هوش مصنوعی" و "علم داده" یار انسان در مقابله با کرونا" 12-تیر-99
اکنون ماهها است که بیماری کووید-۱۹ در جهان شیوع پیدا کرده و افراد بسیاری در جهان به آن مبتلا شده و برخی نیز جان خود را از دست دادهاند. در میان این همهگیری، فناوری نقش پررنگی در جلوگیری از ابتلا به این بیماری ایفا کرده و میکند.
به گزارش ایسنا و به نقل از فوربز، به گفته سایت "ورلد آو مترز" از زمان اولین گزارش شیوع بیماری کووید-۱۹(COVID-۱۹) در ووهان چین تاکنون مردم ۲۱۵ کشور جهان به این ویروس مبتلا شدهاند. هنگامی که چین مبارزه خود برای جلوگیری از شیوع بیشتر این بیماری را آغاز کرد، بر بخش فناوری قدرتمند خود و به طور خاص هوش مصنوعی(AI)، علم داده و فناوری برای ردیابی و مبارزه با بیماری تکیه کرد. در همان حال رهبران شرکتهای فناوری این کشور از جمله شرکتهای هوآوی، بایدو و علی بابا و ... در حوزه توسعه فناوریهای خود در بخش خدمات درمانی، ابتکار بیشتری به خرج دادند. در نتیجه، استارتآپهای فناوری بطور کامل با پزشکان، دانشگاهها و نهادهای دولتی در سراسر جهان همکاری کردند تا بتوانند فناوریهایی را برای مبارزه با ویروس مذکور توسعه دهند. در این خبر ۱۰ فناوری هوش مصنوعی و علم داده که برای جلوگیری از ابتلای افراد به بیماری کووید-۱۹ توسعه داده شده و نقش مهمی در مدیریت و مبارزه با این بیماری داشته را معرفی کردهایم.
۱. هوش مصنوعی برای شناسایی، ردیابی و پیشبینی شیوع بیماری
هرچه ما بتوانیم سریعتر حضور ویروس را ردیابی کنیم، بهتر میتوانیم با آن مبارزه کنیم. با تجزیه و تحلیل گزارشهای خبری، پلتفرمهای رسانههای اجتماعی و اسناد دولتی، هوش مصنوعی میتواند نحوه مقابله با شیوع این بیماری را بیاموزد. ردیابی خطرات بیماریهای عفونی با استفاده از هوش مصنوعی دقیقاً کاری است که شرکت بلودات(BlueDot) در کانادا ارائه میدهد. در حقیقت، هوش مصنوعی شرکت بلودات چند روز قبل از انتشار هشدارهای مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری یا سازمان بهداشت جهانی هشدارهای عمومی نسبت به این ویروس را اعلام کرد.
۲. کمک هوش مصنوعی در تشخیص ویروس
شرکت هوش مصنوعی "اینفرویژن"(Infervision) هنگام شیوع ویروس کرونا در جهان یک راه حل خوب ارائه داد تا به کارکنان مراقبتهای بهداشتی کمک میکند تا این بیماری را بطور مؤثر تشخیص داده و بر روی آن نظارت داشته باشند. بخشهای تصویربرداری در مراکز درمانی با افزایش حجم کار ایجاد شده توسط ویروس، بسیار تحت فشار هستند. راه حل آنها سرعت تشخیص سی تی اسکن را بهبود میبخشد. نرم افزار توسعه داده شده توسط این شرکت مبتنی بر هوش مصنوعی است و " اینفر ویژن"(inferVISION) نام دارد و میتواند به سرعت بیماران مبتلا به بیماری کووید ۱۹ را تشخیص دهد. این نرم افزار مبتنی بر هوش مصنوعی برای آموزش و استنتاج به واحد پردازش گرافیکی انویدیا متکی است و از فشاری که بر روی دوش پرسنل بیمارستان برای غربالگری بیماران مبتلا به کووید ۱۹ است، میکاهد.
این نرم افزار به پرسنل بیمارستان کمک میکند تا بیماران مبتلا به این ویروس سریع شناسایی شوند و این موضوع نیز به پزشکان کمک میکند تا آنها این بیماران را در اولویت قرار دهند و سریعتر مراحل درمان را آغاز کنند. این نرم افزار وابسته به برنامه Clara SDK انویدیا است. برنامه مذکور یک برنامه مراقبتهای بهداشتی هوش مصنوعی برای تصویربرداری پزشکی مبتنی بر هوش مصنوعی است. نرم افزار جدید "اینفر ویژن" قادر است علائم معمولی یا علائم جزئی کووید-۱۹ را در بیماران مشکوک به این بیماری تشخیص دهد. برای انجام این کار، این نرم افزار قادر است علائم ذات الریه که میتواند توسط این ویروس ایجاد شود را تشخیص دهد.
این نرم افزار در ابتدا برای تشخیص علائم سرطان در سی تی اسکن ریه ایجاد شده بود. هوش مصنوعی پشت این نرم افزار با استفاده از بیش از ۲۰۰۰ تصویر سی تی اسکن برخی از اولین بیماران مبتلا به کروناویروس در چین آموزش داده شده است.
یکی از ویژگیهای خاص این نرم افزار نسبت به دیگر نرم افزارها سرعت تشخیص آن است. پزشکان با استفاده از نرم افزار موجود، میتوانند به سرعت بهترین گزینههای درمانی را برای بیماران مبتلا به ویروس تعیین کنند. شرکت علی بابا همچنین یک سیستم تشخیص هوش مصنوعی ساخته است که به ادعای آنها این سیستم با دقت ۹۶ درصد میتواند ویروس را تشخیص دهد.
۳. محافظت از کارکنان بهداشتی
طی این دوران که جان کارکنان بیمارستان بسیار در خطر است توسعه فناوریهایی برای کاهش تعامل بیماران و پزشکان و کارکنان بسیار حیاتی است. پلتفرم بلاکچین نرم افزار شرکت آنت فاینانشال به سرعت بخشیدن به پردازش مطالبات کمک میکند و میزان تعامل چهره به چهره بین بیماران و کارکنان بیمارستان را کاهش میدهد.
۴. تحویل داروها با پهپاد
یکی از امنترین و سریعترین راهها برای تهیه و ارسال تجهیزات پزشکی و دارو در چنین زمانی استفاده از پهپادها است. شرکت "ترا درون"(Terra Drone) از پهپادهای خود برای انتقال تجهیزات پزشکی با حداقل خطر بین بیمارستانهای کشور چین استفاده میکند. هواپیماهای بدون سرنشین/پهپاد همچنین برای گشت زنی در فضاهای عمومی و ردیابی افرادی که مسائل بهداشتی را رعایت نمیکنند استفاده میشوند.
۵. رباتها
رباتها مستعد ابتلا به ویروس نیستند بنابراین آنها برای انجام بسیاری از کارها نظیر تمیز کردن، ضدعفونی کردن و ارسال غذا و دارو برای کاهش میزان تماس انسان به انسان مورد استفاده قرار میگیرند. یک شرکت موفق به توسعه رباتی شده است که میتواند در عرض دو ساعت حدود ۱۰ اتاق بیمارستان را به طور کامل ضدعفونی کند. شرکت "بلو اوشن رباتیکز"(Blue Ocean Robotics) اخیرا رباتی موسوم "یو.وی.دی"(UVD) را توسعه داده است که به "ربات باکتری کش" معروف است. ربات "یو.وی.دی" میتواند پس از اینکه کار پرسنل بخش خدمات بیمارستان تمام شد، به تمام اتاقها رفته و هر اتاق را در عرض چند دقیقه به طور کامل ضدعفونی کند. ربات برای ضد عفونی کردن اتاق، اشعه فرابنفش منتشر میکند. عملکرد ربات مذکور به قدری خوب است که به گفته توسعهدهندگان این ربات میتواند ۹۹.۹ درصد باکتریها را از بین ببرد. علاوه بر نکات مذکور ربات یو.وی.دی همچنین دارای پوشش ۳۶۰ درجه است. شرکت "بلو اوشن رباتیکز" اعلام کرده است ربات یاد شده میتواند ۹ تا ۱۰ اتاق بیمارستان را در عرض ۲ تا ۲.۵ ساعت تمیز و ضدعفونی کند.
۶. دارو
بخش دیپمایند گوگل از جدیدترین الگوریتمهای هوش مصنوعی و قدرت محاسباتش برای درک پروتئینهایی که ممکن است ویروس را تشکیل دهند، استفاده کرد و چند یافته منتشر کرد تا به دانشمندان در توسعه درمان کمک کند. شرکت "هوش مصنوعی بنه ولنت"(BenevolentAI) از سیستمهای هوش مصنوعی برای ساخت داروهایی برای جلوگیری از این بیماری استفاده میکند. طی چند هفته پس از شیوع بیماری، این شرکت از سیستمهای خود برای تولید داروهایی که ممکن است مفید باشند استفاده کرد.
۷. ساخت ماسک با پارچههای خاص
شرکتهایی مانند استارت آپ "سونوویا" طی این دوران ماسکهای مجهزی را با پارچه ضد پاتوژن و ضد باکتریایی که مبتنی برنانوذرات اکسید فلزی است، توسعه داد.
۸. استفاده از هوش مصنوعی برای شناسایی افراد آلوده
در این هنگام که این بیماری در بیشتر کشورها وجود دارد برخی کشورها از فناوریهای تشخیص چهره برای شناسایی افراد آلوده استفاده کردند. یکی از این سیستمها، نرم افزار تشخیص دمای شرکت "سنس تایم" برای شناسایی افرادی که تب دارند و احتمال ابتلا به ویروس را دارند، است. دولت چین همچنین یک سیستم نظارتی به نام "کد بهداشت"(Health Code) توسعه داده است که از دادههای بزرگ برای شناسایی و ارزیابی خطر ابتلای هر فرد به این ویروس بر اساس تاریخ سفر هر فرد و اینکه هر فرد چه مدت زمان در شهرهایی با وضعیت قرمز بود را بررسی میکردند. به شهروندان کد رنگی(قرمز ، زرد یا سبز) اختصاص داده شده است که میتوانند از طریق برنامههای معروف ویچت یا علیپی به آنها دسترسی داشته باشند تا دریابند که آیا آنها میبایست خود را در خانه قرنطینه کنند یا مجاز به حضور در اماکن عمومی هستند.
۹. بات مکالمه یا چتبات
نرم افزار ویچت که توسط هلدینگ چینی تنسنت که در زمینه ارائه خدمات شبکههای اجتماعی، رسانههای گروهی، پورتالهای وب، تجارت الکترونیک، آنتی ویروسها، مرورگر وب، بازیهای چندنفره آنلاین و خدمات ارزش افزوده مخابرات فعالیت میکند، توسعه داده شده و در این زمان در زمینه اشتراک اطلاعات بهداشتی موثر بوده و افراد میتوانند از طریق آن به خدمات مشاوره بهداشتی رایگان آنلاین دسترسی پیدا کنند. بات مکالمه یا چتبات(Chatbot) یک برنامه رایانهای(عامل نرم افزاری، یا بات) است که برای شبیهسازی یک مکالمه هوشمند با یک یا چند کاربر انسانی از طریق صدا یا متن طراحی شده است.
۱۰. ابررایانهها
منابع محاسبات ابری و ابر رایانههای مختلف شرکتهای بزرگ فناوری مانند تنسنت، دیدی و هوآوی توسط محققان استفاده میشوند تا سریعاً دادههای یک درمان یا واکسن که برای این ویروس ایجاد کردهاند را ردیابی کنند. سرعتی که این سیستمها میتوانند محاسبات را انجام دهند بسیار سریعتر از پردازش رایانه استاندارد است.