شاید فکر میکنید هوش و استعداد ذاتی
است و نمیتوانید بیش از این باهوش شوید، اما بعضی از خوراکیها کارآیی مغزتان را
تحت تاثیر قرار داده و شما را باهوشتر میکنند. بنابراین اگر میخواهید عملکرد
مغزتان رو به افزایش باشد و روزبهروز هم بیشتر شود باید از مصرف گروهی از مواد
غذایی پرهیز کنید و آنها را به رژیم غذاییتان راه ندهید. در اینجا غذاهای «خنگ
کننده» را بهتر بشناسید و هرچه بیشتر از آنها فاصله بگیرید.
۱-
آدامس
گروهی از محققان براین باورند که آدامس
جویدن در بعضی شرایط کارآیی مغز را کاهش میدهد. پژوهشها نشان میدهند آدامس
جویدن هنگام انجام فعالیتهایی که به تمرکز و دقت نیاز دارند حفظ دادهها را در
کوتاهمدت مخدوش میکند. آدامسجویدن ثبت دادهها و اطلاعات مختلف در مغز را با
مشکلاتی روبهرو میکند. با این وجود، پژوهشهای دیگری نشان میدهند آدامس جویدن
به افزایش تمرکز کمک میکند. در این زمینه پژوهشهای متناقضی دیده میشود. به همین
دلیل این احتمال وجود دارد که در این زمینه دچار سردرگمی شوید. به هرحال، اگر به
جویدن آدامس عادت دارید بهتر است نیم نگاهی به این هشدارها هم داشته باشید یا عادتهای
مضر دیگر برای سلامت مغز را حذف کنید. به اندازه کافی آب بنوشید، خواب کافی داشته
باشید و مغزتان را فعال نگهدارید تا مشکلات کاهش حافظه به سراغتان نیاید.
۲-
چیپس،
سیبزمینی سرخ کرده و پیتزا
پژوهشهایی که روی ۴هزار کودک انجام
شده نشان میدهند کودکان ۳ سالهای که در رژیم غذاییشان مقدار زیادی غذاهای کم
ارزش و فست فودهایی مانند چیپس، پیتزا و سیبزمینی سرخکرده موجود بود در سالهای
بعد ضریب هوشی کمتری داشتند. بنابراین مهم است که پدر و مادرها از همان سالهای
اولیه به رژیم غذایی فرزندانشان توجه داشته باشند. علاوه بر این، داشتن تغذیه خوب
در دوران کودکی هوش زبان شناختی کودکان را تقویت میکند. پژوهشگران تاکید میکنند،
مصرف غذاهای مفید برای رشد و پرورش مغز در دوران کودکی ضروری است. با این وجود،
شاید سخت باشد که کودک ایرادیتان را راضی کنید تا از مصرف فستفودهای چرب و
خوشمزه دست بکشد و به سراغ غذاهای سالمتر برود.
۳-
کره
اگر رژیم غذایی شما سرشار از چربیهای
اشباع شده باشد، عملکرد مغزتان کاهش مییابد. نتیجه پژوهشهای محققان دانشگاههاروارد
این موضوع را تایید میکند. در این تحقیق پژوهشگران ۶هزار خانم را به مدت ۴سال
بررسی کردند و به این نتیجه رسیدند خانمهایی که در رژیم غذاییشان چربیهای اشباع
شده بیشتری وجود داشت، در آزمونهای تست هوش و حافظه ضعیفتر بودند و مغزشان
عملکرد پایینتری داشت ولی خانمهایی که در رژیم غذاییشان چربیهای تک غیراشباع
شده وجود داشت؛ مانند چربی موجود در روغن زیتون و آووکادو، امتیازهای بیشتری را در
آزمونهای مختلف به دست میآورند. متخصصان تغذیه توصیه میکنند، بهتر است پروتیین
مورد نیاز بدنتان را از منابع گیاهی تامین کنید و بیشتر به سراغ مصرف سویا و
حبوبات بروید.
۴-
رژیم
غذایی کم کربوهیدرات
خیلیها دوست دارند لاغر شوند و برای آن
حاضرند هرکاری انجام دهند، اما معمولا اولین فکری که به ذهنشان میرسد حذف تمام
هیدراتها از رژیم غذاییشان است، غافل از اینکه اگرچه ممکن است این کار در کوتاه
مدت باعث لاغریشان شود اما در درازمدت عوارض زیادی برای سلامتشان دارد. حذف
هیدراتهای کربن هم با کاهش قابل توجه فعالیت مغز در ارتباط است و شما را به سمت
کند ذهن شدن پیش میبرد.
۵-
شکر
درست است که مزه خوب و دلچسبی دارد اما
شکر برای مغزتان چندان هم شیرین و خوشایند نیست و سلامت شما را تهدید میکند. شاید
شنیده باشید که شکر برای دندانها مضر است، کبد را دچار مشکل میکند و وزن را بالا
میبرد اما گذشته از همه اینها مصرف مداوم شکر روی عملکرد مغز هم تاثیر گذاشته و
به نظر میرسد کارآیی آن را کاهش میدهد. دانشمندان در این زمینه پژوهشهای مختلفی
انجام داده و تاثیر شکر را روی موشهای آزمایشگاهی امتحان کردهاند. نتایج بررسیهای
آنها نشان میدهد موشهایی که در رژیم غذاییشان فروکتوز زیادی وجود داشت، وقتی در
صفحههای پر پیچ و خم یا ماز قرار میگرفتند حرکتشان آهسته شده و قدرت حافظهشان
کاهش مییافت اما موشهایی که در رژیم غذاییشان به جای فروکتوز، امگا ۳ وجود
داشت، مغزی فعالتر و حرکتهای فرزتری داشتند. براساس این نتایج و دیگر بررسیها،
پژوهشگران به این نتیجه رسیدند که آن دسته از رژیمهای غذایی که فقط شامل قند
فروکتوز هستند فعالیتهای مغز را تحتتاثیر قرار میدهند چون توانایی انسولین را
برای کمک به سلولهای مغز مختل میکنند.
۶-
نمک
نمک هم به اندازه شکر برای مغز شما مضر
است، به ویژه هنگامیکه نمک داخل فستفودها و گوشتهای فرآوری شده مانند سوسیس و
کالباس، چیپس و همبرگر باشد. نمک جدای از اینکه سبب افزایش فشار خون شما میشود،
فعالیت شناختی مغز را تحتتاثیر قرار میدهد.