بودجه ۱۴۰۰؛ شمشیر دولبه دولت با فرض بازگشت آمریکا به برجام

 کارشناسان اقتصادی در گفتگو با فرارو

بودجه ۱۴۰۰؛ شمشیر دولبه دولت با فرض بازگشت آمریکا به برجام 15-آذر-99

 بودجه کاغذی وروی هواست .چون به دلیل بحران اقتصادی وتحریم هاوافزایش کسری بودجه فاقد پشتوانه اعتباری است .

سیدکمال سیدعلی کارشناس مسائل اقتصادی با اشاره به اینکه بودجه ۱۴۰۰ بسیار خوشبیانه بسته شده است، گفت: از این نظر خوشبینانه، که دولت اعتقاد دارد، مذاکرات با آمریکا انجام می‌شود و بودجه با فرض بازگشت آمریکا به برجام تدوین شده، مهم‌ترین نشانه در این رابطه میزان فروش نفت است، بر اساس آن چیزی که در بودجه آمده، پیش بینی شده ایران روزانه دو میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه نفت را به فروش برساند.

فرارو- روز چهارشنبه بودجه از پاستور به بهارستان رفت، هرچند که عدم حضور روحانی در مجلس حواشی را به دنبال داشت، اما برخی از کارشناسان می‌گویند، بودجه ۱۴۰۰ بر اساس بازگشت آمریکا به برجام تدوین شده و در این رابطه بسیار خوشبینانه بسته شده است.


به گزارش فرارو، لایحه بودجه دوهزارو ۴۳۵ هزار میلیارد تومانی دولت روز چهارشنبه به مجلس تحویل داده شد. شاید بخش مهمی از سند مالی سال آینده به درآمد تصور‌شده دولت از محل فروش نفت برگردد. دولت پیش‌بینی کرده است که سال آینده روزانه دو‌میلیون‌و ۳۰۰ هزار بشکه نفت و میعانات بفروشد که البته برای این میزان فروش روی خریداران داخلی حساب باز کرده است. در شرایطی که فروش نفت در کشور به‌دلیل تحریم‌های بی‌سابقه آمریکا به زیر ۳۰۰ هزار بشکه رسیده است، فلزات و میعانات نفتی ایران هم در فهرست تحریم‌ها قرار دارند، دولت در بودجه ۱۴۰۰ درآمد‌های کشور از محل فروش نفت را سه‌و‌نیم برابر کرده است.


سقف درآمد‌های نفتی در لایحه بودجه ۱۴۰۰ معادل ۱۹۹‌هزار و ۲۷۲ میلیارد تومان تعیین شده که ۳.۵ برابر رقم مصوب در قانون بودجه ۹۹ است. همچنین میزان وابستگی مستقیم بودجه به نفت در سال آینده افزایش دو‌برابری داشته است. آن‌طور‌که شواهد و قرائن نشان می‌دهد، گویا اتکای دولت به فروش اوراق نفتی و تکیه به جیب ملت است؛ منبعی است که از نظر کارشناسان اقتصادی تحقق آن را به‌دلیل آنکه دولت قبلا با بورس، فروش سکه و ارز و‌... جیب ملت را خالی کرده، بسیار ضعیف است.
 

بودجه ۱۴۰۰؛ شمشیر دولبه دولت با فرض بازگشت آمریکا به برجام

بودجه ۱۴۰۰ انقباضی‌تر از گذشته است

مرتضی عزتی عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس در گفتگو با فرارو با اشاره به اینکه بودجه ۱۴۰۰ نسبت به سال‌های گذشته انقباضی‌تر بسته شده است، گفت: در بودجه سال آینده سعی شده که از هزینه‌ها کاسته شود، که این مسئله با توجه به کسری بودجه دولت که طی سال اخیر با افزایش روبرو بوده، می‌تواند اقدامی عقلانی باشد، اما در برخی از احکام مانند فروش دو میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه نفت در روز با قیمت پایه ۴۰ دلاری که می‌تواند هم داخلی باشد و هم خارجی، قدری سخت است.


وی افزود: این موضوع با توجه به تحریم‌هایی که نفت ایران در حال حاضر با آن روبرو است، محقق شدن کامل آن نیز خیلی قابل حصول نیست، از سوی دیگر با افزایش ۲۵ درصدی حقوق و همچنین افزایش سقف معافیت مالیاتی حقوق بگیران دولت، به نظرم دولت با این اقدام خواسته قدری درآمد‌های خود را از مالیات حقوق بگیران خود از طرق افزایش مالیات کسانی که حقوق بالاتری دریافت می‌کنند، نسبت به متوسط دریافتی کارمندان جبران کند که اقدامی عملی خواهد بود.


عزتی اظهار داشت: مالیات شرکت‌ها و سازمان‌ها نیز با افزایش روبرو بوده، اما به علت وضعیت کرونا و رکود اقتصادی که امسال حکمفرما بوده به نظر می‌رسد، تحقق کل این درآمد‌ها در هاله‌ای از ابهام باشد، از سوی دیگر به طور کلی رشد درآمد‌های مالیاتی در سال ۱۴۰۰ نسبت به ۹۹ با افزایش روبرو بوده، اما با توجه به شرایطی که وجود دارد، می‌توان گفت، تحقق تمامی درآمد‌های مالیاتی که در سال بودجه ۱۴۰۰ گنجانده شده، عملی نخواهد بود.


این استاد اقتصاد همچنین با اشاره به برنامه دولت برای تامین مالی از طریق فروش اموال دولتی، بیان کرد: در بودجه سالجاری نیز تمامی احکامی که در بودجه قرار دارد، در مورد فروش اموال محقق نشده و این موارد در سال ۱۴۰۰ نیز می‌تواند محقق شود، اما مسئله مهمی که وجود دارد این است، در خود بدنه دولت برای واگذاری‌ها مقاومت‌هایی انجام می‌شود و برخی از مدیرات دولتی مانع از افروش اموال مازاد دولتی می‌شوند، که باید جلوی این افراد گرفته شود، تا دیگر مانع از انجام این کار نشوند.


وی با انتقاد از شیوه فروش اموال دولتی در سالجاری، یادآور شد: دولت با توجه به عرضه‌هایی که در بورس انجام داد، از جمله این صندوق‌های‌ ای تی اف، درآمدزایی خوبی را محقق کرد، اما مسئله مهم این است دولت به اصطلاح خصوصی سازی را انجام داده، اما بازهم مدیریت خود را ادامه می‌دهد، که این مسئله به نوعی بدترین نوع از خصوصی سازی است که انجام شده، قالب این شرکت‌ها با توجه به مدیریت دولتی که همچنان بر آن‌ها حکمفرما است، نمی‌توانند به سوددهی برسند، در این رابطه باید، همراه با واگذاری سهام، مدیریت و کرسی‌های مرتبط با آن نیز انتقال یابد.

بودجه ۱۴۰۰؛ شمشیر دولبه دولت با فرض بازگشت آمریکا به برجام

بودجه با توجه به برجام بسته شده است

سیدکمال سیدعلی کارشناس مسائل اقتصادی در گفتگو با فرارو با اشاره به اینکه بودجه ۱۴۰۰ بسیار خوشبیانه بسته شده است، گفت: از این نظر خوشبینانه، که دولت اعتقاد دارد، مذاکرات با آمریکا انجام می‌شود و بودجه با فرض بازگشت آمریکا به برجام تدوین شده، مهم‌ترین نشانه در این رابطه میزان فروش نفت است، بر اساس آن چیزی که در بودجه آمده، پیش بینی شده ایران روزانه دو میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه نفت را به فروش برساند.


وی افزود: این امر در شرایط حاضر انجام آن نزدیک به صفر است، زیراکه در بهترین حالت الان روزانه بین ۶۰۰ تا ۷۰۰ هزار بشکه نفت به فروش می‌رسد، اما از سوی دیگر نرخی ارزی که برای فروش نفت درنظرگرفته شده، یعنی ۱۱ هزارو ۵۰۰ تومان است، بسیار پایین در نظر گرفته شده، هرچند که این قیمت می‌تواند توسط بانک مرکزی به منظور کنترل بازار ارز تغییر کند، اما حداقل نرخی که می‌شد برای فروش نفت درنظر گرفت، دلار ۱۵۰۰۰ هزار تومانی است.

سیدعلی اظهار داشت: در مورد ارز ۴۲۰۰ تومانی هرچند که دولت اعلام کرد، این ارز ترجیحی حذف نشده، اما به نظر می‌رسد، در نهایت این مسئله اتفاق خواهد افتاد، چرا که اجرای این سیاست از اول نیز اشتباه بود و خود دولت نیز الان به این نتیجه رسیده، اما اینکه چرا به طور کلی از بودجه حذف نشده، سوالی است که خود مسئولان اقتصادی دولت باید به آن پاسخ دهند، اما به نظر می‌رسد به مرور این اتفاق رخ خواهد داد و ارز ۴۲۰۰ تومانی حذف خواهد شد.

این کارشناس مسائل اقتصادی بیان داشت: با توجه به اینکه ممکن است مذاکرات برای بازگشت آمریکا به برجام حدود ۶ ماه و یا حتی بیشتر پول بکشد، این بودجه و تحقق درآمد‌های آن در سه ماه اول سال محقق نخواهد شد، اما اگر مذاکرات به خوبی پیش برود، می‌توان امید داشت که در ۹ ماه بعدی سال ۱۴۰۰ این بودجه‌ای که دولت بسته، عملیاتی شود، البته ممکن است مجلس نیز اصلاحاتی درنظر بگیرد و بودجه را انقباطی‌تر کند که این به کاهش حجم بودجه منتهی می‌شود که این مسئله می‌تواند دولت بعدی را با مشکل همراه کند.