگان درباره رفع حصر تا پایان سال ۹۶؛